Een Border Collie trainen

Overweeg je om een ​​Border Collie te nemen? Weet dan goed dat het ras is zeer intelligent en zeer trainbaar is, maar het vereist toewijding en consistentie. Als je bereid bent om leiding te geven aan je hond, hem eerlijk te trainen en hem voldoende fysieke activiteit en mentale stimulatie te geven, dan is een Border Collie wellicht de perfecte hond en goede keuze voor jou.

Inhoudsopgave

Persoonlijkheid en temperamentoverzicht

De intelligentie van een Border Collie mag niet worden onderschat. Ze worden beschouwd als een van de slimste hondenrassen en staan ​​erom bekend hun baasjes te slim af te zijn als ze niet goed in de gaten worden gehouden. Border Collies zijn middelgrote herdershonden die zijn gefokt om natuurlijke herders te zijn. Ze zijn erg slim en gedijen goed als ze werk te doen hebben. Het ras heeft een ongeëvenaarde focus en humor die kunnen leiden tot destructief gedrag als ze zich vervelen. Hun herdersinstinct en loyaliteit zorgen ervoor dat ze hun gezin te allen tijde bij elkaar willen houden. Een goed opgeleide Border Collie zal opgroeien tot een braaf huisdier en een uitstekende metgezel. Lees hieronder meer over het trainen van Border Collies!

Begin vroeg

Je moet beginnen met het trainen van een Border Collie-puppy op de dag dat je hem naar huis brengt. Als ze maar een paar weken oud zijn, kunnen ze veel informatie absorberen. Als je een paar maanden wacht om te beginnen met trainen, heb je te maken met een eigenwijze hond die niet zo vatbaar is voor bevelen. Het is een goed idee om je Border Collie-puppy, indien mogelijk, naar een puppycursus te laten gaan als hij ongeveer 12 weken oud is. Totdat je je Border Collie-puppy naar de gehoorzaamheidsschool kunt laten gaan, kun je thuis beginnen met het training- en socialisatieproces.

Bench Training van een Border Collie

Bench moet meteen worden gestart vanaf dat je je Pup in huis hebt. Je Border Collie-puppy zal nieuwe informatie opnemen, of je nu direct begint met trainen of niet. Het is dus een goed idee om hem op jonge leeftijd positieve gewoonten aan te leren. Voor benchtraining wil je je puppy in een kleine ruimte houden. Het kan een bench zijn, of in een kleine kamer. Zo houd je je Border Collie in de gaten en neem je hem meteen mee naar buiten als je deze uitlaat. Honden hebben de neiging om liever niet te ontlasten in de ruimte waar ze slapen, dus het is minder waarschijnlijk dat je pup zal plassen of poepen terwijl hij in zijn bench zit. Het is van vitaal belang dat je je puppy regelmatig uitlaat en een consistent schema volgt. Bovendien zal het elke dag op hetzelfde tijdstip voeren van je Border Collie bijdragen aan meer consistente ontlastingstijden. Als je een Border Collie in een bench doet, wil je hem belonen voor goed gedrag. Direct nadat je puppy met succes heeft geplast of gepoept, prijs je je hond of bied hem een ​​kleine traktatie aan.

Gehoorzaamheidstraining voor Border Collies

Tijdens gehoorzaamheidstraining leert je Border Collie de regels bij je thuis te volgen en zich in verschillende situaties te gedragen. Het proces stelt je in staat om agressief of destructief gedrag te voorkomen en je huisdier te leren je bevelen te gehoorzamen. Ten eerste wil je leiderschap vestigen en je Border Collie laten weten dat jij de baas bent. Dan kun je hem nieuwe regels leren en eventuele ongunstige temperamenten corrigeren.

Gebruik bevestiging

Border Collies houden ervan om nieuwe dingen te leren, dus ze moeten niet worden geforceerd. Het intelligente ras staat te popelen om te behagen en reageert goed op lof en bevestigingen. Positieve bekrachtiging is de meest effectieve manier om een ​​Border Collie-puppy te trainen. De beste bestraffing die een Border Collie nodig heeft, is hem gewoon vertellen dat hij een slechte hond is en hem een ​​uurtje negeren. Het ras gedijt op aandacht en zal snel leren dat het overtreden van de regels zijn sociale tijd zal verminderen. Over het algemeen zullen Border Collies leren door positieve bevestigingen, niet door middel van straf. Goed gedrag moet worden beloond met traktaties of eenvoudige complimenten. Als je je huisdier laat zien dat zijn acties goed zijn, zal het hem motiveren om dat gedrag opnieuw te proberen.

Training van Border Collies

Border Collies zijn uitstekende leerlingen en kunnen gemakkelijk nieuwe trucs en opdrachten oppikken. Als je je hond een nieuw gedrag leert, moet je dit voor hem opsplitsen. Als je hem bijvoorbeeld leert om te blijven, kan dit in een paar stappen worden opgesplitst. Ten eerste wil je je Border Collie leren zitten en niet achteruit te gaan totdat je hem dat zegt. Laat je hond vervolgens een korte tijd blijven. Probeer hem daarna voor een langere periode te laten blijven. Door dit commando te leren, kun je hem regeren als hij zich misdraagt ​​of probeert mensen of dieren te hoeden. Het zal wat tijd en moeite kosten om je Border Collie-puppy te trainen om op commando te zitten of te blijven, maar je zult de basis voor gehoorzaamheid willen leggen zodra je je nieuwe hond mee naar huis neemt.

