Labradoodle trimmen, moet je dit doen?

Het is bekend dat Labradoodles twee keer per jaar werpen. De realiteit is echter dat ze het hele jaar door verharen. Maar het is mogelijk om te beperken hoeveel hondenhaar uiteindelijk door je huis vliegt als je je Labradoodle vaak genoeg trimt.

Hoe vaak moeten Labradoodles worden getrimd? 

Je moet je Labradoodle minstens één keer per dag borstelen. Het baden van je Labradoodle is een ander essentieel onderdeel van het verzorgen en dit is iets dat je twee keer per maand moet doen. Loopt je ​​hond vaak op beton of asfalt, dan is het niet nodig om zijn nagels te knippen. Als dit niet het geval is, moet je ze ongeveer elke maand knippen, afhankelijk van hoe snel ze groeien. Een Labradoodle vacht heeft behoorlijk veel onderhoud nodig en moet doorgaans elke 6 tot 8 weken worden getrimd. Er zijn nogal wat dingen die je kunt doen om je hond te helpen zijn vacht te onderhouden. Daarnaast zijn er nog andere dingen die je hond nodig heeft. Laten we dus eens kijken naar alle verschillende onderdelen om je Labradoodle te verzorgen en wanneer het de beste tijd is om elk onderdeel te doen.

Waarom moet je je Labradoodle trimmen?

Naast het uitborstelen van haarballen of klitten, zijn er redenen waarom je je hond regelmatig moet trimmen. Sommige mensen trimmen hun hond helemaal niet, terwijl anderen hun harige vrienden als royalty behandelen en ze minstens één keer per week trimmen. Er zijn tal van redenen waarom je je Labradoodle regelmatig moet trimmen, maar de vraag is vaak wanneer en waarom?

Beheersing van Labradoodle-uitscheiding

Ten eerste is het belangrijk met een geschikt trimschema dat je kan helpen het verharen van je hond te verminderen. Als je het juiste schema hebt, hoef je niet constant te stofzuigen of de pluizenroller eruit te halen.

De vacht van je labradoodle gezond houden

Een andere reden waarom je je Labradoodle moet borstelen, heeft te maken met de vele voordelen die het je hond biedt. Door je hond regelmatig te wassen en te borstelen, zorg je ervoor dat je de natuurlijk geproduceerde oliën door zijn vacht verspreidt. Dit helpt om de huid van je hond gehydrateerd te houden en geeft zijn vacht een prachtige glans. Deze oliën zorgen ervoor dat de vacht het water afstoot als je hond gaat zwemmen en ze beschermen je hond ook tegen zonnebrand op zonnige dagen. Je Labradoodle is afhankelijk van een gezonde vacht om hem warm te houden tijdens de koude winters en om af te koelen tijdens de hete zomerdagen. Je kunt je Labradoodle ook te vaak borstelen. Dit resulteert in het verwijderen van deze oliën uit de vacht en al het goede werk dat je eerder deed ongedaan maken. Loop niet het risico om te vernietigen wat de natuur aan je hond heeft gegeven.

Vertrouwen opbouwen en socialisatie

Een andere goede reden om te verzorgen is iets waar je in eerste instantie waarschijnlijk niet aan zou denken, en dat is iets dat je hond helpt bij het opbouwen van een solide vertrouwensrelatie met jou. Hoe meer tijd jij en je hond samen doorbrengen, hoe sterker je band met hem zal zijn. Door je hond regelmatig te verzorgen, kan hij eraan wennen dat mensen hem aanraken. Dit heeft als voordeel dat het een stuk minder waarschijnlijk is dat hij slecht zal reageren wanneer een dierenarts hem moet controleren of wanneer een klein kind aan zijn staart kan trekken omdat ze niet beter weten. Het verzorgen van je Labradoodle is een uiterst belangrijk onderdeel van het socialisatieproces.

Hoe vaak moet een Labradoodle worden getrimd?

Dus de vraag “hoe vaak” is waarschijnlijk de meest kritische. Elk element van verzorging (borstelen, baden, nagels knippen, enz.) heeft een ander antwoord op de vraag hoe vaak. Er zijn nog andere factoren waarmee je rekening moet houden. Enkele daarvan zijn:

Tijd van het jaar

Twee keer per jaar zal je Doodle meer aandacht nodig hebben. Hij gaat intensiever werpen naarmate de seizoenen veranderen van koud naar warm en weer terug.

Activiteitsniveau

Als je een echt actieve hond heeft, hoef je waarschijnlijk niet na te denken over enkele van de trimproblemen, zoals het trimmen van zijn nagels.

