Je hond leren apporteren doe je zo

Terwijl sommige honden graag apporteren, en voor honden zoals retrievers het spel heel natuurlijk is, kunnen andere honden het idee van apporteren vreemd vinden. 

Sommige honden hebben niet veel interesse in speelgoed of zijn van nature niet geneigd speelgoed mee te nemen nadat het is gegooid. 

Evenzo hebben sommige reddingshonden misschien geen ervaring met het spelen met speelgoed als puppy’s en weten ze gewoon niet wat ze met speelgoed moeten doen. 

Apporteren is een spel dat de meeste mensen met hun hond willen spelen en het kan frustrerend zijn als je een speeltje gooit en je hond gewoon naar je zit te kijken of het speeltje gaat halen maar het niet terugbrengt. 

Hoewel apporteren niet voor elke hond vanzelfsprekend is, is het een vaardigheid die je je hond kunt leren!

Benodigdheden die nodig zijn om je hond te leren apporteren:

Speelgoed

Als ik een hond leer apporteren, heb ik graag een scala aan speelgoed beschikbaar. Hierdoor krijg ik een idee van wat voor speelgoed mijn hond leuk zal vinden. 

Sommige honden houden van ballen, terwijl anderen de voorkeur geven aan knuffels. Als je hond echt niet gemotiveerd wordt door speelgoed, vooral als hij een reddingshond is die als puppy niet veel is blootgesteld aan speelgoed, kan het helpen om speelgoed te vinden met een velcro-compartiment om voedsel in te doen. 

Ik heb zelf leuke zakjes gemaakt van bont gevuld en die gevuld met lekkere ruikende lekkernijen om mijn honden te leren apporteren. Mijn honden waren in het begin terughoudend om iets in hun mond te houden.

Traktaties

Als ik ga leren mijn hond te apporteren, geef ik veel kleine stukjes hoogwaardige traktaties.

Clicker

Als je een clicker gebruikt om je hond te trainen, houd deze dan bij de hand. 

Clickertraining kan vooral handig zijn om je te helpen communiceren met je hond in de vroege stadia van het aanleren van de truc.

Stap 1: leren vasthouden

De eerste stap om je hond te leren apporteren, is het leren vasthouden:

Vasthouden leren

 • Ga op de grond zitten met je hond naar je toe, terwijl je een speeltje vasthoudt om het aan je hond te laten zien.
 • Wanneer je hond het speeltje gaat onderzoeken, prijs hem of klik. In dit stadium wil je elke interesse in het speeltje belonen.
 • Verhoog vervolgens de criteria iets. Wacht tot je hond aan het speeltje snuffelt/onderzoekt en beloon dit. Wacht vervolgens met prijzen/ klikken/ belonen totdat je hond het speeltje neerlegt.
 • Wanneer je hond regelmatig zijn of haar mond op het speeltje legt, begin dan met het opbouwen van de duur van de truc door niet meteen te klikken/prijzen op het moment dat ze haar mond op het speeltje legt en wacht even. Terwijl zijn/haar mond nog steeds op het speeltje is, klik/prijs en beloon. Bouw heel langzaam op, voeg slechts een halve seconde toe en dan een hele seconde voordat je prijst / klikt en beloont. Hier heel langzaam gaan, zal later zijn vruchten afwerpen. Wanneer je hond constant haar mond een paar seconden op het speeltje houdt voordat je klikt / prijst en beloont, kun je beginnen met het introduceren van een verbaal signaal zoals “vasthouden”.
 • Zodra je hond zijn mond op het speeltje houdt totdat je klikt/prijst en beloont, kun je meer tijd toevoegen. Nogmaals, ga heel langzaam bouwen met fracties van een seconde van de tijd dat je je hond vraagt ​​om vast te houden. Je kunt ook beginnen je handen van het speeltje af te halen, en dan snel je hand weer op het speeltje leggen voordat je hond het laat vallen. Prijs, pak het object en geef haar een traktatie.
 • Houd je hond succesvol door in haar tempo te werken en de tijd op te bouwen die haar wordt gevraagd om heel langzaam vast te houden. Het is veel beter om veel herhalingen van korte vasthoudingen te doen dan om een ​​zeer lange wachttijd te vragen.

Stap 2: Apporteren leren

Zodra je hond het “vasthouden” onder de knie heeft, is het tijd om apporteren te leren!

Fetch leren

 • Houd het speeltje in je uitgestrekte handpalm naar je hond toe en vraag haar om ‘vast te houden’. Als je hond het speeltje pakt, klik/prijs en beloon. Als ze het speeltje niet pakt, oefen dan gewoon de bovenstaande ‘vasthouden’-vaardigheden een beetje meer.
 • Wanneer je hond het speeltje met succes uit je uitgestrekte hand neemt, plaats het op de grond voor hem/haar. Vraag je hond om het speeltje “vast te houden” en wanneer ze het oppakt prijs/klik en beloon je hem/haar. Dit is het punt waar het opbouwen van het “vasthouden” echt lonend zal zijn als je hond de vaardigheid naar een nieuwe locatie kan verplaatsen!
 • Op dit punt kun je beginnen met het introduceren van je nieuwe verbale cue, zoals ‘apport ‘.
 • Als je hond er steeds weer in is geslaagd het speeltje op te pakken en vast te houden, begint je het speeltje iets verder van je af te bewegen. Begin met het speeltje dicht naast je.
 • Begin heel langzaam de moeilijkheidsgraad/afstand van je af te vergroten, het speeltje gooi je slechts enkele centimeters per keer verder. Het doel is om het apporteren op te splitsen in zeer kleine uitdagingen zodat je hond succesvol kan zijn. Ga dus niet direct van het het speeltje naast je en het onmiddellijk naar de andere kant van je tuin te gooien (wat te veel zal zijn voor een hond die net de vaardigheid leert).
 • Blijf de afstand vergroten die je aan je hond vraagt ​​om het speeltje te halen. Naarmate je hond meer inzicht krijgt in het spel, kun je afwisselend je hond vragen om een ​​speeltje dat je bij je hebt neergelegd te pakken en het speeltje te gooien. Het is een goed idee om ook af te wisselen met het speelgoed dat je je hond laat ophalen, dus oefen met ballen, knuffels, touwspeelgoed enz.
 • Door heel langzaam afstand te blijven opbouwen en de beloningen van je hond zeer hoog te houden, bouw je veel waarde op in het spel vasthouden/ophalen.

Met een beetje geduld en consequente oefening, zal de voltooide vaardigheid een soepele apporteersessie van elk stuk speelgoed zijn. 

Onthoud dat voor honden, je leert om de beloning op te halen niet het spel zelf is. Zorg ervoor dat je het ophaalgedrag met lekkernijen blijft belonen.

Kan jouw hond inmiddels apporteren? Heb jij dit gedaan op bovenstaande methode of heb je dit op een andere manier aangepakt? Laat het weten in de reacties!

Plaats een reactie