Duitse herders behoren tot de meest populaire honden van de wereld. Dit is te danken aan hun grote persoonlijkheden, hun loyaliteit aan hun families en hun gemakkelijke training. Maar dit betekent niet dat je een Duitse herder puppy neemt en meteen een goedgetrainde en gehoorzame hond hebt. Er zijn veel stappen nodig om een Duitse herder goed te laten trainen. Ik zal je hieronder alle trainingsstappen van de Duitse herder in detail bespreken. Ik zal je ook veel handige tips geven om je Duitse herder trainingssessie productiever te maken.
Inhoudsopgave
Waarom zou ik mijn Duitse herder moeten trainen?
Het trainen van een Duitse herder is van het grootste belang voor het geluk van je hond, eventueel je gezin en de wereld waarin je hond zal reizen. Een slecht opgeleide Duitse herder kan destructief, agressief en een totale nachtmerrie worden. Een slechte training kan resulteren in een boze of angstige Duitse herder die in huis plast, je bezittingen kapotbijt of de andere huisdieren in huis of buurt terroriseert. Een ongetrainde Duitse herder kan overal waar hij komt schade aanrichten. Deze grote, imposante en intelligente honden hebben het vermogen om iedereen om hen heen ellendig te maken als ze niet de juiste training krijgen. Aan de andere kant is een goed opgeleide Duitse herder een absoluut genot om mee te werken. Ze doen graag elke taak die je ze opdraagt en ze zullen snel om meer instructies vragen. Ze willen behagen en ze hebben een of andere ‘baan’ nodig om echt gelukkig en vervuld te zijn. Neem de tijd om je Duitse herder te trainen. Zet je in voor een goede training om ervoor te zorgen dat je Duitse herder een lang, gelukkig en gezond leven leidt.
Wanneer moet je beginnen met het trainen van een Duitse herder?
Idealiter zou je beginnen met het trainen van je Duitse herder zodra je deze thuisbrengt. Dit geldt ongeacht of je een nieuwe pup of een volwassen Duitse herder hebt genomen. De training moet langzaam beginnen, maar wacht hier niet te lang mee. Begin het lieft zo snel mogelijk. Een grote fout is om de hond de tijd te geven om “aan haar nieuwe huis” te wennen. Het klinkt lief, maar die goedbedoelde aanpassingsperiode kan veel langer duren dan je van plan was. Dit resulteert in een slecht opgeleide en misdragende Duitse herder.
Training is niet wat je denkt
Misschien heb je die uitspraak hierboven gelezen en dacht je aan rigoureuze trainingssessies met fluitjes en discipline. Misschien stelde je je slopende uren op het veld voor door oefeningen te doen. Hoewel deze dingen een onderdeel kunnen zijn van het trainen van een Duitse herder, zijn ze niet het soort training waar we het nu over hebben. Wanneer je puppy of volwassen GSD arriveert, wil je langzaam en voorzichtig beginnen met trainen. Deze vroege dagen, terwijl je hond jou en zijn nieuwe gezin leert kennen, zullen de basis leggen voor een intensievere en gerichtere training later.
Begin met eenvoudige verzoeken en complimenten wanneer je hond gehoorzaamt. In dit vroege stadium wil je je Duitse herder de regels van je huis bijbrengen. Als deze op de bank mag komen, moet je deze leren dat dit oké is. Omgekeerd, als deze niet op de bank mag komen, moet je dit gedrag vanaf de eerste dag leren. Hetzelfde geldt voor badkamergedrag, slaaparrangementen, voedingsschema’s en een goede interactie met de mensen en andere dieren in huis. Het lijkt misschien alsof je gewoon leeft, maar het is training in de meest basale kern.
Leeftijd is belangrijk … of niet?
Ik sta op het punt om twee tegenstrijdige uitspraken te doen, dus lees vooral het hele stuk. Leeftijd is belangrijk als het gaat om het trainen van een Duitse herder. Maar leeftijd doet er ook niet toe. Dit is waarom. Er is een oud gezegde dat luidt: “Je kunt een oude hond geen nieuwe trucjes leren.” De betekenis hiervan is dat zodra iemand of iets een bepaalde leeftijd bereikt, ze geen nieuw gedrag meer kunnen leren. Dit komt voort uit de verkeerde veronderstelling dat ouderen en dieren in hun wegen zullen blijven steken. Hoewel het moeilijk kan zijn om een oudere hond (of persoon) te trainen, is het niet onmogelijk. Tenzij er een fysieke reden is waarom een oudere hond een bepaalde truc of taak niet kan uitvoeren, is er geen reden waarom ze het niet kunnen leren. Het is beslist gemakkelijker om de meeste puppy’s te trainen. Daarom is vroegtijdige interventie belangrijk.
