Waarom zijn chihuahua’s zo agressief?

Ouders van Chihuahua-huisdieren krijgen vaak te maken met onvriendelijke opmerkingen over het temperament van hun geliefde ras. Zelfs vreemden die geen persoonlijke kennis van hun individuele hond hebben. Als je beter opgeleid wilt worden om het temperament van het ras met anderen te bespreken, zal dit bericht je helpen. Als je momenteel worstelt met een agressieve hond, is het belangrijk om dit gedrag aan te pakken. In dit artikel neem ik dit met je door.

Waarom zijn chihuahua’s zo agressief?

Elke hond is een individu. Niet alle chihuahua’s zijn agressief, maar sommige wel. Agressie heeft meestal een van deze oorzaken:

Pijn.

Veel honden zullen agressie vertonen als gevolg van pijn om te voorkomen dat mensen iets aanraken waardoor ze de pijn ervaren. Heb je geprobeerd je chihuahua op te halen en te worden beetgenomen of gesmoord? Misschien heeft ze haar rug pijn gedaan en heb je het aangeraakt toen je haar probeerde op te tillen.

Aangeleerd gedrag. 

Vanwege hun kleine gestalte laten veel mensen hun chihuahua’s met veel dingen wegkomen. Mijn beste advies is om te doen of je hond 50 kilo weegt. Zou je hem dan toestaan ​​om te doen wat hij doet? Ongeacht de grootte van een hond, ze hebben allemaal een rustige en zelfverzekerde roedelleider nodig. Ook chihuahua’s hebben regels nodig, een routine en moeten worden opgeleid.

Net zoals peuters die ontevreden zijn als de dingen niet goed gaan en uit frustratie een driftbui krijgen, gedragen veel chihuahua’s zich agressief omdat het de enige manier is waarop ze weten hoe ze effectief een duidelijk “nee” kunnen uiten. Als dit gedrag niet wordt aangepakt, wordt dit het nieuwe normaal en heeft het een negatieve invloed op je relatie met je chihuahua, vrienden en familie.

“Bedrading”. 

Sommige hondenhersenen zijn anders ‘bedraad’ en dit maakt ze van nature agressief vanaf de puppytijd. Dit verschilt per individuele hond en is geen probleem dat specifiek is voor het ras. Soms wordt dit veroorzaakt door slechte fok en/of vroeg trauma. Je weet dat de hersenen van een hond anders functioneren en dit gedrag niet kan worden veranderd met medicijnen en training. Helaas kan dit resulteren in gedragseuthanasie voor de veiligheid van anderen. Maar meestal gebeurd alleen dit bij honden van grote rassen.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn chihuahua stopt met snauwen naar mensen?

Eerst moet je bedenken waarom het snauwen plaatsvindt. Hier zijn enkele van de meest voorkomende redenen:

Situatie. 

In sommige gevallen is het klikken niet de schuld van de hond. Is de persoon ruw tegen ze? Honden hebben maar één manier om nee te zeggen, en het zijn geen teddyberen van wie verwacht mag worden dat ze alles en nog wat moeten verdragen.

Middelen. 

Komt de persoon naar wie ze snauwen in de buurt van iets dat volgens je chihuahua een waardevolle hulpbron is? Als dat zo is, zijn er strategieën om hiermee om te gaan.

Geschiedenis. 

Is je chihuahua geadopteerd? Ze hebben misschien een slechte ervaring gehad waarvan je je niet bewust bent. Als je chihuahua eerder in een huis was waar kinderen hem ruw mochten behandelen, zou hij kunnen snauwen als kinderen bij hem in de buurt komen, omdat hij kinderen alleen met mishandeling heeft geassocieerd. Als je eenmaal weet waarom het zich voordoet, kun je het beter aanpakken.

Hier zijn enkele strategieën om te beginnen als je een chihuahua hebt die naar mensen snauwt:

Omgaan met omstandigheden. 

Als je ontdekt dat iemand ruw met je chihuahua omgaat, moet je onmiddellijk ingrijpen. Als huisdierouder ben je de advocaat en voogd van je chihuahua. Als een chihuahua consequent ruw wordt behandeld, kunnen ze het gevoel hebben dat ze geen andere keus hebben dan agressief te reageren in een poging zichzelf te verdedigen. Deze gewoonte kan zich uitstrekken tot andere gebieden van hun leven, dus het is erg belangrijk om hierop vooruit te lopen. (Zie de onderstaande paragraaf over het herschrijven van geschiedenis voor tips om je chihuahua te helpen bij het overwinnen van misbruik uit het verleden).

Omgaan met middelen. Als een chihuahua middelen bewaakt, moet hij leren dat als hij agressief is, zijn hulpbron zal worden weggenomen, tenzij hij aardig kan zijn in het bezit ervan. Om hem te helpen aardig te leren zijn wanneer hij over zijn middelen beschikt, zijn er enkele oefeningen te doen.

