Waarom stinkt mijn hond?

Het is een probleem waar elke hondenbezitter bang voor is: Een stinkende hond.

Er zijn veel dingen die honden in de bron van slechte geuren kunnen veranderen. De lange lijst omvat: in iets vies rollen, scheten laten, slechte adem, nat worden en nog veel meer.

Het lokaliseren van de bron van de geur is de eerste stap om deze te neutraliseren.

Daarom hebben ik in dit artikel een volledig overzicht gegeven van de dingen die je hond kunnen laten stinken. Lees dus snel verder om de oorzaken te ontdekken.

Waarom stinkt mijn hond?

Veel honden hebben een duidelijk hondengeur. Sommige meer dan andere!

Wanneer honden halflang of lang haar hebben of een weelderige dubbele vacht (zoals bijvoorbeeld Labradors), houdt het een laag warme, vochtige lucht dicht bij hun huid vast.

Dit kan hun natuurlijke lichaamsgeur versterken en het meer merkbaar maken voor menselijke neuzen.

Ondertussen ruiken honden met korte, enkele vachten soms iets minder erg – hoewel dit niet vanzelfsprekend is!

Bovendien hebben alle soorten honden ook de neiging om kenmerkende geuren uit hun mond, oren en voeten af ​​te geven. Deze aroma’s worden veroorzaakt door de natuurlijke en normale kolonies bacteriën en schimmels die daar leven.

Het is normaal gesproken geen probleem!

Meestal zijn deze geuren niet overweldigend bij gezonde honden.

Maar er zijn veel dingen die de milde geur van een hond kunnen veranderen in een ongewenste geur.

Laten we beginnen met kijken naar de rol van voeding.

Is voeding te oorzaak van een stinkende hond?

Ze zeggen “je bent wat je eet”, en dat geldt ook voor onze lichaamsgeur!

Uien, knoflook, kruiden en rood vlees maken allemaal een merkbaar verschil in de geur van het menselijk lichaam.

Ofwel vanwege de stinkende verbindingen die ze bevatten, ofwel omdat ons lichaam stinkende verbindingen maakt als bijproduct van de vertering ervan.

Onze honden zouden natuurlijk niet moeten snacken aan knoflook of uien, en ze zijn beter aangepast om rood vlees te verteren dan wij.

Maar desalniettemin zijn er talloze anekdotes van hondenbezitters dat een verandering in het voedingspatroon soms ook een verandering in de lichaamsgeur veroorzaakt.

Hoe dit geuren veroorzaakt

Het kan te wijten zijn aan verbindingen die vrijkomen tijdens de spijsvertering die hun natuurlijke “geur” veranderen.

En het kan natuurlijk ook een gevolg zijn van hun dieet dat een slechte adem of winderigheid veroorzaakt.

Dus hierna gaan we kijken naar die bronnen van hondengeuren.

Waarom ruikt de adem van mijn hond?

Halitose, of slechte adem, is een veel voorkomende kritiek op honden.

De bron van de onaangename geur bij halitose bij honden zijn vluchtige zwavelverbindingen, die ongelooflijk onaangenaam ruiken voor mensen!

Chronische slechte adem kan worden veroorzaakt door tandplak, tandsteen en tandbederf in de mond. Het kan ook worden veroorzaakt door een groot aantal verkeerde soorten darmbacteriën.

Een slechte adem kan worden verbeterd door het gebit van je hond elke dag schoon te maken met een tandenborstel en een speciale tandpasta voor honden.

Als je hond grote hoeveelheden calculus heeft, hebben ze misschien een professionele dierenarts nodig om hun nieuwe regime op gang te brengen!

Halitose afkomstig uit de darmen kan vaak worden verholpen door een verandering van dieet, of door probiotica en / of prebiotica aan hun bestaande dieet toe te voegen.

We raden aan om je dierenarts te raadplegen voordat je gaat proberen halitose te verhelpen door een ander dieet te volgen.

Wanneer gas de oorzaak is van een stinkende hond

Misschien is de adem van je hond zo zoet als een madeliefje, maar aan de andere kant hebben ze mogelijk problemen.

Overmatig gas is een prikkelend en soms zelfs ongemakkelijk probleem voor veel honden.

Het wordt meestal veroorzaakt door het inslikken van lucht tijdens het eten of drinken.

Krachtige lichaamsbeweging en haasten om eten op te eten in de aanwezigheid van een andere hond kunnen het probleem verergeren.

Verschillende voedingsmiddelen zijn ook gekoppeld aan meer gas, waaronder

  • bonen, erwten en andere peulvruchten
  • kruisbloemige groenten, waaronder bloemkool en broccoli
  • fruit
  • en lactose bevattende voedingsmiddelen, zoals koemelk, kaas en yoghurt.

Meest voorkomende oorzaak

Maar de meest voorkomende oorzaak bij honden is waarschijnlijk de vezel die in brokjes wordt gebruikt om het droog te maken.

Winderigheid bij honden kan soms worden verholpen door de eiwitbron in hun dieet te veranderen, de koolhydraten te vervangen door gewone rijst en vier kleine maaltijden aan te bieden in plaats van één of twee grotere.

Vraag je dierenarts altijd om advies voordat je probeert om gezondheidsproblemen te verhelpen met een verandering van dieet.

Waarom ruikt mijn hond? Kunnen het allergieën zijn?

Zelfs gezonde honden hebben overal allerlei micro-organismen, die een goedaardig maar onderscheidend aroma afgeven.

Pseudomonas- en Proteus-bacteriën die op hun voeten leven, veroorzaken bijvoorbeeld de kenmerkende voetgeur, een mix van maïschips en popcorn.

