Hoe je je Labrador kunt trainen en fit kunt houden

Beweegt je hond voldoende? Hebben alle Labradors echt elke dag een lange wandeling nodig? Maakt het uit of je een dag moet missen? En is een wandeling de enige optie, of kun je op andere manieren aan de behoeften van je Lab voldoen? Om je hond in goede conditie te houden, heeft hij de juiste voeding en voldoende beweging nodig. Voor sommigen van ons kan het moeilijk zijn om ervoor te zorgen dat onze honden voldoende beweging krijgen. Je wilt dus precies weten hoeveel beweging je hond dagelijks nodig heeft. En hoe hij ervoor kan zorgen dat hij het krijgt. Laten we eens kijken naar de trainingsbehoeften van Labrador.

Niet alle experts zijn het erover eens hoe lang, hoe ver of hoe vaak je je hond moet uitlaten. Sommigen zullen zeggen ‘een uur per dag’, terwijl anderen je zullen vertellen dat de trainingsvereisten voor Labrador veel groter zijn dan dat. Wat veel mensen zich niet realiseren, is dat er veel verschillende manieren zijn om een ​​Labrador te trainen. Trainen hoeft niet altijd te betekenen dat je ermee moet lopen. En het is niet de exacte hoeveelheid beweging die je hond op een bepaalde dag krijgt, maar hoeveel hij in de loop van de tijd gemiddeld per dag krijgt.

Niet alleen dat, maar er zijn enkele Labradors die daadwerkelijk baat hebben bij minder lopen of bij verschillende soorten lichaamsbeweging. En er zijn er die helemaal niet veel formele oefening nodig hebben. In dit artikel zal ik het hebben over de verschillende trainingsbehoeften van verschillende honden, en wat je met je hond moet doen, om hem fit en gelukkig te houden. De meeste informatie in dit artikel zijn gericht op labradors van meer dan een jaar oud. Als je een jonge puppy hebt, vind je aan het einde van dit artikel wat advies voor puppy’s.

Waarom Labradors lichaamsbeweging nodig hebben

Net als wij hebben Labradors een cardiovasculair systeem (hart en bloedvaten) dat efficiënter en gezonder wordt naarmate het meer wordt gebruikt. Lichaamsbeweging helpt je ​​hond letterlijk om meer bloedvaten te laten groeien en zijn lichaam effectiever van zuurstof te voorzien. Trainen helpt bij het opbouwen van spieren en het versterken van de botten van je hond. Het beschermt hem tegen verwondingen en het verlengt waarschijnlijk zijn levensduur. Tot op zekere hoogte kunnen oefeningen ook helpen bij het beheersen van het gewicht. Hoewel honden, net als wij, zeer efficiënte omvormers van energie zijn. Dit betekent dat het verminderen van de hoeveelheid voer een belangrijkere factor zal zijn om je hond slank te houden.

De voordelen en beperkingen van wandelen

Wandelen is een goede, regelmatige hondenoefening. Het belast de gewrichten van een hond niet te zwaar. En als hij niet aangelijnd is en in zijn eigen tempo draaft, worden zijn hart en longen matig aan het werk gezet. Als je van joggen of hardlopen houdt, des te beter, op voorwaarde dat je geleidelijk afstanden en snelheden opbouwt. Met hardlopen kan je hond voldoende tempo aanhouden om ook aan zijn conditie te werken. Als je je hond echter aangelijnd en in je eigen wandeltempo moet uitlaten, krijgt hij niet veel training. Je zult dus ook wat tijd moeten vrijmaken om zijn hart sneller te laten kloppen door het tempo te verhogen met een aantal spelletjes of activiteiten.

Verschillende manieren om je Labrador te trainen

Mensen associëren het trainen van de hond vaak met wandelen. Het is echter heel goed mogelijk om een ​​hond effectief uit te oefenen zonder hem ooit mee te nemen voor een wandeling in de traditionele zin. Laten we eens kijken naar enkele verschillende manieren om aan de trainingsvereisten van Labradors te voldoen.