Speciaal voor het leren van trucjes

Honden worden graag mentaal uitgedaagd. En dat is precies wat je doet met het aanleren van trucjes. Je hond word er veel sneller moe van dan een stuk rennen. Daarnaast is het ook nog eens ontzettend leuk om te doen!

In dit e-book vind je meer dan 40 honden trucjes en je krijgt ook nog eens gratis updates. Dus als de honden van de auteur nieuwe trucjes leren, kan jij die straks ook weer leren. Ik ben zelf groot fan van het boekje en heb mijn hond er al een hoop trucjes uit geleerd. Hierdoor heb ik speciaal voor jou kunnen regelen dan je met de code “hondenboekjes” maar liefst 20% korting krijgt.

Houd de aandacht van je Border Collie vast

Om een ​​Border Collie met succes te trainen, heb je zijn volledige aandacht nodig. Kies een plaats en tijd met weinig of geen afleiding voordat je aan een trainingssessie begint. Een ongetrainde Border Collie heeft een zeer korte aandachtsspanne en zal ongeduldig zijn bij het leren van nieuwe taken. Let op de stemming van je hond en probeer hem alleen te trainen als hij gefocust en energiek is. Daarom is het ontwikkelen van een routine van vitaal belang. Je Border Collie zal zich verheugen op training wanneer deze zich dagelijks voordoet.

Wees consistent

Als je consistent bent met training, zal je Border Collie snel leren. Concentreer je op een specifiek commando en blijf eraan totdat de hond het opneemt. Begin met eenvoudige en duidelijke bevelen, geef het commando een naam en houd je eraan. Al snel zal je Border Collie het concept volledig begrijpen. Het is vooral belangrijk om consistent te blijven wanneer je je Border Collie leert zich in je huis te gedragen. Omdat ze zo’n intelligent ras zijn, zal een Border Collie in de war raken als ze de ene dag op de bank mogen springen en de volgende dag ervoor worden gestraft. Om verwarring en vertragingen bij de training te voorkomen, moet je ervoor zorgen dat iedereen in je huis op dezelfde lijn zit als het gaat om de huisregels voor je pup.

Houd de controle

Zorg ervoor dat je tijdens het trainen van een Border Collie controle hebt. Het trainen van een puppy vereist veel tijd en toewijding. Je zult je Border Collie constant moeten voorzien van stopcontacten voor hem energie en slimheid. Behalve dat je je hond zijn naam leert, is het belangrijk om een ​​Border Collie te leren zitten, komen, genezen en blijven. Deze basiscommando’s helpen je de controle over je huisdier te houden.

Houdt voet bij stuk

Van Border Collies is bekend dat ze gevoelige wezens zijn en ze kunnen afsluiten of weigeren commando’s op te volgen als ze hard worden behandeld. Het is essentieel dat je de controle op een vriendelijke, maar stevige manier vestigt. Dit zal het beste van het unieke temperament van een Border Collie naar boven halen en je hem met autoriteit laten trainen. Een goed opgeleide Border Collie doet graag wat zijn baasjes vragen en zal een lieve, trouwe metgezel zijn.

Leer het gegrom van je Border Collie

Border Collies hebben twee verschillende grommen. De ene is speels en de andere serieus. Je moet onderscheid kunnen maken tussen de twee grommen om te weten wanneer je hond van streek is of het naar zijn zin heeft. Let op hoe je Border Collie gromt als hij aan een speeltje trekt, zodat je onderscheid kunt maken tussen dat en een serieuzere grom.

Houd rekening met het hoedeninstinct van je Border Collie

Het natuurlijke drijfinstinct van een Border Collie maakt een groot deel uit van zijn persoonlijkheid en temperament. Het is mogelijk om je hond te trainen om zijn drang om te hoeden te beheersen, maar het zal altijd deel uitmaken van zijn natuurlijke instincten.

Socialisatie

Border Collies zijn gefokt om hun eigenaren te helpen werken. Hierdoor gedijen ze goed bij hun familie, maar zijn ze minder sociaal als ze in de buurt van vreemden zijn en proberen ze mogelijk groepen mensen te hoeden die ze niet kennen. Het is essentieel dat je je Border Collie vanaf het begin leert hoe hij zich in de buurt van mensen moet gedragen. Zodra je Border Collie-puppy is geïmmuniseerd, kun je hem voorstellen aan dieren en mensen van alle leeftijden. Als je hond eenmaal gewend is geraakt aan het omgaan met andere mensen, kun je hem leren zich in deze situaties te gedragen.

