Labradoodle informatie

De labradoodle, gefokt als een hypoallergene hulphond, maar bewees verder dat ze ook een veelzijdige familie- en therapiehond konden zijn. Deze designer-hybride genoot op korte termijn een sterke populariteit en werd snel bekend. Het resultaat was een slimme en sociale hond die niet alleen een karakter bezat dat geschikt was voor geleidehonden, maar ook een laaguitlopende vacht had. Het is dan ook niet gek dat de labradoodle zo snel zo populair is geworden. Deze honden werden oorspronkelijk ontwikkeld om hypoallergene geleidehonden te zijn. Hoewel de hybride nog geen consistente resultaten behaalt in vacht of temperament, zijn het enorm populaire en aanhankelijke honden. En toch komen sommige van deze hybride honden terecht in opvangcentra of reddingsacties. Als je een van deze liefdevolle, trouwe en schattige honden in huis wilt halen, dan is er een adopteren een hele goede keuze!

Labradoodle informatie

Gelukkig

Een labradoodle is het gelukkigst als ze bij de mensen zijn van wie ze houden, en ze zullen hun familie overladen met genegenheid en toewijding. 

Energie

Met de energie van de Labrador Retriever en het arbeidsethos van zowel de labrador als de poedel, zijn ze een genot. Ze kunnen binnenkort eindigen als een van de meest populaire gemengde rassen die er zijn.

Enthousiasme

Een labradoodle nadert het leven in een razend tempo en ze benaderen elke nieuwe vriend met hetzelfde enthousiasme. 

Trainen

Met training kun je je labradoodle echter de juiste doggy-etiquette leren. Een labradoodle is over het algemeen gemakkelijk te trainen, omdat ze intelligent zijn en graag willen behagen.

Andere dieren en kinderen

Ze doen het meestal goed met andere honden en huisdieren in het huishouden en ze zijn over het algemeen goed met kinderen, maar ze kunnen uitbundig zijn en kunnen een jong kind onbedoeld verwonden door pure onstuimigheid. Over het algemeen zijn ze echter een uitstekend huisdier voor een eerste hondenbezitter.

Kalm en druk

Ze kunnen kalm en stil zijn terwijl ze op elkaar liggen, maar ze zijn ook klaar om op te springen en een spelletje ophaalactie te spelen met slechts een moment van tevoren. Ze zijn geen ideale waakhond; hoewel ze blaffen waarschuwen, zullen ze eerder een indringer uitnodigen voor thee op het goede porselein.

Doel van de labradoodle

Hoewel de meeste aspecten van labradoodles geweldig zijn, komen veel van de honden lang niet in de buurt van wat fokkers als doel hadden, en ook niet om te overwegen te gebruiken voor een geleidehond. Het grootste probleem met labradoodles op dit moment is dat er niet genoeg consistentie is in de nakomelingen, ongeacht of de poedels of labradoodles die worden gebruikt voor voor labradoodles. Onder raszuivere dieren zijn er bepaalde kenmerken die alle honden gemeen hebben, zelfs als ze rekening houden met individuele persoonlijkheden. Je weet bijvoorbeeld dat een Border Collie gaat hoeden. Maar tot nu toe ontbreekt die consistentie, zelfs met labradoodles van meerdere generaties. De populariteit van de hybride heeft helaas bijgedragen aan het probleem, omdat het wat onzorgvuldig of onethisch fokken heeft aangemoedigd, met name van onverantwoordelijke fokkers die niet bekend zijn met deugdelijke fokpraktijken.

Verschillende eigenschappen

Sommige labradoodles lijken meer op Poedels: slim, gereserveerd en stil met een fijne, onderhoudsvriendelijke vacht die regelmatig moet worden bijgesneden. Poedels zijn uitstekende waakhonden, en sommige – maar niet alle – labradoodles zijn dat ook. Andere labradoodles lijken meer op Labradors: luidruchtig, langzaam te rijpen en vatbaar voor vervelling zo vaak als ze ademen.

