Je Labrador puppy bijtremming leren

Labrador puppy’s bijten. In feite bijten alle puppy’s. En bijtende puppy’s kunnen je pijn doen! Puppy’s hebben zeer scherpe tanden en ze bijten erg hard. Ze maken hierbij vaak felle grommende geluiden. Als je nieuwe Labrador-puppy regelmatig zijn tanden in je huid laat zakken, wil je hem dit direct afleren.

De juiste manier om te voorkomen dat je puppy mensen bijt

Je kunt in de verleiding komen om je puppy krachtig te corrigeren omdat hij bijt. Hij moet tenslotte leren dat het verkeerd is om mensen te bijten! Je hebt misschien gehoord dat er een trainingsproces is dat ‘bijtremming’ wordt genoemd. Een proces dat je zal helpen een einde te maken aan het bijten, ook al duurt het wat langer. Laten we dit eens nader bekijken.

Wat is bijtremming?

Bijtremming is eigenlijk een ‘bekwaamheid’ in plaats van een ‘methode’. Het is het vermogen van een hond om de kracht van zijn beet te veranderen. Labradors hebben krachtige kaken. Zelfs als ze nog erg klein zijn. Een puppy van acht weken oud is in staat om de botten in je pink te verpulveren. Als je niet overtuigd bent, kijk dan eens wat hij doet met een rauwe kippenvleugel. Het feit dat je puppy de botten in je vinger niet verplettert wanneer hij je bijt, is te wijten aan ‘bijtremming’. Bijtremming is gedeeltelijk genetisch en gedeeltelijk een verworven vaardigheid, die je puppy heeft geleerd door zijn moeder en nestgenoten.

Later helpen interactie en mogelijkheden om met andere puppy’s te spelen ervoor te zorgen dat je puppy bekwaam is om zijn kracht te beheersen. Honden met een slechte bijtremming kunnen een hoop problemen krijgen als ze ouder zijn. Hier ga ik hieronder verder op in. Om ervoor te zorgen dat je Labrador uit de problemen blijft, is het jou taak om, wanneer hij thuiskomt, de laatste hand te leggen aan zijn vermogen om bijten te remmen. Dit is vooral belangrijk als hij niet veel toegang heeft tot het spelen met andere honden.

Geavanceerde bijtremming

Omdat de moeder van je puppy een dikke bontjas heeft om haar te beschermen tegen de tanden van je puppy, is ze niet zo gevoelig voor puppy beten als jij. Dus als je puppy thuiskomt, moet je wat werk verrichten om ervoor te zorgen dat je puppy zijn beet voldoende ‘remt’ zodat hij je menselijke huid niet bezeert met zijn scherpe tanden. Dit ‘menselijk gevoelige’ of ‘geavanceerde’ bijtinhibitievermogen is een belangrijk kenmerk van de ontwikkeling van je puppy. En studies suggereren dat als een goed bijtinhibitievermogen niet is verworven tegen de tijd dat een puppy ongeveer vijf maanden oud is, dit misschien nooit zal worden bereikt. Dus hoe gaan we over het installeren van een goede bijtremming bij onze honden. Laten we naar het belangrijkste deel gaan!

Het bijten van je puppy stoppen!

Sommige mensen, waaronder enkele ervaren hondenfokkers, zullen je aanraden om te voorkomen dat je puppy bijt door hem elke keer krachtig te corrigeren. Sommigen zullen zelfs fysieke straffen adviseren. “Het werkt” zullen ze je vertellen. En dit is waar.Dus dit lijkt misschien een verstandige manier van handelen. Maar hier is een probleem. Als je puppy’s plotseling stopt met bijten, kan dit een snel resultaat opleveren, ten koste van enkele belangrijkere doelen. Een probleem met het corrigeren van een puppy omdat hij bijt, is dat de puppy snel leert selectief te zijn in wie hij bijt. 

Dit is erg belangrijk in gezinnen met kinderen waar puppy’s kinderen vaak woest bijten, lang nadat ze hebben geleerd dat bijten van volwassenen een ongewenst en zelfs pijnlijk gevolg heeft. Dit stoort je misschien niet als je geen kinderen hebt, maar veel experts zijn het er ook over eens dat het plotseling stoppen van een puppy met bijten problemen kan veroorzaken door het proces van verworven bijtremming te verstoren. Als je ze niet leert bijten, betekent dit dat de puppy niet leert hoeveel kracht veilig op mensen kan worden uitgeoefend. Maar is dit niet gewoon een gedoe over niets? Maakt het echt uit? Hij is gestopt met bijten, nietwaar? En dat is toch wat telt.

Waarom is bijtremming voor puppy’s zo belangrijk?

Het probleem is dat het stoppen met bijten niet hetzelfde is als het leren beheersen van bijten. De zorg is dat het verhinderen dat de puppy goede bijtremming leert, ertoe kan leiden dat hij een mens schade toebrengt, misschien veel later in zijn leven, wanneer zijn beet veel krachtiger en potentieel gevaarlijk is. Maar zou je kunnen zeggen “als je hem geleerd hebt helemaal niet te bijten, waarom zou hij dan in de toekomst iemand bijten”? Het antwoord is dat er triggers zijn om te bijten, waardoor elke hond, hoe braaf hij ook maar is, kan bijten. Die triggers zijn angst en pijn.