Fysieke activiteit en speeltijd

Omdat Border Collies een van de meest intelligente en atletische rassen zijn, hebben ze veel fysieke en mentale stimulatie nodig. Om gedragsproblemen te voorkomen, moeten ze elke dag minstens twee uur actief zijn, wat voor sommige hondenbezitters een uitdaging kan zijn. Als een Border Collie niet aan zijn oefenings- en activiteitsniveaus voldoet, zullen ze vaak angstig of destructief gedrag vertonen. Sommige gezinnen voelen zich aangetrokken tot het ras vanwege de gemiddelde grootte en het hoge energieniveau, maar dit kan een probleem worden als ze geen goede uitlaatklep hebben om hun energie te verdrijven. Border Collies zijn niet geschikt om in een appartement te wonen. Ze hebben veel ruimte nodig om te rennen en te spelen.

Omdat ze oorspronkelijk zijn gefokt om schapen te hoeden, zijn ze het gelukkigst op een boerderij met werk te doen. Boerderijen zijn een ideale thuissituatie voor het ras, maar wonen in een huis met een grote tuin en een actief gezin is ook voldoende. Door voldoende fysieke en mentale stimulatie kan je Border Collie zijn gelukkigste leven leiden. Ze hebben veel bewegingsruimte nodig en zullen nog gelukkiger zijn met een hondenvriend om mee om te gaan. Zelfs met een grote tuin is het belangrijk om je huisdier regelmatig van je terrein te halen. Dagelijkse wandelingen of hardloopsessies zijn essentieel voor dit ras. Bij het trainen van een Border Collie is het belangrijkste om leiderschap te verwerven en consistent te blijven. Als je hond je ziet als zijn roedelleider, zal hij je bevel opvolgen. Sta bovendien sterk in je schoenen en gebruik positieve bekrachtiging. Als je je Border Collie-puppy op een zachte maar zelfverzekerde toon aanspreekt, zal hij goed reageren op training.

Veelgestelde vragen over het trainen van een Border Collie

Als je een Border Collie gaat trainen, kan het zijn dat je hier nog wat vragen over hebt. Hieronder heb ik geprobeerd zoveel mogelijk van deze vragen te beantwoorden.

Zijn Border Collies gemakkelijk te trainen?

Ja, over het algemeen zijn Border Collies gemakkelijk te trainen. Ze staan bekend als intelligent en leergierig, en zijn vaak in staat om nieuwe commando’s snel te begrijpen en uit te voeren. Border Collies hebben een sterk verlangen om te behagen en te werken, wat hen tot uitstekende kandidaten maakt voor training. Veel Border Collies worden gebruikt als werkhonden voor vee en schapen, waarbij ze snel nieuwe taken kunnen leren en uitvoeren.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat elke hond individueel is en verschillende niveaus van trainbaarheid heeft. Sommige Border Collies kunnen meer training nodig hebben dan andere, en sommige kunnen gevoeliger zijn voor bepaalde trainingsmethoden. Het is daarom belangrijk om je Border Collie te trainen met geduld, consistentie en positieve bekrachtiging om hem te helpen zijn volledige potentieel te bereiken.

Hoe lang duurt het om een Border Collie te trainen?

Het trainen van een Border Collie is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de leeftijd, het temperament, de vaardigheden die je wilt trainen en de tijd die je bereid bent te investeren in de training. Over het algemeen zijn Border Collies intelligent en leren ze snel, wat kan resulteren in snellere trainingsresultaten in vergelijking met andere hondenrassen.

Het is belangrijk om te onthouden dat de training van een Border Collie een voortdurend proces is dat nooit echt eindigt. Naarmate je Border Collie ouder wordt, zullen zijn vaardigheden veranderen en zullen er nieuwe uitdagingen ontstaan die moeten worden aangepakt.

De duur van de training hangt ook af van de vaardigheden die je je Border Collie wilt aanleren. Het aanleren van basisvaardigheden zoals zitten, liggen en komen kan enkele weken tot enkele maanden duren, terwijl het aanleren van complexere vaardigheden zoals behendigheid en gehoorzaamheidswedstrijden meerdere maanden tot een jaar of langer kan duren.

Het is belangrijk om geduldig te zijn en consistent te blijven tijdens de training van je Border Collie. Gebruik positieve versterking en zorg ervoor dat de training leuk blijft voor je Border Collie om ervoor te zorgen dat hij gemotiveerd blijft om te leren. Het kan wat tijd en moeite kosten om je Border Collie te trainen, maar de beloning van een goed getrainde en gehoorzame hond is het zeker waard.

Hoe kan ik mijn Border Collie trainen om zindelijk te worden?