Apporteer-training

De meeste van mijn eigen honden krijgen het overgrote deel van hun training door apporteer training. Het zijn werkende jachthonden en verbranden massa’s energie om de gevarieerde en complexe ophaalacties te voltooien die ik voor hen heb opgezet. Je hoeft niet betrokken te zijn bij schieten of jagen om betrokken te raken bij apporteer training. Je kunt je hond leren apporteren, ongeacht waar je woont of wat je interesses zijn.

Het belang van apporteren

Leer je hond om te apporteren. Hij wordt niet voor niets de Labrador Retriever genoemd.  Ophalen is de perfecte oefening voor je labrador en een van de meest nuttige dingen die je voor een Labrador kunt doen, is hem te leren een bal of stok te halen. Ophalen is ook een van de meest effectieve manieren om een ​​hond onder controle te houden. Dit is vooral belangrijk als je geen fan bent van wandelen of joggen, want dan kun je je hond nog steeds elke dag beweging geven.

Hondenspellen en speelgoed

Je kunt een hond ook heel effectief trainen in een vrij kleine tuin of tuin met spelletjes. Probeer een trekspelletje te spelen, of spelletjes met een paal met een speeltje aan het uiteinde. Variaties op apporteren of spelletjes jagen met speelgoed, ballen en frisbees zijn ook een geweldige oefening voor honden.

Met andere honden spelen

Twee jonge honden die een half uur samen spelen, zullen zichzelf een geweldige training bezorgen. Niet alle volwassen honden spelen graag, maar velen doen dat wel. Mijn twee border collies zijn drie en vijf jaar oud en spelen de meeste dagen minstens een half uur samen. Als je een vriend hebt met een hond waarmee je hond zal spelen, maak dan van de gelegenheid gebruik om samen te komen wanneer je kunt.

Je hond zal profiteren van het gezelschap van spelen en van de krachtopbouw en cardiovasculaire effecten van spelen.

Ren spel voor honden

Het ren spel is een andere geweldige manier om een ​​hond te trainen als je een helper hebt. Jullie hebben allebei een fluitje en wat lekkers nodig. Ga vrij dicht bij elkaar staan ​​en roep de hond heen en weer tussen jullie in. Elke keer dat de hond naar je partner toe gaat, doet je een paar passen achteruit zodat de afstand tussen jullie steeds groter wordt. Laat hem of haar hetzelfde doen. Geef de hond om te beginnen elke keer een beloning en daarna met tussenpozen als hij in het spel komt. Als hij een favoriet speeltje heeft waar hij graag mee rondrent, kun je hem daar ook mee belonen. Terugroepen en ophalen omvat sprinten. Dit bouwt, net als bij elke andere sprintoefening, geleidelijk afstanden en tijd op voor het sprinten. Honden hebben echt baat bij sprinten, net als wij. Het laat hun hart sneller kloppen en bouwt ook kracht op.

Andere manieren om je hond te trainen

Als je een hekel hebt aan wandelen en het niet te vaak of te lang wilt doen, zijn er tal van alternatieven. Gelukkig houden de meesten van ons van wandelen en het anticiperen op gedeelde wandelingen is vaak de motivatie voor mensen om een ​​hond in hun leven te brengen. Als wandelen jouw ding is, dan is dat gewoon geweldig met een hond erbij. Je hond zal het heerlijk vinden om je te vergezellen en jij zal ook profiteren van het gezelschap, de beweging en de mentale stimulatie om nieuwe en interessante plaatsen te bezoeken.

Hoeveel wandelingen heeft mijn hond nodig?