Dieet

Wat je je Doodle te eten geeft, heeft absoluut invloed op de gezondheid van zijn vacht en nagels. Een rijk en uitgebalanceerd dieet bevordert een normale groeisnelheid en het daaropvolgende uitscheidingsschema. Aan de andere kant, als je hem voornamelijk rommelig voedsel geeft, zullen zijn nagels en haar niet normaal groeien.

Gezondheid

Als je hond aan een chronische ziekte lijdt, praat dan met je dierenarts over hoe vaak je hem moet verzorgen.

Geurfactor

Labradoodles zoals de meeste honden houden ervan om rond te rollen in een verscheidenheid aan objecten die je hond een vieze geur achterlaten. Dingen zoals dode dieren, dierlijke uitwerpselen en vele andere walgelijke dingen.

Viesheid factor: 

Labradoodles houden van modder. Het maakt niet uit of het alleen is om in een plas rond te rollen, of dat ze de kans hebben om door een modderige stroom te zwemmen. Labradoodles hebben behoorlijk wat verzorging nodig in vergelijking met andere rassen zoals de Labrador Retriever.

Hoe verzorg je Labradoodles?

Het belangrijkste onderdeel van Labradoodle is borstelen. Het helpt om het verharen onder controle te houden en geeft je de mogelijkheid om het lichaam van je hond een beetje te controleren. Elke keer dat je je hond begint te borstelen, is het een gelegenheid om te zien of er nieuwe verwondingen of geïrriteerde plekken zijn. Dit soort constante aandacht helpt je om op de hoogte te blijven van de gezondheid van je hond en stelt je in staat dingen op te vangen voordat ze te ernstig worden. Wanneer je je Labradoodle borstelt, moet je eerst de dingen met je blote handen controleren. Gebruik je handen om over het hele lichaam van je hond te rennen, masseer zachtjes zijn grote spiergroepen en let goed op hoe hij reageert op jouw aanraking. Merk je plekken op die teder of gevoelig lijken? Zorg ervoor dat je deze gebieden vermijdt wanneer je de borstel gaat gebruiken. Als je hond zich buitengewoon ongemakkelijk voelt, is het een goed idee om naar je dierenarts te gaan om er zeker van te zijn dat het niets te ernstig is. Ik vind het altijd leuk om bij de nek van mijn hond te beginnen en dan langzaam naar zijn achterste toe te werken. Vergeet niet om de staart van je hond schoon te borstelen, want je zult waarschijnlijk geschokt zijn over hoeveel losse haren je uit die zwaaiende antenne kunt halen.

Moet ik Labradoodle puppy’s trimmen?

Het verzorgen van een puppy is niet zo noodzakelijk als bij een volwassen hond. Het risico dat je puppy de oorzaak is van het stinken van je kamer, is veel minder waarschijnlijk dan dat een 8-jarige Labradoodle dat doet. Je zult je puppy meestal ook aan een kortere lijn houden als je gaat wandelen, waardoor hij niet te veel vervelende dingen kan doen. Het werpen zal niet zo’n groot probleem zijn met een jongere hond.

Dus, moet je je puppy trimmen en hoe vaak? Zoals bij elke hond, is het socialisatieproces uiterst cruciaal om ervoor te zorgen je puppy klaar is voor zijn dagelijkse leven en dit omvat ook het verzorgen. Hoe eerder je je puppy aan het verzorgingsproces laat wennen, hoe groter de kans dat je hond als volwassene probleemloos gaat trimmen. Als je het over een puppy hebt, is het waarschijnlijk het beste om je verzorgingssessies te beperken tot twee of drie keer per week en slechts voor een paar minuten per keer. Probeer elke keer dat je oefent met het verzorgen van je puppy een ander deel van zijn lichaam. Pas op dat je je puppy niet dwingt om hem door je te laten verzorgen. Korte en zo leuk mogelijke sessies zijn de sleutel tot succes bij socialisatie. En als je puppy begint te groeien, probeer dan de sessies elke keer een beetje te verlengen. Uiteindelijk heb je een volwassen Labradoodle die graag stil zit terwijl je een hele sessie met verzorging doorloopt.

Wanneer moet je Doodles het vaakst borstelen?

Herfst en lente zijn altijd de slechtste tijden voor een Labradoodle. Als je je echter niet al te veel zorgen maakt over het haar rond je huis, dan zou je niet vaker moeten doen dan normaal. Maar als je het werpen een beetje wilt beperken, moet je hem waarschijnlijk minstens één keer per dag borstelen. Je kunt ook verschillende soorten shedding shampoos en conditioners krijgen die je zullen helpen in je strijd tegen de losse haren. Er zijn verschillende momenten waarop je meer aandacht moet besteden aan de reinheid van je hond.

