Huidproblemen en allergieën van Franse Bulldogs

Franse Bulldoggen kunnen, net als vergelijkbare rassen met een korte neus of brachycephalische rassen, vatbaar zijn voor verschillende huidproblemen. Hun korte haar kan gemakkelijk schuren en wrijven en hun plooien houden vocht en vuil vast, waardoor ze vatbaar zijn voor infecties en allergieën. Ik heb eerder meer dan 30 verschillende gezondheidsproblemen geïdentificeerd die Franse Bulldoggen kunnen hebben. Die kun je hier allemaal bekijken. 

Huidallergieën, huiduitslag en aandoeningen van de Franse Bulldog zijn een van de belangrijkste problemen waarmee je als eigenaar te maken kunt krijgen. Het goede nieuws is dat er een scala aan behandelingen en preventieve maatregelen is die je kunt nemen om de huidproblemen van je Franse Bulldog tot een minimum te beperken. Zoals met alles, moet je je pup naar de dierenarts brengen als het huidprobleem of uitslag wijdverspreid is of niet verdwijnt met kant-en-klare geneesmiddelen. Het kan nodig zijn om door een dierenarts voorgeschreven antibiotica of medicinale shampoos te krijgen die niet zonder recept verkrijgbaar zijn om huidhobbels en huiduitslag van de Franse Bulldog te genezen.

Huidproblemen en aandoeningen van de Franse Bulldog

Hier is een overzicht van de meest voorkomende huidproblemen van de Franse Bulldog, met enkele tips over hoe je deze zelf kunt verhelpen of wanneer je je dierenarts moet bellen.

1. Dermatitis

Dermatitis betekent letterlijk ontsteking van de dermis of huid.  Het is een veelvoorkomend huidprobleem bij veel rassen en Franse Bulldoggen vormen daarop geen uitzondering. De oorzaken van dermatitis zijn vaak multifactorieel en kunnen allergieën voor voedsel en dingen in het milieu omvatten. Dermatitis begint vaak als roodheid of een geïrriteerd gebied op de huid en kan zich ontwikkelen tot korstvorming, schilfering en zelfs puisten. Behandeling voor dermatitis kan intern of extern zijn.  Door de huid te reinigen met antibacteriële of schimmelwerende reinigingsmiddelen of shampoos en zorgvuldig te spoelen met koud water, kunnen milde infecties worden behandeld.Meer uitgebreide gevallen van dermatitis kunnen orale antibiotica of antischimmelmedicijnen nodig hebben, zoals cefalexine of fluconazol. Deze medicijnen worden voorgeschreven door een dierenarts, terwijl sommige reinigende shampoos en doekjes vrij verkrijgbaar zijn in de dierenwinkel in de buurt.

2. Neusplooi en staartplooi dermatitis

Een veel voorkomende locatie voor dermatitis bij Franse Bulldoggen is in hun neusplooien of staartplooien. Deze locaties houden vocht en vuil vast en raken vaak zeer snel ontstoken. Je kunt roodheid in het gebied of etterende afscheiding zien, terwijl het gebied ook een vieze geur kan hebben. Je kunt dermatitis in deze gebieden helpen voorkomen door het gebied schoon en droog te houden. Het schoonvegen van de neus- en staartplooien van je Frenchie met een schone, vochtige doek of reinigingsdoekje is het meest effectieve middel om infecties in deze gebieden te voorkomen. Pas wel op dat je de ogen van je Frenchie niet bezeert wanneer je de neusplooien schoonveegt.

Als je huisdier hier een infectie krijgt, moet je dierenarts mogelijk medicijnen voorschrijven, zoals antibacteriële en schimmelwerende doekjes, omdat er in het gebied een overmatige groei van gist en bacteriën kan ontstaan. In sommige gevallen zijn orale medicatie ook nodig. Ik heb nog geen Frenchie-eigenaar ontmoet die niet te maken heeft gehad met deze specifieke huiduitslag van de Franse Bulldog. Het is een veel voorkomende huidklacht.

Wist je dat? 

De meest voorkomende gezondheidsproblemen bij Franse Bulldoggen waren volgens een studie:

  • Huidproblemen (17,9%)
  • Oorontstekingen (14%)
  • Diarree (7,5%)
  • Conjunctivitis (3,2%). 

Speciaal voor Franse Bulldog eigenaren

Franse Bulldogs hebben een speciale handleiding nodig omdat elk hondenras anders is. Het “Franse Bulldog Handboek” is een boek dat alles bevat wat je moet weten om je Franse Bulldog op te voeden tot een gezonde en gehoorzame hond.

De auteur van het handboek heeft meer dan 25 jaar ervaring in het trainen, opvoeden en verzorgen van Franse Bulldogs en deelt alle informatie en tips in het boek. Als je het boek via onderstaande speciale kortingscode koopt, krijg je het volledige pakket voor een verminderde prijs van €37,-, inclusief bonussen in plaats van de normale prijs van €96,75 .

