Hoe oud worden chihuahua’s?

Beslissen om een ​​chihuahua te nemen, is een zeer spannende tijd! Voordat je de toezegging doet om deze vier kleine pootjes aan je leven toe te voegen, moet je het ras onderzoeken om ervoor te zorgen dat je goed voor je nieuwe harige vriendje kunt zorgen. Een van de belangrijkste punten van onderzoek is de levensduur van je potentiële huisdier. Je moet er zeker van zijn dat je bereid bent om voor hem of haar te zorgen voor de maximale levensduur van het ras. In dit artikel leer je over de levensduur en gezondheid van het Chihuahua-hondenras, wat je zal helpen bepalen of een Chihuahua de juiste match is voor in jouw leven.

Hoe lang leven chihuahua’s?

Over het algemeen leven kleine honden vaak langer dan honden van grote rassen. Hoe groter de hond, hoe korter de levensduur. Gezien deze universele waarheid, en dat de Chihuahua het kleinste hondenras ter wereld is, als je vermoedt dat ze een van de langstlevende hondenrassen zijn, heb je gelijk! Chihuahuas leven vaak ongeveer 14 tot 16 jaar. Volgens de officiële gezondheidsverklaring van de rasvereniging kunnen deze kleine maar machtige hondjes zelfs de leeftijd van 20 jaar of ouder bereiken!

Een van de meest voorkomende klachten bij hondenbezitters is dat hun honden niet lang genoeg leven. Ze worden al snel een belangrijk onderdeel van hun leven, en het is ongelooflijk pijnlijk om ze kwijt te raken. Het hebben van een metgezel met wie je 20 jaar lang je leven zou kunnen delen, is best spannend voor potentiële eigenaren die zo’n toewijding willen.

Waar sterven chihuahua’s meestal aan?

Chihuahuas worden over het algemeen beschouwd als een gezond hondenras. Gecombineerd met hun lange levensduur en algemene algehele gezondheid, leven chihuahua’s vaak lang. Deze kleine strijders gedragen zich als grote bazen, maar niemand is onoverwinnelijk. De volgende omstandigheden veroorzaken vaak het einde van het leven van een chihuahua:

Letsel

Omdat chihuahua’s erg klein zijn, kunnen ze gemakkelijk per ongeluk gewond raken. Anne uit Zuid-Holland vertelde dat haar chihuahua, Rosie, in een deur bekneld raakte toen ze probeerde haar mee naar buiten te volgen, wat haar dood veroorzaakte. Ze was hierdoor erg verdrietig en deelt haar verhaal, en geeft andere Chihuahua-eigenaren dit advies:

‘Laat je chihuahua een kattenhalsband met belletje om het huis dragen. De bel zal je helpen te weten waar ze zijn, wat hun leven kan redden ”.

Hart conditie

Chihuahua’s zijn vatbaar voor hartaandoeningen zoals mitralis klepaandoeningen en open ductus arteriosus. Naarmate Chihuahuas senioren worden, is het zeer waarschijnlijk dat ze kunnen bezwijken aan een hartaandoening die met de leeftijd is verslechterd.

Tandheelkundige ziekte

Chihuahuas zijn vanwege hun grootte en kleine mond vatbaar voor een slechte tandgezondheid. Door regelmatig de tanden van je chihuahua te poetsen en professionele tandheelkundige schoonmaakbeurten in te plannen, kun je je chihuahua helpen een goede mondgezondheid te behouden.

Bedenk hoe dicht hun tanden bij hun hersenen zijn; een infectie kan snel van hun tanden naar hun hersenen en andere organen gaan via hun bloedstroom, wat kan leiden tot ernstige ziekte of overlijden.

Welke gezondheidsproblemen hebben chihuahua’s?

Patella luxatie

De patella-luxatie-aandoening treedt op wanneer de knieschijf van een Chihuahua niet op zijn plaats beweegt. Soms kunnen honden hun knieschijf zelf resetten door hun been uit te strekken, of kunnen eigenaren leren hun knieschijf opnieuw in te stellen met de hulp van een dierenarts.

