Labradoodle met slechte adem: oorzaken en oplossingen

Voor een hond staat een gezond gebit gelijk aan een goed leven. Toch hebben veel honden eigenlijk last van tand- en tandvleesaandoeningen die tot veel pijn en problemen kunnen leiden. Een belangrijk onderdeel van het hebben van een gezonde Labradoodle is goede tandheelkundige zorg. Een slechte adem is het eerste teken van een mogelijk gebitsprobleem. De meeste gebitsproblemen zijn beheersbaar, maar infecties, verlies van tanden of ernstiger problemen kunnen optreden als ze niet worden behandeld. Uit onderzoek blijkt dat bijna 8 op de 10 honden ouder dan 3 jaar lijden aan een of andere tand- of tandvleesaandoening. Een Labradoodle met een slechte adem is niet alleen vervelend, het kan ook het eerste teken zijn van een gezondheidsprobleem. Lees dit artikel en ontdek de mogelijke oorzaken van een slechte adem en wat je kunt doen om deze te behandelen en te voorkomen.

Oorzaken van Labradoodle slechte adem

1. Mondhygiëne en parodontitis

De belangrijkste oorzaak van slechte adem bij een Labradoodle is slechte mondhygiëne en parodontitis. Net als bij ons mensen kan de vorming van tandplak en tandplak leiden tot de ontwikkeling van bacteriën die een slechte adem veroorzaken. Als je Labradoodle geen kauwhond is en je zijn tanden niet regelmatig poetst laat schoonmaken, dan is de vorming van tandplak de meest waarschijnlijke oorzaak van zijn slechte adem. Na verloop van tijd zal een slechte mondhygiëne doorgaans leiden tot parodontitis. Wanneer er zich te veel tandplak en tandsteen in de mond van je hond ophoopt, kan dit het tandvlees van zijn tanden wegduwen en daardoor nieuwe gebieden blootleggen waar de bacteriën zich kunnen ontwikkelen. Dit leidt niet alleen tot ontsteking van het tandvlees van de hond, maar het kan ook leiden tot infecties, gaatjes, weefselvernietiging, tandverlies en zelfs pusvorming. Het behoeft dus geen betoog dat dit ook tot opmerkelijk slechte adem zal leiden.

2. Ongewenste voedingsgewoonten

Laten we eerlijk zijn, honden kunnen walgelijk zijn. En soms resulteert hun gewoonten direct in een slechte adem. Als je een hond hebt die regelmatig in de vuilnisbak terechtkomt of als hij toegang heeft tot rottende dierenresten, dan is de kans groot dat zijn slechte adem het gevolg kan zijn van een of ander ongewenst tussendoortje. Om de een of andere reden lijken sommige honden ook van kattenpoep te houden, en een huishouden met katten kan een beetje te veel verleidingen bieden voor je hond om te weerstaan. Dit stinkt niet alleen behoorlijk, maar het is ook erg onhygiënisch. En alsof kattenpoep gewoon niet erg genoeg was, hebben sommige honden de neiging om hun eigen poep op te eten of ook de poep van andere honden. Dit is een aandoening die coprofagie wordt genoemd en waarvan bekend is dat het een slechte adem bij honden en soms milde misselijkheid bij hondenbezitters veroorzaakt.

3. Diabetes

Als je merkt dat de slechte adem van je hond een zoete of fruitige geur heeft, moet je zo snel mogelijk contact opnemen met je dierenarts. Zoete en fruitige adem is vaak een symptoom van diabetes, een ernstige, maar gelukkig ook behandelbare aandoening. Praat met je dierenarts over de andere symptomen van diabetes waar je op moet letten. Zaken zoals vaker drinken en plassen bij je hond.  Maak dan een afspraak om je hond bij de dierenarts te laten controleren.

