Kunnen Franse bulldogs bonen eten?

Als eigenaar van een Frenchie weet je waarschijnlijk al hoe voedselgericht ze zijn. Als je Frenchie is zoals mijn Franse bulldog, Buddha, dan houdt deze ervan rond te zwerven in de keuken terwijl je aan het koken bent. Hij zal proberen alles wat op de grond valt op te slokken, inclusief gemorste bonen! Maar zijn bonen veilig voor Franse Bulldogs om te eten?  Kunnen ze giftig, giftig of gevaarlijk zijn voor hun spijsverteringsstelsel? Daar ga ik in dit artikel verder op in.

Zijn bonen veilig voor Frenchies om te eten?

Dit is de vraag die ik vandaag tot in detail ga beantwoorden. Kunnen Franse Bulldogs bonen eten?  Ja, Frenchies kunnen bonen eten zolang het met mate is en niet meer dan 10% van hun dagelijkse calorieën. Dit is het korte antwoord, maar er komt nog veel meer bij kijken. Er zijn namelijk enkele bonen die giftig kunnen zijn voor een Franse Bulldog en niet veilig zijn om te eten, vooral niet als ze rauw en ongekookt zijn. Lees de volledige lijst met bonensoorten hieronder om erachter te komen welke veilig zijn en welke giftig kunnen zijn. Dit artikel omvat onder meer of Frenchies bonen rechtstreeks uit blik kunnen eten, hoe je bonen voor je Frenchie moet bereiden, of ze eerst gekookt moeten worden en welke andere ingrediënten je gewoon ten koste van alles moet vermijden.

Waarom bonen goed zijn voor Franse Bulldogs (met mate)

Bonen zijn oké voor Frenchie om te eten, maar zolang ze geweekt en gekookt zijn en er geen andere ingrediënten aan zijn toegevoegd. Bonen kunnen helpen om de bloedsuikerspiegel van je Frenchie te reguleren, en er zitten veel goede dingen in, waaronder:

 • Antioxidanten.
 • Ijzer.
 • Kalium.
 • Eiwit.
 • Magnesium.
 • Vitaminen A, C, K.

Wees echter gewaarschuwd … Frenchies zijn scheetmachines en we weten allemaal wat bonen kunnen doen met ons eigen spijsverteringssysteem! Daarom mogen bonen alleen met mate aan je Frenchie worden gevoerd, misschien als een traktatiesnack, of als een klein onderdeel van een rauw dieet van de Franse Bulldog.

Kan de Franse Bulldog ingeblikte bonen eten?

Frenchies mogen geen bonen rechtstreeks uit blik krijgen, of bonen die in een blik zijn geproduceerd. Vermijd ingeblikte bonen omdat ze erg veel zout natrium en conserveermiddelen kunnen bevatten en zelfs chemicaliën bevatten die ongeschikt zijn voor honden.

Kunnen Franse Bulldogs sperziebonen en snijbonen eten?

Sperziebonen zijn een van de meer populaire bonen die veilig zijn om aan een Franse Bulldog te voeren vanwege de belangrijke vitamines en mineralen die ze bevatten. Deze omvatten calcium, ijzer, proteïne en vitamine A, B6, C en K. In feite raadt mijn dierenarts zelfs aan dat onze Frenchie af en toe sperziebonen in zijn dieet heeft als een veilige en gezonde traktatie. Maar zoals bij alle menselijke voedingsmiddelen, moet het met mate gebeuren. Je moet echter sperziebonen vermijden die een van de volgende kenmerken hebben:

 • Ingeblikte sperziebonen waaraan natrium / zout is toegevoegd.
 • Groene bonen die zijn gekookt in olie of kruiden.
 • Sperziebonen die werden bereid met ui en knoflook.
 • Grote sperziebonen die verstikkingsgevaar kunnen opleveren.

Als je besluit je Franse Bulldog snijbonen te voeren, zorg er dan voor dat de bonen voor het koken uit de buitenhuid worden gehaald.  Het buitenste omhulsel en de vezelige elementen kunnen ze doen stikken.

Kunnen Franse buldoggen bonen in tomatensaus eten?