Hier zijn enkele stappen om je Border Collie te trainen om zindelijk te worden:

 1. Maak een routine: Maak een routine voor je Border Collie, zoals eten, drinken, spelen, wandelen en plassen. Het helpt om hem op dezelfde tijdstippen uit te laten, zodat hij weet wanneer hij kan verwachten dat hij naar buiten mag.
 2. Kies een plek voor de plaspauzes: Kies een vaste plek buiten waar je Border Collie zijn behoefte kan doen en neem hem daar altijd naartoe.
 3. Gebruik positieve bekrachtiging: Geef je Border Collie veel lof en beloningen wanneer hij zijn behoefte doet op de aangewezen plek. Gebruik bijvoorbeeld traktaties, knuffels of stemverheffing om hem te belonen.
 4. Wees geduldig: Zindelijkheidstraining kan tijd en geduld kosten. Houd de routine en beloningen vol en wees niet te streng als je Border Collie een ongelukje heeft.
 5. Wees alert: Let op tekenen dat je Border Collie moet plassen, zoals snuffelen of draaien, en breng hem dan meteen naar de aangewezen plek.
 6. Geef grenzen aan: Beperk de toegang tot delen van het huis waar je Border Collie nog niet zindelijk is, bijvoorbeeld door gebruik te maken van babyhekjes.
 7. Voorkom straffen: Vermijd straffen zoals schreeuwen of fysiek geweld, omdat dit je Border Collie kan doen schrikken en kan leiden tot verlies van vertrouwen.

Het is belangrijk om te onthouden dat elke hond uniek is en zijn eigen tempo heeft als het gaat om zindelijkheidstraining. Wees geduldig en consequent in je training en geef je Border Collie de tijd en ruimte om te leren.

Hoe leer ik mijn Border Collie om te wandelen aan de riem?

Het aanleren van wandelen aan de riem is een belangrijk onderdeel van de training van een Border Collie. Hieronder staan enkele stappen om je Border Collie te leren wandelen aan de riem:

 1. Introduceer de riem: Laat je Border Collie wennen aan de riem door hem de riem te laten zien en eraan te laten snuffelen. Laat hem ook wennen aan het harnas of de halsband die je gebruikt om de riem aan te bevestigen.
 2. Laat je Border Collie wennen aan het harnas of de halsband: Laat je Border Collie wennen aan het dragen van een harnas of halsband. Laat hem de halsband of het harnas enkele minuten per keer dragen en beloon hem met lekkers of lof.
 3. Begin met korte wandelingen: Begin met korte wandelingen om je Border Collie te laten wennen aan het lopen aan de riem. Begin in een rustige omgeving en voer langzaam de afstand op.
 4. Gebruik positieve bekrachtiging: Beloon je Border Collie met traktaties of lof als hij goed loopt aan de riem. Dit zal hem aanmoedigen om te blijven lopen zoals gewenst.
 5. Houd de riem los: Houd de riem los en laat je Border Collie leiden. Hij moet zich comfortabel voelen tijdens het wandelen en niet te veel druk ervaren.
 6. Stop wanneer je Border Collie trekt: Als je Border Collie aan de riem trekt, stop dan en wacht tot hij weer naast je loopt voordat je verdergaat. Hierdoor leert hij dat hij alleen verder kan lopen als hij naast je loopt.
 7. Maak het wandelen aan de riem leuk: Varieer de wandelroutes en zorg dat het wandelen leuk blijft voor je Border Collie. Dit zal ervoor zorgen dat hij enthousiast blijft om met je te wandelen.
 8. Blijf geduldig en consistent: Het kan even duren voordat je Border Collie volledig gewend is aan het lopen aan de riem. Blijf geduldig en consistent in je training en geef hem de tijd die hij nodig heeft om te leren.

Hoe kan ik mijn Border Collie trainen om te stoppen met het trekken aan de riem?

Border Collies zijn energieke en enthousiaste honden die de neiging hebben om te trekken aan de riem tijdens het wandelen. Hieronder staan enkele stappen om je Border Collie te trainen om te stoppen met trekken aan de riem:

 1. Gebruik de juiste uitrusting: Gebruik een goed passende halsband of harnas en een lange lijn tijdens de training. Vermijd het gebruik van een slipketting of verstikkingshalsband, omdat deze schadelijk kunnen zijn voor je Border Collie.
 2. Begin met korte wandelingen: Begin met korte wandelingen en laat je Border Collie wennen aan de uitrusting en de omgeving.
 3. Gebruik positieve versterking: Beloon je Border Collie met traktaties en lof wanneer hij aan je zijde blijft lopen zonder te trekken. Dit versterkt het gewenste gedrag en zal hem aanmoedigen om niet te trekken.
 4. Gebruik het “zit” commando: Leer je Border Collie om te zitten wanneer hij begint te trekken. Geef het commando “zit” en wacht tot hij zit. Beloon hem dan met traktaties en lof.
 5. Verander van richting: Verander van richting wanneer je Border Collie begint te trekken. Dit zal hem laten wennen aan het feit dat hij jou moet volgen en niet andersom.
 6. Loop langzaam: Loop langzaam wanneer je Border Collie begint te trekken. Dit zal hem dwingen om ook langzamer te lopen en aan je zijde te blijven.
 7. Wees consistent: Wees consistent in je training en beloon je Border Collie consequent wanneer hij goed gedrag vertoont.
 8. Blijf geduldig: Het kan even duren voordat je Border Collie stopt met trekken aan de riem, dus wees geduldig en geef hem de tijd die hij nodig heeft om te leren.

