Je hond in vorm houden

Net als bij mensen hebben honden een combinatie van gezonde voeding en regelmatige lichaamsbeweging nodig om in vorm te blijven en een lang en gezond leven te leiden.

Je hond voeren

Er is een verbijsterende hoeveelheid keuze aan hondenvoer verkrijgbaar in dierenwinkels, supermarkten en bij je dierenarts. Maar hoe bepaal je nou wat het beste is?

Compleet droogvoer is er in vele soorten en de betere hebben verschillende levensfasen, voor puppy’s tot op hoge leeftijd. Dit zijn uitgebalanceerde diëten en mogen niet met iets anders worden gemengd.

Het is een gemakkelijke en praktische manier om aan al de voedingsbehoeften van je hond te voldoen.

Natvoer zit normaal gesproken in blikjes, aluminium bakjes of zakjes. Het is meestal smakelijk maar ruikt sterker dan droog voedsel.

Open verpakkingen zullen daarnaast vliegen aantrekken bij warm weer, tenzij afgedekt en gekoeld. Het kan daarom ongemakkelijk zijn als je op reis bent. 

Wanneer natvoer compleet is hoeft er dus niets toegevoegd te worden, maar ander natvoer is complementair en moeten gecombineerd worden met een mixkoekje of maaltijd.

Lees de verpakking aandachtig om te bepalen welk type je hond nodig heeft.

Sommige mensen houden van zelfgemaakte diëten die zijn bereid met voedsel zoals rauw of gekookt slagersvlees, vis, brood, rijst en toegevoegde vitamines en mineralen.

Dit is de meest gecompliceerde manier om honden te voeren en het is onwaarschijnlijk dat het een uitgebalanceerd dieet biedt. Het kan dus het beste worden vermeden.

Wat voor voer je voor jou hond ook maar kiest, alle honden moeten constant toegang hebben tot schoon drinkwater.

Puppy’s tot een jaar oud

Puppy’s hebben voedsel nodig dat hun enorme behoefte aan calorieën en belangrijke voedingsstoffen voor de groei ondersteunt.

Veel bedrijven produceren puppy- of groeivoeding en het is belangrijk om deze aan jonge opgroeiende honden te voeren.

De magen van puppy’s zijn relatief klein, dus ze hebben elke dag meerdere kleine maaltijden nodig.

Richtlijnen

  • Zes tot twaalf weken, vier maaltijden per dag
  • 12 tot 20 weken, drie maaltijden per dag
  • Vanaf 20 weken dagelijks twee maaltijden

De hoeveelheid die je moet voeren, is afhankelijk van de grootte en leeftijd van je puppy.

Gebruik de voedingsinstructies op de voedselverpakking en begin met het voeren van de kleinste aanbevolen hoeveelheid voor de leeftijd en het formaat van jouw puppy. 

Verhoog dit alleen als je puppy er mager uitziet.

Puppyvet is geen goede zaak, aangezien een dikke puppy waarschijnlijk een dikke volwassene zal worden met een aantal ernstige gevolgen voor de gezondheid op latere leeftijd.

Elke maaltijd moet hetzelfde zijn en moet een volledig dieet voor droge groei of nat puppyvoer zijn.

Geef puppy’s nooit melk of andere zuivelproducten, omdat ze deze niet goed kunnen verteren en daarom waarschijnlijk diarree veroorzaken.

Puppy’s hebben geen melk meer nodig als ze hun moeder hebben verlaten.

Grote en grote rassen hebben langer groeivoeding nodig dan speelgoed en kleine rassen, dus het kan zijn dat je, afhankelijk van het ras, een groeidieet moet blijven geven tot je hond 18 maanden oud is.

Als je het niet zeker weet, kan je dierenarts je adviseren.

Volwassen honden

Zodra je hond volwassen is, kun je overschakelen van een groeidieet naar een normaal volwassen hondenvoer. Er is keuze uit droogvoer of natvoer, maar het belangrijkste is om een ​​voer te vinden dat bij je hond past en je eraan te houden.

Als je het dieet van je hond moet veranderen, doe dit dan over een paar dagen, waarbij je geleidelijk het nieuwe voer introduceert en het oude vermindert. Dit verkleint het risico op maagklachten. Het veranderen van smaken van hetzelfde merk voedsel zou normaal gesproken geen problemen moeten opleveren.

Voer de kleinst aanbevolen hoeveelheid voor je hond en verhoog deze alleen als de hond er mager uitziet. Een magere hond zal waarschijnlijk langer leven, meer energie hebben en veel minder vatbaar zijn voor ziekten dan een hond die overgewicht mag krijgen.

Als je van bovenaf naar je hond kijkt, zou je een taille moeten zien en de ribben gemakkelijk moeten kunnen voelen als je lichtjes aait. De ribben mogen niet gemakkelijk zichtbaar zijn, tenzij de hond een van nature dun ras is, zoals een whippet of windhond.

Wat als mijn hond niet eet?

Ervan uitgaande dat je hond levendig en gezond is, hoef je je geen zorgen te maken als een paar maaltijden worden gemist.

Als een hond die gewoonlijk een goede eetlust heeft echter plotseling stopt met eten of symptomen zoals diarree heeft, neem dan contact op met je dierenarts voor advies.

Als je hond regelmatig voer laat staan, kan het zijn dat je te veel voert, dus verlaag de hoeveelheid en verhoog deze niet totdat je een punt bereikt waarop de hond bij elke maaltijd de voerbak leegmaakt.

Veel honden eten niet alles wat ze nodig hebben in één keer, dus het is het beste om volwassen honden dagelijks twee kleine maaltijden te geven.

Honden hebben geen afwisseling nodig en als ze veel keuze krijgen, kunnen ze kieskeurig worden, dus begin zoals je wilt en bied bij elke maaltijd hetzelfde soort voedsel aan.

