Labrador trekt aan de lijn, hoe je kan afleren.

Hoe je je Labrador moet afleren te trekken aan de lijn, kan erg lastig zijn. Maar laat hun enthousiasme om je mee te slepen je niet afschrikken.Er zijn verschillende manieren om je ​​hond aan de lijn te houden en vandaag gaan we ons richten op een manier die goed werkt voor enthousiaste trekkende Labradors.

Labradors kunnen trekken als gekken.

Overal waar je komt, zie je deze honden aan de lijn trekken. Sommige van die honden draven vrolijk naast hun baasje. Anderen hebben een nogal andere stijl. Je eigenaars zien die zich met een arm uitgestrekt naar voren laten trekken. Een gestreste hand grijpt een uitgestrekte riem vast en aan het einde ervan vecht een hond om lucht. Voorpoten krabbend op de stoep, deze hond is van plan zichzelf te smoren! Een manier om deze vervelende situatie op te lossen, is door je hond te leren aan een losse riem te lopen. En dit kun je doen door ze af te laten wachten. Waar je gewoon stilstaat en weigert vooruit te gaan terwijl de lijn strak staat. Maar dit kan erg lang duren met een vastberaden trekker. Gelukkig gaan we met onze aanpassing van deze methode de zaken een beetje versnellen! Het enige dat je nodig hebt, is wat eten en een paar slimme trucs …

Uitrusting om los te lopen

Je hebt een vrij lange riem nodig – 2 tot 3 meter is prima. Vermijd altijd flexlijnen. Zorg ervoor dat de riem is vastgemaakt aan een lichaamsharnas, wat veel veiliger is voor een sterk trekkende hond. Je hebt wat voedselbeloningen nodig in een gemakkelijk toegankelijke container – een traktatiezak met brede opening of een grote zak is ideaal. Later zal je hond niet vaak moeten worden gevoerd om zijn losse lijn te behouden, maar om te beginnen is vrijgevigheid de sleutel.

Een gebeurtenissignaal

Een clicker wordt gebruikt om je hond precies te vertellen wanneer ze deed wat je wilde dat ze deed. Het is een zeer nuttig hulpmiddel bij het trainingsproces. Maar je kunt evengoed je stem gebruiken. Ik stel voor dat je het woord ‘JA’ als je signaal gebruikt, als je geen clicker hebt.

Waar je je hond kunt trainen

Zoek buiten een open plek waar je niet wordt afgeleid. Als je je hond naar een verlaten parkeerplaats of een rustige straat moet rijden, moet dat maar. Je komt nergens als er om te beginnen afleiding is. Een harde ondergrond (geasfalteerd of geplaveid is ideaal) is handig omdat het de hond in staat stelt om de lekkernijen snel te vinden en op te pakken.

Hoe vaak je je hond moet trainen

Reserveer minimaal tien minuten voor deze training en doe dit minimaal twee keer per dag. Drie of vier keer per dag is zelfs nog beter. Probeer in ieder geval de eerste week geen dag te missen

Hoe een Labrador te trainen

Breng je hond naar de door jou gekozen trainingslocatie en maak de riem vast aan zijn halsband of harnas

Stap 1: Start

Ga vooruitlopen

Stap 2: stop

Sta stil zodra hond aan het einde van de lijn komt (dit kan bijna onmiddellijk zijn).

Stap 3: wacht

Wacht nu tot de hond je wat aandacht geeft.

Op een gegeven moment zal je hond zich vervelen met het spannen aan het einde van zijn riem en zich omdraaien om te zien waardoor de vertraging wordt veroorzaakt (kijk hieronder wat je moet doen als dit niet gebeurt).

Stap 4: Draai

Zodra je de aandacht van je hond hebt, draai je je om en kijkt je in de richting waar je zojuist vandaan komt, je kijkt over je schouder en moedigt je hond aan om naast je te komen. Laat een snoepje achter je vallen zodat hij het kan verzamelen als hij je bereikt. Begin vooruit te lopen (stap 1 weer) zodra hij zijn traktatie van de grond heeft gehaald. De hond zal dan waarschijnlijk langs je heen stormen tot aan het einde van de riem. Je weet wat je moet doen. STOP met lopen. Pauzeer, organiseer je gedachten. Herhaal de stappen van 1 tot en met 4.

Wat als de hond zich niet omdraait en naar mij kijkt?

Na weer even wachten is het oké om de aandacht van de hond te trekken. Maak bijvoorbeeld een klein kusgeluid met je mond. Zodra hij naar je kijkt, laat je een beetje eten op de grond vallen en draai je van hem weg. Het idee is dat wanneer hij het voedsel eet, hij net achter je op de juiste plek zit en dat deze houding aantrekkelijk voor hem zal worden. Als je de aandacht van je hond niet kunt trekken, moet je hier apart aan werken. Begin een kussend geluid te associëren met eten, thuis, in de tuin en elders. Probeer deze oefening dan opnieuw

Wat als mijn hond niet naar mij toe komt?

