Hoe Border Collie verharing verzorgen

In de hondenwereld zijn Border Collies niet alleen de slimste kinderen in de klas, ze zijn ook de topatleten. Het is dus gemakkelijk in te zien waarom ze zulke gewilde hondensoorten zijn. Ze hebben weelderige dikke jassen die hun voorouders gebruikten om zichzelf te beschermen tegen de kou van de Anglo-Schotse hooglanden. Met zo’n dikke vacht zou je je kunnen afvragen: ‘Gaan Border Collies veel werpen?”. Het antwoord is niet echt verrassend gezien de robuuste eigenschappen van hun vacht.

Fysieke kenmerken

Border Collies zijn een fysiek uitgebalanceerd, middelgroot hondenras met een pensioen voor atletisch vermogen en behendigheid. Hun jassen zijn er in twee pasvormen: ruwe vacht en gladde vacht. Hun meest voorkomende kleur is overwegend zwart met een witte neus en borst, en in combinatie met andere witte peper. Hun jassen hebben twee lagen, een ruwe bovenvacht met een zachte geïsoleerde ondervacht. Collies met kort haar hebben de neiging om gladdere maar grovere vachten te hebben met veel minder bevedering. Qua grootte zijn ze meestal tussen de 18 en 22 centimeter lang op hun schouders en wegen ze ongeveer 15 tot 20 kilo. Vanuit een competitief showperspectief is de balans van de meeste Border Collies van uitzonderlijk kaliber. Ze hebben echter een aantoonbaar innemend kenmerk, maar er zijn manieren om het te omzeilen. Dus laten we de brandende vraag beantwoorden …

Verharen Border Collies?

Het ongelukkige antwoord voor de meesten is: ja. Ze zijn een langharig dubbelhaar ras en hebben de neiging om veel te werpen (werpen = verharen). Twee keer per jaar kunnen dingen vrij snel van kwaad tot erger gaan – in de herfst en de lente werpen ze buitensporig veel. Veel eigenaren beschrijven het afstoten van Border Collie als een fulltime onderhoudsklus. Hun haar heeft de neiging om in hoeken te balanceren en zich te verstoppen in onopvallende delen van het huis, bijvoorbeeld onder meubels, op tapijten en zelfs door de lucht. Net als je denkt dat je helder bent, herstelt het haar van Collie alsof het een eigen wil heeft. De Border Collie is echter een van de meest populaire familierassen, wat betekent dat mensen tips en trucs hebben bedacht om de aanwezigheid van bont te minimaliseren. Als je eenmaal een plan hebt, wordt bontbeheer minder hinderlijk en meer een vertederende kwaliteit.

Waarom werpt een Border Collie?

Zoals elk organisme met haar, is het afstoten van oude en beschadigde lokken een natuurlijk proces. Het is de manier waarop het lichaam zijn gezonde follikels laat zien en een stevige vacht behoudt. Het afstoten wordt gecontroleerd door seizoensgebonden hormonale veranderingen die worden veranderd door verschuivingen in het daglicht. Een andere variabele die van invloed kan zijn op seizoens uitval, is hoeveel je Border Collie buiten losloopt. Hoe meer tijd ze buiten doorbrengen, hoe gevoeliger ze zijn voor temperatuurschommelingen. In de lente ruilen ze hun dikke winterjassen in voor een lichte windjack, en in de herfst andersom. Zoals je je kunt voorstellen, is de lente het hoogseizoen om te verharen.

Hoe je het verlies kunt beheren

Er zijn verschillende tips, trucs en veranderingen in levensstijl die je kunt toepassen om het werpen van je Border Collie te verminderen en te beheren.

Eetpatroon

Door je pup voedsel van topkwaliteit te geven dat folliculaire voedingsstoffen bevat, kun je de hoeveelheid haar die sterft en moet worden afgestoten minimaliseren. Probeer grote supermarktmerken te vermijden. Ze zitten vol met toevoegingen en bijproducten die de wortels beschadigen en tot een ongezonde huid leiden. Doe je onderzoek of vraag de dierenarts om advies voor een kwaliteitsdieet. Ze zullen waarschijnlijk iets aanbevelen met omega-vetzuren en hoogwaardige eiwitten.

Vlooien en teken

Als je merkt dat je Collie meer dan normaal krabt en afstoot, bestaat de kans dat hij vlooien, teken of een andere kleine parasiet heeft die hun huid irriteert. Laat je pup beoordelen door een professional om dit uit te sluiten.

Borstelen

Borstelen is je eerste verdedigingslinie tegen het onderhouden van een bontvrij huis. Het wordt aanbevolen om je Collie drie keer per week uit te borstelen met een gladde of speldenborstel. Hierdoor wordt de oppervlaktevacht van je pup verwijderd, maar zoals gezegd, er is meer aan de hand bij deze haarvergelijking. Je kunt speciale ondervacht borstels kopen die zijn samengesteld uit zachte pinnen die diep in de vacht doordringen. De truc is om met het haar mee te gaan en niet tegen de haargroei in te borstelen. Tijdens het uitscheidingsseizoen zul je de onderlagen van dit ras vaker moeten kammen. Maak je kam vaak schoon om ervoor te zorgen dat je zoveel mogelijk losse haren vastlegt.

Haardroger met hoge snelheid

Als je je pup ooit naar een professionele trimmer hebt gebracht, heb je ze misschien een krachtige blazer zien gebruiken om een ​​pas gebaadde hond te drogen. Dit droogt niet alleen honden, maar verwijdert ook volledig alle dode en losse haren. Dit is misschien wel de meest effectieve methode om tot twee of drie weken lang alle haarpartijen te verwijderen. Je kunt je pup om de paar weken naar de trimmer brengen, of als een meer praktische route kun je overwegen om zelf je eigen krachtige haarblazer aan te schaffen.

Oefening in het park

Een laatste tip is iets dat al deel zou moeten uitmaken van de levensstijl van een Border Collie: lichaamsbeweging in de buitenlucht. Buiten rennen en rollen laat haar achter in het park, niet in je huis. Dagelijkse lichaamsbeweging zorgt ook voor een gezonde bloedsomloop, wat bijdraagt aan een gezonde vacht.

Stofzuiger

Het spreekt voor zich, maar beknibbel ook niet op je stofzuiger. Er zijn verschillende stofzuigers die speciaal zijn ontworpen om zelfs de meest overmatige uitscheiding uit te dagen. Pas deze tips toe en je kunt meer tijd besteden aan het houden van je Border Collie en minder aan het pluizen van je kleding.

Speciaal voor Border Collie eigenaren

Elk hondenras heeft zijn eigen specifieke behoeften en daarom is het belangrijk om een speciale handleiding te hebben voor het opvoeden van je Border Collie. Het “Border Collie Handboek” is een uitgebreid boek dat alle benodigde informatie bevat om je Border Collie op te voeden tot een gezonde en gehoorzame hond.

De auteur van het boek heeft meer dan 25 jaar ervaring in het trainen, opvoeden en verzorgen van honden, vooral Border Collies. Het boek is beschikbaar voor aankoop met een speciale kortingscode, waardoor het volledige pakket inclusief bonussen verkrijgbaar is voor slechts €37,- in plaats van de normale prijs van €96,75.

(laden van de pagina kan ivm de kortingscode soms even duren)

Plaats een reactie