Franse Bulldog handleiding voor koud weer: hoe je je Frenchie warm houdt in de winter

Franse Bulldogs krijgen het snel koud in de winter, vooral ’s nachts. Ze zijn gevoelig voor koud weer en houden niet echt van koudere temperaturen en kunnen gemakkelijk verkouden worden. In deze handleiding voor Franse Bulldogs en koud weer ga ik uitleggen waarom Frenchies verkouden worden. Ik zal je vertellen hoe je ze warm kunt houden in de winter en welke veiligheidstips je moet nemen om hun gezondheid en comfort te garanderen. Het is absoluut noodzakelijk om te lezen voor iedereen die al een Frenchie heeft of erover denkt er een te kopen. Dit is vooral relevant als je niet in warmere klimaten leeft.

Waarom Franse bulldogs de kou niet zo goed verdragen

Franse bulldogs krijgen het snel koud in de winter.  Ze zijn gevoelig voor koud weer vanwege hun brachycefale ras.  Hun lichaam verliest sneller warmte dan het kan worden gegenereerd en het langwerpige zachte gehemelte leidt tot ademhalingsproblemen. Hun korte jassen bieden ook niet veel winterwarmte en bescherming tegen kou. Frenchies zijn niet genetisch ontworpen om buitenhonden te zijn. Deze genetica werkt ook andersom, omdat ze ook bij warm weer zullen lijden. Hoe je een Frenchie koel houdt, kun je in dit blog lezen. Franse Bulldoggen zijn erg gevoelig voor koud weer en kunnen vatbaar zijn voor uitdroging en onderkoeling. Dit ras heeft extra zorg en aandacht nodig bij koude wintertemperaturen en heeft vooral een warm bed en huis nodig.

Tekenen dat je Frenchie koud is

Er zijn een aantal symptomen om op te letten bij koud weer. Als je een van de volgende symptomen of gedrag ziet, betekent dit dat je Franse Bulldog het koud heeft en dat je actie moet ondernemen. Je Frenchie zal de volgende sympytomen vertonen:

 • Weigering om naar buiten te gaan
 • Een nest maken, bijvoorbeeld aan dekens trekken of in bed graven
 • Heeft rillingen
 • Toont lethargie
 • Heft poten van de grond als hij buiten is
 • Blaffen of janken

In meer ernstige gevallen kunnen Frenchies onderkoeling en bevriezing ontwikkelen.  Onderkoeling is dodelijk en leidt tot een gebrek aan bloedcirculatie, zwakte van het lichaam, verstijfde spieren, nierfalen en een vertraagde hartslag. Tekenen van onderkoeling zijn onder meer:

 • Rillen en beven
 • Vertragen, gebrek aan beweging en moeite met lopen
 • Koude huid en vacht
 • Hartslag vertraagd
 • Verwijde pupillen
 • Blauw of bleek tandvlees en binnenoogleden
 • Ademhalingsproblemen

Dat zijn de grote waarschuwingen, maar geen paniek. Mits je extra voorzichtig bent tijdens de koude wintermaanden, is het onwaarschijnlijk dat dit je eigen Frenchie zal overkomen. Veel Franse Bulldoggen zullen echter meer minder ernstige symptomen ontwikkelen. Verkoudheden zijn eigenlijk niet zo ongebruikelijk. Beneden op de pagina kun je lezen op welke verkoudheidsverschijnselen je moet letten en hoe je een verkoudheid kunt behandelen als je vermoedt dat je hond er een heeft.

Hoe koud is te koud voor een Frenchie?

Als je je afvraagt ​​welke temperatuur te koud is voor een Franse Bulldog, kunnen temperaturen van 4 graden Celsius of kouder al te koud zijn voor een Frenchie. Als je hond ouder is of een puppy, of als er nat weer is, kunnen de risico’s ook groter zijn. Als je op enig moment merkt dat je Frenchie begint te beven of zijn pootjes van de grond houdt, betekent dit dat het te koud is om naar buiten te gaan. Ik heb een infographic gemaakt die de temperatuur bereiken weergeeft waarin je Franse Bulldog zich comfortabel moet voelen. De temperaturen waar je speciaal op moet letten, zijn de temperaturen onder de 4 graden en boven de 25 graden. Dit is wanneer je Franse Bulldog gemakkelijk koud kan worden en waar het risico voor de gezondheid begint verhogen. Schrik niet al te veel van de koude temperatuurbereiken die ik in de bovenstaande infographic worden weergegeven. Ik heb Buddha tijdens de winter meegenomen vaak genoeg meegenomen naar buiten. er zijn dan een aantal enkele belangrijke zaken om aan te denken: Maak korte wandelingen, wees voorbereid, zorg dat je de juiste uitrusting hebt en let vooral goed op.

