7 Dingen die je moet weten voordat je een Labradoodle neemt

Een Labradoodle is een kruising van de Labrador Retriever en de Standaard-, Miniatuur- of Toy-poedel, ook wel bekend als Labrador Poodle Mix. De standaard Labradoodle is een middelgrote tot grote hond van ongeveer 55 tot 61 cm lang en weegt 22 tot 30 kilo. De levensduur van deze kruising is ongeveer 12 tot 16 jaar. Dit ras staat niet bekend als agressief en is een van de meest favoriete honden voor gezinnen. Heeft de Labradoodle je aandacht getrokken? Hier zijn enkele feiten die je als eerste wilt weten!

De vacht van Labradoodle is niet altijd hypoallergeen

Heb je het artikel ‘Hoeveel verharen Labradoodles’ gelezen? Labradoodles kunnen een goede keuze zijn voor mensen met een allergie, maar laat een ding duidelijk zijn, labradoodles zijn NIET hypoallergeen. Er zijn 3 verschillende soorten soorten vacht die bij dit ras horen:

 • Rechte vacht: ook bekend als de “haarvacht”, deze werpt het meeste af en wordt door fokkers vermeden.
 • Golvende vacht: Ook bekend als de “fleece-jas”, verwacht zijdeachtige golven en niet-tot-laag verlies.
 • Krullende vacht: Dichte, dikke krullen die geurloos zijn en niet verharen.

De Labradoodle kan komen in een palet van prachtige kleuren, zoals goud, abrikoos, karamel, wit, zwart, rood, chocolade, blauw en partikleur.

Meerdere groottes

Afhankelijk van of de ouder van de poedel standaard is, zal dit van invloed zijn op het feit of de Labradoodle een van de volgende maatvariaties zal zijn:

 • Standaard: 60 cm lang en tot 29 kg in gewicht.
 • Medium: 50 cm lang en tot 20 kg in gewicht.
 • Miniatuur: 40 cm lang en tot 11 kg in gewicht.

Een Labradoodle gemengd met miniatuurpoedel wordt een Mini Labradoodle genoemd. Als je op zoek bent naar een bepaalde maat, bezoek dan altijd de fokker en vertel hem over wat je zoekt. Geen enkele verantwoordelijke fokker kan garanderen dat hun Labradoodle-puppy’s zeker zullen uitgroeien tot een exacte maat. Maar ze kunnen informatie geven over de fysieke achtergrond van de ouders, wat je zal helpen in de goede richting te gaan.

Een Labradoodle en Goldendoodle zijn NIET dezelfde honden

Labradoodle of Goldendoodle? Hier is wat inzicht om wat licht te werpen op deze twee rassen.

Top 3 overeenkomsten

 • Beide zijn afkomstig van een poedelmix waarvan één ouder een standaard-, miniatuur- of speelgoedpoedel is.
 • Beide zijn energieke honden die graag apporteren en zwemmen.
 • Beide zijn geweldige gezinshonden en doen het goed met kinderen en andere huisdieren.

Top 3 verschillen

 • De Labradoodle heeft een Labrador Retriever-ouder, terwijl de Goldendoodle een Golden Retriever-ouder heeft.
 • Labradoodles hebben meestal kortere jassen. De Goldendoodle heeft een langere, ruigere vacht die is geërfd van de Golden Retriever.
 • Beide zijn vriendelijke honden, maar Goldendoodles zijn zeer sociaal en niet bang om naar iemand toe te rennen, terwijl de Labradoodle afstandelijk kan zijn en tijd nodig heeft om aan vreemden te wennen.

Nog meer soorten doodles!

Dit zijn twee andere populaire poedelmixen die vergelijkbaar zijn met de Labradoodle.

Een Australian Labradoodle

De Australische Labrador is gemaakt met de bijdragende genen van zeven verschillende rassen: Poedel, Labrador Retriever, Engelse Cocker Spaniel, Irish Water Spaniel, Amerikaanse Cocker Spaniel, Curly Coat Retriever en Schnoodle. Deze mix van poedel en schnauzer hangt samen met de kleine honden en weegt 7 kg. Het is een geweldige metgezel of hulphond. 

Slim, lief en speels

Je labradoodle zal degene zijn die je dagelijks aan de deur begroet met knuffels of kwispelend met een bal in haar mond klaar voor actie. ‘S avonds zit ze met je op de bank en willen ze geen seconde van de tijd met jou of je gezin missen. Hoewel ze niet agressief zijn, kan het Labradoodle-temperament variëren. De beste manier om een ​​idee te krijgen van het gedrag van deze kruising, is via de ouders van je labradoodle.

Smarty-pants Poedel

Deze hondensoort wordt beschouwd als het op een na intelligentste hondenras in de hondenwereld. Deze hond is namelijk afkomstig van de poedel, dat een uiterst slim hondenras is. Behendigheid, snel denkvermogen en een glanzende laag hypoallergene krullen hebben het tot een uitstekende showhond gemaakt.

De Labrador Retriever

Labrador retrievers zijn erg populair in gezinnen, maar ook als gebruik als hulphond voor gehandicapten. Zeer intelligent en scherp als een zweep, dit ras is afgestemd op gevoelens en acties, leert snel, toont loyaliteit en neemt de rol van verzorger op zich. Als een retriever-ras heeft de Labrador de reputatie een fenomenale jager en waterhond te zijn. Ze houden van zwemmen! Dit is een grote hond, met een gewicht tot 29-36 kg. Zijn vacht is kort, dicht en waterbestendig. Het kan in drie kleuren komen: zwart, geel en chocolade.

