Welke voedingsmiddelen zijn slecht en giftig voor Franse bulldogs?

Frenchies staan ​​bekend om hun zeer delicate magen. Zoals elke eigenaar van een Franse Bulldog je zal vertellen, komt ziek zijn en braken veel vaker voor dan bij de meeste rassen. Hoewel het niet volledig kan worden gestopt, kun je de kans op ziekte verkleinen door het voedsel te vermijden dat slecht is voor Franse Bulldoggen. Sommige te vermijden voedingsmiddelen die ik hier zal noemen, zijn niet alleen slecht voor Frenchies. Veel van deze zullen zelfs voedingsmiddelen zijn die giftig zijn voor Franse Bulldogs. Ze kunnen leiden tot vergiftiging en mogelijk zelfs tot de dood …

Met dat in gedachten heb ik eerst de meest giftige voedingsmiddelen voor Frenchies opgesomd. Ook kun je lezen waarom ze giftig zijn, hoeveel ze moeten inslikken voordat het een probleem wordt en wanneer je je dierenarts zou moeten bellen. Dus als je wilt weten welk voedsel Franse Bulldoggen niet kunnen eten en waarom, plus enkele giftige planten die ze ook moeten vermijden, lees dan verder.

Giftig voedsel voor Franse Bulldoggen

Frenchies willen alles eten wat in zicht is. Hoewel de meeste menselijke voedingsmiddelen die je per ongeluk op de grond laat vallen, met mate goed zullen zijn, zijn er enkele die giftig kunnen zijn en niet veilig om te eten. Begrijpen wat Franse buldoggen niet kunnen eten, is essentieel om je hond gezond te houden. Hier zijn de gevaarlijkste voedingsmiddelen voor Frenchies, gevolgd door enkele die niet giftig zijn, maar toch slecht voor ze kunnen zijn.

1. Chocolade

Chocolade bevat een giftige stof, theobromine genaamd, die bij grote hoeveelheden kan leiden tot een reeks gezondheidsproblemen bij Frenchies. Dit kan onder meer abnormale hartslagen, tremoren, toevallen en zelfs dodelijke slachtoffers zijn. Mijn eigen Frenchie Buddha schrok een portie chocoladetaart op die een keer op de grond was gevallen en was ongeveer 3 dagen erg ziek. Hij hoefde niet naar de dierenarts, maar wou geen eten meer en moest veel overgeven. Pure chocolade wordt als de meest giftige voor Frenchies beschouwd, en hoeveel giftig voor hen kan zijn, vind je in mijn artikel voor chocolade en Franse Bulldoggen.

2. Uien, knoflook, prei en bieslook

Deze maken allemaal deel uit van de Allium-familie en zijn giftig voedsel voor Franse Bulldoggen. Het maakt ook niet uit hoe ze worden gekookt, of het nu droog, rauw of gekookt is. Elk van deze voedingsmiddelen kan maagklachten veroorzaken en in grote hoeveelheden schade aan de rode bloedcellen veroorzaken. Je zult niet altijd onmiddellijk tekenen van vergiftiging zien, aangezien het enkele dagen kan duren voordat de toxische effecten duidelijk worden.

3. Kunstmatige zoetstof (xylitol) in kauwgom en pepermuntjes

Een ander ingrediënt dat giftig is voor Frenchies, is iets dat wordt aangetroffen in suikervrij tandvlees of pepermuntjes. Het heet xylitol en is zelfs nog giftiger dan chocolade. Ik zou zelfs zo ver gaan om te zeggen dat dit het gevaarlijkste voedsel voor Franse Bulldoggen is! Volgens onderzoek is xylitol 100 keer giftiger dan chocolade voor honden. Als ze maar één stuk kauwgom met xylitol eten, kan een kleine hond zijn bloedsuikerspiegel aanzienlijk zien dalen. Als de kleine hond een heel pak kauwgom zou gaan eten met 10 stokjes die giftig xylitol bevatten, zou dit zijn lever onherstelbaar kunnen beschadigen en mogelijk zelfs doden. Andere voedingsmiddelen en huishoudelijke artikelen die xylitol kunnen bevatten, zijn onder meer:

 • Tandpasta
 • Mondwater
 • Pindakaas
 • Suikervrij snoep
 • Suikervrije pepermuntjes
 • Vruchtendranken
 • Gelei en jam
 • Granen
 • Gebakken goederen
 • Suikervrije pudding en gelei
 • Vrij verkrijgbare vitaminesupplementen

Leestip: Je moet de tanden van je Frenchie nooit met menselijke tandpasta schoonmaken, omdat ze er erg ziek van kunnen worden. Lees hier wat ik aanbeveel als Frenchie-vriendelijke hondentandpasta’s die hun tanden reinigen en de adem fris houden.

