De anale klieren van Franse bulldogs behandelen

Vandaag ga ik een onderwerp behandelen waarvan je waarschijnlijk nooit had gedacht dat je hieraan zou moeten denken. Deze vraag is:

Of je de anale klieren van je Franse Bulldog  uit moet drukken.

Ik heb uitgebreid onderzoek gedaan naar deze kwestie. En dit is wat ik heb opgepikt van het advies van mijn dierenarts. Dit is mijn eigen ervaring waarmee ik hoop je te helpen.Raadpleeg bij twijfel altijd je eigen dierenarts.

Hebben Franse Bulldogs hun anale klieren nodig? 

Frenchies hebben normaal gesproken hun anale klieren niet nodig. Als je Frenchie geen probleem heeft met zijn anaalklier, laat het dan met rust en laat de klieren niet onnodig melken. Dit kan tot problemen leiden. In het geval van een anale klierinfectie kunnen dierenartsen echter helpen bij het uitdrukken van de anaalklier of voorschrijven van antibiotica. In simpele woorden, als je een Frenchie hebt die nog nooit problemen met zijn anale klieren heeft gehad, geef deze dan geen onnodige behandeling. Ga ook niet naar dierenarts en vraag hem om het te doen als dat niet nodig is. 

Problemen met de anale klier van de Franse Bulldog

Zoals eerder gezegd: Knijp niet in de anale klieren van uw Franse Bulldog als dat niet nodig is. Het kan en zal tot verdere problemen leiden, wat alleen betekent dat je je dan op een pad bevindt waar je het regelmatig (door een professional) moet laten doen. Als een frenchie een probleem met de anaalklier heeft, neem dan contact op met je dierenarts om vast te stellen wat de oorzaak kan zijn. Veelvoorkomende problemen zijn:

  • Ontstekingsreactie
  • Allergische reactie
  • Probleem met zachte ontlasting
  • Omgevingsallergie

Wat zijn de anale klieren van Frenchie?

Anale klieren zijn kleine zakjes die net in de anus van je Franse Bulldog zitten. Ze zijn ontworpen om stinkende biochemische materialen af ​​te scheiden die de feromonen bevatten die honden helpen elkaar te identificeren. Dit is de reden waarom honden graag aan elkaars billen ruiken. Het laat de honden weten of de andere hond mannelijk of vrouwelijk is. Het biedt dus veel informatie voor honden om met elkaar te communiceren. Wanneer een hond poept, scheidt de anale klierzak materiaal af in de ontlasting. Als je Frenchie dan stopt om aan de uitwerpselen van een andere hond te snuffelen, is dat hun manier om informatie te vinden over de hond die heeft gepoept. 

Menselijke tussenkomst

Waar het op neerkomt is dat honden al duizenden jaren hun anale klieren gebruiken zonder menselijke tussenkomst. Holbewoners drukten de anale klieren van honden niet uit. Dit was iets wat zich in de jaren vijftig ontwikkelde op scholen voor hondentrimmers. Het legen van de anale zakjes werd gedaan als een beleefdheidsbehandeling. Het trauma dat gepaard gaat met het melken van de anaalklier iets wat kan leiden tot problemen. Onnodig trauma is de meest voorkomende reden waarom Franse Bulldogs problemen met de anaalklier hebben. Als je hondentrimmer dus aanbiedt om de anale klieren van je Franse Bulldog te melken, vertel deze dan dat dit niet te doen. Als je Frenchie echter een probleem met de anaalklier heeft, is het belangrijk om alleen een gekwalificeerde dierenarts in de buurt van zijn anaalklieren te laten. Ze zullen begrijpen hoeveel druk er nodig is om ze uit te drukken, door het alleen voldoende te doen om de anale klier te laten herstellen en zichzelf te laten uiten zoals het hoort. Het zou de verantwoordelijkheid van een dierenarts moeten zijn om alleen eerst een diagnose van het probleem te stellen en ze vervolgens te melken als dat absoluut noodzakelijk is.