Een jonge Duitse herder zal voorbereid zijn en klaar om te leren. Ze zullen veel energie hebben en klaar staan om je te plezieren. Maar dat betekent niet dat een oudere Duitse herder onmogelijk te trainen is. Het kost gewoon wat meer tijd, moeite en een paar extra trainingen. Waar het bij leeftijd op neerkomt, is dat het alleen van belang is voor de manier waarop je jouw Duitse herder traint. Geef bij oudere Duitse herders gewoon niet op!
Hoe een Duitse herder te trainen
Er zijn verschillende soorten training die elke Duitse herder zou moeten doorlopen. Deze omvatten basissocialisatie, elementaire gehoorzaamheid en gevorderde gehoorzaamheid. Deze drie trainingstypen zullen je Duitse helpen een respectvol lid van je gezin te worden en snel zijn of haar plaats in het huis te leren kennen. Dit zijn meer geavanceerde soorten training die je later kunt toevoegen. Deze omvatten verschillende werkgerelateerde trainingssessies zoals bewaken, snuiven, behendigheid en uithoudingsvermogen.
Socialisatie: de eerste training voor Duitse herders
Socialisatie is, zonder twijfel, het belangrijkste stuk training dat je je hond ooit zult geven. Er is een smal tijdsbestek wanneer een Duitse herder puppy volledig open staat voor socialisatie. Hoewel alle honden uiteindelijk gesocialiseerd kunnen worden, met voldoende hard werk en toewijding, is het de tijd tussen 12 weken en 16 weken die zal resulteren in het gemakkelijkste en beste sociale gedrag. Socialisatie is belangrijk voor alle honden, maar Duitse herders hebben vooral behoefte aan dit soort training. Het zullen uiteindelijk grote, krachtige honden zijn. Zonder de juiste socialisatie kunnen ze agressief of angstig worden, beide gedragingen die snel tragisch kunnen worden. Gelukkig zijn Duitse herder van nature sociale, intelligente en liefhebbende honden. Ze zullen bereid en in staat zijn om al hun socialisatie van jou te leren, ongeacht hun leeftijd.
Basissocialisatie voor Duitse herders
Begin met het socialiseren van je Duitse herder door deze jou en je gezin te laten leren kennen. Dit is gemakkelijk te doen, aangezien deze een deel van je dagelijkse leven zal zijn. Zelfs als het lijkt alsof ze bij de bank ligt te dutten, is deze zich zeer bewust van wat er om haar heen gebeurt. Een Duitse herder slaapt niet alleen. Een Duitse herder observeert alles en iedereen. Ze leert wat normale huishoudelijke activiteiten zijn, hoe jij en jou gezin zich in een normale situatie gedragen en wat ze in het dagelijks leven kan verwachten. Ze zal snel gekalmeerd worden door normale huishoudelijke geluiden zoals de stofzuiger of vaatwasser, en ze zal geen last hebben van buurtgeluiden. Ze leert ook wat er ongebruikelijk is in jouw wereld. Ze zal haar signalen van jou en je familie aannemen om ofwel de klop op de deur te negeren, bijvoorbeeld van de postbezorger, of heel alert te worden op onverwachts aankloppen van een vreemdeling.
Goede versus slechte vreemden
Zoals hierboven vermeld, zal je Duitse herder snel leren wie een goed bezoek is en wie misschien niet. Aangezien hij al zijn signalen van jou overneemt, moet je ervoor zorgen dat je op de juiste manier reageert op elke interactie of mogelijke interactie. Dit betekent dat je kalm moet blijven als een “goede vreemdeling” aanklopt of gewoon langsloopt. Dit geldt ook voor wandelingen in de buurt of uitstapjes naar de winkel. Je hond neemt haar aanwijzingen van jou over. Als je je bedreigd voelt, zal ze op een defensieve, bedreigende manier reageren op de persoon of het ding dat je op scherp heeft gezet. Dit is erg belangrijk om te onthouden.