De vacht van de Labradoodle

De vacht is waar een van de grootste verschillen van deze hybride naar voren komt. De labradoodle was bedoeld om weinig uitscheidend te zijn, zoals de poedel, maar het is nog steeds gebruikelijk om meer dan één vachttype te hebben, evenals variatie in puppymaten, binnen één nest. Sommige mensen met allergieën hebben hun labradoodles moeten opgeven vanwege het afstoten, wat ze in de eerste plaats probeerden te vermijden. Anderen zorgen uiteindelijk voor een fijn getextureerde poedelvacht, hoewel ze om te beginnen een raszuivere poedel hadden omzeild omdat ze niet consequent die fijne vacht wilden trimmen, kammen en verzorgen, met zijn neiging om te mat en wirwar. Als je allergisch bent voor honden, ben je waarschijnlijk nog steeds allergisch voor labradoodles of een van de doodle-mixen. De meeste mensen met allergische reacties zijn niet zozeer allergisch voor de vacht als wel voor de huidschilfers, de stukjes huid die van de hond komen met het afgeworpen haar. Hoe minder verharing, op hoe minder huidschilfers je zult reageren; maar het is echt een individuele situatie, vooral met de Labradoodle, waar er een verscheidenheid aan vachttypes is. Als dit je belangrijkste zorg is, zorg er dan voor dat je wat tijd doorbrengt met het gemengde ras voordat je er zelf een adopteert.

Labradoodle puppy nemen

Helaas heeft de snelle populariteit van de hybride er al voor gezorgd dat labradoodles opduiken bij broodfokker en bij onverantwoordelijke fokkers. Broodfokkers verkopen snel al puppy’s met een twijfelachtig temperament. Onverantwoordelijke fokkers die op de hondenkar springen, produceren meestal geen goede puppy’s, omdat ze denken dat fokken alleen maar gaat over het vinden van twee honden van hetzelfde ras, terwijl het veel ingewikkelder is dan dat. Er zijn inspanningen begonnen om deze verontrustende trend te beteugelen; verschillende organisaties bieden nu verwijzingen voor fokkers aan en streven ernaar multigenerationele fokkerij te bevorderen. Houd er rekening mee dat als je de hoge aankoopprijs van een labradoodle gaat betalen, wat meestal meer is dan voor een poedel of een labrador, je misschien niet de hond krijgt die je verwacht.

Kernpunten

  • De labradoodle-resultaten van poedel- tot labrador retriever-fokkerijen. Er is enige toename geweest in het fokken van meerdere generaties (labradoodle tot labradoodle), en ook labradoodle met poedel of labradoodle met labrador Retriever.
  • Hoewel de labradoodle geen erkend ras is, ondernemen de International Australian Labradoodle Association, samen met de Australian Labradoodle Association en de Australian Labradoodle Association of America, stappen om een ​​rasstandaard te creëren en fokkers te verenigen.
  • Labradoodles zijn speels en houden erg van kinderen, maar ze kunnen overdreven uitbundig zijn en kunnen jongere kinderen onbedoeld omverwerpen.
  • De labradoodle heeft drie verschillende vachttypes; afhankelijk van welke jas de jouwe heeft, kun je verwachten dat ze een niet tot gemiddelde shedder zijn. Meestal werpt de labradoodle niet overdreven af, maar het type haarvacht is de uitzondering op deze regel.
  • Een labradoodle heeft een of twee poetsbeurten per week nodig, evenals regelmatige verzorging, inclusief oorreiniging en nagelknippen.
  • De labradoodle kan een hond met veel energie zijn. Ze hebben ongeveer 30 tot 60 minuten lichaamsbeweging per dag nodig.
  • Labradoodles zijn intelligent en moeten mentaal en fysiek worden gestimuleerd. Als ze dat niet zijn, kunnen ze destructief en moeilijk te hanteren worden.
  • Labradoodles doen het goed met andere honden en huisdieren.
  • Appartementen zijn niet de ideale setting voor deze energieke hond.
  • Nieuwe eigenaren doen het goed met de vriendelijke en vriendelijke labradoodle.
  • Koop nooit een puppy bij een onverantwoordelijke fokker, broodfokker of dierenwinkel. Breng wat tijd door met een hond voordat je deze mee naar huis neemt om erachter te komen of je een goede match bent.

