Welke groenten kunnen honden eten?

Welke groenten zijn goed voor honden? Of je nu het beste zelfgemaakte dieet voor je hond probeert te maken of gewoon wilt weten wat je veilig met je pup kunt delen, ik heb hier een volledige lijst voor je.

Honden zijn omnivoor, dus ze kunnen een breed scala aan voedingsmiddelen eten, waaronder veel groenten. Maar dit betekent niet dat alle groenten veilig of goed zijn voor honden.

Ik neem door welke groenten goed zijn voor honden, groenten die veilig zijn voor honden en welke voordelen ze kunnen bieden.

Zo weet je dus precies wat je met je hond kan delen.

Waarom je je hond groenten wilt geven

Als je je hond voedt met commercieel voer waar hij van houdt, dan geef je hem waarschijnlijk geen extra snacks zoals groenten.

Maar er zijn veel mensen die ervoor kiezen om zelfgemaakt hondenvoer voor hun honden te bereiden.

Als omnivoor dieren zijn groenten ook een populaire optie als lekkernij voor tijdens het trainen.

Maar ongeacht wat de reden ook is dat je groenten aan je hond geeft, zorg er altijd voor dat de groenten die je aanbied, veilig zijn.

Bovendien moet je ervoor zorgen dat je ze op de veiligste manier voorbereidt. Sommige groenten zijn pas in bepaalde vormen veilig en dit is nadat ze eenmaal gekookt zijn.

Anderen verliezen veel van hun voedingswaarde als ze worden gekookt! Controleer dit dus altijd voordat je het aan je hond geeft.

Welke groenten zijn goed voor honden?

Laten we verder gaan met de lijst met groenten die veilig zijn voor honden.

Onthoud dat alleen omdat een groente veilig is om te eten, dit niet betekent dat het bijzonder voedzaam is voor je hond.

Bekijk dus de voordelen van elke groente als je probeert je hond een gezond, zelfgemaakt dieet te geven.

Welke groente je ook aanbiedt, zorg ervoor dat je deze grondig wast om eventuele pesticiden of schadelijke chemicaliën te verwijderen.

Asperges

Asperges zijn veilig voor honden om te eten. De bladeren van de aspergevaren zijn NIET veilig voor honden om te eten.

Over het algemeen hebben asperges die je in de winkel koopt deze bladeren niet. Maar het is altijd het beste om dit te controleren voordat je het aan je hond aanbiedt.

Rauwe asperges zijn moeilijk te kauwen en te verteren. Het kan spijsverteringsproblemen veroorzaken in honden, zoals diarree en braken. Het kan ook verstikkingsgevaar opleveren.

Enkele van de voedingsstoffen die asperges kunnen bieden, zijn: foliumzuur, vitamine K, C en E, bètacaroteen en meer.

Door asperges te grillen of te koken, wordt het zachter en wordt het gemakkelijker voor je hond om te verteren. Maar of je het nu rauw of gekookt aanbiedt, zorg er altijd voor dat je het in kleine stukjes hakt om het risico op verstikking te verkleinen.

Rode biet

Bieten zijn een andere groente die op de lijst staat van ‘welke groenten zijn goed voor honden’.

Rauwe rode biet is vrij stevig en kan moeilijk zijn voor honden om op te kauwen en te verteren. Dit betekent dat het ook een potentieel verstikkingsgevaar is.

Door rode biet te koken, wordt het zachter en wordt het voor je hond gemakkelijker om zonder problemen te verteren.

Bieten bevatten onder andere vitamine A en C, calcium en ijzer.

Gewoon gekookte rode biet is veilig voor honden om te eten en draagt ​​een aantal geweldige voedingsstoffen bij aan hun dieet.

Broccoli

Broccoliroosjes zijn veilig voor honden om in kleine hoeveelheden te eten. Deze groente bevat vitamine C, A, B1, B5, B6, calcium, zink en andere voedingsstoffen.

Broccoli mag echter nooit meer dan 10% van de dagelijkse voeropname van je hond uitmaken.

Deze veggie bevat ook isothiocyanaten. Als je hond te veel broccoli eet, kunnen de isothiocyanaten lichte tot ernstige gastro-intestinale klachten veroorzaken.

Ze kunnen zelfs dodelijk zijn als je hond een grote hoeveelheid van deze groente binnenkrijgt. Maar de hoeveelheid hangt onder andere af van de grootte, het gewicht, de leeftijd van je hond.

Het kan dus zijn dat je liever eerst met je dierenarts wilt praten voordat je deze groente aanbiedt. Dit is ook altijd aan te raden. Als je het besluit aan je hond te geven, geef dan maar heel kleine hoeveelheden.