Maak kennis met je nieuwe favoriete trainingspartner

Met al die sportieve Labrador-genen en intelligente Poedel-genen is de Labradoodle niet een hond zonder energie. Het is absoluut noodzakelijk om ze dagelijks 30 tot 60 minuten aan lichaamsbeweging te geven, anders kun je destructief gedrag verwachten. Dus leg je nette dure schoenen in de kast! Vanwege hun grootte en energieke persoonlijkheid wordt veel ruimte aanbevolen voor een Labradoodle om stoom af te kunnen blazen. Dat betekent dat kleine appartementen en lange uren in een bench deze gestimuleerde hybride niet ten goede komen. Neem je labradoodle mee om te joggen of laat haar in je zwembad spetteren als je er een hebt. Huizen met een omheinde tuin zijn ideaal voor je hond om wat vrije tijd te hebben om vrij rond te rennen en te dartelen. Voeg wat vroege socialisatie toe om slechte gewoonten in bedwang te houden en om overmatige uitbundigheid te leren beheersen bij het ontmoeten van kinderen of andere honden.

Labradoodle heeft een lange levensduur van 12 tot 16 jaar

De Labradoodle is over het algemeen een gezond ras, maar vergeet niet dat elk ras, puur of kruising, een groot aantal gezondheidsproblemen heeft om op te letten.

Oorinfecties: slappe oren kunnen vuil en vocht vasthouden, wat kan leiden tot pijnlijke infecties.

Heupdysplasie: een abnormale vorming van de heupkom die artritis en kreupelheid kan veroorzaken.

Elleboogdysplasie: dit zijn afwijkingen die degeneratie van het ellebooggewricht veroorzaken.

Epilepsie: aanvallen die het gevolg zijn van een onbekende oorzaak.

Diabetes Mellitus: een ziekte waarbij het lichaam lijdt aan een tekort aan insuline.

Progressieve retinale atrofie (PRA): een degeneratie van het netvlies die gezichtsverlies en blindheid veroorzaakt.

Hypothyreoïdie: treedt op wanneer het immuunsysteem de schildklier aanvalt.

Voeding

Specifieke voedingsbehoeften verschillen van hond tot hond op basis van behoeften en grootte. Gebruik voor de Labradoodle hondenvoer van hoge kwaliteit en verdeel 1 tot 2,5 kopjes over twee maaltijden per dag. Vermijd de hele dag door te voeren, omdat bekend is dat ze last hebben van maagtorsie, zoals ook de Labrador Retriever.

Speciale zorg

Zoals gezegd, kan de vacht van de Labradoodle variëren. De dikte en lengte bepalen het soort verzorging dat nodig is. Kortere jassen hebben niet veel onderhoud nodig – je hoeft alleen maar twee keer per week te poetsen. Langere jassen moeten om de zes weken worden bijgesneden.

Pas op voor broodfokkers bij de aanschaf van een Labradoodle

Als je hebt besloten dat je gewoon niet zonder de schattige Labradoodle kunt leven, bereid je dan voor op het rijk van fokkers en puppymolens. Ten eerste kost een Labradoodle van een gerenommeerde fokker overal tussen de €1500 en €2500. Ten tweede heeft de stijgende populariteit geleid tot een stijging van broodfokkers die koste wat het koste moeten worden vermeden. ‘Maar deze Labradoodle-puppy uit deze online dierenwinkel ziet er gezond uit en kost € 500’. Het probleem is dat deze schattige, op marktplaats gevonden Labradoodle-puppy hoogstwaarschijnlijk afkomstig uit een puppy fabriek waar de omstandigheden verachtelijk zijn. De gezondheidsachtergrond van de puppy is onbekend en de ouders (wie ze ook zijn) zijn doorgefokt tot op het punt van uitputting. Daarom is de prijs goedkoper. Doe je fokkeronderzoek grondig en bezoek de lokalen waar de pups vandaan komen. Stel de fokker vragen over de achtergrond van de ouders en vraag medische toestemming.

Adopteer een Labradoodle

Er is om geld te besparen ook altijd de adoptieroute. Nu broodfokkers grote schade aanrichten, zijn Labradoodle-reddingen vaker nodig. Kijk hiervoor op bij een hondenassiel of bijvoorbeeld op facebookgroepen.

Is een Labradoodle is voor jou?

Een labradoodle:

 • Is een minnaar en geen vechter
 • Wil spelen en actief zijn
 • Lijkt op een knuffeldier
 • Zal aan je voeten slapen
 • Is slim en leert snel
 • Verhaart een beetje, net zoals elke andere hond
 • Houdt van kinderen

Zijn deze eigenschappen iets voor jou? Dan is de Labradoodle is de hond die je zoekt! Heb jij een labradoodle? Wat vind je van je Labradoodle? Vertel het ons in de reacties!

Speciaal voor Labradoodle eigenaren

Om je Labradoodle op te voeden tot een gezonde en gehoorzame hond is het belangrijk om te begrijpen dat elk hondenras zijn eigen specifieke behoeften heeft. Het “Labradoodle Handboek” is een uitgebreid boek dat alle benodigde informatie bevat om je te helpen bij het opvoeden van je Labradoodle. De auteur van het boek heeft meer dan 25 jaar ervaring in het trainen, opvoeden en verzorgen van honden, met name Labradoodles. Het boek is verkrijgbaar met een speciale kortingscode, waardoor je het volledige pakket inclusief bonussen kunt krijgen voor slechts €37,- in plaats van de normale prijs van €96,75.

(laden van de pagina kan ivm de kortingscode soms even duren)

Plaats een reactie