8 onverwachte producten die je voor je hond moet kopen

Als hondeneigenaar zal je snel zien dat er een hoop producten zijn die je kunt kopen voor honden. Sommige dingen zijn een echte must, anderen gewoon erg leuk en er zijn producten voor honden waarvan je je afvraagt wie zoiets in hemelsnaam zou kopen. Er zijn ook producten die vaak als onnodig gezien worden, maar toch stukken handiger zijn dan je zou denken.

Hieronder staan 8 van die producten en de redenen waarom je ze wel moet kopen voor je hond.

Penning

Dit is zo’n product die je echt moet kopen voor je hond voor elke halsband en tuig die je maar hebt. Het is het perfecte middel om jouw hond zo snel mogelijk weer bij je te krijgen als jullie elkaar onverhoopt kwijt zijn geraakt op een wandeling.

Nu zullen veel mensen denken “hij heeft al een chip, dus ik krijg mijn hond sowieso wel weer terug als hij kwijtraakt” of “mijn hond loopt nooit los, dus ik kan hem ook niet kwijtraken” of “mijn hond blijft altijd goed bij me, dus ik zal hem niet kwijtraken”. Allemaal redenen die in eerste instantie goed lijken, maar niet zo waterdicht zijn als je denkt. Je hond kan altijd ergens van schrikken waardoor hij ervandoor gaat of de lijn breekt of schiet uit je handen en hij gaat achter wild aan. Hoe dan ook kan je altijd je hond een keer kwijtraken ook al doe je nog zo goed je best.

En dan nog het puntje over de chip. Ja, met een chip kan je de eigenaar van de hond achterhalen. Je hebt er alleen wel een speciale chipreader voor nodig. Dat betekent dus dat er extra tijd nodig is om de hond naar een dierenarts te brengen om de chip uit te laten lezen of de vinders van je hond moeten wachten op de dierenambulance. Je bent dan niet alleen je hond nog langer kwijt dan het geval was geweest met een penning, maar het kost je ook nog eens geld. Als de dierenambulance moet komen voor jouw verdwaalde hond dan kost je dat een ritprijs om de brandstofkosten te vergoeden. Het is afhankelijk van de dierenambulance hoeveel dat is maar reken maar op €30,- of meer.

Een penning kost vele malen minder, voor nog geen tientje heb je al een penning met de naam van je hond en jouw telefoonnummer. Het is niet alleen handig, maar staat ook nog eens leuk. Vind je het gerinkel van een penning vervelend? Dan kan je ook gaan voor speciale penningen die op de halsband liggen en niet bungelen, waardoor ze stil zijn. Maar ook een penning van hout maakt geen lawaai, deze hebben echter wel wat onderhoud nodig. Om honden duidelijk en snel te kunnen identificeren zijn er zoveel verschillende producten die je kan kopen dat er voor iedereen wel wat leuks binnen het gewenste budget te vinden is.

Licht halsband

Ken je dat? Je rijdt ’s avond in het donker naar huis en opeens duikt daar een persoon met hond op. Wellicht lopen ze op de stoep, maar het is toch altijd een beetje schrikken. De persoon zie je vaak het snelste, maar in sommige gevallen zie je de hond helemaal niet. Omdat ik het zelf verschrikkelijk vindt om mensen en honden zonder verlichting tegen te komen in het donker, lopen mijn hond en ik dan ook altijd zelf met verlichting. Meestal heb ik een lampje om mijn arm en mijn hond krijgt een lichthalsband om waarmee ze op grote afstand al te zien is. Ik vind het zelf wel zo fijn om te weten dat andere mensen haar op tijd kunnen zien bij een wegovergang en als we op de stoep langs de weg lopen.

Er zijn verschillende producten die je kan kopen om je honden goed zichtbaar te maken. De fijnste zijn de licht halsbanden die je gewoon op maat kan knippen. Ja je leest het goed. Maak één kant van de halsband los. Meet hoe groot hij ongeveer moet zijn voor je hond en knip hem op de gewenste lengte af met een schaar. Vervolgens maak je de losse kant weer vast. Ik maak hem zelf altijd zo groot dat hij net over mijn hond haar hoofd kan. Op die manier hoe ik hem niet elke keer los en vast te maken en heeft ze de licht halsband binnen een paar seconden om.