Leg het voer gewoon neer en laat het 15 minuten staan ​​om het op te eten. Verwijder daarna de kom en prijs de hond als alles of het meeste voer is opgegeten. 

Als je hond niet veel heeft gegeten, verwijder dan het voer en gooi wat er over is weg. Laat je niet verleiden tot ophef en bied niets anders te eten aan.

Het is heel gemakkelijk voor je hond om te leren dat niet eten een goede manier is om je aandacht te trekken en ze zullen jou gaan trainen als je toegeeft!

Castratie

Veel mensen geloven dat castratie honden dik maakt.

Dit is niet het geval, maar gecastreerde honden hebben wel minder calorieën nodig, dus nadat je hond is gecastreerd, moet je het gegeven voer met ongeveer een kwart verminderen totdat je ziet welk effect castratie heeft gehad.

Als je hond begint af te vallen, kun je het voer geleidelijk weer verhogen.

Oudere honden

Naarmate honden ouder worden, veranderen de voedingsbehoeften.

Over het algemeen hebben ze minder calorieën nodig en kunnen ook andere veranderingen in hun dieet nodig zijn als ze een ziekte beginnen te ontwikkelen die verband houdt met veroudering (zoals nier- of hartaandoeningen). 

Je dierenarts kan je adviseren over specifieke ziekten, maar in het algemeen hoef je minder voer te geven en moet je overwegen om over te stappen op een volledig voer speciaal voor oudere honden. 

Dit is een tijd waarin je goed op het gewicht van je hond moet letten om een slechte gezondheid op middelbare leeftijd te voorkomen!

Oudere honden mogen niet dikker zijn dan jonge volwassenen en zijn vatbaarder voor artritis en andere aandoeningen die verergeren door overgewicht.

Traktaties en snacks

Alle honden genieten van traktaties, maar ook alle traktaties bevatten calorieën.

Dit betekent dat je moet bedenken hoeveel en wat voor soort lekkernijen je geeft, wanneer je beslist hoeveel je je hond gaat voeren. 

Als je hond op een dag meer beloningen heeft dan normaal, verlaag dan ter compensatie de hoeveelheid voer die die dag wordt gegeven.

Er zijn caloriearme traktaties beschikbaar en als je hond vatbaar is voor gewichtstoename, zijn deze een verstandige optie. 

Je kunt je hond ook traktaties laten verdienen door een traktatiebal te gebruiken, of door traktaties alleen te geven als onderdeel van een spel- of trainingsoefening.

Oefening

Alle honden hebben beweging nodig om fit en gezond te blijven. Hun trainingsbehoeften veranderen met de leeftijd en variëren afhankelijk van hun ras en grootte.

Het is niet waar dat grote honden meer beweging nodig hebben dan kleine honden. 

Het helpt om na te denken over waarvoor honden oorspronkelijk zijn gefokt bij het bepalen van de hoeveelheid en het soort oefening dat ze nodig hebben.

Windhonden zijn bijvoorbeeld sprinters, dus ze zullen meer profiteren van twee korte off-lead runs per dag dan één lange lead walk. 

Terriërs zijn gefokt om ongedierte op te snuiven en zullen genieten van off-lead oefenen met snuiven en graven. 

Retriever rassen zullen het meestal leuk vinden om ophaalspelletjes te spelen met hun favoriete speeltje.

Actieve honden zoals border collies hebben veel mentale stimulatie en lichaamsbeweging nodig.

Het is een goed idee om activiteiten zoals behendigheids- of gehoorzaamheidscursussen te overwegen om ze gestimuleerd te houden en om te voorkomen dat ze dikke, verveelde, probleemhonden worden.

Loslopen

Alle honden hebben er baat bij om niet aan de lijn te zijn om te oefenen, omdat de loopsnelheid van mensen geen natuurlijk tempo is voor honden. Honden halen veel meer uit 30 minuten vrij in een veilige, verkeersvrije omgeving, dan uit een wandeling van 30 minuten over een stoep aan de lijn.

Om je hond van de lijn te kunnen halen, moet je er zeker van zijn dat hij terugkomt als hij wordt geroepen. Vergeet niet om een ​​poepschepje te nemen en te gebruiken wanneer je deze zich op een verkeerde plek ontlast!

Puppy’s hebben gecontroleerde oefeningen nodig om ze bezig te houden en om sterke spieren op te bouwen. De botten van puppy’s zijn echter nog steeds zacht en de gewrichten zijn nog in ontwikkeling.

Zware oefeningen en spelletjes waardoor ze plotseling draaien en draaien, zijn niet aan te raden, vooral niet voor grote rassen. Tussen de periodes van lichaamsbeweging door hebben puppy’s voldoende tijd nodig om te slapen.

Gezonde volwassen honden zullen tot op zekere hoogte hun eigen trainingsbehoeften bepalen, maar net als bij mensen moeten ze geleidelijk inspanningstolerantie opbouwen. Verwacht niet dat ze het hele jaar door tien minuten per dag lopen en dan tien kilometer wandelen als je een week op vakantie gaat.

Oefening voor oudere honden

Honden genieten nog steeds van wandelen tot op hoge leeftijd en het is belangrijk dat ze regelmatig lichte lichaamsbeweging blijven krijgen om ze mobiel en fit te houden. Ze lopen misschien niet zo ver, maar genieten toch van de mogelijkheid om korte wandelingen te maken.

Als je besluit om een ​​jonge hond als gezelschap voor een oude hond te nemen, zorg er dan voor dat ze soms apart worden getraind, omdat hun trainingsbehoeften heel anders zullen zijn.

En ten slotten: Onthoud dat als je je hond traint, je ook jezelf helpt om fit te blijven!

Plaats een reactie