Door broccoli te koken, wordt het zachter en wordt het risico op verstikking verminderd. Het maakt het ook gemakkelijker verteerbaar.

Spruitjes

Welke groenten zijn goed voor honden? Spruitjes kunnen in kleine hoeveelheden goed zijn voor honden!

Spruitjes bevatten vitamine K, A, C, B1 en B6.

Maar ook dit is een andere groente die de stof isothiocyanaat bevat. Te veel spruiten kunnen leiden tot ernstige gastro-intestinale klachten bij honden.

Bied je hond dus nooit een grote hoeveelheid van deze groente aan, maar alleen kleine porties. En houd er rekening mee dat het behoorlijk stinkende scheten kan veroorzaken!

Door spruitjes te koken, worden ze beter verteerbaar. Snijd ze in stukken om het risico op verstikking te verminderen.

Wortels

Wortelen zijn een veilige en populaire groentekeuze voor honden. In feite is het een veelgebruikt ingrediënt in commercieel hondenvoer.

Wortelen bevatten antioxidanten, vitamine K en vitamine B6.

Rauwe wortels kunnen verstikkingsgevaar opleveren, maar sommige honden zullen ook genieten van hun hardheid om op te kauwen.

Rauwe wortelen kunnen ook helpen om de vorming van tandplak tegen te gaan en de tandgezondheid te verbeteren.

Door wortelen te koken, worden ze zachter, waardoor ze gemakkelijker te kauwen en te verteren zijn.

Je kunt wortelen aanbieden met de schil erop of eraf, maar zorg er hoe dan ook voor dat ze gewassen zijn.

Bloemkool

Welke groenten zijn nog meer goed voor honden? Bloemkoolroosjes staan ook op de lijst!

Bloemkool bevat vitamine K en C, vezels, calcium, kalium en meer.

Ongekookt kan deze groente moeilijk verteerbaar zijn, kauwen en verstikkingsgevaar opleveren. Maar door ze te koken, worden ze zachter en wordt dit risico verkleind.

Te veel bloemkool voeren kan gastro-intestinale problemen veroorzaken, zoals gas- en maagklachten.

Bied dus ook maar kleine hoeveelheden van deze groente aan.

Selderij

Selderij bevat vezels, vitamine A, C en K, evenals verschillende antioxidanten.

Net als andere groenten, moet het in kleine stukjes worden gesneden voordat je het aanbiedt om het risico op verstikking te verminderen.

Geef je hond niet te veel selderij als vast onderdeel van zijn dieet, aangezien dit een relatief hoog zoutgehalte heeft in vergelijking met andere groenten.

Bovendien kan te veel vezels spijsverteringsproblemen veroorzaken.

Maar over het algemeen is dit voedsel een veilige traktatie die je af en toe aan je hond kunt geven.

Maïs

Hoewel maïs een belangrijk graangewas is, beschouwen veel mensen maïskolven als een groente. Dus is dit eigenlijk wel een goede groente voor honden?

De maïskorrels zijn in ieder geval veilig voor je hond om te eten. Maar de kolf zelf is dat niet. De kolf kan darmblokkades veroorzaken die erg gevaarlijk zijn.

Dus als je je hond deze groente wilt voeren, haal de mais dan van de kolf af voordat je dit aan je hond geeft.

Maïs is nogal een zetmeelrijk voedsel. Het kan voor honden moeilijk zijn om te verteren en kan zelfs intact door hun spijsverteringsstelsel gaan.

Dus hoewel maïs veilig is, zullen andere groenten over het algemeen meer voeding bieden en beter zijn voor je hond.

Groene bonen

Groene bonen zijn een andere veilige en smakelijke traktatie.

Ze bevatten ijzer, magnesium, kalium en een aantal goede vitamines. Ze bevatten echter veel vezels, dus ze kunnen problemen veroorzaken als je hond te veel sperziebonen eet.

Bonen en andere peulvruchten zijn ook veelvoorkomende boosdoeners voor winderigheid bij honden!

Honden kunnen sperziebonen rauw of gekookt eten. Maar ze zullen zachter en gemakkelijker verteerbaar zijn als ze gaar zijn.

Zorg ervoor dat je ze in kleinere, hapklare stukjes snijdt, zodat ze minder snel verstikkingsgevaar opleveren.

Okra

Okra is een andere groente die veilig is voor honden om af en toe te eten. Zelfs de zaden van deze groente zijn veilig voor honden.

Okra heeft een hoog gehalte aan vitamine C, foliumzuur, calcium en kalium.

Ongekookte okra kan moeilijk te kauwen en te verteren zijn. Door het te koken, wordt het zachter en gemakkelijker.