Geschiedenis

De labradoodle is oorspronkelijk in Australië ontwikkeld als hypoallergene geleidehond. In 1989 voerde Wally Conron, die de leiding had over het fokprogramma van de Royal Guide Dogs Association of Australia, de eerste doelbewuste kruising uit tussen een standaardpoedel en een labrador retriever. Deze eerste kruising van Conron bracht een hond voort die Sultan heette, die niet alleen de hypoallergene vacht had, maar ook de aanleg, intelligentie en persoonlijkheid had om een ​​effectieve geleidehond te zijn. Sultan ging werken met een vrouw in Hawaï en was succesvol in zijn werk. Op dat moment zagen andere fokkers de verdienste van het kruisen van deze twee rassen. Net als de Labrador Retriever-ouder groeide de labradoodle snel in populariteit en is hij een van de meest gewilde “Doodle-rassen” geworden. 

Deze honden worden vaak geproduceerd door een labrador retriever te kruisen met een poedel, maar het fokken van meerdere generaties is begonnen in een poging om een ​​levensvatbaar en herkenbaar ras te produceren. Zowel de Australian Labradoodle Association als de International Australian Labradoodle Association ondernemen stappen in deze richting en ze hopen dit designerras de komende jaren naar een geregistreerde rasstatus te brengen. Deze groepen hebben grote inspanningen geleverd om fokkers bij elkaar te brengen, zodat ze werken om dezelfde normen te bereiken door middel van multigenerationele fokkerij.

Grootte

De labradoodle is er in drie maatvariaties, afhankelijk van de grootte van de poedel die voor de eerste generatie fokkerij wordt gebruikt. De drie formaten zijn standaard, medium en miniatuur. De standaard labradoodle moet 55 tot 61 cm hoog zijn voor een reu en 54 tot 59 cm hoog voor een teef, terwijl beide in gewicht kunnen variëren van 23 tot 30 kilo. De middelgrote labradoodle moet 45 tot 51 cm hoog zijn voor een reu en 43 tot 49 cm hoog voor een teefje, met een gewicht tussen de 13 en 21 kilo. De gemiddelde grootte voor een miniatuur labradoodle is tussen de 36 en 41 cm en 6 tot 12 kilo. Dat gezegd hebbende, er is veel variatie in labradoodle-maten. Sommige kunnen kleiner of groter zijn dan verwacht.

Persoonlijkheid

De labradoodle is een intelligente hond die het ideale gezinshondje kan zijn als hij goed is opgeleid. Ze zijn vriendelijk en accepteren en behandelen iedereen als hun beste vriend. Ze zijn toegewijd aan hun gezin en genieten van het leven als een energieke metgezel. Ze kunnen zachtaardig zijn, maar ze kunnen ook vrolijk zijn en hun geluk tonen door uitbundig springen en spelen. Ze hebben ook de neiging om gemakkelijk in de omgang te zijn, omdat de labradoodle is gefokt om niet agressief te zijn. Zoals bij elk ras, zijn sommige niet zo vriendelijk, maar een goed opgeleide labradoodle met een karakteristiek temperament is een waar genot.Temperament wordt beïnvloed door een aantal factoren, waaronder erfelijkheid, training en socialisatie. Puppy’s met een fijn temperament zijn nieuwsgierig en speels, bereid om mensen te benaderen en door hen vastgehouden te worden. Kies de puppy die midden op de weg ligt, niet degene die zijn nestgenoten wegduwt of degene die zich in de hoek verstopt.