Hoewel veel honden hun hele leven met deze aandoening kunnen leven en de aandoening zelf niet levensbedreigend is, kan de dierenarts van je chihuahua een operatie aanbevelen als de aandoening ernstig is.

Oogletsel

Omdat chihuahua’s grote ogen hebben, zijn ze vaak vatbaar voor oogletsel.

Molera

Chihuahua’s hebben vaak een grote molera of zachte plek op hun schedel. Hoewel dit in veel gevallen uiteindelijk sluit, zullen sommige chihuahua’s deze plek hebben in de volwassenheid en voor de rest van hun leven.  Dit normaal voor het ras. Als een chihuahua als puppy mishandeld of gewond raakt, kan hij hersenletsel oplopen. Als een Chihuahua zijn Molera volwassen heeft, neemt het risico op hersenletsel toe. Een molera die in de volwassenheid aanwezig blijft, kan ertoe leiden dat een dierenarts die geen Chihuahua-ervaring heeft, vermoedt dat er andere gezondheidsproblemen aanwezig zijn.  Zorg er dus voor dat je een dierenarts met Chihuahua-ervaring zoekt om de primaire arts van je harige vriend te zijn.

Tandheelkundige ziekte

Chihuahua’s zijn vatbaar voor tandheelkundige aandoeningen, die levensbedreigend kunnen zijn, omdat infectie van een tand zich naar hun hersenen of in hun bloedstroom kan verspreiden. Door regelmatige gebitsreinigingen bij je dierenarts in te plannen, kunt je je chihuahua helpen een goede tandgezondheid te behouden. Overweeg ook om bullebak-kauwsnacks aan te bieden, die kunnen bijdragen aan de tandgezondheid. Lindsay uit Maastricht gaf haar chihuahua, Mickey, regelmatig bullebakstokken. Zijn tanden waren schoner dan de tanden van een andere hond die ze eerder had gehad en die niet op peststokken kauwde. Hij kauwt er graag op en heeft van zijn dierenarts veel complimenten gekregen over zijn parelwitte blanken.

Hoewel deze kauwsnacks geweldig zijn omdat ze 100% natuurlijk zijn en maar één ingrediënt bevatten, moet je weten dat je misschien geen Chihuahua-kusjes wilt nadat ze erop hebben gekauwd, omdat het ingrediënt runder-penis is.

Hart conditie

Volgens de AKC zijn Chihuahuas vatbaar voor hartaandoeningen zoals mitralis klepaandoeningen en open ductus arteriosus. Deze kunnen zich op jonge leeftijd manifesteren als hartruis, en over het algemeen verergeren met de leeftijd. Het handhaven van een gezond dieet en een gezond gewicht kan bijdragen aan de gezondheid van het hart van uw chihuahua. Raadpleeg je dierenarts om een ​​hartgezondheidsplan voor je chihuahua te maken.

Epileptische aanvallen

Het ras lijdt mogelijk aan idiopathische epilepsie. Dit betekent aanvallen van onbekende oorsprong. Er zijn zoveel verschillende aandoeningen die epileptische aanvallen kunnen veroorzaken, als je vermoedt dat je chihuahua een aanval heeft gehad, zorg dan onmiddellijk voor veterinaire zorg.

Welke rol speelt fokken in de gezondheid van een chihuahua?

Een gerenommeerde fokker zal zijn honden zorgvuldig fokken om ervoor te zorgen dat ze de gezondste nesten krijgen die mogelijk zijn om 2 redenen; 

  1. Om gezonde honden te maken die een goede kwaliteit van leven zullen hebben, en
  2. Om gezinnen te helpen honden te hebben die gezond genoeg zullen zijn om jarenlang lid van hun gezin te zijn.

Genetisch testen zijn hiervoor mogelijk. Mocht je een puppy willen kopen van een fokker die deelneemt aan deze aanbevolen tests, wees dan bereid om extra te betalen voor je puppy, aangezien er kosten verbonden zijn aan deze tests die waarschijnlijk in de aankoopprijs van de puppy zullen worden opgenomen.

