Fruit en groenten zijn een gezond onderdeel van het dieet van elke hond, maar er zijn bepaalde soorten die giftig kunnen zijn voor honden.
Je hebt waarschijnlijk nooit gedacht om jezelf af te vragen: Mogen honden druiven eten?
Het antwoord hierop is namelijk: Nee, honden mogen geen druiven eten.
Druiven en rozijnen hebben een hoge toxiciteit die schadelijk is voor honden.
Houd ze daarom buiten het bereik van je huisdier en zorg ervoor dat anderen weten dat het geen hondvriendelijke traktatie is.
Hoewel grotere hondenrassen misschien beter in staat zijn om een per ongeluk opgegeten druif te metaboliseren, is het toch het beste om te voorkomen dat je hond ze binnenkrijgt, ongeacht de grootte van je hond.
Vergiftiging bij honden kan leiden tot onmiddellijke bijwerkingen, waaronder braken en diarree, buikpijn, lichaamszwakte en uiteindelijk nier- of nierfalen.
Het is belangrijk om te weten welke voedingsmiddelen niet mogen worden gebruikt in het dieet van je hond.
Als je een maaltijdplan voor je hond opstelt, overleg dan met je dierenarts over welke soorten voedsel je moet opnemen en welke moeten worden weggelaten.
Soms is het het kleinste dat de grootste impact kan hebben.
Wat te doen als je hond druiven heeft gegeven
Als je hond een druif heeft gegeten, probeer dan braken op te wekken voordat de gifstoffen volledig in het systeem kunnen worden opgenomen.
Als je hond echter al moeite heeft met ademhalen of al heeft overgegeven, bel dan je dierenarts en zeg dat het gaat om een noodgeval.
Afhankelijk van de symptomen die je hond vertoont, het aantal druiven dat je hond heeft gegeten en de algehele gezondheid van je huisdier, kan je dierenarts je onmiddellijk adviseren om je hond naar de kliniek te brengen.
In gevallen waarin braken alleen werkt, moet je mogelijk de gezondheid van je huisdier nauwlettend in de gaten houden totdat je hem voor een normale afspraak kunt nemen.
Breng hem bij twijfel zo snel mogelijk naar de spoedeisende hulp.
Door je hond te laten beoordelen, kan de dierenarts tests uitvoeren en zijn symptomen uit de eerste hand observeren.
Een van de belangrijkste symptomen die je moet controleren, is of je huisdier zonder problemen kan plassen.
Omdat druiventoxiciteit de nieren aantast, is het belangrijk dat je hond regelmatig kan plassen.
De serieuze schade van dit fruit, wanneer het wordt geconsumeerd door honden, maakt het essentieel dat je druiven buiten bereik houdt in elke omgeving waarin je hond zich bevindt.
Dit geldt ook wanneer je in het gezelschap bent van kleine kinderen die zich misschien niet zo bewust zijn van de effecten die druiven kunnen hebben op honden.
Het houdt ook in dat degenen die voor je hond zorgen, weten welke traktaties acceptabel en verboden zijn voor je huisdier. De schijnbaar onschadelijke vrucht kan zeer negatieve en in sommige gevallen fatale gevolgen hebben voor je hond.
Welke snacks kan ik mijn hond voeren?
Hoewel bepaalde soorten fruit, zoals druiven, niet mogelijk zijn als gezonde snacks voor je hond, is er nog steeds een reeks gezonde voedingsmiddelen beschikbaar die geen gifstoffen bevatten.
Bijvoorbeeld appels, bananen, bosbessen en aardbeien om er maar een paar te noemen.
Plantaardige of hennep-gebaseerde snacks met biologische ingrediënten krijgen ook de pas voor je huisdier.
Er kunnen ook verschillende voedingsbeperkingen zijn voor je hond, afhankelijk van zijn ras, grootte en algemene gezondheidstoestand.
Bovendien kunnen er bij puppy’s bepaalde voedingsmiddelen zijn die af te raden zijn, totdat ze de kans hebben gehad om hun immuunsysteem te ontwikkelen en te versterken.
Let op wat je je hond voedt en kijk op dezelfde manier naar de ingrediëntenlijst als wanneer je deze zou raadplegen zoals je doet met je eigen eten.
Als je niet zeker bent van een bepaald voer, controleer dan of het geen giftige gevolgen heeft voor je huisdier.
Vaak zullen negatieve bijwerkingen onmiddellijk optreden. Houd eventuele veranderingen in het gedrag van je hond in de gaten als je hem een nieuw voer of snack geeft om te proberen.
Velen zouden graag geloven dat honden van alles en nog wat kunnen en willen eten, maar ze hebben dezelfde gezondheidsbeperkingen als mensen.
Hoewel het misschien gemakkelijk is om je hond restjes of tafelresten te geven, is het het beste om vast te houden aan een gepland dieet, zodat hij de voeding krijgt die hij nodig heeft en zo gezond is.