Maandelijks behandelen

Er zijn Franse Bulldogs eigenaren die de anaalklieren van hun hun maandelijks hebben laten uitdrukken bij een hondenverzorger. Dat leidt ertoe dat de anale klier de spierspanning verliest om het op natuurlijke wijze te doen, en het kanaal kan dan ontstoken raken en niet goed meer gaan werken. Vergelijk het met een ballon. Als je een ballon voor het eerst opblaast, is hij mooi strak. Maar hoe meer je het weer opblaast en herhaalt, zal deze zijn rek beginnen te verliezen. Hetzelfde gebeurt met de anale klierzak van Frenchie. Zodra de anale klieren van de Franse Bulldog worden uitgedrukt door een trimmer of dierenarts, begint de spierspanning af te nemen. Dit betekent dat de klieren niet meer kunnen functioneren zoals ze zouden moeten, en dat ze dan regelmatig moeten worden uitgedrukt.

Wat veroorzaakt problemen met de anale klier

  • Regelmatig uitdrukken
  • Allergieën
  • Parasieten
  • Medicatie

De anale klierproblemen van je Franse Bulldog zijn vaak het secundaire symptoom van een onderliggend darm- of darmgezondheidsprobleem. Door de oorzaak op te lossen, zul je ondervinden waarom je Frenchie überhaupt een probleem met de anaalklier heeft. In het geval van allergieën kan de anus van je Frenchie allergenen verzamelen terwijl je buitenshuis bent.  Dit kan jeuk veroorzaken, wat betekent dat je hond dan op zijn billen rondscharrelt om het gevoel te verlichten. Het kan helpen om de allergie te identificeren en op te lossen.

Lees hier meer over waarom een Franse Bulldog zijn kont schuurt

Mijn persoonlijke ervaring

Ik heb mijn Frenchie Buddha nu al meer dan 3 jaar en heb in deze tijd nog nooit zijn anale klieren hoeven laten melken! Hij wordt regelmatig door de dierenarts gecontroleerd en niet één keer heeft onze dierenarts ons aanbevolen dat te doen. Misschien krijg ik naarmate hij ouder wordt te maken met een anale zakimpact van mijn hondje, maar ik geloof dat dit nog niet het geval is geweest omdat we zijn klieren goed met rust hebben gelaten. 

Je kunt meer lezen over anale zakimpactie lezen in deze lijst met 31 gezondheidsproblemen die Frenchies hebben (het is nummer 6 in de lijst).

Frenchies kunnen last krijgen van impactie op de anale zak en dit heeft enige zorg nodig.  In feite kan het nodig zijn om de anaalklieren te melken, maar vraag eerst professioneel advies voordat je tot deze conclusie komt. Als je zijn kont over de grond ziet schuren, neem dan niet het heft in eigen handen. Ga naar je dierenarts en vraag hem om te kijken. 

Je kunt eventueel dit artikel lezen over waarom een Franse Bulldog zijn kont schuurt.

Concentreer je op de oorzaak van het probleem. Laat een hondenverzorger het niet doen als een optionele extra, want dit kan meer trauma veroorzaken en leiden tot verdere problemen langs de lijn.

Nawoord

Nogmaals, ik heb geen veterinaire kwalificaties. Dit artikel is puur gebaseerd op mijn eigen onderzoek en ervaring. Ik heb me sterk gefocust op het onnodig uitdrukken van de anaalklier, omdat ik nu geloof dat dat tot veel problemen leidt. Dit zal echter niet altijd het geval zijn en het kan zijn dat je dierenarts ze van tijd tot tijd moet melken. Maar de sleutel tot succes is hier om een ​​professional het te laten doen en te diagnosticeren waar het überhaupt nodig is. Mijn persoonlijke mening is dat ik dit mijn Frenchie niet snel zal aandoen, omdat het waarschijnlijk het resultaat is van een groter onderliggend probleem. Ik zal zelf dus op zoek gaan naar het onderliggende probleem. Heb jij zelf ervaring met dit probleem? Deel deze dan hieronder in de reacties.

Speciaal voor Franse Bulldog eigenaren

Franse Bulldogs hebben een speciale handleiding nodig omdat elk hondenras anders is. Het “Franse Bulldog Handboek” is een boek dat alles bevat wat je moet weten om je Franse Bulldog op te voeden tot een gezonde en gehoorzame hond.

De auteur van het handboek heeft meer dan 25 jaar ervaring in het trainen, opvoeden en verzorgen van Franse Bulldogs en deelt alle informatie en tips in het boek. Als je het boek via onderstaande speciale kortingscode koopt, krijg je het volledige pakket voor een verminderde prijs van €37,-, inclusief bonussen in plaats van de normale prijs van €96,75 .

(laden van de pagina kan ivm de kortingscode soms even duren)

Plaats een reactie