Als wandelen de enige manier is waarop je hond kan bewegen, als hij geen andere honden heeft om mee te spelen en je hem niet bezighoudt met andere activiteiten, dan zal een wandeling van twee keer per dag, met ten minste een deel van die tijd niet aangelijnd, hem tevreden houden. Ook al maakt het hem in atletisch opzicht niet erg fit. Als je je hond momenteel maar één keer per dag kunt uitlaten, dan heeft hij thuis ook wat andere activiteit nodig! Het is belangrijk om te beseffen dat het feit dat je een grote tuin hebt, niet betekent dat je hond je gezelschap niet nodig heeft om aan lichaamsbeweging te doen. Honden die alleen buiten in de tuin worden gelaten, beginnen niet aan een oefenprogramma of besteden veel energie aan het rondrennen. Een beetje zoals mensen eigenlijk!

Hoe ver moet ik mijn hond uitlaten?

Mensen vragen vaak ‘hoe ver moet ik mijn labrador lopen?’ Of ‘hoe lang moet ik wandelen?’. Dit zijn moeilijke vragen om te beantwoorden. Het hangt er sterk van af wat je tijdens die wandelingen doet en hoe actief je hond is. Als hij gewoon naast je loopt, moet je waarschijnlijk anderhalf uur lopen. Niet per se allemaal in één keer. Een stevige wandeling van een uur kost de meesten van ons ongeveer vijf kilometer. Als je je wandelingen onderbreekt met veel apporteren, spelletjes of zwemmen, hoeft je hond niet zo ver te lopen.

Je hond heeft net als jij cardiovasculaire oefeningen nodig. Twintig minuten zware inspanning, waarbij je hond buiten adem raakt en een groot deel van de tijd rent of zwemt, drie of vier keer per week, zal hem waarschijnlijk fit houden. Voeg elke dag nog een uur zachtere hondenoefening toe en je Labrador zal waarschijnlijk een gezonde en gelukkige hond zijn. Natuurlijk is wandelen goed voor jullie allebei, en je zult ook de gezondheidsvoordelen zelf zien.

Samen fit worden – hoe een stappenteller kan helpen

Als schrijver zit ik veel te veel op mijn achterwerk. Het is heel gemakkelijk voor mij om af te glijden in slechte gewoonten als het gaat om lichaamsbeweging. Sinds enkele jaren gebruik ik een lopende stappenteller. Eerst had ik hiervoor een los apparaat, maar inmiddels kunnen de meeste smartphones dit ook.  Ik gebruik dit om te tellen hoeveel stappen ik elke dag loop/ren. Zo zorg ik ervoor dat ik dagelijks genoeg loop. Als een richtlijn is loop ik dagelijks ongeveer tienduizend stappen.

Veel mensen vinden het erg motiverend om een ​​stappenteller te gebruiken. Ik controleer de mijne met tussenpozen, en als ik aan het einde van de werkdag niet genoeg heb gelopen, is dat mijn teken voor nog een uitstapje in de avond. Als je op tienduizend stappen per dag mikt, zoals veel experts aanbevelen, is dat ook goed voor je hond. Zolang hij of zij een volwassen labrador is die in goede gezondheid verkeerd. Als je dit tenminste niet langdurig bij hoge temperaturen of op zeer harde oppervlakken doet, dan komt alles goed.

Je Labrador fit maken voor werk of sport

Als je van plan bent om lange afstanden met je hond te rennen, hem aan een schietpartij te laten meewerken, of hem mee te nemen op jachtexpedities, moet je hem eerst fit maken. Je moet hem niet zomaar een intense inspanning geven aan het begin van het schietseizoen, na een zomer slapen op het gazon. Hij zal zichzelf gewoon verwonden de eerste keer dat hij over een muur springt of meer dan honderd meter rent. Bedenk dat een hond tijdens het fotograferen of jagen op een dag 30 kilometer of meer kan rennen. Dit is veel meer dan zijn menselijke metgezellen zullen lopen.

Vooraf voorbereiden

Labradors zijn atleten en dit zal je hond geen schade doen als je hem erop voorbereidt. Maar een werkende retriever moet sprintfit zijn, niet alleen fit. En dat betekent het geleidelijk opbouwen van ophaalafstanden en het geleidelijk toevoegen van meer uitdagend terrein. Een hond in dit soort training hoeft waarschijnlijk helemaal niet te lopen, zijn trainingssessies zullen voldoende zijn.