Als je hond niet naar je toe komt om het voer op te halen dat je achter je op de grond hebt laten vallen, bedenk dan hoe je je hond kunt motiveren. Je beloningen moeten mogelijk worden geüpgraded naar iets wat aantrekkelijker is en meer geur heeft. Zorg ervoor dat je je hond niet traint nadat hij een grote maaltijd heeft gegeten. Hij zou honger moeten hebben en graag zou willen eten.

Vooruitgang boeken met een losse riem

De eerste paar sessies zullen een beetje saai zijn. Je zult moeten wachten en geduld moeten hebben. Zorg dat je vastbesloten bent. Concentreer je gewoon op het feit dat je er gewoon genoeg van hebt je door je hond te laten slepen. Het kan drie of vier sessies duren voordat de hond erachter komt dat het geen zin heeft om langs je heen te rennen. Daarna kun je meer aandacht gaan besteden en kijken waar je loopt.

Afstanden van losse lijnen vergroten

Op dit punt zal je merken dat je in elke richting verder kunt lopen. Je hebt nog niet gewonnen, je hond kan nog steeds van tijd tot tijd vooruitrennen. Hij wacht gewoon tot je nog een paar stappen hebt gezet voordat hij inzoomt naar het einde van de riem. Maar deze gelegenheden zullen steeds kleiner worden. En je zult in staat zijn om langere afstanden te lopen en te komen waar je heen wilt, zonder te stoppen en elke twee seconden van richting te veranderen. Het enige dat je hoeft te doen, is pal stilstaan ​​als je hond het verkeerd doet en hem belonen als hij het goed doet.  Je kan het! Het vergt een beetje geduld, maar je kunt het.

Introductie van afleiding bij het loslopen van de lijn

Net als elke andere vaardigheid die je je hond aanleert, moet je beginnen in een afleidingsvrije omgeving. Maar er komt een moment dat de hond echt heeft begrepen wat je hem hebt geleert, dat je wat afleiding in je training moet introduceren. Honden moeten uiteindelijk leren lopen langs andere honden, mensen en de kat uit de buurt te lopen, zonder als gekken te lopen trekken. Verwacht niet dat dit zomaar gebeurt. Je moet je hond leren langs dingen te lopen die hij spannend vindt, zonder de nieuwe regels voor losse lijnen te overtreden. Dit wordt ‘proofing’ genoemd. Het helpt om te beginnen met eventuele afleidingen op afstand en om trainingsoefeningen op te zetten waarbij het voor de hond gemakkelijk is om te winnen omdat je enige controle hebt over de andere deelnemers. Dit kan met vrienden of bij een trainingsclub.

Schrijf het op

Ik stel voor dat je aan het einde van elke sessie noteert hoe het ging deze training. Het is gemakkelijk om te vergeten hoe ver je bent gekomen tijdens het trainen, vooral op momenten dat de voortgang traag is. En na een paar dagen zult je het handig vinden om te zien hoeveel vooruitgang je boekt.

Goed gedrag belonen

Naarmate je hond beter wordt in het lopen aan een losse riem, wordt het verleidelijk om de beloningen helemaal te vergeten. Dit is een zekere manier om je inspanningen ongedaan te maken. Draag altijd een paar lekkernijen bij je als je met je hond op pad gaat.  Beloon hem van tijd tot tijd als hij goed bezig is. Hij verdient het. Vergeet niet om hem ‘aan je hiel’ te voeren, ofwel door het voedsel net achter je te laten vallen, of door het hem uit je hand te geven.

Voordat je labrador begint met het trainen van je een Labrador

Dit is een eenvoudige oefening die is ontworpen om mensen te helpen die worstelen met een hond die ze aan de lijn rondtrekt. Het werkt alleen als je stopt met het ‘belonen’ van je hond voor het trekken. Gedurende de tijd dat je deze nieuwe vaardigheid aan je hond leert, is het beter als je je hond nooit vooruit laat bewegen terwijl zijn riem strak staat. Dit komt doordat elke voorwaartse beweging die je hond maakt aan het einde van een strakke lijn een beloning voor hem is en het trekgedrag versterkt. Er zijn verschillende manieren om dit aan te pakken. Je kunt je hond naar zijn oefenterrein brengen. Je kunt stoppen met het trainen van de hond buiten je eigen tuin, terwijl je hem leert om  te volgen. Je kunt een anti-trekriem gebruiken terwijl je hem niet traint. Onthoud gewoon dat je een oude hond nieuwe trucjes kunt leren.  En als je kalm en geduldig blijft, komt je Lab er uiteindelijk ook. Heb jij nog andere tips en tricks om je labrador minder te laten trekken? Of opmerkingen of vragen? Stel deze dan hieronder in de opmerkingen!

Speciaal voor Labrador Retriever eigenaren

Om je Labrador Retriever op te voeden tot een gezonde en gehoorzame hond is het belangrijk om rekening te houden met de specifieke behoeften van het ras. Het “Labrador Retriever Handboek” is een uitgebreide gids die alle benodigde informatie bevat voor het opvoeden van je hond. Het boek is beschikbaar voor aankoop met een speciale kortingscode, waardoor je het volledige pakket inclusief bonussen kunt krijgen voor slechts €37,- in plaats van de normale prijs van €96,75.

(laden van de pagina kan ivm de kortingscode soms even duren)

Plaats een reactie