Maar allergieën worden vaak in verband gebracht met bacteriële en schimmelinfecties die allemaal een penetrante geur hebben.

Dit is met name het geval bij honden met voedselallergieën die spijsverteringsproblemen veroorzaken (meer stinkend gas!) En bij honden met atopische dermatitis.

Als je denkt dat je honden allergieën kunnen hebben die een onaangename lichaamsgeur veroorzaken, dien je een dierenarts te raadplegen.

Je dierenarts kan een eliminatiedieet aanbevelen om allergenen in hun voedsel te identificeren, of plaatselijke huidbehandelingen (zoals shampoos en lotions) om een ​​gezonde en (relatief) geurloze huid te herstellen.

Hondengeur veroorzaakt door infectie

Natuurlijk zijn infecties niet beperkt tot honden met allergieën – zelfs honden met een perfect uitgebalanceerd immuunsysteem kunnen last krijgen van een vervelende geur.

Sommige hiervan, zoals een geïnfecteerde wond of een schimmeloorontsteking, zijn vaak ook behoorlijk prikkelbaar.

Honden met flaporen, en vooral honden met flaporen die graag zwemmen, zijn bijzonder vatbaar voor oorontstekingen.

Hun oren zijn perfect om warmte en vocht op te sluiten, zodat bacteriën uit vies water kunnen gedijen.

Dus zorg ervoor dat je het oor van je hond voorzichtig maar grondig afdroogt nadat ze hebben geoefend met het ophalen van water!

Oorinfecties en geïnfecteerde wonden hebben veterinaire aandacht nodig – ze zullen waarschijnlijk een antibioticakuur voorschrijven.

Bronnen van hondengeuren – hun anaalklieren

De volgende stap – een delicaat onderwerp voor menig hondenbezitter, maar een belangrijk onderdeel van de anatomie van honden, dat belangrijk is om gezond te blijven!

Gezonde hondenuitwerpselen zijn erg stevig. Maar om ze comfortabel door de anus te laten gaan zonder de huid te belasten of te scheuren, hebben honden anale klieren die een glad glijmiddel afscheiden.

De geur van dit glijmiddel is behoorlijk onderscheidend – een soort metaalachtige, visachtige geur. Als je het eenmaal hebt geroken, zul je het zeker een tweede keer herkennen!

Gelukkig is de geur meestal niet waarneembaar onder normale omstandigheden bij gezonde honden.

Maar een plotselinge toename van de geur is een veel voorkomend teken dat een hond problemen heeft met zijn anale klieren.

Welke problemen?

Dergelijke problemen zijn onder meer het niet goed legen van de klieren tijdens het poepen en infectie van de anaalklier. Deze problemen kunnen worden veroorzaakt door factoren zoals voeding en structurele afwijkingen in de zakjes (zoals te hoog in de anus).

Behandelingen omvatten het toevoegen van vezels aan hun dieet, plaatselijke zalven, het handmatig legen van de zakjes en in extreme gevallen operatieve verwijdering ervan.

Dus je raadt het al, raadpleeg hiervoor je dierenarts!

Natte hondengeur

We hebben tot nu toe diverse redenen gezien om je dierenarts te raadplegen in dit artikel.

Daarom eindigen we met een aantal eenvoudige en gemakkelijk op te lossen redenen waarom je hond zou kunnen stinken.

En de eerste is: ze zijn nat.

Een natte hondengeur kan de achterkant van je keel echt raken.

Labradors hebben dikke dubbele jassen, die perfect zijn om ze te beschermen tegen koude wind en regen, en zelfs om hun huid warm te houden tijdens het zwemmen.

Maar zulke dichte jassen hebben een tijdje nodig om te drogen als ze eenmaal doorweekt zijn. Als een labrador nog steeds een uur of langer stinkt na een natte wandeling of zwempartij, is het waarschijnlijk nog vochtig.

Het helpt om ze zo goed mogelijk te drogen en in een warme, goed geventileerde ruimte en ze daar te houden tot ze opgedroogd zijn.

Waarom stinkt mijn hond? Misschien hebben ze ergens in gerold?

Eindelijk, de favoriete reden van elke hond om vreselijk te stinken: ze hebben iets gevonden om in te rollen.

Of het nu vossenpoep in het bos is of een rottende vis op het strand, honden leiden een rijk en opwindend reukleven.

En wat is een betere manier om te vieren dat je iets hebt gevonden dat echt oplicht dan door erin te rollen en de stank mee naar huis te nemen als souvenir?

Wij snappen dat niet, maar zij snappen ook niet waarom we zoveel tijd op onze telefoons doorbrengen of boeken lezen. Het is een wereld van leven en laten leven daarbuiten.

Als je hond in iets smerigs heeft rolt, kan ik je garanderen dat je blij bent dat je je hierop voorbereid hebt.

Bewaar dus oude handdoeken in de auto en bij de achterdeur, en zorg dat je thuis een fles shampoo hebt voor baden en douches op korte termijn.

Waarom stinkt mijn hond?

De meeste honden hebben een natuurlijke eau de cologne dat er maar een deel van is.

Bij gezonde honden moet het redelijk goedaardig en onschadelijk zijn.

Als hun geur opdringerig of onaangenaam wordt, kan dit een teken zijn dat er iets mis is met hun gezondheid.

Als je omgevingsoorzaken, zoals ergens doorheen rollen, hebt uitgesloten, kan je dierenarts je mogelijk helpen medische oorzaken uit te sluiten of te bevestigen, en een behandeling te plannen.

Plaats een reactie