Vooral in de volgende omstandigheden:

  • Als je hond ziek is
  • Als hij geblesseerd is en gedurende langere tijd niet kan bewegen
  • Als hij iets in iets vies heeft gerold
  • Elke keer als hij meer stinkt dan normaal

Je zou moeten overwegen om hier en daar wat steekproeven uit te voeren. En voor het grootste deel, als je eenmaal een goede verzorgingsroutine hebt gevonden, hoef je je geen zorgen te maken dat je deze te veel moet veranderen.

Hoe vaak moet ik een Labradoodle in bad doen?

Je Labradoodle in bad doen zou niet zo vaak moeten gebeuren als hem borstelen. De reden hiervoor is dat het te vaak baden van je Labradoodle tot een droge huid zal leiden. Dit zal je hond storen en hoogstwaarschijnlijk leiden tot extreme jeuk en krabben. De beste manier om je hond te wassen, is meestal een snelle spoelbeurt of misschien zelfs een snelle duik in een nabijgelegen meer of rivier. Deze wasmiddelloze en eenvoudige baden helpen de natuurlijke oliën in de vacht van je hond te bevorderen en zorgen voor een gezondere vacht. Als je problemen hebt met rui in de herfst of lente, raad ik je aan om naast een gewone duik eventueel een of twee keer per maand een de-shedding shampoo en conditioner te gebruiken.

Shampoo en conditioners voor Doodles

Het zoeken naar de beste shampoo en conditioner om het afstoten tegen te gaan, kan nogal verwarrend zijn, maar een product dat ik je zou aanraden om te overwegen, komt van het merk Furminator. De shampoos en conditioners van Furminator zijn enorm populair in elke dierenwinkel in het land, en dat is niet voor niets. Ik heb tijdens mijn jaren als hondenbezitter met heel wat professionele trimmers gesproken en vrijwel allemaal noemen ze deze specifieke producten.

De oren van je Doodles schoonmaken

Soms kun je ook ervaren dat een Doodle problemen heeft met oorontstekingen. Hun schattige wiebelige oren gedragen zich op een bepaalde manier als een bedekking op hun gehoorgang. Dus als er om de een of andere reden water of vuil in terechtkomt, kunnen deze dingen het risico lopen daarbinnen te blijven en beginnen te etteren. De gemakkelijkste manier om het oor van je hond schoon te maken, is door gewoon een 1: 1 oplossing van water en azijn samen te stellen. Mocht dat niet lukken kun je ook producten kopen die helemaal voor dit doel zijn ontworpen.  Ik zou je aanraden om naar een ooroplossing te bekijken. De manier om het te gebruiken is door de oplossing toe te voegen aan de gehoorgang van je hond en vervolgens het oor boven de opening te houden. Masseer vervolgens de gehoorgang met de oplossing erin om de vuiligheid in het oor los te maken.

Als het een ernstige infectie is die je hond ervaart, kan dit pijnlijk zijn en moet je deze methode mogelijk starten met een desinfecterend middel of misschien zelfs een antibioticum op recept van je dierenarts. Terwijl je dit doet, kun je zelfs ervaren dat je Labradoodle het leuk vindt om zijn oren te laten masseren. Als je stopt met masseren, krijg je waarschijnlijk wat troep in je kamer, omdat je hond zijn hoofd gaat schudden in een poging om de vloeistof uit zijn oren te krijgen. Als het schudden stopt, pak je wat keukenpapier en steek je het puntige uiteinde in de gehoorgang van je hond, en draai je deze om. Dit zou alles moeten verwijderen wat er nog in zit.

Een Labradoodles-nagels knippen

Als je merkt dat je Labradoodle constant te lange nagels heeft, is het goede nieuws dat de perfecte remedie zowel goedkoop als gezond is. Omdat de beste nagelvijlen die er zijn cement en asfalt zijn, zorgt vaker lopen of rennen ervoor dat de nagels van je hond op de perfecte lengte worden getrimd. Dus als je je Doodle gewoon vaker op laat lopen, hoef je je geen zorgen te maken over hoe vaak je zijn nagels moet knippen. Maar misschien heb je een oudere of gewonde hond die langere tijd niet kan lopen, dan moet je misschien wat extra nagelknipsels toevoegen aan je trimbeurten. Het hebben van lange nagels zal waarschijnlijk enkele problemen veroorzaken met de pads van je hond en kan zelfs langzaam lopen tot een pijnlijke ervaring maken.Wees voorzichtig en doe het rustig aan tijdens het knippen van de nagels van je hond om ervoor te zorgen dat je niet te ver naar beneden knipt.