(laden van de pagina kan ivm de kortingscode soms even duren)

3. Acute vochtige dermatitis – ook bekend als een ‘hotspot’

Hotspots worden correcter aangeduid als acute vochtige dermatitis of pyotraumatische dermatitis. De laatste identificeert de oorzaak als zijnde gerelateerd aan zelf toegebracht trauma aan de huid, meestal door jeuk of wrijving. Het kan beginnen als huiduitslag bij de Franse Bulldog, waar je je misschien niet al te veel zorgen over maakt. Het kan zich echter verder ontwikkelen totdat je Frenchie een gebied of meerdere plekken op zijn lichaam heeft waar het een dikke schilfering heeft met een plakkerige afscheiding die het haar mat. Het is echt niet erg mooi en een van de smerigste huidproblemen van de Franse Bulldog die je kunt tegenkomen.

Je kunt een hotspot helpen behandelen door het haar rond de plek voorzichtig te trimmen, zodat het voldoende lucht krijgt en het kan uitdrogen. Je moet het ook reinigen met antibacteriële oplossingen, zoals chloorhexidine of betadine. Als het gebied diep of groot is, of als het niet snel begint te genezen, zal je dierenarts waarschijnlijk antibiotica voorschrijven. Als je huisdier in het gebied blijft kauwen, moet je Frenchie mogelijk een e-halsband of kegel dragen.

4. Franse Bulldog droge huid door voedselallergieën

Voedselallergieën zijn een veelvoorkomende oorzaak van dermatitis en andere huidirritaties en kunnen resulteren in een reeks huidaandoeningen van de Franse Bulldog. Verschillende delen van het lichaam van je Frenchie kunnen worden aangetast. Jij of zij kauwt op hun poten tot ze rood zijn, het kunnen jeukende bultjes zijn of ze kunnen een oorontsteking krijgen, om maar een paar van de verschillende huidaandoeningen te noemen. Het behandelen van voedselallergieën houdt in dat je het bestanddeel van het voedsel verwijdert waarvoor je Frenchie allergisch is. Het kan bijvoorbeeld zoiets eenvoudigs zijn als kip in hun dieet. Het is belangrijk op te merken dat de meeste honden niet allergisch zijn voor granen en dat veel graanvrij voedsel bij honden in verband wordt gebracht met hartaandoeningen. Probeer in plaats van granenvrij voer, voer dat een andere eiwitbron heeft, of laat je dierenarts een hypoallergeen voer aanbevelen.

5. Franse Bulldog-huidallergieën door omgevingsfactoren

Omgevingsallergieën zijn van invloed op veel honden en je Frenchie is misschien geen uitzondering. Huidallergieën voor Franse Bulldogs kunnen zich op verschillende manieren manifesteren, van roodheid op de buik van je huisdier tot het kauwen op hun poten. Soms hebben ze een contactallergie, waarbij het deel van het lichaam dat het allergeen aanraakt, wordt aangetast waar je een bult of uitslag kunt zien. Dit kan gebeuren door zoiets eenvoudigs als hun onderbuik die gras raakt of de lippen die een plastic kom raken.

Wist je dat? 

Het zijn niet alleen de allergieën van je hond waar je je zorgen over moet maken. Franse Bulldoggen kunnen ook behoorlijk slecht zijn voor mensen met een allergie. Je kunt omgevingsallergieën voor de Franse Bulldog vaak behandelen door een antihistaminicum te gebruiken, zoals Zyrtec. Er zijn ook antihistaminica op recept verkrijgbaar die door je dierenarts kunnen worden aanbevolen, zoals Cetrizine. Je dierenarts zal je vertellen hoeveel van de medicijnen je moet nemen. Je kunt ook proberen het allergeen te elimineren, door bijvoorbeeld de poten en buik van je huisdier af te vegen wanneer ze van buitenaf binnenkomen. 

6. Huidbultjes van de Franse Bulldog door vlooien

Vlooien zijn een veel voorkomende plaag bij honden en katten, en het kan zijn dat je vriendelijke Frenchie ze mee naar huis neemt. Vlooien zijn herkenbaar als kleine, donkere insecten die op je huisdier leven. Ze kunnen intens krabben en korstvorming veroorzaken, vooral voor de staart van je huisdier en rond de nek. Het eerste teken van vlooien kan zijn dat je er een op uw bed of meubels ziet. Ook het zien van een vlo in hun vacht is een herkenbaar teken. Je kunt vlooien behandelen door een betrouwbaar middel tegen vlooien te gebruiken. Er zijn orale en actuele formuleringen, evenals halsbanden, maar je wilt zeker weten dat je een effectief product gebruikt. Goedkope vlooienpreventieproducten werken zelden en kunnen je hond zelfs schaden. Je kunt vlooien van je pup spoelen met een vlooienshampoo, maar pas op dat je dit niet te vaak doet, anders kun je de huid van je hond uitdrogen. Als je hond erg veel jeuk heeft, moet je dierenarts hem misschien medicijnen tegen jeuk geven, zoals steroïden, evenals antibiotica als hij een ernstige huidinfectie heeft door de vlooien.

