Teken zijn spinachtige, eivormige, bloedzuigende enge kruipertjes. Ze hebben acht poten en variëren in grootte van ongeveer 1 mm tot 1 cm lang. Volwassen teken lijken een beetje op kleine spinnen.
Teken komen veel voor in bos-, grasland- en heidegebieden, maar komen ook voor in je tuin als je in een gebied met veel dieren woont. Je komt ze waarschijnlijk tegen in gebieden met veel herten of schapen.
Tussen de lente en de herfst kom je waarschijnlijk teken tegen, maar ze zijn het hele jaar actief.
Teken vliegen of springen niet, maar klimmen of vallen op de vacht van je hond wanneer je langs het gebied waar ze zitten, borstelt.
Inhoudsopgave
Hoe weet ik of mijn hond een teek heeft?
Teken zijn groot genoeg om te zien. Beweeg je handen over het lichaam van je hond wanneer je terugkomt van een wandeling om te kijken of er knobbels of bultjes zijn. Een teek voelt aan als een bultje op de huid van je huisdier.
Ze hebben de neiging zich vast te hechten aan gebieden rond het hoofd, de nek, het oor en de voeten van honden. Borstelen helpt ook om ze te verwijderen.
Teken variëren in grootte tussen 1 mm en 1 cm lang, afhankelijk van hun leeftijd. Ze zien eruit als kleine spinnen met een witachtig, eivormig lichaam. Dit lichaam wordt groter en donkerder naarmate het zich met bloed vult.
Hoe verwijder ik veilig een teek bij mijn hond?
Teken dragen ziektes bij zich, dus het is belangrijk om alles dat zich aan je hond vasthecht zo snel mogelijk te verwijderen. Snelle verwijdering vermindert het risico op ziekte.
Dit kan lastig zijn, aangezien je moet oppassen dat je niet in het lichaam van de teek knijpt, of dat zijn kop vast komt te zitten in je hond. Door in het lichaam van een teek te knijpen, kan het bloed terug in je hond terechtkomen, waardoor het risico op infectie toeneemt.
De teek van je hond afdraaien is de beste verwijderingsmethode, en dierenwinkels verkopen handige hulpmiddelen voor het verwijderen van teken om dit gemakkelijker te maken. Vraag ook je dierenarts om advies als je er niet uitkomt. In de winkel kunnen ze je vaak ook al op weg helpen.
Waarom moet ik mijn hond beschermen tegen teken?
Teken zijn erg goed in het doorgeven van infecties van het ene dier op het andere. Ze voeden zich door een dier te bijten en zich te tegoed doen aan bloed. Dit kan enkele dagen duren. Als ze eenmaal genoeg hebben gehad, gaan ze eraf.
Teken brengen microben over die ziekten veroorzaken, zoals de ziekte van Lyme en babesiose.
Als je in een gebied met teken woont, is het een goed idee om een vlooienbehandeling te gebruiken die ook teken afstoot of doodt als ze zich hechten.
Spot-on-behandelingen, tabletten en halsbanden zijn beschikbaar en je kunt het beste je dierenarts raadplegen over welke het meest geschikt is voor jouw huisdier.
Lees de instructies zeer zorgvuldig, aangezien sommige behandelingen alleen voor honden zijn en zeer gevaarlijk kunnen zijn voor katten. Deze kunnen ze zelfs doden.
Wat is de ziekte van Lyme?
De ziekte van Lyme is een ernstige bacteriële infectie. Als je hond de ziekte van Lyme heeft, merk je misschien dat hij depressief wordt en zijn eetlust verliest. Andere symptomen zijn koorts, kreupelheid, gezwollen en pijnlijke gewrichten en gezwollen lymfeklieren.
Als je denkt dat je huisdier de ziekte van Lyme heeft, neem dan contact op met je dierenarts. Ze kunnen tests uitvoeren en een behandeling met antibiotica starten.
Wat is babesiose?