Hoe je je Franse Bulldog warm kunt houden bij koud weer

En nu gaan we verder met praktische zaken. Hoe je je Franse Bulldog warm kunt houden en wat je moet doen als het koud wordt. Hier zijn enkele winterwandeltips voor Frenchies en suggesties over in welke uitrusting je misschien wilt investeren.

1. Winter gezondheidscontrole

Ik heb al gezegd dat oudere honden en Franse Bulldog-puppy’s meer risico lopen op koud weer. Het is ook waar dat een hond met een reeds bestaande medische aandoening meer geneigd is ziek te worden. Zorg ervoor dat je Frenchie een gezondheidscontrole heeft ondergaan voordat de winter komt. Hier kan je dierenarts controleren op tekenen van mogelijke gezondheidsproblemen die erger kunnen worden zodra de koudere temperaturen optreden.

2. Verplaats hun mand en zorg voor meer beddengoed

Afgezien van buiten wandelen in de winter (daarover later meer), zullen de meeste Frenchies de kou ’s nachts meer voelen. Franse Bulldoggen krijgen het ’s nachts koud, omdat de temperatuur dan het meest daalt. Om je Frenchie ’s nachts warm te houden, moet je nadenken over waar je zijn mand neerzet. Is het in de buurt van een deur of tocht? Als dit het geval is, ga dan naar een warmere plek in huis. Plaats het bed echter niet te dicht bij een kachel of radiator, want dit kan ook tot problemen leiden. Frenchies kunnen ook niet goed tegen hitte, dus houdt een beetje afstand, maar bied ze wel meer bodemisolatie.

3. Geef ze niet te veel

In de winter gebruikt je hond mogelijk wat meer energie en deze is mogelijk wat hongeriger. Maar probeer het gewicht van je hond op een normaal niveau te houden. De tijd die je normaal gesproken buitenshuis doorbrengt met wandelen zal in de wintermaanden afnemen. Dus het kan voor je Frenchie gemakkelijk zijn om aan te komen. Het is dus niet nodig om je hond veel meer voer te geven. Hoewel een toename van voedsel hun energieniveau op peil kan houden bij koudere temperaturen, moet er een goed evenwicht worden bewaard. Obesitas bij honden kan leiden tot spierproblemen en zelfs diabetes bij honden.

4. Zorg ervoor dat hun drinkwater niet te koud is

Zeer koud water kan keelpijn veroorzaken en vervolgens leiden tot verdere verkoudheidsverschijnselen. Zet de kom van je Frenchie op een warmere plek in huis. Het water dat uit je kranen komt, is waarschijnlijk door koude leidingen aangekomen en zal dus een stuk kouder zijn dan normaal. Gebruik in plaats daarvan lauw water.

5. Blijf binnen als het te koud is

Je Frenchie doet er misschien alles aan om naar buiten te gaan, maar je moet dat enthousiasme temperen door je gezonde verstand te gebruiken. Probeer ze binnenshuis te vermaken in plaats van een wandeling te maken. Speel wat meer met je hond, zo krijgt hij ook extra beweging. Dit houdt hem bezig als het veel te koud is om naar buiten te gaan en houdt zijn conditie op peil.

6. Gebruik zindelijkheidstrainingpads binnenshuis

Als je Frenchie het te snel koud heeft en je hem gewoon niet mee naar buiten kunt nemen, heb je een plek nodig waar hij ontlasting binnenshuis kan doen. Trainingsmatten voor puppy’s zijn hier ideaal voor, en oudere honden zullen het fijn vinden om deze te gebruiken in plaats van de kou in te gaan.

7. Gebruik een halsband en een chip

Als het niet te koud is en je gaat buiten wandelen, zorg er dan voor dat je Frenchie een halsband heeft met hanger waarop gegevens staan. De winter is een uitstekende tijd voor honden om te verdwalen. Het is meestal te wijten aan een combinatie van de donkere nachten, sneeuw en hun opwinding tijdens het spelen in deze ongewone omgeving.

8. Koop een winterjas voor je Frenchie

In de afgelopen 5 jaar hebben we een breed scala aan winterkleding op de markt zien komen die speciaal is ontworpen voor Frenchies. Zo kun je nu bijvoorbeeld winterjassen en laarzen kopen, die allemaal een uitstekende bescherming bieden tijdens winterwandelen. Hieronder ziet u twee jassen die u echt kunnen helpen uw Frenchie warm te houden tijdens koudere temperaturen.

