Waarom krabt mijn Franse Bulldog aan zijn oren? 9 Tekenen van infectie

Krabben is natuurlijk gedrag voor Frenchies (zoals het is voor alle honden).  Soms hebben ze gewoon jeuk en is het gewoon nodig om te krabben. Hoewel dit een heel normaal gedrag is, zou ik voorzichtig zijn als je ziet dat je Franse Bulldog constant aan zijn oren krabt. Het kan een teken zijn van iets ernstigers dan een simpele jeuk; met andere woorden, een oorontsteking. Het kan echter iets zijn waar je je helemaal geen zorgen over hoeft te maken, maar als je Frenchie constant aan zijn oren krabt of klauwt, raad ik je aan om het van dichterbij te bekijken. 

Waarom krabt mijn Franse Bulldog steeds aan zijn oren? 

Als je Frenchie constant aan zijn oren krabt, kan dit het teken zijn van een oorontsteking, vlooien, mijten of allergieën. Als het maar af en toe is om 30 seconden lang te krabben, is het waarschijnlijk gewoon een jeuk die moet worden gekrabt.

Wanneer je je zorgen moet maken over Frenchie-oorkrabben

Omdat onze geliefde Frenchies geen armen en handen hebben, zullen ze vaak poseren in die komische positie waarin ze hun achterpoot vasthaken om bij hun oor te komen. Het is volkomen natuurlijk, en we zullen onze Buddha minstens één keer per dag aan zijn oren krabben en met zijn pootjes zien krabben, maar slechts een paar seconden per keer. Als je echter hebt gemerkt dat je Frenchie herhaaldelijk gedurende langere tijd aan zijn oren krabt, kan dit een teken zijn van iets dat mis is. Die mogelijkheden zijn onder meer aandoeningen als oorontstekingen of huidirritaties en allergieën.

Disclaimer: Ik ben geen dierenarts maar een ervaren eigenaar van de Franse Bulldog. In dit artikel ga ik meer uitleggen over alles wat ik heb geleerd over oorontstekingen bij Franse bulldogs. Voor professioneel advies dien je echter altijd je eigen dierenarts te raadplegen.

Franse Bulldoggen zijn erg vatbaar voor oorproblemen. Vorig jaar heb ik onderzoek gedaan naar alle verschillende gezondheidsproblemen die Frenchies kunnen hebben en oorontstekingen waren verantwoordelijk voor 14% van alle problemen die je tijdens hun leven kunt tegenkomen. Een onbehandelde oorontsteking kan er mogelijk toe leiden dat je Frenchie doof wordt als er niet voor wordt gezorgd zodra jij of je dierenarts de diagnose stelt. Als je je zorgen maakt en het krabben aan het oor van je Franse Bulldog lijkt gepaard te gaan met zichtbaar ongemak en een ongebruikelijke regelmaat, breng hem dan zo snel mogelijk naar een dierenarts. Maar voor wat voor soort oorontstekingen en problemen is Frenchie vatbaar? En zijn er manieren om ze te helpen voorkomen en behandelen voordat ze een serieuzere kwestie worden?

Redenen waarom Frenchies hun oren krabben

Als je merkt dat je Franse Bulldog aan zijn oren krabt, kan dat verschillende redenen hebben. Ik zal de meest voor de hand liggende en meest voorkomende niet opnemen, dat is dat ze gewoon een snelle jeuk hebben die moet worden gekrabt. Hieronder staan ​​de meer ernstige redenen, waaronder oorontstekingen.

1. Vlooien of oormijt

Sommige honden zijn extreem allergisch voor vlooien en mijten. Dermatitis door vlooienallergie komt vrij vaak voor. Hier kun je daar meer over lezen. Deze aandoening zal het oor van je Frenchie erg jeuken, omdat het speeksel van de vlo een allergische reactie kan veroorzaken. Er is slechts één vlo nodig om in het oor van je hond te bijten om hem woedend te laten krabben. Om vlooien te elimineren, moet je met je dierenarts praten over medicatie, waaronder vlooienbanden en een spot-on-behandeling. Je moet ook hun beddengoed grondig wassen om eventuele vlooieneitjes te verwijderen. Oormijten zijn een beetje anders, omdat ze fysiek het oor binnendringen om er een fijn en warm huis van te maken.  Je zou ze misschien zelfs kunnen zien bewegen als je je Frenchie lang genoeg stil kunt krijgen. In het geval van oormijten is het oor vaak vies en stinkt. Ga naar de dierenarts om je hond te laten behandelen tegen de mijten.