Door consistent te trainen met positieve versterking en geduldig te zijn, kan je Border Collie leren om niet te trekken aan de riem tijdens het wandelen. Vergeet niet om hem te belonen voor goed gedrag en om consequent te zijn in je training.

Hoe kan ik mijn Border Collie trainen om te gehoorzamen aan commando’s?

Border Collies zijn slimme en leergierige honden en zijn meestal gemakkelijk te trainen. Hieronder staan enkele stappen om je Border Collie te trainen om te gehoorzamen aan commando’s:

 1. Begin met eenvoudige commando’s: Begin met eenvoudige commando’s zoals “zit”, “blijf” en “kom”. Deze commando’s zijn gemakkelijk te leren en vormen de basis voor meer geavanceerde commando’s.
 2. Gebruik positieve bekrachtiging: Beloon je Border Collie met traktaties of lof wanneer hij de gewenste actie uitvoert. Dit zal hem aanmoedigen om te blijven gehoorzamen.
 3. Blijf consistent: Zorg ervoor dat je consistent bent in je training. Gebruik altijd dezelfde woorden en handgebaren voor elk commando en train regelmatig.
 4. Maak de training leuk: Maak de training leuk voor je Border Collie door spelletjes te spelen en afwisselende oefeningen te doen. Dit houdt het voor hem interessant en uitdagend.
 5. Bouw geleidelijk aan de moeilijkheid op: Bouw geleidelijk aan de moeilijkheidsgraad van de oefeningen op. Begin met korte afstanden en voer deze geleidelijk aan op.
 6. Wees geduldig: Wees geduldig als je Border Collie de oefeningen niet meteen begrijpt. Het kan even duren voordat hij het gewenste gedrag vertoont.
 7. Train op verschillende plaatsen: Train op verschillende plaatsen zodat je Border Collie leert om op verschillende locaties te gehoorzamen.
 8. Vermijd straffen: Vermijd fysieke straffen zoals slaan of schreeuwen, omdat dit kan leiden tot angst en stress bij je Border Collie.
 9. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging: Zorg voor voldoende lichaamsbeweging zodat je Border Collie voldoende energie heeft om te trainen en gehoorzamen.

Door consistent en geduldig te trainen, zal je Border Collie leren om te gehoorzamen aan commando’s en kan hij zijn volledige potentieel bereiken.

Moet ik mijn Border Collie trainen met behulp van beloningen of straffen?

Het is aanbevolen om je Border Collie te trainen met behulp van beloningen in plaats van straffen. Border Collies zijn gevoelige en intelligente honden en reageren goed op positieve versterking. Dit betekent dat je beloningen gebruikt om gewenst gedrag te versterken.

Beloningen kunnen bestaan uit traktaties, knuffels, lof en speelgoed. Beloningen zijn effectiever dan straffen omdat ze je Border Collie aanmoedigen om gewenst gedrag te vertonen en hun motivatie en plezier vergroten. Door beloningen te geven, zal je Border Collie beter begrijpen wat er van hem wordt verwacht en gemotiveerder zijn om te leren.

Straffen, aan de andere kant, kunnen ervoor zorgen dat je Border Collie angstig of gestrest wordt, wat kan leiden tot negatieve gevolgen op lange termijn. Fysieke straffen zoals slaan, schreeuwen of schudden van de hond, kunnen de relatie tussen jou en je Border Collie schaden, en kunnen leiden tot angst, agressie of vermijdingsgedrag.

Dus, om je Border Collie op een effectieve manier te trainen, is het belangrijk om beloningen te gebruiken in plaats van straffen. Beloningen zijn een krachtig middel om gewenst gedrag te versterken en een sterke band tussen jou en je Border Collie op te bouwen.

Hoe train ik mijn Border Collie om niet te blaffen of te janken?

Het is normaal dat Border Collies blaffen en janken, maar overmatig blaffen of janken kan storend zijn voor zowel de hond als de eigenaar. Hieronder staan enkele stappen om je Border Collie te trainen om niet overmatig te blaffen of te janken:

 1. Identificeer de oorzaak: Het is belangrijk om te identificeren waarom je Border Collie overmatig blaft of jankt. Is hij gestrest, verveeld of probeert hij aandacht te trekken? Door de oorzaak te achterhalen, kun je een betere strategie ontwikkelen om het probleem aan te pakken.
 2. Gebruik positieve versterking: Beloon je Border Collie als hij niet blaft of jankt wanneer hij normaal zou doen. Dit kan met traktaties, lof of speelgoed. Dit versterkt het gewenste gedrag en zal hem aanmoedigen om niet te blaffen of te janken.
 3. Geef je Border Collie voldoende beweging en mentale stimulatie: Zorg ervoor dat je Border Collie voldoende beweging krijgt en mentaal wordt gestimuleerd. Dit zal hem helpen om overtollige energie kwijt te raken en kan stress verminderen.
 4. Train je Border Collie om stil te zijn: Leer je Border Collie om stil te zijn op commando. Begin met het aanleren van het commando “stil” terwijl hij blaft of jankt en beloon hem als hij stil is. Verhoog geleidelijk aan de moeilijkheid door het commando “stil” te gebruiken als hij niet blaft of jankt.
 5. Vermijd straffen: Vermijd fysieke straffen zoals slaan, schreeuwen of schudden van de hond. Dit kan angst of stress bij je Border Collie veroorzaken en kan de situatie verergeren.
 6. Wees consequent: Wees consequent in je training. Beloon je Border Collie consequent als hij stil is en geef hem voldoende beweging en mentale stimulatie.
 7. Overweeg professionele hulp: Als je Border Collie blijft blaffen of janken, overweeg dan professionele hulp van een dierenarts of hondengedragstherapeut. Zij kunnen advies geven over hoe je het probleem effectief kunt aanpakken.

