Hoe je van hondenvoer moet wisselen

Misschien heeft je dierenarts een dieet op recept aanbevolen, of heb je gewoon besloten om een ​​nieuw merk te proberen. 

Wat de reden voor de omschakeling ook is, het veranderen van het dieet van je hond is complexer dan het nieuwe voer gewoon in een bak gieten. 

Om de maag van je hond niet van streek te maken, moet je op de juiste manier overschakelen op het nieuwe voer. 

Dit is de beste manier om van hondenvoer te wisselen.

Hoe je het voer van je hond kunt veranderen

Abrupt wisselen van voer kan gastro-intestinale klachten veroorzaken, zoals braken, diarree en verminderde eetlust. 

Elke keer dat je besluit het voer van je hond te veranderen, moet je geleidelijk op het nieuwe voer overgaan om het systeem van je hond de tijd te geven zich aan de verandering aan te passen. 

Idealiter zouden deze overgangen gedurende 5 tot 7 dagen moeten plaatsvinden. Tijdens deze overgang zul je geleidelijk meer en meer van het nieuwe voer opnemen door het te mengen met het huidige voer van je hond. 

Voor de meeste honden ziet een goede dieetovergang er als volgt uit:

  • Dag 1: 25% nieuw dieet en 75% oud dieet.
  • Dag 2: 25% nieuw dieet en 75% oud dieet.
  • Dag 3: 50% nieuw dieet en 50% oud dieet.
  • Dag 4: 50% nieuw dieet en 50% oud dieet.
  • Dag 5: 75% nieuw dieet en 25% oud dieet.
  • Dag 6: 75% nieuw dieet en 25% oud dieet.
  • Dag 7: 100% nieuw dieet.

Sommige honden met gevoelige magen, voedselallergieën of andere gastro-intestinale aandoeningen hebben mogelijk een nog langere overgangsperiode nodig. 

De sleutel tot een goede overgang van voeding is het volgen van de individuele reactie van je hond. 

Als je hond op enig moment tijdens de dieetovergang tekenen vertoont zoals veranderingen in eetlust, braken of diarree, moet je langzamer te werk gaan. 

En als je geleidelijk bent overgegaan en je hond nog steeds last heeft van maagklachten, kunt je het beste je dierenarts raadplegen. In sommige gevallen kan het nodig zijn om een ​​ander dieet te kiezen.

Ongewenste voedselreacties bij honden

Een ongewenste voedselreactie is een algemene term die wordt gebruikt om een ​​aantal verschillende voedsel gerelateerde ziekten bij honden te beschrijven, zoals voedselallergieën, voedselintolerantie en andere gastro-intestinale aandoeningen. 

Veel mensen zullen hun honden omschrijven als “voedselallergieën”, maar dit is niet altijd correct. Echte allergieën houden een zeer specifieke reactie van het immuunsysteem van de hond in – en dit wordt in veel gevallen niet definitief gediagnosticeerd. 

Het is dus nauwkeuriger om naar deze gebeurtenissen te verwijzen als ongewenste voedselreacties.

Ongewenste voedselreacties kunnen zich voordoen met gastro-intestinale symptomen, huidsymptomen of een combinatie van beide. 

Gastro-intestinale verschijnselen

Gastro-intestinale verschijnselen van een ongewenste voedselreactie zijn onder meer misselijkheid, braken, diarree en veranderingen in eetlust. 

Huidsymptomen

Huidsymptomen omvatten een breed scala aan symptomen, zoals jeuk, huidontsteking, haaruitval en veel verschillende soorten huiduitslag. Er zijn veel andere ziekten die vergelijkbare symptomen kunnen veroorzaken, dus het is belangrijk om je hond door je dierenarts te laten beoordelen als deze symptomen optreden.

Eliminatiedieet

Als je dierenarts vermoedt dat je hond een ongewenste voedselreactie heeft, kan hij aanbevelen om een ​​eliminatiedieet uit te voeren. 

Dit betekent dat je hond gedurende ten minste acht weken alleen een hypoallergeen dieet op recept eet en geen andere voedselbronnen. 

Als de symptomen van je hond verdwijnen tijdens het eliminatie dieet, kan dit een teken zijn dat voedsel de boosdoener was. 

Aan het einde van de acht weken durende proef kan je dierenarts ook een uitdagingsproef uitvoeren door bepaalde voedingsmiddelen opnieuw in het dieet van je hond op te nemen om te zien of ze een andere reactie uitlokken. 

Het eliminatiedieet kan jou en je dierenarts helpen om precies te bepalen welke voedingsmiddelen problematisch zijn voor je hond, zodat je ze in de toekomst kunt vermijden.

Het bewijs zit in de poep!

De beste manier om de spijsvertering van je hond te controleren, is door aandacht te besteden aan de kwaliteit van de ontlasting. 

Hoewel kleine variaties in de kleur en consistentie van de ontlasting normaal zijn, kunnen grote veranderingen wijzen op een probleem dat moet worden aangepakt. 

Een goede manier om de ontlasting van je hond te evalueren, is door een fecale scoretabel te gebruiken. 

Een ideale fecale score is 3-4. 

Lagere cijfers kunnen duiden op uitdroging of obstipatie, terwijl hogere cijfers wijzen op gastro-intestinale klachten, die te wijten kunnen zijn aan een verscheidenheid aan factoren. 

Als de ontlasting van je hond consequent buiten het normale bereik valt, is het raadzaam je dierenarts te raadplegen over de spijsvertering van je hond.

Hoe een hondenvoer te kiezen

Het kiezen van een geschikt dieet voor je hond is een ingewikkeld proces. Het enorme aantal beschikbare opties voor hondenvoer is overweldigend. Helaas is er niet één dieet dat voor elke hond “het beste” is. 

Net als mensen zijn honden individuen en hun voedingsbehoeften variëren afhankelijk van factoren zoals leeftijd, gezondheid en persoonlijke voorkeuren.

Het vinden van het beste voer voor je hond kan dus een langdurig proces zijn, maar met de juiste hulpmiddelen en een geleidelijke overgang kun je ervoor zorgen dat de omschakeling succesvol is. 

Zorg ervoor dat je tijdens de overgang de eetlust, het gedrag en de kwaliteit van de ontlasting van je hond in de gaten houdt om te bepalen of het nieuwe voer de juiste keuze is voor je hond. 

Zoals altijd is je dierenarts je beste bron voor informatie over de gezondheid en voeding van je hond.

Heb jij wel eens gewisseld van hondenvoer? Hoe is dit verlopen? Plaats een reactie onder dit artikel om te laten weten wat jou ervaringen zijn!

Plaats een reactie