Hondenoefening als een vorm van gedragscontrole

Het is vrij gebruikelijk om ‘experts’ te ontmoeten die je vertellen dat je je hond moet trainen tot het punt van uitputting om hem te vermoeien, zodat je ‘meer controle’ over hem krijgt. Mijn persoonlijke mening is dat dit een zeer gebrekkige strategie is. Tenzij je een serieuze atleet bent, is het onwaarschijnlijk dat er een niveau van oefening is waar j je hond naartoe kunt brengen, waardoor hij erg lang uitgeput raakt. Meestal is het enige resultaat van het intensief trainen van een zeer energieke hond een nog fittere energieke hond. We zullen straks wat meer naar controleproblemen kijken. Maar het is misschien interessant om te weten dat honden niet uitgeput of zelfs moe hoeven te zijn om trainbaar te zijn. Integendeel, ik train al mijn honden ‘energiek’, niet na het sporten. Op die manier krijg ik al hun snelheid en enthousiasme gestort in wat ik wil dat ze doen. Een trainbare hond hoeft geen trage hond te zijn, hij moet gewoon goed gemotiveerd zijn.

Honden die niet veel mogen worden lopen of die beperkte lichaamsbeweging nodig hebben

Hoewel het uitlaten van de hond een geweldige manier kan zijn om jullie twee fit te houden, is het niet altijd de beste manier om elke Labrador te trainen. Ik zag een zeer jichtige en bejaarde Labrador in de buurt van waar ik woon, die elke dag werd meegenomen voor een wandeling. Hij had duidelijk veel pijn en was behoorlijk ellendig. Zijn eigenaar was in ontkenning en stond erop dat hij elke dag graag wegging. Het is een feit dat als je hond wandelen pijnlijk vindt, dit op dit moment niet per se de beste oefening voor hem is. De volgende honden mogen niet worden meegenomen voor lange wandelingen, tenzij je toestemming heeft gekregen van een gekwalificeerde dierenarts.

 • Jonge puppy’s
 • Honden die niet lekker zijn
 • Een hond die pijn heeft
 • Honden die herstellende zijn van een blessure of operatie
 • Zeer oude honden
 • Honden met veel overgewicht
 • Trainende puppy’s

Het trainen van Labrador-puppy’s is een onderwerp op zich, maar de truc is vooral matiging.

Omdat de botten van puppy’s nog steeds groeien, raden de meeste experts aan dat puppy’s geen lange wandelingen maken voordat ze hun eerste verjaardag naderen. Een vaak aangehaalde vuistregel is vijf minuten lichaamsbeweging per dag voor elke maand van de leeftijd van de pup. De regel is vijf minuten per maand dat de hond oud is voor puppyoefeningen. Dit zou betekenen dat een hond van zeven maanden niet meer dan 35 minuten per dag moet wandelen. Ik wil je er wel op wijzen dat dit slechts een richtlijn is en dat er uitzonderingen zijn. Het is niet gebaseerd op enig soort specifiek onderzoek of bewijs, en is bedacht om eigenaren van kleine puppy’s te begeleiden. Het is dus niet bedoeld om alle mensen met een puppy van tien maanden oud te beperken. Het komt dus neer op een beetje gezond verstand.

Zieke en gewonde honden uitoefenen

Puppy’s zijn niet de enige honden die misschien geen baat hebben bij lange wandelingen. Zieke en gewonde honden kunnen hun middelen en energie vaak beter besteden aan rust en herstel. Vaak zal een hond je laten weten wanneer hij klaar is om weer op pad te gaan, maar in sommige gevallen zal lichaamsbeweging meer kwaad dan goed doen. Je moet met je dierenarts praten over de trainingsbehoeften van je eigen hond als het niet goed gaat, aangezien elk geval anders is.