7. Huidproblemen van de Franse Bulldog door auto-immuunziekten

Sommige Franse buldoggen worden getroffen door auto-immuunziekten, waarbij hun lichaam zichzelf om verschillende redenen aanvalt. Deze huidproblemen kunnen worden veroorzaakt door genetica, medicijnen die je huisdier bezit, of kunnen idiopathisch zijn, wat betekent dat we de oorzaak niet weten. Je hond kan huidlaesies krijgen, zoals ulceratie van zijn neus, of zijn lichaam kan zelfs zijn rode bloedcellen of bloedplaatjes aanvallen, wat kan leiden tot levensbedreigende bloedarmoede. Helaas zijn er niet echt remedies die je thuis kunt doen om auto-immuunziekten te behandelen. In plaats daarvan zal je dierenarts de ziekte moeten diagnosticeren, vaak met een huidbiopsie, gevolgd door het starten van immunosuppressieve medicatie. Deze kunnen prednison of cyclosporine zijn en sommige huisdieren hebben een combinatie van medicijnen nodig om effectief te worden behandeld.

8. Huiduitslag van de Franse Bulldog door ringworm

Ringworm is een andere veel voorkomende aandoening die van invloed kan zijn op je Franse Bulldog. Het begint als uitslag en ontwikkelt zich vervolgens als een schimmelinfectie die haaruitval veroorzaakt, vaak in een cirkelvormig patroon op het lichaam van je huisdier. Sommige honden krijgen ook gewoon korstjes of schilferende laesies die het als ringworm identificeren. Je moet voorzichtig zijn met ringworm, omdat sommige gevallen van ringworm besmettelijk zijn voor mensen. Ringworm wordt soms behandeld met lokale antischimmelmedicijnen, vooral als de laesie of probleemuitslag zich op één plek bevindt. Als het meer wijdverspreid is, zal je dierenarts over het algemeen plaatselijke therapie aanbevelen, zoals medicinale shampoos, evenals orale medicatie. Dit medicijn moet meestal bij een maaltijd worden gevoed, dus zorg ervoor dat je de toedieningsinstructies zorgvuldig volgt.

Samenvatting

Er zijn veel problemen en problemen die zullen leiden tot huidaandoeningen van de Franse Bulldog. Om ervoor te zorgen dat je huisdier zo min mogelijk wordt aangetast, moet je hem een ​​hoogwaardig dieet geven en zijn huidplooien schoon en droog houden. Je moet ook regelmatig hun oren schoonmaken, omdat huidallergieën voor Franse Bulldogs snel kunnen optreden. Je moet ook oppassen dat je hond geen water in zijn oren krijgt, omdat dit ook kan leiden tot huidproblemen en oorontstekingen bij de Franse Bulldog. Naast de andere dingen die worden voorgesteld om de droge huidproblemen van de Franse Bulldog te helpen behandelen en beheersen, kun je ze op visolie zetten. 

Deze producten zijn rijk aan omega-3-vetzuren en kunnen de huidbarrière van je hond helpen verbeteren, wat betekent dat ze minder snel last zullen hebben van problemen en aandoeningen die hun huid kunnen aantasten, zoals omgevings- of contactallergieën. Als Je vragen heeft of als de huid van je Frenchie niet begint te verbeteren, moet je een afspraak maken met je dierenarts. Ze moeten Je huisdier effectief kunnen diagnosticeren en behandelen, waardoor de tijd dat ze zich ongemakkelijk voelen bij droge huidaandoeningen, allergieën, bultjes, huiduitslag en infecties, tot een minimum kunnen worden beperkt.

Nawoord

Hopelijk ben je door het lezen van dit artikel beter op de hoogte  van de huidproblemen en allergieën die een Franse Bulldog is zijn leven kan ervaren. Heb jij nog opmerkingen of tips voor anderen Franse Bulldog eigenaren? Deel deze dan hieronder in de reacties!

Speciaal voor Franse Bulldog eigenaren

Franse Bulldogs hebben een speciale handleiding nodig omdat elk hondenras anders is. Het “Franse Bulldog Handboek” is een boek dat alles bevat wat je moet weten om je Franse Bulldog op te voeden tot een gezonde en gehoorzame hond.

De auteur van het handboek heeft meer dan 25 jaar ervaring in het trainen, opvoeden en verzorgen van Franse Bulldogs en deelt alle informatie en tips in het boek. Als je het boek via onderstaande speciale kortingscode koopt, krijg je het volledige pakket voor een verminderde prijs van €37,-, inclusief bonussen in plaats van de normale prijs van €96,75 .

(laden van de pagina kan ivm de kortingscode soms even duren)

Plaats een reactie