4. Snoep en zoetigheden

Het zijn niet alleen de bovenstaande voedingsmiddelen die worden geleverd met giftige xylitol. Sommige snoepmerken doen dat ook, dus controleer altijd de etiketten. Om eerlijk te zijn, moet je je hond sowieso geen snoep laten eten, ook al is het vrij van giftige xylitol. Waarom niet? Het komt door de suikerniveaus en er is ook een risico op verstikking of blokkades in het spijsverteringskanaal van je Frenchie of op tandbreuken.

5. Sommige merken pindakaas

Mijn Franse Bulldog houdt van pindakaas. Het is een van zijn favoriete lekkernijen, vooral als we het in een Kong Toy stoppen (bekijk hier het beste speelgoed voor Frenchies). Je moet echter heel voorzichtig zijn, want xylitol zit ook in sommige merken pindakaas. 

6. Maïskolven

Ik wist dit niet eens totdat ik onderzoek deed naar giftig voedsel voor Franse Bulldoggen. Hoewel het niet giftig is, kan het kolfgedeelte vast komen te zitten in de darm van je hond, dus laat ze nooit de hele maïskolf hebben. Suikermaïs is prima, omdat dit echter licht verteerbaar is.

7. Gekookte botten

Het is een algemene misvatting dat botten goed voedsel zijn voor honden, zoals je vaak ziet in tekenfilms. Wanneer botten gaar zijn, kunnen ze broos worden en gemakkelijk versplinteren wanneer ze worden gekauwd. Gezien hoe sterk Frenchie-kaken zijn, kan dat gekookte bot in kleine stukjes versplinteren die intern een gat kunnen veroorzaken in hun ingewanden. Ze kunnen ook vast komen te zitten en letsel veroorzaken. Ik zou ook afraden om je Frenchie kauwsnacks van ongelooide huid te laten eten, omdat deze ook vast kunnen komen te zitten en verstikking kunnen veroorzaken. 

8. Avocado

Veel eigenaren denken ten onrechte dat elke groente en fruit gezond zal zijn voor hun Frenchie. Dit is echter niet het geval met avocado, omdat het slecht kan zijn voor een Franse Bulldog, maar alleen in bepaalde omstandigheden… Avocado’s bevatten een giftig gif dat persin wordt genoemd en dat, wanneer het in grote hoeveelheden wordt gegeten, kan leiden tot braken en diarree. Persin is echter vooral geconcentreerd in de schil en pit van de avocado, in plaats van in het vlezige gedeelte. In de meeste gevallen, als je Franse Bulldog wat avocado eet, komt het waarschijnlijk wel goed. Maar moet zeker voorkomen dat je Frenchie de giftige huid en pit eet.

9. Druiven en rozijnen

Een andere groep vruchten die giftig kan zijn voor je Franse Bulldogs, zijn druiven en rozijnen. Ze zijn een giftige voeding voor Franse Bulldoggen en kunnen leiden tot nierfalen als ze in grote hoeveelheden worden gegeten.

10. Macadamia-noten en walnoten

Over het algemeen zou ik geen enkele soort noten in je Frenchies-dieet aanbevelen, omdat ze een enorm verstikkingsrisico met zich meebrengen. Maar er zijn er hier twee noten die bijzonder schadelijk zijn en om een ​​goede reden. Wanneer deze noten in grote hoeveelheden worden gegeten, kan het vet erin leiden tot diarree, ziekte en mogelijk zelfs pancreatitis bij honden. Macadamia-noten zijn een bijzonder giftig voedsel voor Franse Bulldoggen, omdat ze kunnen leiden tot vervelende bijwerkingen zoals hyperthermie, tremoren, braken en lethargie. De vergiftiging kan enkele dagen aanhouden.