Door consistent en positief te trainen, kan je Border Collie leren om niet overmatig te blaffen of te janken. Het kan even duren voordat hij het gewenste gedrag vertoont, dus wees geduldig en geef hem de tijd die hij nodig heeft om te leren.

Kan ik mijn Border Collie trainen om bepaalde trucjes te doen?

Ja, Border Collies zijn slimme en trainbare honden die graag leren en nieuwe uitdagingen aangaan. Het trainen van trucjes kan een leuke manier zijn om de band tussen jou en je Border Collie te versterken en om zijn mentale stimulatie te verbeteren. Hieronder staan enkele tips om je Border Collie te trainen om trucjes te doen:

 1. Begin met eenvoudige trucjes: Begin met eenvoudige trucjes zoals “zit”, “lig” en “poot geven”. Gebruik beloningen zoals traktaties en lof om je Border Collie te motiveren.
 2. Wees consequent: Wees consequent in je training en beloon je Border Collie elke keer wanneer hij de truc goed doet. Herhaal de truc en beloon hem opnieuw totdat hij de truc goed onder de knie heeft.
 3. Gebruik positieve versterking: Gebruik positieve versterking zoals traktaties en lof om gewenst gedrag te versterken. Vermijd straffen, omdat dit kan leiden tot angst en stress bij je Border Collie.
 4. Varieer de beloningen: Varieer de beloningen die je gebruikt, zodat je Border Collie gemotiveerd blijft. Gebruik traktaties, lof en speelgoed om hem te belonen.
 5. Maak de training leuk: Maak de training leuk door spelletjes te spelen en beloningen te geven. Houd de trainingssessies kort en zorg dat je Border Collie plezier heeft tijdens het leren van nieuwe trucjes.
 6. Verhoog de moeilijkheid: Verhoog geleidelijk aan de moeilijkheid van de trucjes. Leer je Border Collie bijvoorbeeld om “roll over” te doen of om door een hoepel te springen.
 7. Blijf oefenen: Blijf oefenen met de trucjes die je Border Collie heeft geleerd, zodat hij ze niet vergeet.

Door consequent en positief te trainen, kan je Border Collie leren om trucjes te doen. Trucjes zijn een leuke manier om de band tussen jou en je Border Collie te versterken en om zijn mentale stimulatie te verbeteren. Vergeet niet om de trainingssessies kort te houden en om je Border Collie te belonen voor goed gedrag.

Lees hier meer over het leren van trucjes

Speciaal voor het leren van trucjes

Honden worden graag mentaal uitgedaagd. En dat is precies wat je doet met het aanleren van trucjes. Je hond word er veel sneller moe van dan een stuk rennen. Daarnaast is het ook nog eens ontzettend leuk om te doen!

In dit e-book vind je meer dan 40 honden trucjes en je krijgt ook nog eens gratis updates. Dus als de honden van de auteur nieuwe trucjes leren, kan jij die straks ook weer leren. Ik ben zelf groot fan van het boekje en heb mijn hond er al een hoop trucjes uit geleerd. Hierdoor heb ik speciaal voor jou kunnen regelen dan je met de code “hondenboekjes” maar liefst 20% korting krijgt.

Hoe train ik mijn Border Collie om te komen als ik hem roep?

Het trainen van je Border Collie om te komen als je hem roept is een belangrijke vaardigheid die hem veilig kan houden en ervoor kan zorgen dat hij goed luistert. Hieronder staan enkele tips om je Border Collie te trainen om te komen als je hem roept:

 1. Begin binnenshuis: Begin de training binnenshuis in een rustige omgeving zonder afleidingen.
 2. Gebruik het juiste commando: Gebruik een kort, duidelijk en eenvoudig commando zoals “kom” of “hier”.
 3. Beloon gewenst gedrag: Beloon je Border Collie met traktaties en lof wanneer hij naar je toe komt als je hem roept.
 4. Wees consequent: Wees consequent in je training en gebruik het commando “kom” elke keer als je je Border Collie roept.
 5. Gebruik een lange lijn: Gebruik een lange lijn om je Border Collie te laten wennen aan het commando “kom” en om hem te belonen wanneer hij naar je toe komt.
 6. Verhoog de afstand: Verhoog geleidelijk aan de afstand tussen jou en je Border Collie en gebruik het commando “kom” wanneer hij verder weg is.
 7. Voeg afleidingen toe: Voeg afleidingen toe tijdens de training, zoals geluiden of andere honden, om je Border Collie te laten wennen aan de afleidingen en hem te trainen om te komen wanneer je hem roept.
 8. Blijf geduldig: Wees geduldig tijdens de training en geef je Border Collie de tijd die hij nodig heeft om de vaardigheid te leren.