Een puppymolen of een fokker in de achtertuin is alleen bezorgd over winst en fokt niet zorgvuldig met hun honden. Dit resulteert in het fokken van chihuahua’s die een slechte kwaliteit van leven hebben vanwege onethische kweekmethoden en slechte genetica. Laat je niet afschrikken door Chihuahuas die beschikbaar zijn voor adoptie; hoe ze ook op deze aarde zijn gekomen, ze hebben allemaal een liefdevol thuis nodig.

Reddingshonden zijn niet altijd honden die uit een puppymolen zijn gered; ze zouden een raszuivere chihuahua kunnen zijn waarvan iemand besloot dat ze het niet meer wilden hebben. Een Chihuahua-mix is ​​misschien zelfs gezonder dan een raszuivere Chihuahua vanwege de diversiteit van hun genenpool.

Geef reddingschihuahua’s een kans! 

Als je geïnteresseerd bent in het adopteren van een Chihuahua, dan kun je kijken op bijvoorbeeld facebookgroepen die hiervoor opgericht zijn.

Moet ik een huisdierenverzekering afsluiten voor mijn chihuahua?

Dit is een persoonlijke beslissing die alle Chihuahua-eigenaren zelf moeten nemen. Hoewel het niet verplicht is om een ​​huisdierenverzekering af te sluiten, kan het een goed idee zijn om grote veterinaire rekeningen te helpen dekken. Houd er rekening mee dat de verzekering in de meeste gevallen niet uitkeert op het moment van de service. Zij vergoeden dan later een deel van de kosten nadat je een claim hebt ingediend. Dat betekent dat je op het moment van service nog steeds het geld moet neerleggen. Dus of je nu een huisdierenverzekering voor je chihuahua afsluit of niet, het wordt aanbevolen om een ​​gezonde spaarrekening op te zetten, zodat je klaar bent om eventuele belangrijke veterinaire rekeningen te betalen.

Hoe kan ik mijn chihuahua helpen langer te leven?

Als je je chihuahua krijgt, word je zo verliefd dat je wilt dat hij of zij zo lang mogelijk leeft. Het goede nieuws is dat eigenaren de mogelijkheid hebben om de levensduur van hun chihuahua’s te beïnvloeden. De volgende acties kunnen de levensduur van je Chihuahua helpen verlengen:

Liefde en zorg. 

Honden waarvan veel wordt gehouden, leven vaak langer omdat hun eigenaren zoveel om hen geven. Dus houdt veel van je harige vriend en doe dit met roekeloze overgave. Wees trots de gekke hondendame of hondenpapa.

Veterinaire zorg. 

Door ervoor te zorgen dat je chihuahua regelmatig veterinaire zorg krijgt, inclusief algemene preventieve zorg en veterinaire spoedzorg, wordt zijn leven verlengd. Actief samenwerken met een vertrouwde dierenarts helpt je medische aandoeningen voor te zijn en zo snel mogelijk behandelingen te starten.

Goede voeding. 

Als je je chihuahua een hoogwaardig dieet geeft, heeft dit een grote invloed op zijn levensduur. Honden hebben net als mensen goede voeding nodig; we moeten ook gezond eten om bij te dragen aan onze algehele gezondheid.

Gezond gewicht. 

Als je je chihuahua helpt een gezond gewicht te behouden, heeft dit een aanzienlijke invloed op haar levensduur. Deze kleine honden zijn geneigd om te loungen en te snacken, dus als je chihuahua niet graag traint, moet je actief toezicht houden op haar snacken. Probeer wortels, sperziebonen, bananen, aardbeien en appels in hapklare stukjes te vervangen door commerciële hondensnoepjes om het aantal calorieën laag te houden.

Hoe lang leven ‘Teacup’ Chihuahuas?

Het eerste dat je moet weten over teacup Chihuahuas, is dat ze niet worden erkend als ras. Het ras wordt dus niet door de autoriteit van alle hondenrassen erkend. De rasstandaard voor Chihuahuas beschrijft ze als compacte honden en zegt dat ze niet groter mogen zijn dan ongeveer 6 pond. Dat is al heel klein!

