Waarom een hond aan de lijn trekt

Er zijn veel artikelen op internet die advies geven over hoe je kunt voorkomen dat je hond aan de lijn trekt. We hebben ook een artikel over dit onderwerp op onze website staan. Maar het is belangrijk om te weten dat deze tips niet altijd effectief zijn, omdat de oorzaak van het trekgedrag van een hond kan variëren van hond tot hond.

Dominantie theorie

Mensen dachten vroeger dat honden voorop wilden lopen tijdens wandelingen omdat ze de baas wilden zijn. Om deze reden werd aangeraden om zelf voorop te lopen en als eerste door de deur te gaan, om de hond te laten zien wie de baas is. Maar deze theorie is nu verouderd. Trekken aan de lijn heeft niets te maken met dominantie. Het is prima als je hond voor je uit loopt tijdens het wandelen. Het gaat niet om wie er wint of verliest.

Eigen tempo en energie

Net als wij, vinden honden het fijn om op hun eigen tempo te lopen. Vaak lopen wij mensen echter te langzaam voor ze. Als je hond losloopt, kun je dit makkelijk opmerken, omdat hij dan waarschijnlijk in een hoger tempo voor je uit zal lopen.

De snelheid waarmee een hond loopt, hangt af van factoren zoals leeftijd, ras en grootte. Honden bewegen zich vaak voort in draf, wat voor een grotere hond neerkomt op een snelheid van 7 à 8 km/u. Dit is aanzienlijk sneller dan ons gemiddelde wandeltempo van 5 km/u.

Wanneer een hond lang binnen heeft gezeten, wil hij graag naar buiten om indrukken op te doen, te snuffelen, te spelen en te rennen. Hij heeft zowel mentale uitdaging als beweging nodig. Door aan de lijn te trekken, probeert de hond ervoor te zorgen dat jij je tempo verhoogt en hij dus meer beweging en mentale stimulatie krijgt.

Doel van je hond

Tijdens een wandeling heeft een hond vaak een specifiek doel voor ogen, zoals een losloopveld, een bezoek aan de dierenwinkel, een bezoek aan oma, of het ontmoeten van andere honden. De hond wil zo snel mogelijk naar dat doel toe.

Sommige honden zijn erg kieskeurig als het gaat om waar ze willen plassen of poepen, dus als de hond de drang voelt om te gaan, zal hij haast hebben om daar te komen.

Daarnaast kan er onderweg iets onverwachts gebeuren, zoals het zien van een kat, vogels in het park, een favoriete persoon of een geurspoor van een andere hond. Om snel bij deze onverwachte gebeurtenissen te komen, zal de hond gaan trekken aan de lijn om zo zijn doel te bereiken.

Je hond wilt weg

Sommige honden worden angstig tijdens het wandelen, vooral als ze niet goed gesocialiseerd zijn. Ze kunnen heftig reageren op bepaalde situaties, zoals wegwerkzaamheden met veel geluid, een druk schoolplein, iemand in een rolstoel of druk verkeer. Deze honden willen dan vluchten uit een beangstigende situatie en beginnen dan hard te trekken om weg te komen.

Om ervoor te zorgen dat je hond niet ontsnapt, is het raadzaam om een veiligheidstuig te gebruiken. Het vermijden van bedreigende situaties is ook belangrijk. Bovendien is het van belang om je hond geleidelijk te laten wennen aan nieuwe prikkels in een rustig tempo en op een grotere afstand waarop de hond nog geen stress vertoont. Dit geeft de hond de kans om op zijn eigen tempo te wennen aan nieuwe situaties en stressvolle situaties te vermijden.

Leer je hond om niet te trekken

Als je het trekken van je hond als een probleem ervaart, kun je hem leren om niet meer te trekken. Het is echter belangrijk om te begrijpen dat er geen kant-en-klare oplossing is om dit te stoppen. Het is nu duidelijk dat honden niet trekken uit dominantie of eigenwijsheid, maar simpelweg omdat ze nooit hebben geleerd hun tempo aan te passen. Het is ook belangrijk om te beseffen dat een angstige hond een heel andere benadering nodig heeft dan een vrolijke hond die graag wandelt.

Plaats een reactie