2. Huid- en oorallergieën

Huidirritatie kan optreden als je Frenchie allergisch is voor een bepaald materiaal, voedsel, teken of vlooien, zoals al besproken. Sommige hiervan zijn seizoensgebonden en andere kunnen gemakkelijk uit hun omgeving of hun dieet worden verwijderd. Een huidallergie of -irritatie kan overal in het lichaam voorkomen, waarbij kauwen en krabben haarloze plekken van ontstoken huid veroorzaken die bekend staan ​​als ‘hot spots’. Enkele van de meest voorkomende gebieden voor huidallergieën zijn rond hun buik en hun oren. Als allergieën de oorzaak zijn van het krabben aan je Frenchie-oor, kan je dierenarts je helpen bepalen waar je hond allergisch voor is en wat je kunt doen om het te behandelen en te voorkomen dat het zich opnieuw voordoet.

Leestip: Ik heb een artikel geschreven voor de meest voorkomende Frenchie-huidallergieën, met details over wat elk betekent en mogelijke behandelingsopties.

3. Oorontstekingen

Franse Bulldoggen zijn vatbaarder voor oorontstekingen dan de meeste rassen. Hun overmatig krabben aan de oren kan er vaak toe leiden dat hematomen ontstaan. Hematomen zijn met bloed gevulde blaren die ontstaan ​​wanneer een bloedvat in het oor barst. De jeuk veroorzaakt niet alleen het hematoom, maar kan er ook toe leiden dat je Frenchie gaat krabben of overmatig zijn hoofd schudt (een duidelijk teken van een oorontsteking). Oorontstekingen van de Franse Bulldog zijn meestal vrij gemakkelijk te herkennen. Controleer op verkleurde zwellingen die je Frenchie pijnlijk vindt als je hem aanraakt. Ze kunnen ook hoge koorts en temperatuur vertonen. Je kunt lezen hoe je deze kunt diagnosticeren in mijn artikel voor Frenchie-koorts. Hoewel sommige infecties vanzelf kunnen genezen door je hond te ontmoedigen om te krabben (door hun oren te verbinden of een kegel te gebruiken), hebben sommige mogelijk meer medische zorg nodig om te verhelpen of zelfs een mogelijke chirurgische ingreep.

4. Het weer en de hitte

Tijdens de koudere maanden moeten we allemaal onze verwarming hoger zetten, maar een gevolg hiervan is droge lucht in huis wat hondenproblemen kan veroorzaken. Het kan resulteren in een droge huid in het oor die extreem jeukt. Besteed meer aandacht aan de oren van je Frenchie en overweeg misschien zelfs om in de wintermaanden minder te baden dan normaal. 

Als het winterseizoen nadert, zul je mijn Frenchie Cold Weather artikel ook nuttig vinden, omdat deze alle methoden bevat die ik gebruik om mijn hond te beschermen tegen extreme temperaturen.

5. Je keuze aan verzorgingsproducten

De producten die je gebruikt bij het baden van je Frenchie kunnen ook de oorzaak zijn van oorkrabben. Het gebruik van een menselijke shampoo is sowieso niet goed, maar zelfs sommige gespecialiseerde hondenshampoos moet je zorgvuldig overwegen. Ik raad je aan om een ​​hondenshampoo te kiezen die hydrateert en de juiste PH-waarden bevat. Gebruik na het reinigen een hondenconditioner die een droge huid in de oren voorkomt.

Waarom krijgen Franse Bulldogs oorontstekingen?