Door consequent te trainen en je Border Collie te belonen voor goed gedrag, kan je hem leren om te komen als je hem roept. Vergeet niet om geduldig te zijn en om afleidingen geleidelijk aan toe te voegen tijdens de training. Met de juiste training kan je Border Collie een goede gehoorzaamheid hebben en veilig blijven.

Moet ik mijn Border Collie trainen met behulp van clickertraining?

Clickertraining is een populaire en effectieve methode om honden te trainen, waaronder Border Collies. Bij clickertraining wordt een klikkend geluid gemaakt door een klein apparaatje genaamd een clicker, gevolgd door een beloning wanneer de hond het gewenste gedrag vertoont. Dit zorgt ervoor dat de hond het gewenste gedrag associeert met de beloning en het sneller zal herhalen.

Hoewel clickertraining veel voordelen heeft, is het niet de enige manier om je Border Collie te trainen. Er zijn verschillende trainingsmethoden die kunnen worden gebruikt, afhankelijk van de persoonlijkheid en het temperament van je Border Collie en de vaardigheden die je wilt trainen.

Als je ervoor kiest om clickertraining te gebruiken, is het belangrijk om te weten hoe je het correct kunt gebruiken. Het is ook belangrijk om te weten hoe je je Border Collie moet belonen en hoe je hem moet trainen om de klikkende geluiden te associëren met het gewenste gedrag.

Clickertraining kan een leuke en effectieve manier zijn om je Border Collie te trainen, maar het is niet de enige methode die je kunt gebruiken. Kies een trainingsmethode die het beste past bij de persoonlijkheid en het temperament van je Border Collie en de vaardigheden die je wilt trainen. Onthoud dat elke hond anders is en dat het belangrijk is om geduldig en consistent te zijn bij het trainen van je Border Collie.

Kan ik mijn Border Collie trainen om te zwemmen?

Ja, Border Collies zijn over het algemeen goede zwemmers en het is mogelijk om ze te trainen om te zwemmen. Hier zijn enkele tips om je Border Collie te helpen zwemmen:

 1. Begin in ondiep water: Begin met het trainen van je Border Collie in ondiep water, zoals een ondiep zwembad of een ondiep meer. Zo kan hij wennen aan het water en zijn zwemvaardigheden ontwikkelen.
 2. Gebruik een zwemvest: Gebruik een zwemvest om je Border Collie te helpen drijven en hem te beschermen tijdens het zwemmen.
 3. Gebruik positieve versterking: Gebruik positieve versterking zoals traktaties en lof om je Border Collie te belonen voor het zwemmen en om hem te motiveren.
 4. Leer hem hoe hij uit het water moet komen: Leer je Border Collie hoe hij uit het water moet komen, zodat hij niet in paniek raakt als hij niet weet hoe hij eruit moet komen.
 5. Leer hem zwemmen op commando: Leer je Border Collie om te zwemmen op commando, zodat je hem kunt roepen als hij te ver in het water gaat.
 6. Blijf bij hem in het water: Blijf bij je Border Collie in het water om hem te ondersteunen en hem te helpen als hij in de problemen komt.

Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle Border Collies van zwemmen houden. Sommige Border Collies kunnen zelfs bang zijn voor water. Als je Border Collie niet van zwemmen houdt, forceer hem dan niet om te zwemmen. Zwemmen moet altijd een leuke en positieve ervaring zijn voor je Border Collie.

Hoe kan ik mijn Border Collie trainen voor behendigheid of gehoorzaamheidswedstrijden?

Border Collies staan bekend om hun intelligentie, atletische vaardigheden en werkethiek, waardoor ze uitstekende deelnemers zijn aan behendigheid en gehoorzaamheidswedstrijden. Hier zijn enkele tips om je Border Collie te trainen voor deze wedstrijden:

 1. Begin met de basisvaardigheden: Voordat je begint met de training voor specifieke wedstrijden, zorg ervoor dat je Border Collie de basisvaardigheden kent zoals zit, liggen, staan, komen en blijven.
 2. Gebruik positieve bekrachtiging: Border Collies reageren goed op positieve bekrachtiging, dus beloon je hond met traktaties en lof wanneer hij het gewenste gedrag vertoont.
 3. Train regelmatig: Train regelmatig met je Border Collie om de vaardigheden te versterken en de training te verbeteren. Zorg ervoor dat je de training leuk houdt voor je Border Collie, zodat hij gemotiveerd blijft om te trainen.
 4. Leer hem te volgen: Leer je Border Collie om naast je te lopen en op je te letten, zodat hij kan volgen tijdens de wedstrijden.
 5. Train op verschillende locaties: Train op verschillende locaties en in verschillende omgevingen om je Border Collie te laten wennen aan verschillende situaties.
 6. Gebruik specifieke oefeningen: Gebruik specifieke oefeningen om je Border Collie te trainen voor de specifieke wedstrijden, zoals sprongen, tunnels en slalompalen voor behendigheidswedstrijden.
 7. Wees geduldig en consistent: Wees geduldig en consistent in je training en geef je Border Collie de tijd die hij nodig heeft om de vaardigheden te leren.