Ontmoet altijd de hond waarin je geïnteresseerd bent voordat je hem mee naar huis neemt, om er zeker van te zijn dat hij een fijn temperament heeft waar je je prettig bij voelt. Het ontmoeten van broers en zussen, ouders of andere familieleden van de hond is ook nuttig om te evalueren hoe een puppy eruit zal zien als ze opgroeien. Zoals elke hond heeft de labradoodle behoefte aan vroege socialisatie – blootstelling aan veel verschillende mensen, bezienswaardigheden, geluiden en ervaringen – als ze jong zijn. Socialisatie helpt ervoor te zorgen dat je labradoodle-puppy opgroeit tot een goed opgevoede hond. Ze inschrijven voor een puppy-cursus is een goed begin. Door bezoekers regelmatig uit te nodigen en ze mee te nemen naar drukke parken, winkels waar honden zijn toegestaan, en tijdens een ontspannen wandeling om buren te ontmoeten, kunnen ze ook hun sociale vaardigheden verbeteren.

Gezondheid

Labradoodles zijn over het algemeen een gezond ras, maar zoals alle rassen zijn ze vatbaar voor bepaalde gezondheidsproblemen. Niet alle labradoodles krijgen een of meer van deze ziekten, maar het is belangrijk om hiervan op de hoogte te zijn als je dit gemengde ras overweegt.

Hier zijn een paar voorwaarden om op te letten:

  • Oorinfecties: deze kunnen labradoodles teisteren vanwege hun slappe oren. De oren houden vocht vast en moeten regelmatig worden gecontroleerd.
  • Heupdysplasie: dit is een erfelijke aandoening waarbij het dijbeen niet goed in het heupgewricht past. Sommige honden vertonen pijn en kreupelheid aan een of beide achterpoten, maar andere vertonen geen uiterlijke tekenen van ongemak. Röntgenscreening is de meest zekere manier om het probleem te diagnosticeren. Hoe dan ook, artritis kan zich ontwikkelen naarmate de hond ouder wordt. Honden met heupdysplasie mogen niet worden gefokt.
  • Elleboogdysplasie: vergelijkbaar met heupdysplasie is dit ook een degeneratieve ziekte. Aangenomen wordt dat het wordt veroorzaakt door abnormale groei en ontwikkeling, wat resulteert in een misvormd en verzwakt gewricht. De ziekte varieert in ernst: de hond kan eenvoudig artritis ontwikkelen of kreupel worden. De behandeling omvat chirurgie, gewichtsbeheersing, medisch beheer en ontstekingsremmende medicatie.
  • Epilepsie: dit is een neurologische aandoening die vaak, maar niet altijd, wordt geërfd. Het kan milde of ernstige aanvallen veroorzaken die zich kunnen uiten als ongebruikelijk gedrag – zoals verwoed rennen alsof je wordt achtervolgd, wankelen of zich verstoppen – of zelfs door vallen, stijfheid van ledematen en bewustzijnsverlies. Aanvallen zijn beangstigend om te zien, maar de langetermijnprognose voor honden met idiopathische epilepsie is over het algemeen erg goed. Het is belangrijk om je hond naar de dierenarts te brengen voor een juiste diagnose – vooral omdat aanvallen andere oorzaken kunnen hebben – en behandeling.
  • Allergieën: Allergieën zijn een veel voorkomende aandoening bij honden, en de labradoodle is geen uitzondering. Er zijn drie hoofdtypen allergieën: voedselallergieën, die worden behandeld door bepaalde voedingsmiddelen uit het dieet van de hond te verwijderen; contactallergieën, die worden veroorzaakt door een reactie op een actuele substantie zoals beddengoed, vlooienpoeders, hondenshampoos en andere chemicaliën; en inhalatieallergieën, die worden veroorzaakt door allergenen in de lucht zoals pollen, stof en meeldauw. De behandeling varieert afhankelijk van de oorzaak en kan dieetbeperkingen, medicijnen en veranderingen in de omgeving omvatten.
  • Diabetes Mellitus: dit is een aandoening waarbij het lichaam de bloedsuikerspiegel niet kan reguleren. Een hond met diabetes zal meer eten om te compenseren dat glucose (suiker) niet in de cellen komt om energie te verbranden vanwege onjuiste insulinespiegels in het lichaam. De hond zal afvallen doordat het voer niet efficiënt wordt gebruikt. Symptomen van diabetes zijn overmatig urineren en dorst, verhoogde eetlust en gewichtsverlies. Diabetes kan onder controle worden gehouden door een dieet en de toediening van insuline.
  • Progressieve retinale atrofie (PRA): dit is een familie van oogziekten waarbij het netvlies geleidelijk verslechtert. Al vroeg in de ziekte worden aangetaste honden nachtblind; ze verliezen overdag het zicht naarmate de ziekte vordert. Veel aangetaste honden passen zich goed aan hun beperkte of verloren gezichtsvermogen, zolang hun omgeving hetzelfde blijft.
  • Hypothyreoïdie: dit is een aandoening van de schildklier. Aangenomen wordt dat het verantwoordelijk is voor aandoeningen zoals epilepsie, alopecia (haaruitval), obesitas, lethargie, hyperpigmentatie, pyodermie en andere huidaandoeningen. Het wordt behandeld met medicijnen en dieet.