 • Begin met een speeltje waar je chihuahua van houdt, maar niet waakt.
 • Pak het speeltje op en geef het aan hem en speel een paar minuten met hem.
 • Zeg dan krachtig “laat het vallen” en als hij het loslaat, beloon hem dan met een traktatie, loop dan weg met het speeltje en kom dan terug en geef hem het speeltje weer.
 • Als hij boos wordt op het idee om het speeltje op te geven, haal het dan bij hem weg, verlaat de kamer en negeer hem gedurende 5-10 minuten.

Als je na ongeveer 2 weken proberen van dit uitwisselingsspel geen vooruitgang ziet, zoek dan de hulp van een professionele trainer.

Herschrijf de geschiedenis met positieve bekrachtigingstraining. Als je chihuahua bijvoorbeeld door kinderen is misbruikt, moet je hem helpen positieve ervaringen op te doen om te leren dat kinderen aardig kunnen zijn.

Om dit te doen, moet je de hulp van aardige, hond vriendelijke kinderen en heel veel lekkernijen rekruteren!

 • Laat de kinderen langs je chihuahua lopen en snoepjes op de grond gooien zonder op hem te letten.
 • Laat een spoor van lekkernijen achter op de favoriete plek van je chihuahua en laat het kind daar wachten met dekens en het favoriete bed van je chihuahua.
 • Het kind moet een boek lezen of televisiekijken en de chihuahua negeren.
 • Als hij dapper genoeg is om lekkernijen te benaderen en te eten, is dat een goed teken!
 • Werk geleidelijk toe naar de hand van het kind om de traktaties te voeren, en plaats traktaties op een deken op de schoot van het kind om de chihuahua aan te moedigen met hem om te gaan.
 • Werk er dan aan om de chihuahua te aaien en iets lekkers te geven.
 • Nu heeft je chihuahua een kind geassocieerd met dingen waar hij van houdt; lekkernijen, knusse dekens en aandacht!

Hoe zorg ik ervoor dat mijn chihuahua niet meer naar me snauwt?

Dit kan erg moeilijk en stressvol zijn om mee om te gaan, maar als je consistent kunt zijn, kunnen de omstandigheden verbeteren. Als je chihuahua naar je snauwt, volgen hier tips om met dit gedrag om te gaan:

 • Prijs je chihuahua als een gek elke keer dat ze iets doen dat je wilt dat ze doen, en negeer ze als ze iets doen waarvan je niet wilt dat ze ze doen. Met hoeveel deze kleine honden van aandacht houden, is genegeerd worden een effectieve manier om met hen te communiceren; er is geen fysieke straf vereist om het bericht te verzenden.
 • Schrijf je chihuahua in voor gehoorzaamheidsklassen en werk elke dag thuis aan training. Als je chihuahua leert naar je te luisteren en je hem zelfverzekerd, kalm en assertief commandeert, zal hij een baan hebben om zijn hersens bezig te houden, en zal hij de pakvolgorde en je verwachtingen leren kennen, wat resulteert in een beter gedragende chihuahua.
 • Als je chihuahua het niet aankan om een ​​bepaald item van hoge waarde te hebben zonder gemeen te zijn, zouden ze het voorrecht om dat item te hebben permanent moeten verliezen. Als je je chihuahua bijvoorbeeld een peststok geeft en je kunt hem niet elke keer dat hij hem heeft afnemen zonder te grommen en tandenknarsen, dan mag hij niet langer peststokken krijgen. Als je chihuahua naar je snauwt omdat je beweegt wanneer je lekker op de bank ligt, zou hij zijn knuffelprivileges moeten verliezen als hij gemeen is door neergezet te worden en niet terug te mogen.
 • Geef je chihuahua dagelijks lichaamsbeweging en mentale stimulatie. Als ze zich vervelen, zullen lelijke gedragingen en gewoonten zeker naar boven komen. Dagelijkse speeltijd en een dagelijkse wandeling zijn erg voordelig. Houd er rekening mee dat dit ras is gefokt om te knuffelen, en dat hun kleine pootjes minder kilometers in zich hebben dan de lange poten van een grotere hond!
 • Plan een grondig lichamelijk onderzoek voor je chihuahua met een vertrouwde dierenarts om te zien of er onderliggende medische problemen zijn die agressie kunnen veroorzaken; je chihuahua kan reageren vanwege fysieke pijn.

Mijn chihuahua valt iedereen aan die dicht bij me komt. Hoe stop ik dat?

Als je chihuahua het niet leuk vindt om mensen bij je in de buurt te laten of iets dat hij waardevol acht, weet dan dat het vrij gebruikelijk is en dat er een term voor is: het bewaken van middelen.

Dit gedrag zal voor jou niet altijd logisch zijn. Soms bewaakt een hond een duidelijk waardevol item, zoals een cheeseburger die op de grond is gevallen en die hij niet wil afnemen.

