Hoe vaak moet je je golden retriever wassen?

Een van de meest gestelde vragen die hondenbezitters stellen, is hoe vaak je je hond moet wassen. Elke week? Eens per maand? Hoe vaak is te vaak? De waarheid is dat er geen perfect antwoord is, en de frequentie waarmee je je golden retriever moet wassen, gebaseerd is op verschillende factoren. Lees hieronder meer over het wassen van golden retrievers.

Moeten golden retrievers worden gebaad?

Golden retrievers vereisen regelmatig baden. In feite kan dit ras zelfs zo vaak worden gewassen als eens in de twee weken. Hoewel je dit niet voor lange periodes moet volhouden. Deze honden hebben tijd nodig om natuurlijke oliën te produceren om de haargroei en gezondheid te bevorderen. Te veel baden kan deze oliën strippen, wat leidt tot uitdroging en irritatie en het vermogen van de vacht om water en vuil af te stoten wordt aangetast. Als je je golden retriever vaak gaat wassen, gebruik dan een milde, zachte shampoo.

Over het algemeen wordt aangeraden om golden retrievers eens in de zes tot acht weken te wassen. Een passend, regelmatig badschema kan infecties, vlooien en roos op afstand houden en de manen van je golden retriever glanzend en donzig houden. Verschillende omgevings- en levensstijlfactoren zijn van invloed op hoe vaak je je golden retriever wast, waaronder:

 • De tijd die je golden retriever buiten doorbrengt
 • De buitenomgeving waar je hond van geniet
 • Hoe vaak je huisdier zwemt en waar
 • De aard en ernst van eventuele lokale parasieten

Het is dus afhankelijk van of je golden retriever vaak in vijvers met algen zwemt of in modderige gebieden rent, of als er een parasietprobleem is in het gebied waarin je huisdier speelt. In dit geval wil je hem misschien vaker schoonmaken. Het is aan te raden om je golden retriever één keer per maand te wassen als dit het geval is, of als je merkt dat je harige vriend extra vuil is van een buitensport.

Voel je echter vrij om een ​​schema-aanpassing door te voeren in het geval van iets onverwachts. Als je ziet – of ruikt – dat je huisdier op iets doods heeft rond gerold, door een modderpoel is geploegd of in contact is geweest met een andere hond waarvan bekend is dat hij parasitaire problemen heeft, is het aan te raden om onmiddellijk een wasbeurt te ondernemen.

Hoe baad je een golden retriever?

Om je golden retriever goed te wassen, probeer dan de volgende stappen:

 • Gebruik lauwkoud water
 • Schuim hem in met milde hondenshampoo
 • Grondig naspoelen
 • De vacht goed afdrogen
 • Naborstelen

Enkele tips voor tijdens het wassen:

 • Leid je hond af met lekkers als deze het wassen niet leuk vind
 • Zorg dat er geen zeep in de ogen komt
 • Zet vantevoren alles klaar, zoals zeep, handdoeken etc.

Nawoord

Was je jouw golden retriever ook regelmatig? Deel jouw ervaringen en opmerkingen onder dit artikel!

Speciaal voor Golden Retriever eigenaren

Om je Golden Retriever op te voeden tot een gezonde en gehoorzame hond is het belangrijk om rekening te houden met de specifieke behoeften van het ras. Het “Golden Retriever Handboek” is een uitgebreide gids die alle benodigde informatie bevat voor het opvoeden van je hond. Het boek is beschikbaar voor aankoop met een speciale kortingscode, waardoor je het volledige pakket inclusief bonussen kunt krijgen voor slechts €37,- in plaats van de normale prijs van €96,75.

(laden van de pagina kan ivm de kortingscode soms even duren)

Plaats een reactie