Alle hondenrassen lopen risico op oorontstekingen, maar als ras hebben Frenchies de neiging meer te lijden. Veel hiervan is te danken aan het feit dat ze kleine schedels hebben die resulteren in smallere gehoorgangen. Deze kleine en compacte gehoorgangen kunnen gemakkelijk worden opgebouwd met wax, waardoor de perfecte omgeving ontstaat voor het ontstaan ​​van schimmelinfecties. Indien onbehandeld, kan het ongelooflijk pijnlijk worden en kan het zelfs leiden tot langdurige schade aan de oren van je hond.

Speciaal voor Franse Bulldog eigenaren

Franse Bulldogs hebben een speciale handleiding nodig omdat elk hondenras anders is. Het “Franse Bulldog Handboek” is een boek dat alles bevat wat je moet weten om je Franse Bulldog op te voeden tot een gezonde en gehoorzame hond.

De auteur van het handboek heeft meer dan 25 jaar ervaring in het trainen, opvoeden en verzorgen vanFranse Bulldogs en deelt alle informatie en tips in het boek. Als je het boek via onderstaande speciale kortingscode koopt, krijg je het volledige pakket voor een verminderde prijs van €37,-, inclusief bonussen in plaats van de normale prijs van €96,75 .

(laden van de pagina kan ivm de kortingscode soms even duren)

Soorten oorontstekingen van de Franse Bulldog

Er zijn drie verschillende soorten oorontstekingen bij Frenchies, ingedeeld naar het deel van de gehoorgang dat geïnfecteerd is geraakt:

Otitis Externa

De meest voorkomende type oorontsteking. Veroorzaakt door de ontsteking van de uitwendige gehoorgang, het gebied tussen het trommelvlies en het uitwendige oor. Het presenteert zich vaak als roodheid en pijnlijke zwelling.

Otitis media

Otitis media beïnvloedt het middelste deel van het oor net achter het trommelvlies. Het is aan de buitenkant minder opvallend omdat het zich verder in de gehoorgang bevindt, waarbij de symptomen meer te maken hebben met gedrag. Denk aan verlies van eetlust, gebrek aan slaap en tekenen van oorpijn.

Otitis Interna

De ontsteking van het binnenste deel van het oor, het staat ook bekend als labyrintitis. Doordat dit deel van het oor helpt bij het evenwicht en de coördinatie, veroorzaken binnenoorontstekingen vaak duizeligheid en wankel aan hun voeten, evenals pijn rond hun kaakspieren waardoor ze niet willen bijten of kauwen.  Bij Frenchies kan dit komen door schimmelinfecties of oormijt die schade aan het binnenoor veroorzaken.

Hoe weet ik of mijn Franse Bulldog een oorontsteking heeft?

Honden kunnen je natuurlijk niet vertellen dat ze een oorontsteking hebben, maar gelukkig zijn ze erg goed in het fysiek met ons communiceren als er iets niet klopt. Oorontstekingen van Frenchie kunnen voor hen ongemakkelijk, zo niet pijnlijk zijn, waardoor de symptomen vrij gemakkelijk te herkennen zijn, omdat ze hun ongemak niet voor ons kunnen verbergen.

Hoe ziet een Franse Bulldog-oorontsteking eruit?

De symptomen van oorontstekingen bij honden omvatten enkele van de volgende symptomen waar je op moet letten. Als ik een foto kan vinden van hoe een Franse Bulldog-oorontsteking eruitziet, zal ik deze blogpost in de toekomst updaten.

1. Hoofdschudden en jammeren

Oorontstekingen zullen vaak het gevoel hebben dat er iets in hun gehoorgang zit, wat betekent dat honden vaak hun hoofd schudden om te proberen los te komen van wat het hen ongemak bezorgt. Omdat het oor zelf het ongemak veroorzaakt, kan dit verdere problemen veroorzaken, waaronder gesprongen bloedvaten. Het hoofdschudden wordt vaak gecombineerd met een laag gejank.  Als je beide symptomen gecombineerd ziet, moet je snel een dierenartsafspraak maken.