Zorg

Labradoodles kunnen zich aanpassen aan vrijwel elke omgeving, maar worden niet aanbevolen voor appartementen. 

Beweging

Ze hebben ongeveer 30 tot 60 minuten lichaamsbeweging per dag nodig en zouden het beter doen met een omheinde tuin waarin ze wat energie kwijt kunnen. Sommige labradoodles, vooral in de eerste generatie, kunnen zelfs nog meer beweging nodig hebben. De labradoodle is een uitstekende jogginggenoot, maar heeft ook wat vrije tijd nodig om stoom af te branden. Bovendien moeten ze intellectueel worden gestimuleerd; ze zijn slim en energiek, dus als ze zich vervelen, kunnen ze een vernietigingsmachine worden. De labradoodle is een intelligente en enthousiaste hond. Training moet eenvoudig zijn, zolang consistentie en positieve bekrachtiging de methoden zijn. Ze kunnen een goede metgezel zijn voor beginnende hondenbezitters, omdat ze geen al te stevige hand nodig hebben.

Socialiseren

Socialiseer ze vanaf hun puppytijd, omdat ze de neiging hebben zichzelf halsoverkop in hondensituaties te werpen zonder rekening te houden met de gevoelens van andere honden. Dit kan tot problemen leiden als de onbekende hond agressief is. Ondanks hun activiteitsniveau kan een labradoodle zich aanpassen aan het leven in voorstedelijke of stedelijke omgevingen en kan hij het goed doen in landelijke omgevingen. Hoewel ze worden gebruikt voor verschillende werkrollen, zijn ze door en door een gezelschapshond en zouden ze binnen in huis moeten leven, niet buiten op het erf. Ze zijn het gelukkigst als ze het comfort van thuis hebben, lekker op je voeten slapen of in een bed naast dat van jou.

Benchtraining

Benchtraining komt elke hond ten goede en is een vriendelijke manier om ervoor te zorgen dat je labradoodle geen ongelukken in huis heeft of in dingen terechtkomt die ze niet zouden moeten doen. Een bench is ook een plek waar ze zich kunnen terugtrekken voor een dutje. Benchtraining op jonge leeftijd zal je labradoodle helpen om opsluiting te accepteren als ze ooit aan boord of in het ziekenhuis moeten worden opgenomen. Steek je labradoodle echter nooit de hele dag in een bench. Het is geen gevangenis en ze mogen er niet meer dan een paar uur per keer in doorbrengen, behalve als ze ’s nachts slapen.  Labradoodles zijn mensenhonden en het is niet de bedoeling dat ze hun leven opgesloten in een bench of kennel doorbrengen.

Voeding

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid: 1 tot 2,5 kopjes droogvoer van hoge kwaliteit per dag, verdeeld over twee maaltijden.

OPMERKING: Hoeveel je volwassen hond eet, hangt af van zijn grootte, leeftijd, lichaamsbouw, metabolisme en activiteitenniveau. Honden zijn individuen, net als mensen, en ze hebben niet allemaal dezelfde hoeveelheid voedsel nodig. Het is bijna vanzelfsprekend dat een zeer actieve hond meer nodig heeft dan een couchpotato. De kwaliteit van het hondenvoer dat je koopt, maakt ook een verschil: hoe beter het hondenvoer, hoe meer het je hond voedt en hoe minder je het in de voerbak van je hond hoeft te schudden.