Probeer alsjeblieft je Duitse in dit vroege stadium niet voor de gek te houden: ze zal het verschil niet kunnen zien tussen doen alsof je bang bent en echt bang zijn. Om je Duitse herder te helpen goed te socialiseren, moet je hem blootstellen aan veel verschillende mensen, dieren en plaatsen. Hij zal moeten leren dat het leven druk is en vol met vele soorten ervaringen. Met jou aan zijn zijde leert hij hoe hij met vertrouwen en waardering door deze wereld kan navigeren.
Vertrouwen
Ik noemde zojuist vertrouwen, wat misschien een vreemde eigenschap lijkt om aan honden te geven. Het is een feit dat alle honden vertrouwen moeten hebben in zichzelf en hun gezin om goed gesocialiseerd te zijn.Een zelfverzekerde Duitse herder zal niet ineenkrimpen of zich bedreigend gedragen tegenover vreemden. Daarbij zal een zelfverzekerde Duitse herder niet toestaan dat een gevaarlijke vreemdeling te dichtbij komt of je schade toebrengt. Vertrouwen tijdens de socialisatietraining is een sleutel om je Duitse herder te helpen leren wat veilig is, wat twijfelachtig is en wat waarschijnlijk gevaarlijk is. Een zelfverzekerde Duitse herder zal niet aarzelen om je te verdedigen, maar ze zal ook wijs genoeg zijn om te weten dat niet alle mensen of dingen bedreigingen zijn.
Dus, hoe verhoog je het zelfvertrouwen van een Duitse herder? Blootstelling, complimenten en het stellen van consistente verwachtingen. Het is echt zo simpel. Wees consistent in wat je van je Duitse herder verwacht. Prijs je hond rijkelijk wanneer deze zich gedraagt zoals je van hem verwacht. En, natuurlijk, haar blijven blootstellen aan nieuwe en gevarieerde mensen, dieren, plaatsen en dingen.
Andere dieren
Net zoals het absoluut noodzakelijk is dat je je hond blootstelt aan nieuwe mensen en plaatsen, moet je hem ook aan andere dieren blootstellen. Tijdens deze interacties zal hij leren dat andere honden niet eng zijn, katten niet opjagen, en dat de vogels in de bomen geen snode daden plannen.
Wil je meer weten over het socialiseren van Duitse herders, klik dan hier.
Benchtraining
Het is misschien niet vanzelfspreken, maar benchtraining is een onderdeel van socialisatie. De meeste hondenexperts zijn het erover eens dat het een belangrijk onderdeel is van de vroege dagen van alle honden. Benchtraining geeft je Duitse herder een veilige, beveiligde en privéplek om alleen te zijn, te ontspannen, te slapen of gewoon naar het huishouden te kijken. Een bench is een veilige haven voor honden, zelfs als ze in het begin ophef maakten om erin te gaan. Benches dragen ook bij aan het vertrouwen van je hond. Ze zullen weten dat ze altijd een veilige plek hebben om naartoe te gaan en te rusten wanneer ze die nodig hebben, waardoor angst en stress worden verminderd.
Speciaal voor Duitse Herder eigenaren
Hoewel deze trainingsgids al redelijk compleet is om je Duitse Herder te trainen, bevat deze nog lang niet alle informatie die je nodig hebt om alles uit je Duitse Herder te halen wat mogelijk is.
Duitse Herders hebben namelijk een speciale handleiding nodig, omdat het een zeer gedreven type hond is. Het “Duitse herder Handboek” is een boek dat alles bevat wat je moet weten om je Duitse Herder op te voeden tot een gezonde en gehoorzame hond.
De auteur van het handboek heeft meer dan 25 jaar ervaring in het trainen, opvoeden en verzorgen van Duitse Herders en deelt alle informatie en tips in het boek. Als je het boek via onderstaande speciale kortingscode koopt, krijg je het volledige pakket voor een verminderde prijs van €37,-, inclusief bonussen in plaats van de normale prijs van €96,75 .
(laden van de pagina kan ivm de kortingscode soms even duren)
Zindelijkheidstraining voor Duitse herders
Veel nieuwe hondenbezitters maken zich zorgen over zindelijkheidstraining. Eerlijk gezegd is het niet zo moeilijk om te doen, en het zal waarschijnlijk veel sneller gebeuren dan je denkt! De meeste problemen waarmee mensen met puppy’s worden geconfronteerd, komen voort uit een gebrek aan begrip van hoe puppy’s werken en wat ze nodig hebben. Bij oudere honden gaat het ook om misverstanden. Zindelijkheidstraining kan snel, eenvoudig en gemakkelijk zijn als je begrijpt dat puppy’s veel, heel veel uitstapjes naar buiten nodig hebben. Oudere honden hebben niet zo vaak veel uitstapjes nodig, maar het kan toch geen kwaad om ze deze te geven.