2. Pootjes en krabben aan de oren

Het meest voor de hand liggende teken van een Franse Bulldog-oorontsteking is wanneer ze aan hun oren krabben. Verwar echter geen normale jeuk die moet worden verlicht. Wees alleen bezorgd als je je Frenchie vaker aan zijn oren ziet krabben.

3. Bruine of gele afscheiding

Controleer op donkere ontlading. Dit zijn meestal gele of roodbruine kleuren. Dit kan door een aantal dingen worden veroorzaakt, waaronder een bloeding in het oor, overproductie van oorsmeer of allergieën.

4. Roodheid in het oor

Ik raad ook aan om de binnenkant van de oren van je Frenchie te controleren op roodheid en zweren. De binnenoren van de meeste Frenchie zien eruit als de foto die je hieronder ziet van een gezond binnenoor van Frenchie.

5. Vervelende geur en geuren

Gistinfecties kunnen vaak behoorlijk slecht ruiken en gaan meestal gepaard met afscheiding uit het oor met een afwijkende kleur. Als je iets vies ruikt in de buurt van het oor van je Frenchie, is de kans groot dat hij een oorontsteking heeft.

Wist je dat geuren vaak een signaal kunnen zijn van het welzijn van je Frenchies? De manier waarop hun adem ruikt, kan bijvoorbeeld wijzen op verschillende ziektes.

6. Moeilijkheden om te balanceren

Omdat het binnenoor helpt bij het evenwicht, kan een infectie van het binnenoor ervoor zorgen dat je hond onvast op zijn benen gaat staan. Je zult ze naar één kant zien leunen, omvallen of in cirkels rondlopen. Verwar een moeilijkheid bij het balanceren niet met een hinkend achterbeen, de twee dingen kunnen te maken hebben met heel verschillende redenen.

7. Hoofd kantelen

Naast een moeilijkheid om hun evenwicht te bewaren, kan je Franse Bulldog ook zijn hoofd naar de zijkant van het geïnfecteerde oor kantelen om hun evenwicht te helpen. Als beide oren zijn geïnfecteerd, kunnen ze ook hun hoofd herhaaldelijk heen en weer zwaaien. Het kan bijna worden omschreven als een waggelen terwijl ze lopen en is het teken dat je ze naar de dierenarts moet brengen.

8. Korstjes of knapperige oren

Vanwege overmatig krabben aan de oren, kunnen de oren van je hond knapperig worden door de schade veroorzaakt door het krabben, evenals uitgedroogd oorsmeer of afscheiding. Dit is een van de meest voorkomende resulterende problemen van een Franse Bulldog-oorontsteking … ze kunnen niet stoppen met krabben aan hun oren, dus creëren ze ook een secundair probleem.

9. Zichtbare haaruitval

Een ander duidelijk teken van een oorontsteking, die gedeeltelijk te wijten is aan het krabben, is zichtbaar haarverlies. Pas op voor vlekjes of dof haar dat gemakkelijk met een kleine ruk kan worden verwijderd. Dof haar dat uit het oorgebied valt, kan ook een teken zijn van een ernstiger aandoening, zoals bacteriële infectie, kanker, lymfoom, schurft, ringworm, huidkanker of een andere ziekte.

Hoe een Franse Bulldog-oorontsteking te genezen

Als je denkt dat je Frenchie een oorontsteking heeft, breng hem zo snel mogelijk naar een dierenarts. Hoewel sommige oorontstekingen vanzelf kunnen verdwijnen, is het beter om ze op te vangen voordat ze erger worden.Als een Frenchie-oorontsteking niet wordt behandeld, kan het voor een langere periode pijn en angst bij je hond blijven veroorzaken en kan het zelfs leiden tot permanente schade aan hun oren of hun gehoor. Je dierenarts kan het type oorontsteking goed testen en diagnosticeren en een behandeling voorschrijven om de pijn te verzachten en zo snel mogelijk van de infectie af te komen. Dit soort behandelingen omvat actuele crèmes om ontsteking en kraken van het uitwendige oor te behandelen, antibiotica om infecties verder in de gehoorgang te behandelen en ontstekingsremmende medicijnen om de zwelling te verminderen. 