Deze groente kan af en toe een voedzame traktatie zijn, maar mag niet te veel van het dieet van je hond uitmaken.

Geef je hond in geen geval gebakken of ingelegde okra.

Erwten

Erwten zijn ook een populaire keuze om aan je hond te geven! Deze groente heeft veel variaties die veilig zijn voor honden: sugar snaps, doperwten, peultjes.

Over het algemeen, als de peulen veilig zijn voor mensen, zijn ze ook veilig voor honden. Maar peulen van erwten kunnen verstikking bij honden veroorzaken. Geef deze dus niet aan je hond.

Erwten bevatten vitamine A, K en B-vitamines. Ze bevatten ook verschillende mineralen.

Als tussendoortje zijn erwten een goede optie voor de meeste honden. Maar ze zijn geen goede keuze voor honden met nierproblemen, vanwege de hoeveelheid kalium en fosfor die ze bevatten.

Aardappelen

Gekookte, geschilde aardappelen zijn veilig voor honden om te eten. Maar rauwe aardappelen, aardappelschillen en aardappelscheuten bevatten een stof genaamd solanine, die gevaarlijk is voor honden.

Aardappelen zijn een koolhydraatrijke groente die een geweldige energiebron kan zijn. Maar te veel kan leiden tot gewichtstoename van je hond.

In kleine hoeveelheden kan deze groente goed zijn voor honden.

Maar geef ze nooit te veel aardappel, want honden komen hierdoor gemakkelijk aan. En bied nooit rauwe aardappelen, of aardappelschillen en spruitjes aan.

Spinazie

In kleine hoeveelheden is spinazie veilig voor honden om te eten. Het bevat vitamine A, B, C en K, evenals verschillende mineralen en antioxidanten.

Het is gemakkelijker voor honden om te kauwen en te verteren dan harde wortelgroenten.

Maar er is een keerzijde.

Spinazie bevat veel oxaalzuur. Deze stof voorkomt dat het lichaam van je hond calcium op de juiste manier opneemt, waardoor de stofwisseling onevenwichtig wordt.

In extreme gevallen kan dit nierfalen veroorzaken. Dus hoewel kleine hoeveelheden spinazie veilig zijn, zijn andere groenten een betere optie.

Zoete Aardappel / Yams

In tegenstelling tot normale aardappelen bevatten zoete aardappelen geen solanine (wat slecht is voor je hond).

Rauwe zoete aardappelen kunnen echter nog steeds moeilijk te kauwen en verteren zijn. Het is dus het beste om ze te schillen en te koken voordat je deze koolhydraatrijke groente aan je hond aanbiedt.

Te veel zoete aardappel kan leiden tot gewichtstoename. Het mag dus geen groot deel uitmaken van het dieet van je hond.

Maar zoete aardappelen kunnen een goede traktatie zijn voor honden.

Alleen omdat deze groenten over het algemeen veilig zijn voor honden, wil nog niet zeggen dat alle honden er goed op zullen reageren.

Sommige honden kunnen allergisch zijn voor bepaalde groenten- of voedselfamilies.

Als je hond tekenen van onwel voelen vertoont na het eten van dit nieuwe voer, neem dan contact op met je dierenarts.

Groenten die je je hond NOOIT zou moeten geven

Er zijn enkele groenten die gevaarlijk zijn voor onze honden.

Ui & prei

Uien en prei zijn giftig voor honden. Ze mogen nooit aan honden worden gegeven en mogen dus ook nooit worden opgenomen in het voedingspatroon van je hond.

Paddestoelen

In de winkel gekochte paddenstoelen zoals champignons zijn over het algemeen oké voor honden om te eten, maar wilde paddenstoelen kunnen erg gevaarlijk zijn. Als je niet zeker weet of ze veilig zijn, kunt je het risico het beste vermijden.

Boerenkool

Ten slotte zijn zeer kleine hoeveelheden boerenkool oké voor honden. Maar veel dierenartsen raden af ​​om deze groente te voeren. Het bevat schadelijke verbindingen zoals calciumoxalaat en isothiocyanaten.

Deze verbindingen kunnen leiden tot nierproblemen en maagirritatie.

Bovendien moet beschimmeld voedsel worden vermeden. Zorg ervoor dat alle groenten die je aan je hond geeft, vers en gewassen zijn.

Welke groenten zijn goed voor honden?

Er zijn nogal wat hond vriendelijke groenten. Maar niet alle honden zullen van ze houden! 

Heb jij weleens geprobeerd je hond groenten op deze lijst te geven? Welke groenten zijn de favorieten van jouw hond? En zijn er nog andere groenten die jij aan je hond geeft? 

Laat het weten in de reacties hieronder!

Plaats een reactie