Puppy’s moeten na elke maaltijd, na het drinken, na een dutje en na het spelen naar het buiten worden gebracht. Dat zijn veel plaspauzes, maar ze hebben op deze leeftijd kleine blazen en heel weinig controle. Voor oudere honden kun je langer tussen de pauzes doorgaan, maar je moet, indien mogelijk, toch elk uur een toiletpauzes aanbieden om ongelukken te voorkomen. Scheld nooit een hond van welke leeftijd dan ook uit voor onbenullige ongelukken. Ze begrijpen niet waarom je boos bent en dit zal er alleen maar voor zorgen dat ze het vertrouwen verliezen en bang voor je worden. Zoek in plaats daarvan uit waar je de fout hebt gemaakt en herstel de fout. Heb je te lang gewacht na een maaltijd? Heb je de stille signalen van je hond gemist dat een toiletbezoek nodig is?
Uitleg over socialisatieblootstelling voor Duitse herders
Je blijft in dit artikel lezen over blootstelling, maar ik wil er zeker van zijn dat we allemaal op een lijn zitten. Blootstelling, als het gaat om het socialiseren van Duitse herders, betekent veilige en positieve kennismaking met nieuwe dingen. Laat je puppy of volwassen Duitse herder nooit iets nieuws zien en leun achterover om te zien wat er gebeurt. Dat is een recept voor mislukking! Zorg er in plaats daarvan voor dat alle nieuwe gebeurtenissen een positieve benadering, lof en vooral je aanwezigheid bevatten. Nieuwe blootstelling kan zaken omvatten als nieuwe oppervlakken: bijvoorbeeld beton, houtkrullen, zand en gras. Het kan nieuwe geluiden bevatten: fluitende vogels, grasmaaiers, auto’s op de weg, spelende kinderen, bouwgeluiden. Nieuwe, positieve belichtingen moeten ook een enorme verscheidenheid aan geuren bevatten: allerlei soorten dieren, mensen van alle leeftijden, voedsel, zelfs afval of andere onaangename dingen.
Sociale afstand en isolatie zullen de socialisatie van je hond niet belemmeren. Ik weet dat het misschien moeilijk te geloven is, maar sociale afstand nemen (vanwege Covid-19 ten tijde van het maken van dit artikel) en andere soorten isolatie hoeft niet het einde te zijn van de socialisatietraining van je hond. Voor blootstelling aan geluid kun je ook opnames van verschillende dingen afspelen: drukte, de oceaan, bosgeluiden, stadsgeluiden, huishoudelijke geluiden die misschien niet gebruikelijk zijn in je huis. Je kunt naar YouTube gaan en zo ongeveer alles vinden wat je maar kunt bedenken. Speel deze geluiden gewoon voor je hond en prijs kalm gedrag.
Hetzelfde geldt voor bezienswaardigheden en geuren. Dit is misschien wat lastiger, maar er zijn manieren om sociale afstandelijkheid en isolatiepraktijken te omzeilen. Plan uitstapjes naar gebieden met weinig inwoners in tijden dat er misschien nog minder mensen in de buurt zijn. De geuren van de mensen van vroeger op de dag zullen nog steeds sterk zijn, dus je hond zal het voordeel hebben deze te ruiken. je kunt ook dingen online bestellen, indien de financiën dit toelaten en je Duitse herder tijd laten besteden aan het verkennen van de items. Een andere mogelijkheid is om je hond mee te nemen voor een ritje in de auto. Ook al kun je de wereld niet aanraken of fysiek ermee omgaan, je zult je Duitse herder nog steeds veel nieuwe bezienswaardigheden, geluiden en geuren laten zien.
Basis gehoorzaamheid
Basisgehoorzaamheid omvat commando’s waarmee je je Duitse herder thuis en daarbuiten het juiste gedrag leert. Wanneer je begint met een basis gehoorzaamheidstraining, laat je je Duitse herder zien wat je van hem verwacht, wat zijn algehele ontspanning en geluk zal vergroten.Een Duitse herder die zijn plaats niet kent, zal angstig, agressief of destructief zijn. Sla deze stap dus niet over!