Honden in pijn

Labradors kunnen vatbaar zijn voor pijnlijke gewrichtsaandoeningen, vooral naarmate ze ouder worden. Er zijn sommige soorten gewrichtspijn die goed reageren op inspanning, zodra de stijfheid verdwijnt. Maar lichaamsbeweging kan de situatie in andere gevallen veel erger maken. Nogmaals, het is erg belangrijk om met je dierenarts te praten over wandelingen als je hond ze ongemakkelijk vindt en niet graag met je mee wil gaan. Soms is lichaamsbeweging zonder gewicht, zoals hydrotherapie, geschikter. Pijnstillers kunnen een hond met artritis vaak helpen om weer te genieten van een dagelijkse wandeling.

De ouder wordende hond

Zowel op oudere leeftijd als in een slechte gezondheid hebben sommige honden een paar minuten per dag een paar minuten voorzichtig aangelijnd lopen nodig in plaats van alles in één stuk. Een heel oude hond kan zo ver komen dat hij niet meer wil gaan wandelen. Het is niet per se goed om hem daartoe te dwingen. Als ujeniet zeker weet wat de trainingsbehoeften van je oudere hond zijn, maak dan een praatje met je dierenarts.

Dikke Labradors

Mensen denken vaak dat een reeks lange wandelingen precies iets is om hun zwaarlijvige Labrador af te slanken. Maar dit kan een slecht idee zijn. Als je hond veel overgewicht heeft, belast dat gewicht zijn gewrichten. Hij moet waarschijnlijk wat afvallen voordat een serieus wandelprogramma wordt gestart. Praat met je dierenarts over veranderingen in het dieet om het gewicht van je hond te helpen verminderen.

Verlies van controle over hondenuitlaten

Een van de redenen waarom sommige mensen het uitlaten van hun labrador uitstellen, of niet zo ver of zo vaak lopen als zou moeten, is de angst de controle te verliezen. Controleproblemen buitenshuis komen vrij vaak voor bij jonge labradors en ook bij andere jonge honden. Vooral tegen het einde van het eerste jaar wanneer de hond zelfstandiger en zelfverzekerder wordt. Controleproblemen worden vaak geassocieerd met:

 • Jonge honden
 • Honden van werk- of veldlijnen
 • Honden die geen effectieve terugroepactie hebben geleerd
 • Jagen / ophalen van rassen die een eerdere ervaring hebben gehad met het jagen op dieren in het wild of vee
 • Honden met ernstige herinneringsproblemen hebben vaak baat bij een nieuwe benadering van lichaamsbeweging. De eerdere loopgewoonten van hun eigenaar en het instinct van de hond kunnen de oorzaak zijn van hun problemen.

Het grootste probleem is dat het soort wandelingen dat de meeste hondenbezitters maken, meestal ongestructureerd is en een vrij laag niveau van toezicht op de hond inhoudt. Bij veel honden is dit geen probleem, maar bij anderen kan het de eigenaren in diep water brengen.  Lees ook dit artikel over de Controle over je Labrador kwijtraken voor meer informatie.

Apporteren voor uit de hand gelopen honden

Vergeet niet dat apporteer training een van de meest effectieve manieren is om een ​​hond te trainen en hem onder controle te houden. Je kunt je hond leren een te apporteren over steeds grotere afstanden door hem items op te halen en terug te brengen op een manier naar jou keuze.Je kiest zelf waar ke de apportatie stopt, je ​​kiest er zelf hoe ver de hond moet rennen. Het is allemaal onder jou controle.

Honden die begonnen zijn met het jagen op wilde dieren

Labradors die de sensatie hebben ervaren van het jagen op herten, konijnen of vee zoals schapen, lopen gevaar. Ze hebben vaak een veel meer gecontroleerde training van hondenoefeningen nodig om ze fit en gezond te houden en er tegelijkertijd voor te zorgen dat ze niet in de problemen komen. Als je hond begonnen is met het achtervolgen van dieren in het wild, negeer dit dan niet en hoop niet dat hij eruit zal groeien. Dit zal namelijk niet gebeuren.