Babesiose is uiterst zeldzaam in Nederland en de teek die het verspreidt, wordt tot nu toe alleen gevonden in Zuid-Engeland. De eerste gevallen van honden die werden behandeld voor de ziekte, veroorzaakt door de bacterie Babesia, werden gemeld in maart 2016.
Babesiose kan worden verspreid door tekenbeten. De incubatietijd is ongeveer twee weken, maar bij sommige huisdieren wordt de ziekte pas maanden of jaren na de overdracht gediagnosticeerd.
Als je hond aan babesiose lijdt, merk je misschien dat hij depressief is, bleek tandvlees heeft, een gezwollen buik en koorts heeft. Ze kunnen ook hun eetlust verliezen en hun huid kan gelig worden.
Als je een van deze symptomen opmerkt nadat je met je hond in een met teken besmet gebied bent geweest, neem dan direct contact op met je dierenarts en vertel hem dat je hond mogelijk door een teek is gebeten.
Heeft babesiose ook invloed op katten?
Recent zijn er gevallen van babesiose bij katten bevestigd die zijn veroorzaakt door de Babesia canis-stam.
Er wordt tot nu toe aangenomen dat dit geen invloed heeft op katten of andere dieren en het is geen risico voor mensen.
Hoe kan ik voorkomen dat ik door een teek wordt gebeten?
Hondenbezitters worden eerder door teken gebeten als ze hun honden uitlaten in gebieden met een hoge tekenpopulatie. Ook wandelaars en mensen die in het bos en op het platteland sporten, lopen gevaar.
De beste manier om een door teken overgedragen ziekte te voorkomen, is door te voorkomen dat je door een teek wordt gebeten.
Draag tops met lange mouwen tijdens het wandelen en stop je broek in je sokken of draag lange sokken.
Controleer je kleding op teken en veeg ze snel af als je er een ziet.
Je kunt daarnaast ook een insectenverdrijvend middel gebruiken.
Hoe kan ik een teek verwijderen van mijn hond?
Teken moeten zo snel mogelijk worden verwijderd. Pas op dat je niet in het lichaam van de teek knijpt, of laat zijn kop vast komen te zitten aan je huid. Door in het lichaam van een teek te knijpen, neemt het risico op infectie namelijk toe.
Ze van je hond afdraaien is de beste verwijderingsmethode, en dierenwinkels verkopen handige hulpmiddelen voor het verwijderen van teken om dit gemakkelijker te maken.
Probeer de teek niet weg te branden en smeer geen lotions, oliën of vochtinbrengende crèmes op om hem te verstikken.
Nadat je de teek hebt verwijderd, moet je het bijtgebied goed wassen.
Als je huiduitslag krijgt rond de tekenbeet – deze zien er vaak uit als rode ringen rond het bijtgebied – of als je hond zich onwel voelt, neem dan contact op met je dierenarts en zorg ervoor dat je hem vertelt dat deze door een teek is gebeten. Hoe eerder je de contact met je dierenarts opneemt, hoe beter.
Kan ik een ziekte oplopen door een teek?
Mensen kunnen de ziekte van Lyme oplopen door teken, maar honden ook.
De ziekte van Lyme is ernstig, dus als je met je hond in gebieden loopt met herten of schapen, neem dan voorzorgsmaatregelen om te voorkomen dat je wordt gebeten (zie hierboven).
Symptomen van de ziekte van Lyme zijn onder meer een cirkelvormige uitslag, spier- en gewrichtspijn en vermoeidheid. Als de ziekte onbehandeld blijft, kan dit zich ontwikkelen tot aandoeningen zoals virale meningitis, aangezichtsverlamming, artritis en zenuwbeschadiging.
De ziekte van Lyme kan worden behandeld met antibiotica als deze vroeg wordt opgemerkt. Vergeet niet je arts te vertellen dat je door een teek bent gebeten.
Wees vooral voorzichtig in het buitenland, want teken overal in Europa kunnen een aantal ernstige ziekten overbrengen.