9. Vergeet de winterpootbescherming niet

Controleer de pootjes van je Frenchie de hele winter constant. Bij extreem koud weer kunnen poten barsten en beschadigen, wat tot veel pijn kan leiden. Je moet hun poten warm houden als je op sneeuw en ijs loopt.

10. Knip de nagels bij om uitglijden en letsel te voorkomen

Als je niet geïnteresseerd bent in winterlaarzen, of als je denkt dat het niet koud genoeg is om ze te rechtvaardigen, moet je nog steeds een vorm van pootonderhoud uitvoeren. Dit heeft voornamelijk betrekking op de nagels van je hond. Langere nagels kunnen gevaarlijk zijn op ijs. Als ze niet worden bijgesneden, kan dit ertoe leiden dat gaat Frenchie kan uitglijden, waardoor hij mogelijk winterletsel oploopt.

11. Vermijd straatzout en chemicaliën zoals antivries

En wees bij die winterwandelingen heel voorzichtig met het wandelen met je hond wanneer sneeuw en ijs zich hebben ontwikkeld. Met strooiers die zout strooien en constant gebruik van antivries, loopt je ​​hond een verhoogd risico op pootverbranding of vergiftiging door pootlikken. Wintertijd betekent dat er veel vervelende en giftige chemicaliën worden gebruikt. Als je pootbescherming hebt, is dit natuurlijk geen probleem.

Speciaal voor Franse Bulldog eigenaren

Franse Bulldogs hebben een speciale handleiding nodig omdat elk hondenras anders is. Het “Franse Bulldog Handboek” is een boek dat alles bevat wat je moet weten om je Franse Bulldog op te voeden tot een gezonde en gehoorzame hond.

De auteur van het handboek heeft meer dan 25 jaar ervaring in het trainen, opvoeden en verzorgen van Franse Bulldogs en deelt alle informatie en tips in het boek. Als je het boek via onderstaande speciale kortingscode koopt, krijg je het volledige pakket voor een verminderde prijs van €37,-, inclusief bonussen in plaats van de normale prijs van €96,75 .

(laden van de pagina kan ivm de kortingscode soms even duren)

12. Laat ze geen sneeuw eten

Je Frenchie zal ongetwijfeld van sneeuw houden. Het is een ongewoon gevoel voor hen, en ze vinden het heerlijk om erin te rollen en rond te rennen … maar ze kunnen ook geneigd zijn het op te eten. Hoewel dit onschadelijk lijkt, kan het tegenovergestelde waar zijn. De reden hiervoor is, die winterchemicaliën en zout waarover ik sprak, kunnen in de sneeuw zijn geraakt. Er kunnen ook andere uitwerpselen van dieren in zitten. Zoiets eten is een zekere manier waarop je Frenchie ziek kan worden in het koude weer.

13. Laat ze niet nat worden

Koud weer in combinatie met nat en vochtig is het grootste risico in de winter. Je Frenchie wordt nat als het sneeuwt en regent. Het is jouw taak om ervoor te zorgen dat als ze vochtig worden, je ze snel droog maakt. Als je thuiskomt, veeg ze dan schoon en probeer eventuele sneeuw die in hun vacht en poten zit te verwijderen. Indien achtergelaten, kan dit leiden tot onderkoeling of in minder ernstige gevallen verkoudheidsverschijnselen.

14. Laat ze niet in je auto achter

We weten allemaal hoe gevaarlijk auto’s in de zomer kunnen zijn, maar het is ook zo in de winter. Een koude auto kan een moordenaar zijn, dus laat je geliefde pup niet achter in je auto.

15. Hoe je je Franse Bulldog ’s nachts warm kunt houden

Ik heb al een paar ideeën genoemd om je Frenchie warm te houden in de winter, waarvan sommige ook ’s nachts kunnen worden gebruikt. Ik heb hier nog wat meer tips, want als de avond valt, zal de temperatuur dalen.

 • Plaats hun bed uit de buurt van tocht en uit koude ruimtes
 • Gebruik een (niet te) warmwaterkruik
 • Gebruik een bed dat van de vloer is opgetild
 • Overweeg om ze op je bed te laten slapen
 • Geef ze meer beddengoed
 • Leg beddengoed in de ring om ze te laten nestelen
 • Plaats ze niet te dicht bij een verwarming

Leestip: als je meer tips wilt om je hond ’s nachts warm te houden, lees dan dit artikel over winterslaap en warmte.

