Hoe je je hond kalm kunt houden tijdens het oud en nieuw vuurwerk

Oud en nieuw komt er weer aan, wat betekent dat veel hondenbezitters te maken zullen hebben met huilende, blaffende en over het algemeen angstige honden. 

Er wordt grotendeels aangenomen dat oud & nieuw de dag is waarop het grootste aantal honden wegloopt. 

Maar waar zijn honden eigenlijk bang voor?

Oorzaken

Het kan de geur zijn. Het kan het geluid en de flitsen van het licht zijn.

Je hond kan gaan beven, trillen, rillen, huilen en blaffen. Sommige honden worden razend of zelfs aggressief.

Als je niet zeker weet hoe je nieuwe hond zal reageren, zegt is het waarschijnlijk dat pups die bang zijn tijdens onweersbuien, waarschijnlijk ook bang zullen worden voor vuurwerk. 

Het goede nieuws is dat er stappen zijn die je kunt nemen om je hond te helpen. Hier zijn negen door experts goedgekeurde tips om te voorkomen dat je hond in paniek raakt tijdens vuurwerk.

1. Houd je hond uit de buurt van vuurwerk

Allereerst: neem je honden niet mee naar vuurwerkshows. En laat ze niet buiten staan ​​tijdens vuurwerk. 

Je hond ’s avonds tijdens oud en nieuw binnen houden is het beste idee, vooral als je bang bent dat ze misschien niet goed reageren.

2. Zorg ervoor dat je hond voorzien is van een ID

Zorg ervoor dat de informatie op de halsband van je huisdier actueel is en zorg ervoor dat je hond gechipt is. Als ze dan wegrennen, is de kans groter dat ze worden gevonden en bij je terugkomen.

3. Creëer een veilige haven voor uw hond

Creëer een plek waar je hond zich op zijn gemak zal voelen. Je moet je huisdier van tevoren laten wennen aan een rustgevende omgeving. Honden zijn holdieren en zijn dus op zoek naar die grot om er even helemaal uit te zijn.

Probeer een ruimte op te zetten in een stille ruimte uit de buurt van ramen, zoals een kelder of een grotere kast, zodat ze vuurwerk niet kunnen horen of zien. 

Gebruik een bench als je hond zich daar veilig voelt, en zorg ervoor dat je je pup vertrouwd speelgoed en lekkernijen geeft.

4. Speel White Noise af

Je kunt proberen een ventilator, tv of radio aan te laten staan ​​om de geluiden van het vuurwerk te maskeren. Er is ook klassieke muziek genaamd ‘Through A Dog’s Ear’ waarvan is aangetoond dat het kalmerende effecten heeft op honden.  

Je kunt deze playlist gewoon vinden op YouTube. Voor het gemak heb ik hem direct hieronder geplaatst.

5. Troost je hond

Als je kunt, probeer dan thuis te blijven bij je hond of laat hem verblijven bij een vertrouwd persoon. 

Je kunt en moet je hond absoluut troosten als hij bang is. ‘De sleutel hier is hoe je dat doet. Het is belangrijk om kalm te blijven en een kalmerende, gelijkmatige toon te gebruiken. Ze aaien kan geruststellend zijn. Lange, langzame, stevige bewegingen over de lengte van hun lichaam zijn meestal erg rustgevend.

Het enige dat je moet vermijden, het lijkt op de een of andere manier logisch, als je snel zegt: ‘Het is oké, het is oké, het is oké’ op een hoger dan gemiddelde toonhoogte. Je hond kan dan denken dat er echt iets te vrezen is. 

Doe je best om kalm en geruststellend te blijven om je hond door deze avond te helpen.

6. Laat je hond uit voordat het vuurwerk begint

Maak een lange wandeling voordat de zon ondergaat om de kans te vergroten dat je  vuurwerk tegen komt. Je kunt dit het beste doen op een locatie waar niet veel mensen komen, zoals een bos of natuurgebied

Als je de deur uitgaat om te gaan wandelen, zorg er dan voor dat je je hond goed aanlijnt.

Controleer de pasvorm van de halsband of het tuig van je hond voordat je naar buiten gaat. Zelfs de halsband of tuig die je dagelijks gebruikt, het kan zijn dat deze wat speling heeft. Normaal gesproken maakt dit niks uit, maar je wilt niet dat je hond losraakt op het moment dat deze schrikt van een knal of lichtflits.

Een riem is, zelfs als je een omheind gebied hebt, een goed extra veiligheidsmaatregel om je hond dicht bij je te houden en onder controle te houden mocht hij schrikken.

7. Maak je hond ongevoelig voor de geluiden van vuurwerk

Als je vermoedt dat je hond in paniek zal raken bij het geluid van vuurwerk, probeer dan voor oud en nieuw dagelijks wat vuurwerkgeluiden te laten horen aan je hond, zodat je hond eraan gewend is om ze te horen. 

Je kunt deze vuurwerkgeluiden vinden op YouTube. Hieronder vind je al wat vuurwerkgeluiden.

Begin met een laag volume en bouw dit beetje bij beetje op. Op deze manier went je hond aan de geluiden en zal hij leren dat er niks gebeurd.

Probeer een video van de geluiden van vuurwerk te combineren met iets lekkers dat je hond lekker vindt. Dit proces wordt tegenconditionering genoemd.

Het volume moet in het begin zo laag zijn dat je hond het kan opmerken, maar zonder dat deze tekenen van stress laat zien, zoals hijgen, ijsberen, het gebied verlaten of zich proberen te verstoppen. 

Als de hond overweldigd is, proberen ze aan de situatie te ontsnappen en zullen ze niet zo goed in staat zijn om te leren dat het geen bedreiging is. 

Je kunt dan geleidelijk spelen met het verhogen van het volume, het variëren van de bron van het geluid en van verschillende opnames.

8. Praat met je dierenarts

Als de angst van je huisdier te ernstig is, overweeg dan om een ​​afspraak met je dierenarts te maken. Een dierenarts zal je dan mogelijk een medicijn kunnen geven dat kan helpen de angst van je hond te verzachten. 

9. Overweeg het inhuren van een trainer

Als angst een negatieve invloed heeft op het leven van je pup, overweeg dan om de expertise van een trainer in te schakelen

Je kunt samenwerken met een trainer of gedragsconsulent om je hond geleidelijk ongevoelig te maken voor vuurwerk of andere angsten. Hiervoor is het nooit te vroeg om beginnen in het jaar.

Nawoord

Gebruik bovenstaande tips om je hond veilig en angstvrij door oud en nieuw te krijgen.

Hoe is jouw hond tijdens oud en nieuw? Heb je iets gehad aan de tips en eventueel nog op of aanmerkingen? Laat het weten in de opmerkingen hieronder!

Plaats een reactie