4. Leverziekte

Als de adem van je hond niet alleen slecht is, maar je merkt dat hij ook overgeeft. Mogelijk met een ongewoon gebrek aan eetlust en een gele tint aan zijn of haar tandvlees, kan hij of zij last hebben van een of ander leverprobleem. Net als een nieraandoening kunnen leverproblemen een behoorlijk ernstig probleem zijn. Het is uitermate belangrijk dat je je hond zo snel mogelijk naar de dierenarts of spoedkliniek brengt.

5. Nierziekte

Het is vrij eenvoudig om een ​​verband te leggen tussen het feit dat een hond die poep eet, ook adem kan hebben die naar poep ruikt. Maar als je een hond hebt die naar urine ruikt, zou de conclusie niet moeten zijn dat hij plas heeft gedronken. Een urinegeur in de adem van je hond is een veelbetekenend teken dat je hond mogelijk een nieraandoening heeft. Dit zou altijd een bezoek aan je dierenarts moeten rechtvaardigen. Nierziekte is een zeer ernstige zaak en kan ook een symptoom zijn van een nog groter en ernstiger medisch probleem.

Labradoodle met slechte adem behandelen

Tandplak, tandplak of parodontitis

Hoewel het altijd leuk is om de onderliggende problemen achter de slechte adem van je hond te begrijpen, willen we natuurlijk weten wat de beste manier is om ervan af te komen. Het genezen van de slechte adem van een Labradoodle is nogal afhankelijk van de oorzaak. Gelukkig voor ons zijn er nogal wat verschillende behandelingsopties beschikbaar. Als de reden voor de slechte adem van je hond tandplak, tandplak of parodontitis is, kun je het beste een afspraak maken met je dierenarts. Die dan kan zien of je hond in aanmerking komt voor een tandheelkundige behandeling. Je dierenarts zal hoogstwaarschijnlijk wat bloedonderzoek uitvoeren om ervoor te zorgen dat je Doodle anesthesie (verdovingsmiddel) aankan. En je moet deze afspraak ook gebruiken als een goede reden om andere mogelijk ernstigere oorzaken van de slechte adem bij je hond uit te sluiten. Als je hond een schoonmaakbeurt moet ondergaan, bestaat het risico dat je dierenarts enkele losse of beschadigde tanden moet verwijderen. Dit is afhankelijk van de ernst van de parodontitis.

Ongewenste snacks

Als de problemen voortkomen uit wat snacken zonder toezicht dan is het veiligstellen van welk afval dan ook dat de oorzaak kan zijn een eerste stap. Daarnaast is de toegang van je hond tot onaangename vondsten in de buitenlucht te beperken, zoals dode dieren, een goede oplossing om dit soort gedrag te beperken. Als je een kat hebt, plaats de kattenbak dan buiten het bereik van je hond. Dit is een eenvoudige oplossing die de mogelijkheid van consumptie van kattenpoep elimineert. En als je direct de poep opruimt nadat je hond zichzelf heeft ontlast, zal dat ook enorm helpen om coprofagie te voorkomen.

Diabetes, nier- of leverziekte

Als we het hebben over diabetes, nier- of leverziekte, dan zijn dit allemaal aandoeningen waarvoor behandeling door een dierenarts nodig is. Zodra het belangrijkste probleem van deze mogelijke oorzaken is opgelost, zou de slechte adem van je hond moeten verdwijnen.

Labradoodle slechte adem voorkomen

Verreweg de beste manier om een ​​slechte adem van de hond te voorkomen is ook de eenvoudigste manier. Dit is om je hond een zeer efficiënte kauwstok te geven of om de tanden van je hond regelmatig te poetsen. Tandenpoetsen vermindert tandplak en bevordert ook een betere mondhygiëne bij je hond, net zo goed als bij mensen. Het vereist meestal niet veel training, en de meeste honden zullen leren genieten van het tandenpoetsen. Door je Labradoodle een breed scala aan kauwspeeltjes te geven, kunnen ze ook op hun eigen manier voor hun tanden zorgen. Kauwen is een geweldige manier om de vorming van tandplak en tandplak te voorkomen en het heeft als bijkomend effect dat het ook helpt tegen verveling. Het gezond en gelukkig houden van je hond is een geweldige bonus. Zorg ervoor dat je kauwspeelgoed kiest dat geschikt is voor de leeftijd en het formaat van je hond.