Basisgehoorzaamheid omvat:
- Zitten. Je hond zal op commando zitten, wat er ook om hem heen gebeurt.
- Blijf of wacht. Je hond moet op de plek blijven waar je hem verlaat, zonder naar je toe te kruipen of het wachtcommando vroegtijdig te breken.
- Komen. Je hond moet onmiddellijk komen als hij wordt geroepen.
- Laag. Je hond moet op commando gaan liggen, wat er ook om hem heen gebeurt.
- Los/Laat vallen. Dit is een vaak over het hoofd gezien maar belangrijk commando waardoor je hond alles laat vallen dat hij of zij net heeft opgepikt.
Elk van de bovenstaande opdrachten helpt je hond veilig te houden in de wereld. Een goed getimed ‘verblijf’ of ‘wachttijd’ kan bijvoorbeeld voorkomen dat een opgewonden puppy een drukke straat in rent.
Hoe je je Duitse herder leert zitten
Het zitcommando is heel gemakkelijk te trainen.
Hier is hoe.
- Houd een kleine traktatie in je hand – misschien wil je je hond zelfs laten zien wat je doet. De meeste Duitse herders zullen snel het geluid van de traktatiezak leren.
- Houd je hand met het lekkers dicht bij de neus van je hond, maar laat haar het nog niet hebben. Ze zal het in je vuist kunnen ruiken, dus het is vaak het gemakkelijkst om het losjes vast te houden.
- Zodra je zijn aandacht hebt, beweeg je je hand langzaam naar zijn voorhoofd. Als dit werkt, zal je hond je hand volgen met zijn neus. Door deze beweging laat deze zijn rug naar de grond zakken.
- Zodra haar kont de grond raakt, zeg je ‘Zit’ en geef je hem het lekkers. Dit is de tijd om hem te overladen met lof.
Uiteindelijk anticipeert je hond op het zitcommando en gaat deze gewoon zitten voordat je het lekkers moet verplaatsen. Idealiter hoort ze het woord ‘zit’ en doet deze het gewoon. Maar dit kan tijd en geduld vergen. Blijf deze “lok” -techniek gebruiken totdat je hem ziet anticiperen op het commando.
Hoe je je hond kunt trainen om te blijven
Om deze opdracht correct te laten werken, moet je een release-woord of vrijgavecommando kiezen. De meeste mensen zeggen zoiets als “OK” of “loslaten”, maar elk woord is prima. De eerste stap is om het release-woord te leren. Dat lijkt misschien contra-intuïtief, maar vertrouw me.
Laat je hond iets lekkers zien en gooi het dan een paar meter verderop. Op het moment dat hij een stap in de richting van de traktatie zet, zeg je je vrijlatingswoord. Herhaal dit keer op keer. Hij zal dat woord met iets goeds gaan associëren. Vraag hem vervolgens om te gaan zitten. Kijk naar hem, wacht even en geef dan het lekkers. Laat hem echter niet opstaan. Hij moet in de zitpositie blijven.Als hij opstaat, vraag hem dan nog een keer te gaan zitten, pauzeer even en zeg “blijf”, en geef dan een traktatie.
Nadat hij begrijpt dat hij niet mag bewegen, kun je beginnen met het uitspreken van het bevel tot vrijgave terwijl je hem het lekkers geeft. Vraag hem vervolgens om te gaan zitten, geef het bevel om te blijven en doe dan een kleine stap achteruit. Blijf oogcontact houden. Als hij blijft zitten, geef hem dan het bevel om los te laten en wat lekkers. Je kunt de wachttijd geleidelijk verlengen, maar blijf voorlopig slechts die ene stap terug doen. Zodra hij zich op zijn gemak voelt bij een verblijf op korte afstand, kun je de afstand die je naar achteren stapt geleidelijk vergroten. Zodra hij buiten bereik is, gebruik je de opdracht om hem los te laten en laat je hem het lekkers van je halen. Als hij opstaat voordat je hem vrijlaat, is dat prima. Dit betekent simpelweg dat hij nog niet zo lang comfortabel zit en wacht. Ga je gang en verminder de afstand of tijd tussen de zit- en release-opdrachten.