Verkoudheidssymptomen van de Franse Bulldog

Als je denkt dat je Frenchie ziek is geworden door het koude winterweer en de temperaturen, kan het zijn dat hij eigenlijk een beetje verkouden is. Het kan beginnen met een paar keer snuffelen en niezen, net zoals verkoudheid bij mensen. Maar verkoudheidsverschijnselen van de Franse Bulldog kunnen zich snel ontwikkelen tot iets ernstigers. Ik heb eerder uitgelegd waarom Fransen het moeilijk vinden om zich in de winter aan te passen vanwege hun brachycefaal syndroom. Om samen te vatten, de holtes in hun schedel zijn erg compact, wat betekent dat slijm gemakkelijker blokkades zal veroorzaken. Dit kan dan leiden tot een ernstiger gezondheidsprobleem, zoals uitdroging, onderkoeling of zelfs longontsteking. Met dat in gedachten is het belangrijk om de symptomen van verkoudheid en griep in je Frenchie te herkennen voordat deze zich verder ontwikkelt. Dit is waar je op moet letten:

 • Loopneus
 • Lopende of waterige ogen
 • Niezen
 • Piepende of nat klinkende hoest
 • Gebrek aan eetlust
 • Rillen
 • Warme oren
 • Problemen met normaal ademen
 • Algemene lethargie

Moet je je zorgen maken over lichte symptomen?

De meeste Frenchies zullen op een bepaald moment in hun leven verkoudheidsverschijnselen krijgen, vooral tijdens de wintermaanden.  In de meeste gevallen hoef je je echter geen zorgen te maken over een paar kleine niesjes en een natte neus. Als het snuiven zich verder ontwikkelt tot hoesten, is dit het teken dat je Franse Bulldog verkouden is en mogelijk moet worden behandeld door de dierenarts. Om dit te controleren, plaats je je oor tegen de borst van je Frenchie om te luisteren naar vreemde geluiden. Meestal moet het klinken als een heldere ademhaling, als dat niet het geval is en je hoort een geroggel, kan dit betekenen dat hij verkouden is en slijm op de borst heeft.

Hoe een Franse Bulldog met verkoudheid te behandelen

Hier lees je hoe je een verkoudheid van een Franse Bulldog behandelt. Dit advies kan helpen om een ​​ernstige ziekte te voorkomen. Voor de volledige openheid: ik heb geen veterinaire kwalificaties, maar ik heb wel zelf ervaring met een zieke Franse bulldog. Gebruik de volgende tips op eigen risico, maar neem bij twijfels altijd contact op met je dierenarts.

1. Moedig de opname van vloeistof aan

Frenchies kunnen bij koud weer uitgedroogd raken. Je moet ervoor zorgen dat je hond altijd voldoende vocht binnen krijgt. Het kan moeilijk zijn, want zieke honden willen soms niet drinken. Om je Frenchie aan te moedigen meer vocht op te nemen, voeg je wat kippenbouillon toe aan hun waterbak, maar zorg ervoor dat het een zoutarme variant is.  Dit helpt ervoor te zorgen dat hun neusgangen niet nog meer geblokkeerd raken.

2. Voeg extra voeding toe aan hun eten

Net als drinken, kan je arme hond ook helemaal van zijn eten af​​gaan. Dit kan gevaarlijk zijn omdat ze op krachten moeten blijven. Mijn dierenarts raadde aan om wat extra voedingswaarde aan de voedertijd toe te voegen. Dit kan voedingsmiddelen zijn zoals zilvervliesrijst en gekookte kip.

3. Extra voedingssupplementen

Je kunt ook proberen wat supplementen aan het voer toe te voegen om de verkoudheidsverschijnselen te helpen genezen. Dit kunnen items zijn zoals kokosolie, kaneel en honing. Deze supplementen kunnen helpen bij het herstel van een verkoudheid, omdat ze het immuunsysteem helpen verbeteren en ook kunnen werken als een natuurlijk hoestmiddel.

4. Beperk de tijd buitenshuis en maximaliseer de rust

Hoewel je Frenchie misschien nog steeds naar buiten wil, probeer dan te beperken hoeveel tijd ze worden blootgesteld aan koude weertemperaturen. Ik zou het beperken tot gewoon naar buiten gaan voor korte toiletpauzes. Als je Frenchie erg verkouden is, wil je misschien investeren in een paar trainingsmatten (van puppies) om te voorkomen dat je helemaal samen naar buiten gaat. Je Frenchie heeft ook tijd nodig om te rusten en te herstellen van de symptomen van verkoudheid, dus elke vorm van overmatige inspanning of speeltijd moet aanzienlijk worden verminderd.