Door je hond een kwalitatief goed, uitgebalanceerd dieet te geven, hem voldoende te laten bewegen en hem af en toe voor controle naar de dierenarts te brengen, kan het risico op systemische aandoeningen zoals diabetes aanzienlijk worden verminderd. En het is nooit een slecht idee om je hond zo gezond mogelijk te houden, omdat het helpt bij het voorkomen van een heleboel verschillende gezondheidsproblemen.Het kan zelfs je dierenarts helpen om de echte reden voor de slechte adem van je Labradoodles te ontdekken voordat de problemen groot worden.

Naast de beste oplossingen zoals kauwstokjes en tandpasta voor honden, zijn er nog veel andere soorten mondgezondheidsproducten op de markt.Dit kunnen zaken zijn als speciale diëten voor mondgezondheid en enkele specifieke wateradditieven. Maak misschien een praatje met je dierenarts over enkele van de producten die zij aanbevelen in de situatie van je specifieke hond. Net als bij de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij honden, is preventie de beste remedie. Dus koop een doos Dentastix en geef er minstens één keer per dag een aan je hond om oraal bederf te voorkomen.

Beste producten voor de slechte adem van Labradoodles

1. DENTASTIX

Deze DENTASTIX van Pedigree is waarschijnlijk de beste keuze die je ooit kunt nemen. Niet alleen zal je hond het heerlijk vinden om elke dag zo’n traktatie te krijgen, maar ze zijn ook zeer efficiënt tegen tandplak en tarter.

2. Trixie hondentandpasta

Deze tandpasta voor honden is bedoeld om ongeveer drie keer per week te worden gebruikt en er is geen tandenborstel voor nodig. je kunt eenvoudig de meegeleverde vingerapplicator gebruiken en de pasta op de tanden van je hond wrijven.

3. Honden kauwstoktandenborstel

Deze duurzame, niet-giftige tandenborstelstok helpt ervoor te zorgen dat de tanden van je hond worden schoongemaakt zonder al het gedoe om het zelf te doen. En dit speeltje is ook vaatwasmachinebestendig voor eenvoudig schoonmaken!

Nawoord

Na het lezen van dit artikel zou je het duidelijk moeten zijn dat een slechte adem bij een hond zelden alleen maar een slechte adem is. Hoewel er gevallen zijn waarin een hond af en toe een slechte adem kan krijgen doordat ze iets smerigs eten of een “ochtend adem” hebben, is de reden soms iets ernstiger. En hoewel tandvleesaandoeningen de meest voorkomende overtreder zijn, zijn er enkele zeer ernstige onderliggende gezondheidsproblemen die de reden kunnen zijn voor een slechte adem.

Als je twijfelt over de oorzaak, laat je hond dan controleren door een dierenarts als hij een bijzonder slechte adem heeft. In het beste geval hebben hun tanden misschien wat reiniging nodig, maar het risico dat er iets ernstigers aan de hand is, is het beste om je te laten nakijken. Heb jij nog andere tips bij een slechte adem van je Labradoodle? Deel deze dan hieronder in de reacties!

Speciaal voor Labradoodle eigenaren

Om je Labradoodle op te voeden tot een gezonde en gehoorzame hond is het belangrijk om te begrijpen dat elk hondenras zijn eigen specifieke behoeften heeft. Het “Labradoodle Handboek” is een uitgebreid boek dat alle benodigde informatie bevat om je te helpen bij het opvoeden van je Labradoodle. De auteur van het boek heeft meer dan 25 jaar ervaring in het trainen, opvoeden en verzorgen van honden, met name Labradoodles. Het boek is verkrijgbaar met een speciale kortingscode, waardoor je het volledige pakket inclusief bonussen kunt krijgen voor slechts €37,- in plaats van de normale prijs van €96,75.

(laden van de pagina kan ivm de kortingscode soms even duren)

Plaats een reactie