Houd je labradoodle in goede conditie door hun voer af te meten en ze twee keer per dag te voeren in plaats van het voer altijd buiten te laten. Als je niet zeker weet of ze te zwaar zijn, vraag dit dan na bij je dierenarts.

Zelf het gewicht controleren

Kijk goed naar je hond. Je zou een taille moeten kunnen zien. Plaats vervolgens je handen op hun rug, duimen langs de ruggengraat, met de vingers naar beneden gespreid. Je zou hun ribben moeten kunnen voelen maar niet zien zonder hard te hoeven drukken. Als je dat niet kunt, hebben ze minder voedsel en meer beweging nodig. Door het voedsel van je labradoodle te verdelen in twee of meer maaltijden per dag in plaats van eenmaal per dag een grote kom, kan ook het risico op maagtorsie, ook wel bloat genoemd, worden verminderd. De Labrador Retriever kan aan deze aandoening lijden en het is een eigenschap die gemakkelijk kan worden doorgegeven aan elke labradoodle-nakomeling. Raadpleeg deze richtlijnen voor het kopen van het juiste voer, het voeren van je puppy en het voeren van je volwassen hond. (artikel volgt)

Vachtkleur en verzorging

Hoewel een labradoodle een van de vele soorten vachten kan hebben, is de gewenste lengte 10 tot 15 cm. Ze hebben een enkele vacht met haar dat varieert van rechte tot losse krullen. De krullen mogen niet strak zijn en de vacht mag niet dik of donzig zijn.

Drie soorten textuur

De haarvacht, die vergelijkbaar is met bont in afstotende rassen, is het minst populair. Haarjassen werpen af ​​en hebben meestal een normale hondengeur. Deze vacht wordt gezien in de eerste generaties, hoewel fokkers dit proberen te vermijden. De tweede textuur, een wollen jas genoemd, is dicht en voelt qua gevoel aan als lamswol, vandaar de beschrijvende naam. Wollen jassen hangen in losse krullen en zijn niet dicht. Over het algemeen heeft de wollen jas geen “honden” -geur en is hij meestal niet dekkend. De laatste vacht, de fleecejas heeft een zijdeachtige textuur die vaak wordt omschreven als een Angora-geit-textuur. Deze vacht varieert van recht tot golvend. Labradoodles worden beschouwd als niet-tot lage shedders, vooral die met een fleece of wollen jas. Haarjassen hebben de neiging om te werpen, net als bij andere rassen, variërend van zeer laag tot gemiddeld verlies.

Kleuren

De labradoodle is er in een grote verscheidenheid aan kleuren. Dit kunnen goud, abrikoos, karamel, krijt (een krijtachtig wit), zwart, rood, café, crème, zilver, chocolade, perkament en blauw zijn. Ze kunnen ook partikleurige jassen hebben, die bestaan ​​uit gestroomde, fantoom-, patch- of sable-kleuren. De verzorgingseisen variëren afhankelijk van de lengte en het type vacht dat de hond heeft. Over het algemeen kun je verwachten dat je een labradoodle ongeveer een of twee keer per week borstelt. Sommige kunnen om de zes tot acht weken worden bijgeknipt of bijgesneden om de vacht gemakkelijk te onderhouden te houden. Een labradoodle mag alleen worden gewassen als dat nodig is – wat niet vaak gebeurt, omdat veel van de jassen geen merkbare hondengeur hebben.

Oren

Net als labradors kunnen labradoodles vatbaar zijn voor oorinfecties, dus neem wat extra tijd voor hun oren. Droog en reinig ze na het zwemmen, en controleer ze eenmaal per week op vuil, roodheid of een slechte geur die op een infectie kan duiden. Veeg ze vervolgens wekelijks schoon met een wattenbolletje dat is bevochtigd met een zachte, pH-gebalanceerde oorreiniger om problemen te voorkomen.