De autoriteit van hondenrassen stelt dat de enige variatie binnen het Chihuahua-ras een korte of lange vacht is; er is geen officiële maatvariatie. Er zijn weliswaar chihuahua’s van verschillende groottes in elk nest, net zoals hoe menselijke kinderen die in hetzelfde gezin worden geboren, verschillende groottes bereiken terwijl ze groeien.

Teacup chihuahua’s zijn gewoon chihuahua’s; de term “teacup Chihuahua” is uitgevonden door fokkers in een poging om honden aantrekkelijker te maken voor kopers en om de prijs van puppy’s te verhogen door ze zorgvuldiger gefokt te laten klinken.Helaas zul je de term “teacup Chihuahua” vaak zien in verband met puppymolens en fokkers in de achtertuin; gerenommeerde fokkers zouden hun nesten niet adverteren als teacup Chihuahua-puppy’s.

Helaas lijden deze honden meestal aan gezondheidsproblemen die verband houden met onjuiste of onethische fokpraktijken die worden gebruikt om een ​​maat te bereiken die de fokker aantrekkelijk acht voor potentiële kopers. Hoewel een puppy die wordt geadverteerd als een ‘teacup Chihuahua’ niet minder een liefdevol huis verdient, aangezien ze vaak het resultaat zijn van onethisch fokken, kan ‘teacup’ Chihuahuas een kortere levensduur hebben.

Wat betekent een lange levensduur voor een chihuahua?

Hoewel een lange levensduur in bepaalde omstandigheden geweldig kan zijn, kan deze lange levensduur ook een gebroken hart betekenen.Voor een verantwoordelijke en toegewijde Chihuahua-eigenaar is dit lange leven een enorme zegen. De Chihuahua zal vele jaren van geluk geven bij een eigenaar dat van ze houdt en ze heel erg koestert. Dit betekent gelukkige tijden en herinneringen, een rijk en vol leven. Voor een chihuahua-eigenaar die niet vastbesloten is om gedurende zo’n lange tijd een hond te bezitten, betekent dit een gebroken hart voor de chihuahua. 

Het kan werk kosten om een ​​hond 20 jaar van je leven te houden en niet iedereen is vastbesloten ervoor te zorgen dat hun hond door dik en dun aan hun zijde blijft. Met de onvoorwaardelijke liefde die honden ons geven, is het ongelooflijk teleurstellend als mensen het niet aan hen teruggeven. Helaas betekent dit dat er veel Chihuahua-reddingsacties zijn volgepakt met Chihuahua’s die een huis nodig hebben. Deze kleine honden raken erg gehecht aan hun baasjes en het is erg moeilijk voor hen om van hen gescheiden te zijn.

Nawoord

Chihuahua’s zijn een van de langstlevende hondenrassen, leven vaak tot in de late tienerjaren en bereiken zelfs meer dan 20! Deze levensduur is het resultaat van het feit dat het ras over het algemeen gezond is en een kleine hond is. Als je je zorgen maakt over het betalen van dure veterinaire rekeningen, overweeg dan om een ​​spaarrekening te openen voor de zorg van je Chihuahua en/of onderzoek te doen naar huisdierenverzekeringen om er een te vinden die aan je behoeften voldoet.

Speciaal voor Chihuahua-eigenaren

Als je je Chihuahua goed wilt opvoeden zodat hij gezond en gehoorzaam is, dan is het belangrijk om te begrijpen dat elk hondenras verschillende behoeften heeft. Het “Chihuahua Handboek” is een uitgebreide gids die alle informatie bevat die je nodig hebt om je Chihuahua goed op te voeden. De auteur van het boek heeft meer dan 25 jaar ervaring in het trainen, opvoeden en verzorgen van honden, vooral Chihuahua. Je kunt het boek met een speciale korting kopen, waardoor je het volledige pakket inclusief bonussen kunt krijgen voor slechts €37,- in plaats van de normale prijs van €96,75.

(laden van de pagina kan ivm de kortingscode soms even duren)

Plaats een reactie