11. Kersen-, perzik- en pruimpitten

Over moeilijk verteerbare voedselingrediënten gesproken, hoe zit het met pitten en zaden? Dit is een gevaarlijk voer voor Franse Bulldoggen, omdat elk type zaad kan leiden tot ernstige problemen met het spijsverteringsstelsel van je hond. Elk type pit kan vast komen te zitten in de dunne darm die Frenchies hebben, en deze mogelijk zelfs blokkeren, vooral bij jongere en kleinere puppy’s. Sommige pitten in fruit zoals perziken en pruimen bevatten zelfs cyanidegehalten. Ja, je leest het goed. Hoewel er veel pitten nodig zijn om je Frenchie te vergiftigen, is het hoe dan ook slecht voedsel.

12. Mosterdzaad

Mosterd veroorzaakt zo veel braken bij Frenchies dat dierenartsen het soms gebruiken om honden ziek te maken voor medische doeleinden. Vooral de zaden zijn erg giftig omdat ze giftige elementen bevatten voor honden.

Speciaal voor Franse Bulldog eigenaren

Franse Bulldogs hebben een speciale handleiding nodig omdat elk hondenras anders is. Het “Franse Bulldog Handboek” is een boek dat alles bevat wat je moet weten om je Franse Bulldog op te voeden tot een gezonde en gehoorzame hond.

De auteur van het handboek heeft meer dan 25 jaar ervaring in het trainen, opvoeden en verzorgen van Franse Bulldogs en deelt alle informatie en tips in het boek. Als je het boek via onderstaande speciale kortingscode koopt, krijg je het volledige pakket voor een verminderde prijs van €37,-, inclusief bonussen in plaats van de normale prijs van €96,75 .

(laden van de pagina kan ivm de kortingscode soms even duren)

13. Kokosnoten en kokosolie

Kleine hoeveelheden kokosvoer zullen je Frenchie waarschijnlijk niet ernstig schaden, maar het vruchtvlees en de melk van de kokosnoot kunnen de magen van de Frenchie van streek maken. Kokoswater kan ook een slechte drank zijn voor Franse Bulldoggen, omdat het zeer hoge kaliumgehaltes bevat.

14. Gistdeeg

Hoewel ik me niet kan voorstellen dat iemand zijn Frenchie opzettelijk gistdeeg zou laten eten, wil dat nog niet zeggen dat hij het niet zal eten als het op de grond valt. Neem in dat geval contact op met je dierenarts. De reden dat dit slecht voedsel is voor Franse Bulldoggen, is hoe gistdeeg kan rijzen en gas kan produceren in het spijsverteringsstelsel van je hond. Dit zal erg pijnlijk voor hen zijn, waardoor het een opgeblazen gevoel en zelfs mogelijk verdraaien van de darmen kan veroorzaken. Dit zou hen kunnen doden. Dan is er ook de manier waarop gist wordt omgezet in ethanol, een zeer krachtige alcohol. Je Frenchie kan dronken worden en zichzelf in gevaar brengen.

15. Alcohol

Dit is een goed moment om te praten over alcoholgevaren en hoe gevaarlijk deze drank voor honden kan zijn. Door alcoholgebruik kan je Frenchie diarree, braken, ademhalingsmoeilijkheden, tremoren, gebrek aan coördinatie, abnormale zuurgraad van het bloed, depressie van het centrale zenuwstelsel en zelfs een mogelijke coma of overlijden krijgen. Alcohol geven aan je hond is niet grappig en kan hem doden.

16. Hop

Over een soortgelijk onderwerp: de hop die wordt gebruikt in thuisbrouwpakketten is ook een gevaarlijk ingrediënt voor Franse Bulldogs om te eten.  Er zijn verbindingen in de hop die leiden tot kwaadaardige hyperthermie. Dat betekent dat de temperatuur van je Frenchie snel kan stijgen, wat kan leiden tot permanente schade aan de organen en hersenen of zelfs tot de dood.