Nee, Franse Bulldoggen mogen geen bonen in blik en in tomatensaus eten.  Gebakken bonen zijn ingeblikt met veel ingrediënten die slecht zijn voor honden, waaronder suikers en een hoog vetgehalte. Tomaten moeten ook worden vermeden, omdat er sporen van solanine kunnen zijn die giftig is voor honden (lees meer over de risico’s).  Met bonen die bedekt zijn met tomatensaus, is dit een ander potentieel gevaar. Hoewel de kans laag is, moet je je Frenchie geen bonen in tomatensaus voeren. Maar raak niet direct in paniek als je dit wel hebt gedaan, als je Frenchie een kleine hoeveelheid bonen in tomatensaus heeft gegeten, komt het waarschijnlijk wel goed. In grote en regelmatige hoeveelheden kunnen bonen in tomatensaus na verloop van tijd echter leiden tot pancreatitis en beschadigde rode bloedcellen.

Kunnen Franse buldoggen bruine bonen eten?

Ja, Franse buldoggen kunnen bruine bonen met mate eten, maar ze moeten eerst worden gekookt. Ze bevatten antioxidanten die kunnen helpen ziekten te voorkomen en een gezond cholesterolgehalte te behouden. Je mag je Franse Bulldog echter nooit rauwe bruine bonen laten eten. Bruine bonen die rauw en ongekookt zijn, kunnen een gevaarlijk gif bevatten.

Kunnen Franse Bulldogs zwarte bonen eten?

Frenchies kunnen zwarte bonen eten omdat ze veilig zijn als ze worden gekookt en essentiële elementen bevatten zoals vezels, eiwitten, vitamine C, vitamine K en mangaan. Deze bonen kunnen zelfs helpen het immuunsysteem van je Frenchie sterker te maken en de bloedsuikerspiegel te reguleren.

Bonen die veilig zijn voor je Frenchie om te eten

Nu heb ik de meest populaire soorten bonen besproken die je Frenchie in de keuken zou kunnen tegenkomen. Ik wil er toch nog een paar noemen. Ik zou aanraden om dit gedeelte af te drukken en op je koelkast vast te zetten.

Belangrijk: voer nooit je Frenchie rauwe bonen. 

Bonen moeten altijd worden gewassen en gekookt voordat ze worden opgediend, zonder extra ingrediënten. Al deze bonen kunnen met mate worden gevoerd… en niet in grote hoeveelheden, alleen als kleine snack of traktatie die niet meer dan 10% van hun dagelijkse calorieën uitmaken.

 • Zwarte bonen en bonen met zwarte ogen.
 • Boter bonen.
 • Edamame bonen.
 • Garbanzo-bonen (ook bekend als kikkererwten).
 • Groene bonen (maar niet breed of fava).
 • Bruine bonen (maar niet rauw).
 • Linzen.
 • Limabonen.
 • Gepureerde bonen (maar niet gepureerd met zuivelproducten).
 • Mung bonen.
 • Marinebonen.
 • Pinto bonen.
 • Soja bonen.

Bonen die je je Frenchie NIET MOET VOEDEN

In het kort, hier is een eenvoudig af te drukken lijst met bonen die je Frenchie moet vermijden om te eten en de redenen waarom ze gevaarlijk kunnen zijn.

 • Gebakken bonen: Zoals al besproken, bevatten ze ingrediënten die in het algemeen erg ongezond zijn voor honden. Sommige ingeblikte gebakken bonen bevatten ook uien en knoflook die giftig zijn voor honden.
 • Ingeblikte of ingepotte bonen: Blikken en potten zitten boordevol conserveringsmiddelen en additieven die zijn ontworpen om het voedsel langer mee te laten gaan. Er zullen veel chemicaliën en zout in de blikken zitten die niet goed zijn voor je hond.
 • Chilibonen: Bonenrecepten op basis van chili bevatten meestal veel knoflook, ui en kruiden. Dit zijn allemaal componenten die het spijsverteringssysteem van je Frenchie kunnen verwoesten.
 • Koffiebonen: Cafeïne is erg gevaarlijk voor honden omdat het een element bevat dat theobromine wordt genoemd (daarom is chocolade ook giftig voor Frenchies). Koffiebonen en espresso-bonen kunnen leiden tot hersenbeschadiging en zelfs dodelijk zijn als ze in grote hoeveelheden worden geconsumeerd.
 • Tuinbonen: Ook bekend als tuinbonen, ze moeten volledig worden vermeden. Het is bekend dat ze buikproblemen, diarree en braken veroorzaken (lees meer over braken van Frenchies).
 • Jelly beans: Het ligt voor de hand, maar voer geen jelly beans aan je Frenchie, want ze bevatten enorme hoeveelheden suiker en kunnen zeer schadelijk zijn voor het dieet van een hond.
 • Rauwe bruine bonen: Zoals eerder besproken, terwijl gekookte bruine bonen oké zijn met mate, zijn rauwe bruine bonen geen veilige voedselkeuze voor een Frenchie.
 • Gefrituurde bonen: de manier waarop deze bonen worden gekookt, betekent dat ze moeten worden vermeden. Gebakken en gebakken bonen bevatten conserveermiddelen en kruiden zoals komijn, chili, knoflook en zout; alles wat honden niet mogen eten. Bovendien is gefrituurd voedsel nooit geweldig in een hondendieet.