Tanden

Poets de tanden van je labradoodle minstens twee of drie keer per week om de opeenhoping van tandsteen en de bacteriën die erin op de loer liggen te verwijderen. Dagelijks poetsen is nog beter als je tandvleesaandoeningen en een slechte adem wilt voorkomen.

Nagels

Knip de nagels een of twee keer per maand bij als je hond ze niet op natuurlijke wijze verslijt om pijnlijke nagels en andere problemen te voorkomen. Als je ze op de grond kunt horen klikken, zijn ze te lang. Hondenteennagels hebben bloedvaten en als je te ver snijdt, kun je bloedingen veroorzaken met als gevolg dat je hond mogelijk niet meer meewerkt de volgende keer dat hij de nagelknipper ziet komen. Dus als je geen ervaring hebt met het knippen van hondennagels, vraag dan een dierenarts of trimmer om tips.

Verzorgen

Zorg dat je je labradoodle eraan laat wennen dat hij wordt geborsteld en onderzocht als hij een puppy is. Behandel hun poten regelmatig, honden zijn gevoelig voor hun voeten, en kijk in hun bek. Maak van verzorging een positieve ervaring vol lof en beloningen, en je zult de basis leggen voor eenvoudige veterinaire examens en andere handelingen als ze volwassen zijn. Controleer tijdens het borstelen op zweren, huiduitslag of tekenen van infectie, zoals roodheid, gevoeligheid of ontsteking van de huid, neus, mond en ogen en op de voeten. Ogen moeten helder zijn, zonder roodheid of afscheiding. Je zorgvuldige wekelijkse examen helpt je mogelijke gezondheidsproblemen vroegtijdig op te sporen.

Kinderen en andere huisdieren

De labradoodle doet het goed met kinderen en kan een aanhankelijke en zachte metgezel zijn voor elk kind. Ze kunnen ook uitbundig zijn en misschien kleinere kinderen neerhalen, maar ze zullen met heel hun hart van ze houden. Zoals bij elk ras, moet je kinderen altijd leren hoe ze honden moeten benaderen en aanraken, en moet je altijd toezicht houden op eventuele interacties tussen honden en jonge kinderen om te voorkomen dat beide partijen bijten of aan het oor of de staart trekken. Leer je kind om nooit een hond te benaderen terwijl hij eet of slaapt, of om te proberen het voer van de hond weg te nemen. Geen enkele hond, hoe vriendelijk ook, mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Labradoodles kunnen meestal goed overweg met andere honden en huisdieren. Zoals de meeste honden hebben ze training en socialisatie nodig voor optimaal succes bij het leven met en het bezoeken van andere dieren.

Nawoord

Voordat je besluit een labradoodle te nemen is het verstandig om je goed in te lezen over het ras. Wil jij een hond die gemakkelijk is in omgang, vriendelijk is, slim is, weinig verhaart en denk je om te kunnen gaan met de enkele gebreken die hierbij gepaard komen? Dan is de labradoodle de metgezel die jij niet wilt missen in je leven. Heb je al een labradoodle en wil je delen wat jouw ervaringen zijn met het ras? Laat het achter in de reacties hieronder!

Speciaal voor Labradoodle eigenaren

Om je Labradoodle op te voeden tot een gezonde en gehoorzame hond is het belangrijk om te begrijpen dat elk hondenras zijn eigen specifieke behoeften heeft. Het “Labradoodle Handboek” is een uitgebreid boek dat alle benodigde informatie bevat om je te helpen bij het opvoeden van je Labradoodle. De auteur van het boek heeft meer dan 25 jaar ervaring in het trainen, opvoeden en verzorgen van honden, met name Labradoodles. Het boek is verkrijgbaar met een speciale kortingscode, waardoor je het volledige pakket inclusief bonussen kunt krijgen voor slechts €37,- in plaats van de normale prijs van €96,75.

(laden van de pagina kan ivm de kortingscode soms even duren)

Plaats een reactie