Ze moeten allemaal voorkomen dat je Frenchie krabt of hun hoofd schudt om te proberen de verstopping in hun oor los te maken. Nadat je de dierenarts hebt bezocht en ze een juiste diagnose hebben gesteld, kunnen ze je Frenchie kalmeren om de oorontsteking te behandelen. Dit is echter wel het ergste scenario. Je dierenarts kan je ook behandelingen geven voor de oorontsteking van je Frenchie die je thuis kunt doen.  Meestal is dit een reinigingsoplossing in combinatie met een watje. Duw echter niet te ver in de gehoorgang en volg strikte instructies van je dierenarts.

Er zijn ook enkele huismiddeltjes die je kunt gebruiken terwijl je wacht op de dierenartsafspraak. Waaronder:

  • Water en appelciderazijn: spuit een 50/50 mix op het geïnfecteerde deel van het oor van je Frenchie. Deze mix werkt zowel antiseptisch als ontstekingsremmend. Sommige hondenbezitters raden ook aan om een ​​toverhazelaaroplossing te gebruiken.
  • Warme washandjeskompressen: je kunt ook een washandje of handdoek natmaken met warm water en dat op de infectie aanbrengen. Herhaal het kompres 4 tot 5 keer per dag, omdat het kan helpen bij pijn, ontsteking en het smelten van oorsmeer, waardoor het gemakkelijker is om het op te ruimen.
  • Knip langere haren van het binnenoor af: als je je Frenchie zover kunt krijgen dat hij stil blijft, probeer dan lang haar aan de binnenkant van zijn oren te knippen. Lang haar kan ervoor zorgen dat de lucht niet meer in het oor stroomt, waardoor het droog en vatbaarder wordt voor infecties.
  • Voeg vitamine C toe aan hun dieet: deze vitamine zou het immuunsysteem van een hond helpen versterken en de bijnieren aanmoedigen om harder te werken en oorontstekingen te bestrijden. Geef ze echter geen sinaasappelsap (Lees hier waarom)!

Voor elke remedie waarbij mengsels of oliën rechtstreeks in het oor van je Frenchie worden gedruppeld, dien je eerst je dierenarts telefonisch of persoonlijk op je afspraak te raadplegen. Als je dit verkeerd doet, kan dit pijn en verdere schade aan de oren en het gehoor van je hond veroorzaken. Doe altijd goed onderzoek wanneer je kruiden- of huismiddeltjes overweegt.

Samenvatting

Vanwege hun gecompliceerde geschiedenis als ras, zijn Franse Bulldoggen gevoeliger voor oorproblemen, waaronder oorontstekingen en huidaandoeningen die kunnen leiden tot ongemak, pijn en zelfs langdurige gezondheidsproblemen als ze niet worden behandeld. Als je Frenchie lijdt aan een oorontsteking en als een gek krabt, moet de oorzaak van de jeuk snel worden aangepakt. De meeste Franse Bulldog-oorontstekingen kunnen echter heel gemakkelijk worden behandeld, dus in de meeste gevallen zal jouw Frenchie na een korte tijd en behandeling stoppen met krabben aan zijn oor.

Speciaal voor Franse Bulldog eigenaren

Franse Bulldogs hebben een speciale handleiding nodig omdat elk hondenras anders is. Het “Franse Bulldog Handboek” is een boek dat alles bevat wat je moet weten om je Franse Bulldog op te voeden tot een gezonde en gehoorzame hond.

De auteur van het handboek heeft meer dan 25 jaar ervaring in het trainen, opvoeden en verzorgen van Franse Bulldogs en deelt alle informatie en tips in het boek. Als je het boek via onderstaande speciale kortingscode koopt, krijg je het volledige pakket voor een verminderde prijs van €37,-, inclusief bonussen in plaats van de normale prijs van €96,75 .

(laden van de pagina kan ivm de kortingscode soms even duren)

Plaats een reactie