Er zijn ook lichthalsbanden die gedragen kunnen worden als normale halsbanden. Je kan je hond gewoon aan deze halsbanden aanlijnen. Het nadeel is echter dat er ook een groot gedeelte van de halsband geen verlichting heeft.

Veiligheidshesje

Aangezien we het toch al over verkeersveiligheid hebben, gaan we nog even door. Veiligheidshesjes maken je hond niet alleen in het donker een stuk zichtbaarder, maar ook overdag. Ik gebruik zelf een veiligheidshesje in de schemering en gebruik hem in combinatie met een lichthalsband in het donker. De laatste doe ik echter alleen als ik nog ver ga lopen in het donker.

Een ander moment dat ik een veiligheidshesje gebruik is wanneer ik met mij hond ga fietsen. Het maakt de hond vele malen zichtbaarder met zo’n felgeel of oranje hesje, waardoor automobilisten en ander weggebruikers eerder zullen zien waarom jij zo ver van de stoep af fietst. Daarnaast zullen ze minder dicht op je gaan rijden. Het is fijn als het hesje ook reflecterende strepen heeft voor extra zichtbaarheid in het donker. Genoeg redenen dus om dit product ook toe te voegen aan het lijstje voor wat je voor je hond moet kopen.

Winterjas

We gaan nog even door met een stukje veiligheid, maar deze is niet van toepassing op een deel van de honden. Veel hondenrassen zijn gefokt voor het leven in bepaalde gebieden. Een hondenras dat speciaal voor warme gebieden is gefokt zal zich dan ook niet zo fijn voelen in onze Nederlandse winters met sneeuw, ijs en koude regen.

Honden kunnen veel warmte verliezen in koude temperaturen en dat is niet alleen het geval bij honden met een dunne vacht. Ook rassen met een dikkere vacht verliezen soms meer warmte dan je zou denken. Digidog heeft hier een mooi artikel over geschreven met thermische foto’s waarop goed te zien is welke honden waar warmte verliezen en dat dit ook per individu kan verschillen. Dat artikel lees je hier.

Om je hond warm en gezond te houden in de winter is een winterjas dus handig. Geen zorgen er zijn een hoop jassen die er normaal uitzien en geen fashion statements zijn. Zo heb je een hoop producten die je kan kopen voor verschillende soorten honden.

Schoentjes

Oke dit is de laatste met betrekking tot veiligheid. Hondenschoentjes zijn ook erg handige dingen om te hebben, ook al heb je ze op dit moment nog niet nodig. Wellicht draai je nu met je ogen, maar als je ze op een dag echt nodig hebt zal je ervan balen dat je ze niet al veel eerder in huis had gehaald.

Ten eerste zijn hondenschoentjes handig in de winter om je hond te beschermen tegen de kou. Nog belangrijker is dat beschermd tegen de pekel die gestrooid wordt, want dit kan de pootjes van je hond erg beschadigen. Maar ook in de zomer bescherm je de pootjes van je hond tegen verbranden op het hete asfalt met schoentjes.

Daarnaast is het verstandig om onder andere hondenschoentjes met je mee te nemen tijdens een lange wandeling. Er kan namelijk altijd iets gebeuren, waardoor de pootjes van je hond beschadigd raken. Op zo’n moment is het fijn dat je je hond een schoentje aan kan doen, zodat het pootje niet verder kan beschadigen en er geen vuil in een eventuele wond kan komen.

Regenjas

De meeste hondeneigenaren lopen maar een klein rondje als het regent en moeten daarna de hele hond af drogen. Met een klein rondje zal je hond ook niet zo snel koud worden van de regen. Jij hebt echter nog wel het rotklusje van je hond afdrogen te doen. Daarnaast ruikt een natte hond over het algemeen ook niet zo lekker.

Ga je nou wel gewoon een lekker dik stuk wandelen door de regen, omdat je je beseft dat slecht weer niet bestaan maar slechte kleding wel. Dan is een regenjas voor je hond misschien ook wel zo fijn. Het water komt op den duur bij sommige honden op de huid , waardoor de hond nat en koud wordt. Maar lang niet elke hond zal daar last van hebben. Zonder hondenjas heb je in iedergeval altijd hetzelfde klusje te doen na een wandeling. Je mag je hond gaan afdrogen!