Hoe je je hond kunt trainen om te komen
Misschien is het gemakkelijkste om een hond te leren te komen wanneer hij wordt geroepen. Het is zo simpel als zijn of haar naam zeggen en em iets lekkers geven. Doe dit van dichtbij en ga eerst met hem op de grond zitten. Ze moet bij je in de buurt zijn, spelen of verzorgd worden. Zeg zijn naam, en als deze naar je kijkt, geef dan het lekkers. Probeer zijn naam niet steeds maar weer te zeggen. Ze zal leren het te negeren en dat is het tegenovergestelde van wat we willen doen. Als ze je eenmaal consequent aankijkt als je haar naam zegt, kun je het “kom” -commando toevoegen. Doe een stap bij haar vandaan, zeg haar naam en “kom”, en zodra ze naar je toe komt, geef je het lekkers. Je kunt het kom-commando op elk moment uitvoeren, waardoor deze veel kansen krijgt om te komen als deze wordt geroepen. Je kunt het kom-commando ook combineren met zitten, liggen en blijven.
Hoe je je hond kunt trainen om te gaan liggen
De gemakkelijkste manier om een hond te trainen om op commando te gaan liggen, is door simpelweg te wachten tot hij het doet, het commando “lig” te zeggen en dan iets lekkers te geven. Na verloop van tijd zal hij het bevel gaan associëren met zijn natuurlijke acties. Je kunt een hond ook leren om op commando te gaan liggen met behulp van de zit methode – zoals eerder hierboven besproken. In plaats van het lekkers bij zijn voorhoofd vast te houden, zou je het lekkers naar de grond verplaatsen, precies tussen zijn voorpoten.
Hoe je je hond kunt trainen om iets te laten vallen/los te laten
Dit is een van de moeilijkere basisopdrachten om te leren. De meeste puppy’s zullen willen kauwen op alles wat ze oppakken, en ze zullen niet al te enthousiast zijn om hun prijs op te geven. Oudere honden vinden het misschien niet zo erg, maar ze kunnen een beetje chagrijnig zijn om hun coole vondst te verliezen.Het aanleren van ‘los’ kan echter het leven van je hond redden. Als ze toevallig iets giftigs of gevaarlijks oppakken, kan een snel los-commando ervoor zorgen dat ze niet snel naar de dierenarts gebracht hoeven te worden. Een snack wordt de beloning voor het laten vallen van het item!
Gebruik een favoriet speeltje. Zeg “hier” en geef het speeltje. Laat hem er een moment of twee plezier mee hebben, maar wacht niet te lang. Als je te lang wacht, kan ze zich vervelen en werk de training niet goed. Terwijl ze nog op het speeltje kauwt of met het speeltje speelt, geeft je een traktatie en zegt je ‘los’. Op het moment dat ze het speeltje laat vallen en het lekkers pakt, prijs deze dan en herhaal ‘los’. Blijf dit meerdere keren per dag doen totdat deze het commando associeert met het daadwerkelijk laten vallen van een speeltje. Zorg ervoor dat je elke keer ander speelgoed gebruikt, zodat ze het niet associeert met het commando. Na een tijdje kun je dit commando altijd en overal geven, ongeacht waar ze op kauwt, en ze laat vallen wat het ook is. Zorg ervoor dat je dit gedrag veel lof en traktaties geeft, want het druist in tegen hun aard om een begeerd item gewoon te laten vallen. Je moet er zeker van zijn dat de beloning de moeite waard is om het speeltje te verliezen!
Geavanceerde gehoorzaamheid
Alle geavanceerde gehoorzaamheidstraining is bedoeld om de elementaire gehoorzaamheid van je hond te verfijnen en haar goede gedrag verder te waarborgen. Geavanceerde training omvat het uitvoeren van alle basiscommando’s op verschillende nieuwe locaties en met veel nieuwe afleidingen. Begin rustig en ga begin in je eigen omheinde tuin, als je die hebt. Als dit niet het geval is, kun je ook een externe training volgen of oefenen in een park of op de stoep. Probeer gewoon te beginnen in een tijd dat het er niet erg druk is. Je kunt geleidelijk beginnen met een gevorderde training op drukkere plaatsen om het zelfvertrouwen van je hond te versterken. Gevorderde training omvat ook lopen zonder lijn- training in veilige, hondvriendelijke omgevingen. Zorg ervoor dat je hond eerst alle basiscommando’s kent, en dat ze ze allemaal 100% van de tijd zal uitvoeren voordat je de commando’s buiten je huis of tuin probeert.