Hoe je voor je Franse Bulldog bonen kunt bereiden en voeren

Ik heb al in een klein detail besproken hoe je je Frenchie bonen het beste kunt voeren. Het moet toch verder worden toegelicht, omdat er gevaren en risico’s aan verbonden zijn als je het niet veilig doet. Bonen mogen bijvoorbeeld nooit meer dan 10% van het dieet van je Frenchie uitmaken.

Hier leest je hoe je ze kunt bereiden en voeren:

 • Was en maak de bonen eerst schoon: laat de bonen een paar minuten onder koud water en door een zeef lopen. Als je besluit om bonen in blik te riskeren, is dit ook een geweldige manier om het natriumgehalte weg te spoelen.
 • Kook de bonen: Sommige mensen zeggen dat rauwe en verse bonen oké zijn, maar ik geef er de voorkeur aan om voorzichtig te zijn. Kook of stoom de bonen eerst.
 • Voeg niets toe: vermijd het toevoegen van kruiden, met name ingrediënten zoals zout, kruiden, ui, knoflook of sauzen. Honden moeten gewone bonen eten, niets toegevoegd.
 • Pureer de bonen: Vanwege de aard van bonen, kunnen ze worden verslikt, dus ik raad je aan ze eerst te pureren voordat je ze serveert. Gepureerde bonen worden een stuk gemakkelijker verteerd dan hele gekookte bonen.
 • Serveer met een ander voedseltype: ik raad ook aan om de gepureerde bonen toe te voegen aan ander voedsel dat je Frenchie gewend is te eten, zoals droog of nat voedsel.

Samenvatting

Ik vind dat ik moet benadrukken over waarom de bonen eerst gekookt moeten worden en alleen met mate aan je Frenchie gevoerd moeten worden. Bonen bevatten een eiwit dat lechitines wordt genoemd. Deze kunnen leiden tot diarree, misselijkheid en braken als ze niet worden geëlimineerd door het kookproces. Zoals je misschien al geraden hebt, zitten lechitines in een hogere concentratie in bruine bonen, maar veel lager in sperziebonen. Dat betekent dat het veilige is je Frenchie sperziebonen te laten eten, en minder veilig een andere bonensoort (indien niet goed bereid). Bonen kunnen een geweldige aanvulling zijn op het dieet van je Frenchie, met verschillende mineralen en vitamines die je hond gezond en gelukkig zullen houden.

Nawoord

Hopelijk ben je er na het lezen van dit artikel over uit of je je Frenchie zo nu en dan bonen wilt voeren. Heb jij ook ervaringen met het geven van bonen aan je Frenchie? Deel deze dan hieronder in de reacties!

Misschien vind je dit ook leuk …

Nu we het toch over veilig voedsel hebben om te eten, volgen hier enkele essentiële artikelen die ervoor zorgen dat je de gezondheid van je Frenchie niet in gevaar brengt met menselijke voeding:

Speciaal voor Franse Bulldog eigenaren

Franse Bulldogs hebben een speciale handleiding nodig omdat elk hondenras anders is. Het “Franse Bulldog Handboek” is een boek dat alles bevat wat je moet weten om je Franse Bulldog op te voeden tot een gezonde en gehoorzame hond.

De auteur van het handboek heeft meer dan 25 jaar ervaring in het trainen, opvoeden en verzorgen van Franse Bulldogs en deelt alle informatie en tips in het boek. Als je het boek via onderstaande speciale kortingscode koopt, krijg je het volledige pakket voor een verminderde prijs van €37,-, inclusief bonussen in plaats van de normale prijs van €96,75 .

(laden van de pagina kan ivm de kortingscode soms even duren)

Plaats een reactie