Hoe vaak moet je je hond uitlaten?

Net zoals jij moet je hond geregeld een toiletbezoek doen.! Voor honden is het alleen niet gemakkelijk om even naar het toilet te gaan, maar zal hij moeten wachten op jou voordat hij naar buiten kan gaan om zijn ontlasting kwijt te kunnen.

Als je echter voor het eerst een hondeneigenaar bent, vraag je je misschien af ​​hoe vaak je huisdier eruit moet om even een plasje of poepje te kunnen doen. 

Snuffelt of krabt je nieuwe puppy aan de deur omdat hij moet plassen of gewoon wil spelen? 

Is die oudere hond die je uit het asiel hebt geadopteerd klaar om weer naar buiten te gaan voor zijn ontlasting, of zijn ze gewoon wanhopig op zoek naar je aandacht? 

Als je precies begrijpt hoe vaak je hond moet plassen, kun je een betere eigenaar van je huisdier worden, aangezien je rekening houdt met het comfort van je hond. 

Hoe vaak uitlaten

Het korte antwoord op de vraag ‘Hoe vaak moet je je hond uitlaten’ is honden moeten gemiddeld minstens 3 tot 5 keer per dag naar buiten om te kunnen ontlasten. 

Dierenartsen raden aan dat volwassen honden niet langer dan 6 tot 8 uur kunnen zonder uitgelaten te worden. 

Houdt er rekening mee dat elke hond uniek is. Ze zijn net zoals iedereen. 

Jij kan mogelijk een hele reis maken zonder te stoppen om te plassen, terwijl je vrouw en de rest van het hele gezin het nodig heeft om te stoppen bij elke rustplaats en tankstation op de snelweg voor een snelle pitstop. 

Elke hond is dus ook weer anders. Er zijn verschillende factoren die de hoeveelheid tijd die je hond heeft tussen de uitstapjes naar buiten kunnen verminderen

Denk aan: 

  • Leeftijd 
  • Rasgrootte 
  • Dieet
  • Hoeveelheid die je hond drinkt. 

Het is belangrijk om goed op de gewoonten van je hond te letten. Als hij of zij na 6 uur thuis of in de bench ongemakkelijk heen en weer loopt, moet je er een gewoonte van maken je huisdier  minstens eens in de de zes uur uit te laten. 

Weet je dat je hond het 10-12 uur kan ressen zonder dat je naar buiten hoeft te gaan? Dan kun je deze looptijden iets langer verlengen. 

Houd er hier wel rekening mee dit per dag kan verschillen, net zoals dit bij jou ook het geval is. Duurt het te lang of te vaak dat je hond moet inhouden dan kan dat leiden tot een verhoogd risico op blaas-, nier- en urineweginfecties. 

 

Leeftijd en uitlaten 

Puppy’s moeten, zoals menselijke baby’s, vaak plassen. De algemene vuistregel is om aan te nemen dat je puppy in staat is om het een uur plus het aantal maanden dat hij oud is in te houden. 

Een puppy van zes maanden oud komt daarom veel dichter bij de capaciteit van een volwassen blaas dan een puppy die slechts één of twee maanden oud is! 

Een puppy overdag elk uur uitlaten is echter een goede manier om ervoor te zorgen dat je puppy de training en aandacht krijgt die hij nodig heeft. 

Puppy’s gebruiken de badkamer ook het meest binnen een kwartier na het eten of drinken. Als je je puppy onlangs eten hebt gegeven of hebt gezien dat aan het drinken was, probeer hem dan binnen uit te laten en loop totdat hij of zij ontlast. 

Op die manier leert je puppy te ontlasten wanneer je met hem naar buiten gaat. Dit is het gewenste gedrag voor jouw als eigenaar van een huisdier. 

Oudere honden hebben, net zoals puppy’s, niet meer het vermogen om hun blaas zo lang in te houden. 

Veel hondeneigenaren zien dat het verlangen van hun hond om zichzelf te ontlasten, toenemen naarmate de hond ouder wordt. Dit is meestal geen ongehoorzaamheid van de kant van de hond, maar heeft puur te maken met ouderdom

Oudere honden hebben meestal elke 4-6 uur een pauze nodig. Dat kan echter onder andere afhangen van het specifieke hondenras, hun gewicht en hun andere gezondheidsproblemen. 

Sommige oudere honden moeten mogelijk  nog vaker plassen. Als je niet thuis kunt zijn om je hond uit te laten, is het inhuren van een oppas een optie om ze gezond en comfortabel te houden. 

Het kan ook nuttig zijn om je hond te trainen te plassen op plasmatten zodat hij een veilige plek heeft om binnen te kunnen plassen, zelfs als je even geen tijd hebt om hem uit te laten of wanneer het even bent vergeten.

Bijzondere omstandigheden 

Honden van grote rassen hebben meer kans om hun blaas in te houden dan kleinere rassen. 

Kleine rassen daarentegen hebben over het algemeen een kleinere blaascapaciteit, wat betekent dat als ze water drinken, ze vaker zullen moeten plassen. 

Het kan ook zijn dat je hond vaker moet plassen als ze overgewicht hebben of zwaarlijvig zijn.

Ook het gebruik van medicijnen zorgen dat ze frequent moeten urineren. Denk aan specifieke gezondheidsproblemen zoals diabetes. 

Het kan ook dat ze er net uit zijn geweest en meer water hebben gedronken dan normaal 

Wanneer is er een probleem?

Frequent urineren bij honden is niet altijd een symptoom van een probleem. 

Leeftijd, gewicht en andere factoren kunnen allemaal bijdragen aan de behoefte van je hond om vaker dan normaal te moeten ontlasten. 

Er zijn echter enkele signalen die je moet weten, omdat je je hond in dit geval onmiddellijk naar de dierenarts moet brengen.

Deze signalen zijn 

  • Ongemak bij het urineren 
  • Een verandering in de kleur van urine, vooral tot erg donker of rood 
  • Een plotselinge duidelijke toename van het aantal keren dat je hond dagelijks eruit moet, vooral als het geen verband houdt met andere symptomen. 

Het comfort van je hond is belangrijk! Zorg ervoor dat je bij het maken van plannen rekening houdt met de specifieke behoeften van jouw hond!

Nawoord

Het is belangrijk dat je je hond leert kennen en deze regelmatig uitlaat.

Sommige honden kunnen het af met drie keer per dag, maar dit betekent niet dat het goed voor ze is. 

Hoe vaker, hoe beter is dus beste antwoord op deze vraag. Gebruik hierbij natuurlijk wel gewoon je gezonde verstand.

Heb jij nog vragen of opmerkingen over het uitlaten van honden? Laat deze achter in de reacties hieronder!

Plaats een reactie