Veel honden die geblesseerd zijn, zullen bijvoorbeeld bijten. Veel perfect aardige honden die worden opgesloten en gekweld door een peuter, zullen uiteindelijk bijten. We kunnen en moeten natuurlijk ons ​​best doen om ervoor te zorgen dat onze hond nooit gewond of gekweld wordt, maar we kunnen er niet altijd zeker van zijn hem te beschermen. Op een dag kan hij gekwetst of zwaar geplaagd worden, zijn waarschuwende gegrom kan worden genegeerd. Kleine kinderen zijn bijzonder kwetsbaar in dit soort situaties, omdat ze de bedoeling van een grommende hond misschien niet herkennen.

Je puppy goede bijtremming leren 

Als je hond gedwongen wordt zichzelf te verdedigen, kan hij doen wat honden in deze situatie doen, en dat is bijten. En als je in de verleiding komt om te mompelen ‘en terecht’, bedenk dan dat honden die kinderen verwonden, zelfs als ze worden uitgelokt, zeer waarschijnlijk hun leven zullen verliezen, of op zijn minst hun huis.

De meeste hondenbeten zijn niet ernstig

Hoewel veel mensen door honden worden gebeten, zijn de meeste hondenbeten gelukkig niet ernstig. 99% van de hondenbeten bevinden zich op niveau 1 of 2 op de ‘bijtschaal’. De reden hiervoor is dat de meeste honden een goede bijtremming hebben. Het is dus jou taak om ervoor te zorgen dat je hond in deze categorie van ‘de meeste honden’ valt.  Zodat als hij ooit in de vreselijke situatie komt dat hij zichzelf moet verdedigen, hij in staat is om zijn vuisten te trekken en een milde waarschuwingsbeet te geven.

Door onze puppy’s goede bijtremming te leren, doen we er in wezen alles aan om ervoor te zorgen dat hun beet altijd wordt geremd, en nooit de botverpletterende, verwoestende beet waartoe een volwassen labrador in staat is. En we kunnen dit doen door het werk af te maken dat de moeder van je puppy enkele weken geleden is begonnen.

Hoe je goede puppybeetremming kunt aanleren

Wat je gaat doen, is je hond talloze kansen bieden om te ontdekken dat echt pijnlijke beten hem niet lonen. Dit betekent een einde maken aan elk spel of knuffelen, en indien nodig jezelf uit zijn aanwezigheid verwijderen. Sommige puppy’s stoppen met bijten als je piept, piept of gilt, en veel mensen raden je aan dit te doen. Probeer dit in ieder geval, maar let op, het geluid heeft geen effect op sommige puppy’s en is zelfs bemoedigend voor anderen. Je belangrijkste troef is wat je puppy het liefst wil dan wat dan ook: je aandacht.

De regel voor de eerste maand is

Bij zeer harde beten alle aandacht van de pup weghalen. Sta minder pijnlijk bijten en happen toe, zolang de pijn acceptabel is. Dit leert hem de kracht of druk die hij uitoefent met zijn kaken te verminderen. Als een grove richtlijn: probeer al het pijnlijke bijten te elimineren rond de leeftijd van ongeveer drie maanden.

Doorzettingsvermogen en herhaling bij het stoppen van het bijten van je puppy

Consistente herhaling is de sleutel naar succes. Dit is een proces, geen gebeurtenis. Als je de puppy corrigeert voor bijten, pas dan op dat je hem niet zo bang maakt dat hij helemaal ophoudt met bijten. Hij moet dit leerproces doorlopen. De meeste experts zijn het er nu over eens dat het beter is om voor dit proces helemaal geen correctie te gebruiken.

Als je je aandacht een tijdje hebt teruggetrokken, bied je de puppy een speeltje aan om op te bijten of om mee te spelen, of laat je hem op je schoot zitten. Laat hem kauwen een runderen kauwstok terwijl je het andere uiteinde stevig vasthoudt. Op deze manier laat je hem alternatieve manieren zien om zijn enthousiasme om zijn tanden aan het werk te zetten, te richten.

Het verminderen van de kaakdruk bij puppybeten

In de komende weken zul je je doelen moeten stellen op het beheersen van hoe hard je puppy zal bijten. Tot hij ongeveer vier of vijf maanden oud is, speelt hij niet meer dan zachtjes met je handen. Op dit punt moet alle kracht of druk in zijn beet worden geëlimineerd.

De laatste fase van het aanleren van bijtremming

Bij een volwassen hond is hard bijten niet acceptabel, en de laatste fase van onze training maakt een einde aan hard bijten. Je kunt hetzelfde systeem gebruiken als hierboven, maar als je hond volhardend is in zijn enthousiasme om zijn bek om je vingers te krijgen, kan het handig zijn om hem te trainen om niet te ‘happen terwijl je hem vastpakt.  Voor meer informatie over veilig spelen met een labrador lees je hier. De meeste puppy’s zijn veel meer geneigd om hard te bijten als ze te opgewonden zijn of betrokken zijn bij ruw spel, en er is veel dat je kunt doen om dit te voorkomen.

Speciaal voor Labrador Retriever eigenaren

Om je Labrador Retriever op te voeden tot een gezonde en gehoorzame hond is het belangrijk om rekening te houden met de specifieke behoeften van het ras. Het “Labrador Retriever Handboek” is een uitgebreide gids die alle benodigde informatie bevat voor het opvoeden van je hond. Het boek is beschikbaar voor aankoop met een speciale kortingscode, waardoor je het volledige pakket inclusief bonussen kunt krijgen voor slechts €37,- in plaats van de normale prijs van €96,75.

(laden van de pagina kan ivm de kortingscode soms even duren)

Plaats een reactie