17. Koffie, cafeïne en thee

Een andere groep dranken die slecht is voor Franse Bulldoggen, is alles dat cafeïne bevat, inclusief koffie en thee. Deze dranken bevatten methylxanthines en kunnen vergelijkbare reacties veroorzaken als het eten van chocolade. Het is onwaarschijnlijk dat een paar likjes koffie je Frenchie zullen vergiftigen, maar als deze losse thee of koffiebonen zou eten, zou ik contact opnemen met de dierenarts.

18. Nootmuskaat

Nootmuskaat bevat een giftige stof genaamd myristicine.  Dit is slecht voor Frenchies die extreme reacties veroorzaken, zoals buikpijn, verhoogde hartslag, toevallen en zelfs mogelijke hallucinaties. Gelukkig zouden deze symptomen binnen een paar dagen moeten verdwijnen, maar het is zeker niet iets waarvan je wilt dat je geliefde hond ervaart.

19. Beschimmeld voedsel

Als je hond toegang heeft tot afval, wees dan heel voorzichtig. Beschimmeld voedsel is slecht voor Frenchies omdat het mycotoxines kan bevatten. Mycotoxinen groeien op beschimmeld voedsel en maken het giftig als het wordt ingenomen.

20. Blauwe kaas

Zuivel is over het algemeen een slechte voedseloptie voor elke hond, maar blauwe kaas kan bijzonder gevaarlijk zijn. Kazen zoals Stilton en Roquefort bevatten roquefortine C, wat kan leiden tot braken, diarree en mogelijke trillingen, spiertrekkingen en toevallen wanneer ze in grotere hoeveelheden worden gegeten.

Slecht voedsel voor Franse Bulldoggen

Er zijn ook andere soorten voedsel die, hoewel niet giftig of giftig, als slecht moeten worden beschouwd vanwege de andere bijwerkingen die ze hebben. Sommige menselijke voedingsmiddelen zullen er bijvoorbeeld toe leiden dat je Frenchie aankomt en toekomstige gezondheidsproblemen ontwikkelt.

21. Melk en zuivelproducten

Melk en zuivelproducten kunnen grote schade aanrichten aan de binnenkant van de Franse Bulldog. Honden vinden het moeilijk om de lactose in melk en zuivelproducten af ​​te breken, wat resulteert in loopneusproblemen! Hoewel Frenchies meestal lactose-intolerant zijn, kun je speciale hondvriendelijke melk voor puppy’s kopen.

22. Niet gaar vlees en eieren

Hoewel sommige eigenaren zweren bij rauwe voeding, is er nog niet genoeg wetenschappelijk bewijs om te zeggen of het voor honden zo goed is als wordt aangenomen. Maar er zijn aanwijzingen dat rauw vlees kan leiden tot bacteriële infecties door Salmonella en E. coli.

23. Vet voedsel

Vet voedsel zoals worst, spek, hamburgers en gefrituurd voedsel kan maagklachten veroorzaken. Als je Frenchie deze smakelijke snacks gedurende een langere periode krijgt, kan dit zelfs leiden tot pancreatitis. Ja, het is moeilijk om nee te zeggen tegen die smekende ogen als ze om je eten bedelen, maar vaak is het lekkerste eten het slechtste voor Franse Bulldogs.

24. Suikerhoudend eten en drinken

Net als bij ons, zijn zoete lekkernijen enkele van de slechtste voedingsmiddelen voor Frenchies. Honden kunnen ook lijden aan diabetes, gewichtstoename en tandbederf. Zelfs in kleine porties kan suiker ze ook een slechte buik geven – probeer in plaats daarvan een gezond hondensnoepje of een stukje fruit!

25. Zout en zoute gerechten

Hoge natriumspiegels kunnen Franse Bulldogs dodelijk vergiftigen, maar zullen hoogstwaarschijnlijk leiden tot overmatige dorst en plassen. Als je Frenchie veel zout eet, kan hij tekenen van braken, diarree, depressie, tremoren, hoge lichaamstemperatuur en toevallen gaan vertonen.

Welke planten zijn giftig voor Franse Bulldogs?