Andere keren hebben deze waardevolle items alleen zin als je een hond bent. Sommige van mijn lezers hebben me verteld dat hun Chihuahua’s hun eigendommen bewaakte, zoals een gedroogde worm op het trottoir, een oude sok, kussen, een favoriet speeltje en hun voerbak (ongeacht of er voedsel in zat of niet). Veel chihuahua’s zijn middelenbewakers.

Chihuahua’s zijn een van de hondenrassen die hun mensen het vaakst bewaken. Honden zien ons als middelen; wij zorgen voor voedsel, onderdak en liefde.

Als je chihuahua agressief wordt wanneer andere mensen je benaderen, beschouwen ze je als een hulpmiddel dat het waard is om te bewaken. Hoewel dat op een bepaalde manier vleiend is, creëert het een aansprakelijkheid voor eigenaren en veroorzaakt het stress in hun relaties met vrienden en familie.

Als je chihuahua gezellig op je schoot ligt en er komt iemand naar je toe, dan kunnen ze agressief reageren omdat ze willen dat de knuffelsessie doorgaat of omdat ze je niet willen delen.

Met een beetje positieve bekrachtiging, kracht en consistentie kan dit worden aangepakt. Hier is een strategie om mee te beginnen als je chihuahua het niet leuk vindt dat mensen naar je toe komen:

 • Knuffel je chihuahua zoals je normaal zou doen.
 • Laat een vrijwilliger naar je toe komen, bied iets lekkers aan en loop weg. Als de chihuahua het lekkers accepteert zonder te snauwen, mogen ze het hebben, maar als ze smerig worden, zelfs als er een traktatie wordt aangeboden, moeten ze van de schoot worden gehaald die ze bewaken. Als je chihuahua smerig wordt, wacht dan ongeveer een half uur en probeer het opnieuw. Als je chihuahua het goed heeft gedaan, herhaal deze oefening dan nog 2 keer.
 • 5-10 minuten later komt je vrijwilliger terug met nog een traktatie en komt naast je zitten. Als je chihuahua het lekkers accepteert en niet agressief reageert als hij naast je zit, ‘voed de meter’ door hem meerdere lekkers aan te bieden om hem te helpen leren dat dit was wat je wilde dat hij deed. Laat je vrijwilliger ongeveer 5 minuten zitten en praten terwijl je de meter voedt, en beëindig de oefening. Als je chihuahua zich agressief gedraagt, moet hij van je schoot worden gehaald en moet je de vorige stap later opnieuw proberen zodra iedereen is gekalmeerd.
 • Herhaal indien mogelijk dagelijks en ga door met deze sessies gedurende ongeveer een maand. Houd deze sessies kort en krachtig en eindig altijd met een positieve noot. Als je binnen ongeveer twee weken geen vooruitgang ziet, zoek dan de hulp van een professionele hondentrainer.

Ik ben einde raad met mijn agressieve chihuahua, wat moet ik doen?

Als je chihuahua na het gebruiken van een van de adviezen die in dit artikel worden genoemd, agressief blijft, aarzel dan niet om de hulp in te roepen van een professionele hondentrainer en je dierenarts die je chihuahua mogelijk medicijnen kan voorschrijven die nuttig kunnen zijn.

Vraag je dierenarts om een verwijzing naar een hondentrainer om ervoor te zorgen dat je een gerenommeerde trainer gebruikt.

Conclusie

Hoewel chihuahua’s klein zijn, mogen ze niet agressief zijn. Agressieve honden creëren aansprakelijkheid voor hun baasjes, brengen hun veiligheid en de veiligheid van anderen in gevaar en maken ze minder geschikt voor het geval er iets met hun baasje gebeurt. Deze kleine honden leven lang, en een goed opgevoede hond is gemakkelijker om mee te leven dan een stoute hond!

Ik zou graag willen weten (en ik weet zeker dat lezers het ook zullen waarderen) als je tips hebt die hebben gewerkt voor je agressieve chihuahua.  Laat dus een reactie achter onder dit bericht en wie weet neem ik het wel op in het artikel!

Speciaal voor Chihuahua-eigenaren

Als je je Chihuahua goed wilt opvoeden zodat hij gezond en gehoorzaam is, dan is het belangrijk om te begrijpen dat elk hondenras verschillende behoeften heeft. Het “Chihuahua Handboek” is een uitgebreide gids die alle informatie bevat die je nodig hebt om je Chihuahua goed op te voeden. De auteur van het boek heeft meer dan 25 jaar ervaring in het trainen, opvoeden en verzorgen van honden, vooral Chihuahua. Je kunt het boek met een speciale korting kopen, waardoor je het volledige pakket inclusief bonussen kunt krijgen voor slechts €37,- in plaats van de normale prijs van €96,75.

(laden van de pagina kan ivm de kortingscode soms even duren)

Plaats een reactie