5. Liefde en genegenheid

Wat is het enige waardoor je je beter voelde als je als kind verkouden was? Het waren knuffels en genegenheid van je ouders … en Frenchies kunnen precies hetzelfde zijn. Bied je pup veel liefde, maar als ze er gewoon geen zin in hebben, geef ze dan ook de ruimte die ze nodig hebben.

6. Warmwaterkruik

En als het ruimte is die ze nodig hebben, maar je bent nog steeds bang dat ze gewoon niet warm genoeg zijn, waarom probeer je dan niet een waterfles in de hondenmand? Zorg er wel voor dat het niet te warm is voordat je het bij hen plaatst. Ik kan je echter garanderen, je Frenchie zal genieten van de warmte die wordt afgegeven en het zou moeten helpen bij een snel herstel.

7. Stoomverdamper

Net als wij kunnen stoomverstuivers helpen om de luchtwegen van je hond te reinigen en veel verkoudheidsverschijnselen van de Franse Bulldog te verlichten, waardoor ze veel gemakkelijker ademen. Plaats de verdamper in de buurt van het bed van je hond, maar niet te dicht bij het bed, zodat ze hem kunnen omstoten.

8. Frenchie neusbalsem

Wanneer Franse Bulldoggen lijden onder koud weer, kan hun neus op twee manieren gaan; droog en gebarsten, of vloeibaar en breekbaar. Als je Frenchie de eerste heeft, probeer dan wat neusbalsem om de droge scheuren te verzachten. 

Wanneer moet je de dierenarts bellen?

Meer ernstige symptomen van je Franse Bulldog zul je niet zelf kunnen behandelen. Als je je zorgen maakt dat ze geen tekenen van verbetering vertonen, of als de borst geluid maakt van hoesten, is het waarschijnlijk tijd voor de dierenarts.

Belangrijk: met puppy’s en oudere honden moet je altijd naar een dierenarts gaan als ze verkouden worden. Op deze leeftijden zullen ze gevoeliger zijn voor gezondheidsproblemen. Ze hebben een zwakker immuunsysteem in vergelijking met volwassen honden met een gezonde gezondheid. Je moet je koude Frenchie naar een dierenarts brengen als je een van de volgende symptomen of problemen ziet:

 • Je Frenchies nemen geen vloeistoffen meer op
 • Je Frenchie lijkt constant pijn te hebben
 • Je Frenchie heeft een borstgeluid

Mijn persoonlijke ervaring

Ik heb echt geluk gehad met Biuddha, want hij is nooit echt heel erg verkouden geweest. Hoewel hij gevoelig is voor koud weer, ben ik altijd heel voorzichtig geweest en heb zijn tijd buiten in de winter beperkt tot het minimale. Ik heb de afgelopen jaren niet veel geïnvesteerd in kleding voor koud weer, omdat het weer de laatste jaren milder was, maar dat is dit jaar veranderd.

Samenvatting

Ik hoop dat je deze gids over Franse Bulldogs en koud weer nuttig hebt gevonden. Als je een Franse Bulldog eigenaar bent of erover denkt om een van deze lieve honden te nemen, wees dan zo voorzichtig mogelijk in de wintermaanden. Er zijn veel voor- en nadelen aan het bezitten van een Frenchie (lees ze hier allemaal), en een van de nadelen is zonder twijfel hun intolerantie voor koude weersomstandigheden. Hoewel Frenchies tot op zekere hoogte koud weer kunnen verdragen, is er een kantelpunt waarop je meer moet opletten. Je kunt die temperatuurbereiken zien in de infographic hoger in dit artikel. Wees niet bang om met ze te lopen als de temperatuur wat lager is, maar houd er rekening mee dat je misschien moet investeren in wat Frenchie-uitrusting om de ervaring voor hen comfortabeler of uberhaupt mogelijk te maken.

Speciaal voor Franse Bulldog eigenaren

Franse Bulldogs hebben een speciale handleiding nodig omdat elk hondenras anders is. Het “Franse Bulldog Handboek” is een boek dat alles bevat wat je moet weten om je Franse Bulldog op te voeden tot een gezonde en gehoorzame hond.

De auteur van het handboek heeft meer dan 25 jaar ervaring in het trainen, opvoeden en verzorgen van Franse Bulldogs en deelt alle informatie en tips in het boek. Als je het boek via onderstaande speciale kortingscode koopt, krijg je het volledige pakket voor een verminderde prijs van €37,-, inclusief bonussen in plaats van de normale prijs van €96,75 .

(laden van de pagina kan ivm de kortingscode soms even duren)

Plaats een reactie