Het probleem wordt dan alleen maar erger. Je moet tijdens wandelingen met je hond ervoor zorgen dan je hem meer op jou laat focussen en hem ook dichter bij je te houden. Mogelijk moet je hem ook aan een lijn en halsbang gebruiken terwijl je rondkijkt naar oplossingen. In de tussentijd kun je gebruikmaken van de reeks alternatieve vormen van lichaamsbeweging die hierboven zijn vermeld.

Hoeveel beweging heeft mijn hond nodig?

Wandelen is voor veel honden een geweldig dagelijks ritueel en brengt veel plezier en gezondheidsvoordelen met zich mee, maar zoals we hebben gezien is het niet de enige manier om een ​​hond te trainen. Net als bij menselijke atleten, hebben de honden waarschijnlijk baat bij een reeks verschillende activiteiten, die verschillende spiergroepen gebruiken en hun lichaam op verschillende manieren laten werken. Probeer ervoor te zorgen dat je hond de meeste dagen twintig minuten intens (bonzende hartslag, hardlopen) heeft getraind. En dan nog een uurtje wandelen of een alternatieve oefening voor honden. Afwisseling is goed, dus als je de ene dag een uur op de wandelend doorbrengt, probeer dan de volgende dag samen spelletjes te spelen in de achtertuin. Als je niet zo van wandelen houdt, meng het dan! Je hond zal net zo gezond zijn als wanneer hij dagelijks een wandeling maakt.

Pas de training van je hond aan als zijn behoeften veranderen

Elke Labrador is uniek en zijn trainingsvereisten zullen veranderen naarmate hij ouder en ouder wordt. Puppy’s hebben weinig gestructureerde lichaamsbeweging nodig, terwijl volwassen labradors een enorme capaciteit hebben voor fitness en uithoudingsvermogen. Train je hond geleidelijk op voor werk of wedstrijden en wees niet bang om hem een ​​paar dagen te laten rusten als hij moe is, of stijf is door overmatige inspanning. En het is prima om de training van je hond aan te passen aan je eigen behoeften.

Het is oké om je hond te laten rusten. Een dagelijkse wandeling is geweldig, maar hoeft niet slaafs te worden opgevolgd, op voorwaarde dat de hond gedurende de week als geheel voldoende beweging en stimulatie krijgt. Als je je zorgen maakt dat je hond snel lichamelijk achteruitgaat als hij niet elke ochtend naar de heuvels gaat, denk dan aan alle honden die weken of zelfs maanden na de operatie of verwonding benchrust nodig hebben gehad. Ook met het gaat het prima. Het is prima om je hond een dag of twee te laten rusten. Als je je niet goed voelt, of niet naar buiten kunt, of als je hond niet goed is, is het oké om zijn wandeling over te slaan.

Nawoord

Heb jij al een labrador? Wat is de favoriete vorm van lichaamsbeweging van jou hond? Laat het ons weten in de reacties hieronder.

Speciaal voor Labrador Retriever eigenaren

Om je Labrador Retriever op te voeden tot een gezonde en gehoorzame hond is het belangrijk om rekening te houden met de specifieke behoeften van het ras. Het “Labrador Retriever Handboek” is een uitgebreide gids die alle benodigde informatie bevat voor het opvoeden van je hond. Het boek is beschikbaar voor aankoop met een speciale kortingscode, waardoor je het volledige pakket inclusief bonussen kunt krijgen voor slechts €37,- in plaats van de normale prijs van €96,75.

(laden van de pagina kan ivm de kortingscode soms even duren)

1 gedachte over “Hoe je je Labrador kunt trainen en fit kunt houden”

 1. Hallo, even een reactie over de favoriete lichaamsbeweging van onze Field Trial labrador een reu van net 3 jaar! Wij wonen in Zoutelande, dorp aan de Zeeuwse kust! U raad het zeker wel, we beginnen de ochtend met de fiets 10 minuutjes rijden naar het strand en lekker rennen en vooral zwemmen in de zee! Net een blij ei!,

  Groetjes, Wim, Ellen en een poot van Skipper

  Beantwoorden

Plaats een reactie