Eerlijk is eerlijk, je weet natuurlijk dat je hond afdrogen een klusje is die erbij hoort. Daarbij weet je ook dat een natte hond gewoon niet zo lekker ruikt. Maar soms heb je daar gewoon even geen zin in. Je wil soms alleen even de poten en kop van je hond drogen, voordat jullie weer lekker samen op de bank kunnen kruipen op een regenachtige dag. In die gevallen is een regenjasje het perfecte product om te hebben voor je hond. Daarnaast is een regenjas voor sommige honden echt wel aan te raden in verband met snel koud worden.

Badjas

Stel nou dat je niet buiten wilt lopen met een hond die en regenjas aan heeft, maar je houdt er ook niet van om je hond af te drogen. Dan doe je hem gewoon lekker een badjas aan na de natte wandeling! Honden badjassen nemen veel vocht op en je doet ze snel en eenvoudig aan. Het is wel handig om even de kop en poten zelf te drogen. Zelf droog ik mijn hond wel eerst even helemaal en gebruik de badjas voor het laatste water in de vacht. Maar zo wordt je hond wel lekker snel droog en houd je de rest van het huis ook droog.

Badjassen zijn ook heel populair om te gebruiken, nadat je je hond hebt gewassen. Je hond is dan nog natter dan na een wandeling in de regen en badjassen helpen goed je hond droog te krijgen. Een ander moment dat ik hem zelf veel gebruik is als mijn hond tijdens het wandelen heeft gezwommen of we zijn in een regenbui terecht gekomen en moeten dan nog met de auto naar huis. Met de badjas blijft de auto niet alleen veel droger, maar is zij vaak aan het einde van de rit ook weer droog.

De badjas is naar mijn mening echt een van die onmisbare producten die je kan kopen voor honden. Ze zijn zo fijn in gebruik en iedereen heeft wel eens een natte hond. Dus twijfel niet om deze op je to-buy lijst te zetten.

Lange lijn

De laatste in dit rijtje is de lange lijn. Met een lange lijn bedoel ik een lijn van het liefste 10 meter. Ik verkies een lange lijn boven een flexlijn (zo’n ding met handvat die uitrolt), om een hoop redenen. Ten eerste is een lange lijn veiliger voor jezelf. Als je wel eens een flexlijn om je benen hebt gekregen door een hond die vrolijk om je heen sprong of je hebt ermee gelopen en greep naar de lijn om de hond snel naar je toen te krijgen, dan weet je dat die dingen verschrikkelijk kunnen snijden.

Een andere reden is dat je hond bij een flexlijn constant druk voelt. Dit maakt lastig om hem aan de lijn te leren lopen zonder te trekken. Een hond niet goed wanneer de flexlijn op zijn einde is en dit kan ook elke keer weer anders zijn, als jij besluit het knopje in te drukken. En het laatste punt tegen een flexlijn is dat je er erg weinig controle mee hebt.

Al die negatieve punten van een flexlijn heb je met een lange lijn niet. Met een lange lijn ben je veel bewuster met je hond bezig. Hier en daar maak je de lijn korter, zodat je er zelf niet overheen struikelt. Daarna maak je hem weer langer om je hond meer ruimte te geven. Bij een lange lijn kan een hond veel beter voelen wanneer de lijn op zijn einde komt en hij voelt geen constante druk, waardoor hij netter aan de lijn loopt. Omdat je een lange lijn ook snel naar je toe kan halen heb je meer controle over je hond. Hierbij hoef je niet bang te zijn dat de lange lijn in je handen snijd, want deze is dik en stevig.

Een lange lijn stelt je in staat je hond meer bewegingsvrijheid te geven waar een aanlijnplicht geldt. Zo is het perfect om in natuurgebieden te gebruiken waar je hond alleen aangelijnd mag komen. Met een lange lijn kan je ook met je hond blijven communiceren. Door de lijn langzaam iets steviger vast te pakken weet hij dat straks niet meer verder kan. Om de aandacht van je hond te pakken beweeg je de lijn door je handen heen, zodat hij dit voelt via de lijn. Geloof me als ik zeg dat je hond blij gaat zijn als je dit product voor hem gaat kopen.

Plaats een reactie