Als je per ongeluk een beetje te ver snijdt en in het vlees snijdt, breng dan wat lippenbalsem aan om het bloeden te stoppen. Houd het dan in de gaten en zorg ervoor dat je hond geen last krijgt van infecties. Als je de nagels regelmatig trimt, zal het vlees dichter bij de poot van je hond terugtrekken, waardoor het minder waarschijnlijk is dat je deze in de toekomst zult knippen. Bij het kiezen van een hulpmiddel voor het knippen van nagels, zijn er twee verschillende oplossingen.  Een nagelschaar, of een elektrisch trimgereedschap, elk met hun eigen voor- en nadelen. Ik heb het allebei verschillende keren geprobeerd, en mijn advies zou zijn dat je het hulpmiddel krijgt waarmee je het meest vertrouwd bent en dat je je dan een lange tijd aan dat hulpmiddel houdt, zodat je hond zich er prettig bij voelt.

Vergeet niet je Labradoodles-ogen te controleren tijdens het verzorgen

Iets waar mensen vaak niet aan denken bij het verzorgen van je hond, is zijn ogen controleren op irritatie of afscheiding. Labradoodles zijn vatbaar voor verschillende oogproblemen, zoals staar, waardoor ze er troebel uit kunnen zien. Hoe eerder je deze kunt vaststellen, hoe groter de kans dat je dierenarts ervoor kan zorgen dat je hond zijn gezichtsvermogen niet verliest. Als de ogen eruitzien alsof ze moeten worden schoongemaakt, pak dan een watje of watje en dompel deze in wat water of zoutoplossing. Je hoeft zich niet al te veel zorgen te maken over de normale ‘kleuring’ die meestal optreedt rond de ooghoeken van je Labradoodles ogen. Dat wordt veroorzaakt door typisch vocht en het is niet iets om je zorgen over te maken.

Tandenpoetsen is een onderdeel van het verzorgen

Als er niet genoeg voor wordt gezorgd, kunnen tanden bij mensen ernstige pijn veroorzaken. Hetzelfde geldt voor honden. Slechte adem en gele tanden zijn enkele van de minst zorgwekkende problemen als het gaat om mondhygiëne bij honden. Als je het ooit zelf hebt meegemaakt, weet je dat een diepe holte of een afgebroken tand niet iets is om mee te spotten. En dit is ook zo bij je hond. Er zijn verschillende manieren waarop je tandbederf kunt stoppen. Sommige mensen kiezen ervoor om gewoon een normale hondentandenborstel te kopen. Maar als je het idee niet leuk vindt om de mond van je hond te openen en elke tand met de hand te poetsen, zijn er nogal wat betere opties beschikbaar.

Enkele jaren geleden besloot ik mijn hond op controle te krijgen. Hoewel alles aan de oppervlakte er prima uitzag, kreeg ik te horen dat ik een tandheelkundige ingreep moest overwegen om tandsteen en tandplak te verwijderen. De prijs die mij toen werd verteld, zou meer zijn dan € 500.Dus besloot ik om naar meer kostenefficiënte methoden te kijken om de tandproblemen onder controle te houden. Het eerste en gelukkig ook het goedkoopste alternatief was de Pedigree Dentastix.  In het begin was ik een beetje sceptisch, maar mijn Labradoodles-tanden waren merkbaar schoner na slechts één doos van deze kauwsnacks. Het volgende wat ik heb geprobeerd, was een tandenborstel die ze helemaal alleen gebruiken. Het is de nylabone. Dit kunstmatige hondenbot is gearomatiseerd om serieus kauwen te bevorderen. Terwijl je hond op het speeltje knarst, helpt het kunststof de tanden en het tandvlees van je hond schoon te maken.

Conclusie

Een Labradoodle kost nogal wat aandacht om te voorkomen dat er overal haren komen, maar het is een perfecte gelegenheid om een ​​band met je hond te vormen elke keer dat je hem verzorgt. En na verloop van tijd zullen die verzorgingssessies gemakkelijker en gemakkelijker worden, en veel leuker voor jou en je hond.

Speciaal voor Labradoodle eigenaren

Om je Labradoodle op te voeden tot een gezonde en gehoorzame hond is het belangrijk om te begrijpen dat elk hondenras zijn eigen specifieke behoeften heeft. Het “Labradoodle Handboek” is een uitgebreid boek dat alle benodigde informatie bevat om je te helpen bij het opvoeden van je Labradoodle. De auteur van het boek heeft meer dan 25 jaar ervaring in het trainen, opvoeden en verzorgen van honden, met name Labradoodles. Het boek is verkrijgbaar met een speciale kortingscode, waardoor je het volledige pakket inclusief bonussen kunt krijgen voor slechts €37,- in plaats van de normale prijs van €96,75.

(laden van de pagina kan ivm de kortingscode soms even duren)

Plaats een reactie