Naast een reeks menselijke voedingsmiddelen die giftig zijn voor Franse Bulldoggen, zijn er ook enkele giftige planten die moeten worden vermeden. Waaronder:

 • Aconitum
 • Amaryllis bollen
 • Asperge varen
 • Azalea
 • Citrus
 • Cyclamen
 • Narcissen bollen
 • Dag lelies
 • Delphiniums
 • Hondenkwik (Mercurialis perennis)
 • Foxgloves
 • Hemlock
 • Hyacint
 • Hortensia
 • Klimop
 • Laburnum
 • Lelietje van dalen
 • Lupinen
 • Ochtendglorie
 • Paddestoel planten
 • Nachtschade
 • Oleander
 • Rododendron
 • Rabarber bladeren
 • Zoete erwt
 • Tomatenbladeren en stengels
 • tulpenbollen
 • Paraplu plant
 • Blauweregen
 • Taxus

Deze lijst bevat alleen de meest voorkomende planten die giftig zijn voor Frenchies. Download ook deze handige uitgebreide PDF om uit te printen.

Tekenen van voedselvergiftiging

Wat zijn de tekenen om op te letten als je Frenchie giftig voedsel heeft gegeten?  Je moet op het volgende letten: De symptomen van voedselvergiftiging bij honden zijn onder meer een combinatie van braken, diarree, verminderde eetlust, lethargie en uitdroging. Sommige dieren kunnen enkele neurologische symptomen vertonen, zoals een gebrek aan coördinatie, tremoren en, in ernstige gevallen, zelfs toevallen en instorting. Afhankelijk van wat je hond heeft gegeten, hoeveel en hoe gevoelig hij is, kunnen de symptomen en ernst variëren. Waarschijnlijk zijn de meest voorkomende symptomen van voedselvergiftiging bij honden braken en diarree.

Samenvatting

Ik wil je niet te gek maken. Als je Frenchie een kleine hoeveelheid van de slechte voedingsmiddelen op deze pagina heeft gehad, is de kans groot dat het goed komt, met misschien een beetje maagklachten. De meeste van deze giftige voedingsmiddelen beginnen gevaarlijk te worden wanneer ze in grote hoeveelheden worden gegeten. Wees echter altijd op je hoede.

Als je hond een van deze voedingsmiddelen eet, gebruik dan altijd je inschattingsvermogen en bel de dierenarts als je je maar een klein beetje zorgen maakt. En vergeet niet dat ik geen dierenarts ben, maar gewoon een mede-eigenaar van een Frenchie. Alles in deze gids is wat ik heb geleerd en kan nooit professioneel veterinair advies vervangen.

Speciaal voor Franse Bulldog eigenaren

Franse Bulldogs hebben een speciale handleiding nodig omdat elk hondenras anders is. Het “Franse Bulldog Handboek” is een boek dat alles bevat wat je moet weten om je Franse Bulldog op te voeden tot een gezonde en gehoorzame hond.

De auteur van het handboek heeft meer dan 25 jaar ervaring in het trainen, opvoeden en verzorgen van Franse Bulldogs en deelt alle informatie en tips in het boek. Als je het boek via onderstaande speciale kortingscode koopt, krijg je het volledige pakket voor een verminderde prijs van €37,-, inclusief bonussen in plaats van de normale prijs van €96,75 .

(laden van de pagina kan ivm de kortingscode soms even duren)

Misschien vind je dit ook leuk …

Nu je weet welke voedingsmiddelen giftig zijn voor Franse Bulldoggen, wat dacht je van een lijst met voedingsmiddelen die veilig zijn voor hen om te eten? 

Lees hier welke soorten fruit goed zijn voor Franse Bulldogs.

Lees hier welke soorten groenten goed zijn voor Franse Bulldogs.

Lees hier welke bonen Franse Bulldogs kunnen eten

2 gedachten over “Welke voedingsmiddelen zijn slecht en giftig voor Franse bulldogs?”

 1. Mijn Franse Buldog loop na het wandelen heel vaak het water uit haar bekje , of de kraan open staat?
  Dat kan uren duren ?!
  Ben bij DA geweest en ze weten het niet hoe het komt. Hormonen? Allergie ?
  Weet uw raad ,? Ze is nu 8 jaar
  Gr Annie Somers

  Beantwoorden

Plaats een reactie