Het trainen van je Border Collie voor behendigheid of gehoorzaamheidswedstrijden kan een leuke en uitdagende ervaring zijn voor zowel jou als je hond. Door regelmatig te trainen en positieve bekrachtiging te gebruiken, kan je Border Collie een succesvolle deelnemer worden aan deze wedstrijden.

Is het mogelijk om een volwassen Border Collie te trainen als hij nog nooit eerder is getraind?

Ja, het is mogelijk om een volwassen Border Collie te trainen, zelfs als hij nog nooit eerder is getraind. Border Collies zijn intelligent en leergierig, waardoor ze meestal snel leren en zich gemakkelijk kunnen aanpassen aan nieuwe situaties.

Bij het trainen van een volwassen Border Collie is het belangrijk om te beginnen met de basisvaardigheden, zoals zitten, liggen, komen en blijven. Het kan ook nuttig zijn om een professionele trainer te raadplegen om te helpen bij het trainen van je Border Collie en om eventuele problemen of uitdagingen aan te pakken.

Het is belangrijk om geduldig te zijn bij het trainen van een volwassen Border Collie, omdat het wat tijd kan kosten voordat hij nieuwe vaardigheden leert en zich aanpast aan de nieuwe routine. Het is ook belangrijk om positieve bekrachtiging te gebruiken om gewenst gedrag te belonen en te zorgen dat de training leuk blijft voor je Border Collie.

Bovendien is het belangrijk om te beseffen dat volwassen Border Collies vaak gewoontes en gedragspatronen hebben gevormd die moeilijk te veranderen zijn. Het kan dus wat extra tijd en inspanning kosten om gedragsproblemen aan te pakken en te corrigeren. Met een beetje geduld en toewijding kan je echter een volwassen Border Collie trainen en hem de vaardigheden aanleren die hij nodig heeft om een gehoorzame en gezonde hond te worden.

Hoe vaak moet ik mijn Border Collie trainen?

Het trainingsritme voor een Border Collie hangt af van verschillende factoren, zoals de leeftijd van de hond, zijn temperament en de vaardigheden die je wilt trainen. Over het algemeen hebben Border Collies veel energie en hebben ze veel beweging en mentale stimulatie nodig, dus regelmatige training is belangrijk voor hun gezondheid en welzijn.

Als vuistregel wordt aanbevolen om minstens één keer per dag 15 tot 30 minuten te trainen met je Border Collie. Het is ook belangrijk om voldoende lichaamsbeweging te geven, bijvoorbeeld door te wandelen, rennen of spelen.

Het is belangrijk om regelmatig te trainen om de vaardigheden van je Border Collie te behouden en te versterken. Het is echter ook belangrijk om de training leuk te houden en niet te veel te doen in een keer, om te voorkomen dat je Border Collie overbelast raakt of verveeld raakt.

Daarnaast is het belangrijk om te variëren in de training en niet altijd dezelfde oefeningen te herhalen. Zo blijft het voor je Border Collie interessant en uitdagend.

Kortom, het is belangrijk om regelmatig te trainen met je Border Collie om zijn vaardigheden te behouden en te verbeteren, maar zorg ervoor dat je het leuk en gevarieerd houdt en niet te veel doet in een keer.

Nawoord

Border Collies zijn geweldige metgezellen en gezinshonden. Het is echter van essentieel belang dat ze worden gekoppeld aan eigenaren die hen bezig kunnen houden met voldoende fysieke en mentale stimulatie. Als je er klaar voor bent om je hond dagelijks veel lichaamsbeweging en een verscheidenheid aan activiteiten en speeltijd te geven, dan is een Border Collie wellicht de juiste hond voor jou!

Speciaal voor Border Collie eigenaren

Elk hondenras heeft zijn eigen specifieke behoeften en daarom is het belangrijk om een speciale handleiding te hebben voor het opvoeden van je Border Collie. Het “Border Collie Handboek” is een uitgebreid boek dat alle benodigde informatie bevat om je Border Collie op te voeden tot een gezonde en gehoorzame hond.

De auteur van het boek heeft meer dan 25 jaar ervaring in het trainen, opvoeden en verzorgen van honden, vooral Border Collies. Het boek is beschikbaar voor aankoop met een speciale kortingscode, waardoor het volledige pakket inclusief bonussen verkrijgbaar is voor slechts €37,- in plaats van de normale prijs van €96,75.

(laden van de pagina kan ivm de kortingscode soms even duren)

Plaats een reactie