Hand gebaren
Gevorderde training omvat ook handsignalen, waarmee je commando’s kunt geven zonder geluid te maken. Om dit te doen, voeg je eenvoudig het handsignaal toe aan je normale trainingsroutines. Na verloop van tijd kun je je stem zachter maken en uiteindelijk zeg je helemaal niets en gebruik je alleen het handsignaal. Een groot voordeel van het gebruik van voornamelijk stille handsignalen voor complimenten is dat je hond altijd op je moet letten, zodat hij geen commando mist. Omdat Duitse herders je een plezier willen doen, vinden ze het helemaal niet erg om je de hele dag aan te staren, wachtend op het volgende handsignaal.
Aanvullende geavanceerde training
Je kunt de dingen een beetje ingewikkelder maken voor je Duitse herder als de basiscommando’s onder controle zijn. Je kunt opdrachten combineren, zoals zitten, blijven, liggen en komen allemaal achter elkaar. Schakel het om en doe ze elke keer in een andere volgorde om hem scherp te houden. Je kunt proberen te gaan zitten, zitten en blijven terwijl je uit het zicht bent. Je kunt je hond ook leren om traktaties van vreemden of zelfs familieleden te weigeren als je het bevel geeft om te blijven. Je hond bevelen te gaan zitten of liggen terwijl hij in beweging is, kan lastig maar leuk zijn, probeer het maar eens!
Werkgerelateerde training: wachtdienst, snuiven, behendigheid, uithoudingsvermogen
Dit type training voor een Duitse herder omvat alle geavanceerde of complexe activiteiten die ze mogelijk nodig hebben om uit te voeren, hetzij als een baan, of gewoon als een meer gecompliceerde en lonende speeltijd met jou. Werkgerelateerde training kan van alles omvatten, van coole acrobatische trucs op een hindernisbaan gemaakt voor behendigheidstraining tot snuffelen om specifieke items te vinden. (Denk maar eens aan drugsopsporende honden). Als je wilt dat je Duitse herder helpt bij het beschermen van je eigendommen, is het verstandig hem bewakingsgedrag aan te leren, zoals patrouilleren en waarschuwen.
Het is belangrijk om hem te trainen om zich alleen op deze manier te gedragen wanneer dat wordt opgedragen of alleen op specifieke tijden, zoals wanneer je niet thuis bent. Duuractiviteiten kunnen hardlopen, wandelen en patrouillegedrag omvatten. Het kan ook het trekken van gewichten omvatten, zoals sleeën of soortgelijke activiteiten. Geef je hond ook voldoende rust voor alle werkgerelateerde trainingen. Dit is zwaar werk, en hoewel hij er elke seconde van kan genieten, heeft hij tijd nodig om uit te rusten, op te laden en te ontspannen. Houd zware trainingssessies kort.
Nawoord
Hoewel veel nieuwe eigenaren van een Duitse herder bang zijn voor bepaalde onderdelen van de training, is het eigenlijk niet zo moeilijk. Alle training is gebaseerd op natuurlijk gedrag dat je hond waarschijnlijk al tot op zekere hoogte vertoont. Een goede training isoleert eenvoudig het gewenste gedrag en versterkt ze door middel van beloningen en lof. Het trainen van je hond hoeft echter niet alleen om werk te gaan. Zorg ervoor dat de trainingssessies kort, frequent en vol plezier zijn. Je Duitse herder weet niet eens dat je hem nieuwe vaardigheden bijbrengt. Het maakt hem alleen maar uit dat je zoveel tijd met hem doorbrengt!
Speciaal voor Duitse Herder eigenaren
Hoewel deze trainingsgids al redelijk compleet is om je Duitse Herder te trainen, bevat deze nog lang niet alle informatie die je nodig hebt om alles uit je Duitse Herder te halen wat mogelijk is.
Duitse Herders hebben namelijk een speciale handleiding nodig, omdat het een zeer gedreven type hond is. Het “Duitse herder Handboek” is een boek dat alles bevat wat je moet weten om je Duitse Herder op te voeden tot een gezonde en gehoorzame hond.
De auteur van het handboek heeft meer dan 25 jaar ervaring in het trainen, opvoeden en verzorgen van Duitse Herders en deelt alle informatie en tips in het boek. Als je het boek via onderstaande speciale kortingscode koopt, krijg je het volledige pakket voor een verminderde prijs van €37,-, inclusief bonussen in plaats van de normale prijs van €96,75 .
(laden van de pagina kan ivm de kortingscode soms even duren)