Golden Retriever gezondheidsproblemen en kwalen

Golden retriever puppy’s zijn schattige, lieve bundels van energie. Maar wat belangrijk is om te weten is of golden retrievers veel gezondheidsproblemen hebben als ze opgroeien. Gelukkig kan een goede fokker selecteren op sterke gezondheidsgenen. Maar golden retrievers zijn nog steeds vatbaar voor enkele gezondheidsproblemen. In dit artikel bespreek ik enkele van de gezondheidsproblemen en symptomen van de golden retriever waarvan je op de hoogte moet zijn voordat je een puppy overweegt en neemt.

Disclaimer: Ondanks dat ik mijn best heb gedaan zoveel mogelijk informatie uit te zoeken, bestaat de kans dat er iets niet klopt. Raadpleeg bij twijfels daarom altijd je dierenarts of andere medische professional!

Welke soorten gezondheidsproblemen hebben golden retrievers?

Zoals veel rashonden, zijn golden retrievers vatbaar voor verschillende gezondheidsproblemen. Gelukkig kunnen strikte fokpraktijken sommige van deze aandoeningen helpen voorkomen, en andere kunnen worden beheerd met medicatie en veterinaire zorg.

Heupdysplasie

Een van de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij de golden retriever is heupdysplasie, een veel voorkomende skeletaandoening bij honden van grote rassen. Bij heupdysplasie ontwikkelen de kogelgewrichten van de heupen van de hond zich niet correct, en de botten malen tegen elkaar wanneer de hond beweegt.  Deze toestand is buitengewoon pijnlijk. 

Het is ook een progressieve aandoening – het slijten zorgt ervoor dat het gewricht na verloop van tijd verslechtert totdat het uiteindelijk stopt met functioneren zoals het hoort en de mobiliteit van de hond aanzienlijk schaadt. Vanwege hun grootte zijn golden retrievers bijzonder vatbaar voor heupdysplasie. Maar gerenommeerde fokkers zullen zorgvuldig naar de gezondheidsgeschiedenis van hun honden kijken en alleen honden fokken die waarschijnlijk gezonde puppy’s zullen produceren om de kans op heupdysplasie van de golden retriever te minimaliseren.

Kanker

Een paar soorten kanker vormen een bedreiging voor golden retrievers – met name hemangiosarcoom, dat ongeveer één op de vijf golden retrievers treft, en lymfoom, dat ongeveer één op de acht treft. Hemangiosarcoom is een kanker van de endotheelcellen die de bloedvaten bekleden, maar de tumoren ervan vormen zich vaak in de vaatorganen, met name de lever, milt, longen en het hart. Lymfoom is een kanker van het lymfoïde weefsel en het witte bloedcelweefsel. Osteosarcoom, een botkanker, en mestceltumoren, die massa’s in de huid of organen vormen, zijn ook bedreigingen.

Huid condities

Golden retrievers zijn bijzonder vatbaar voor een huidaandoening die bekend staat als congenitale ichthyosis, die de groei van een schilferige huid op de buik van een hond veroorzaakt. De naam komt van ichthys, het Griekse woord voor vis, omdat de uitslag qua uiterlijk lijkt op visschubben. Deze ziekte is niet te genezen, maar hondenbezitters kunnen de symptomen mogelijk onder controle houden met speciale shampoos en spoelingen. Andere huidproblemen van de golden retriever die vaak worden opgemerkt in de golden retriever zijn onder meer uitwendige oorontstekingen, contactdermatitis, allergische dermatitis en demodectische schurft. Seborrhea, talgcysten, granulomen en lipomen komen ook vaak voor.

Borstproblemen

Sommige golden retrievers kunnen pneumothorax ontwikkelen, die optreedt wanneer lucht in de borstholte lekt. Pneumothorax komt voornamelijk voor bij rassen met een groot diep bovenlijf. Het kan ademhalingsmoeilijkheden, hoesten, blauw tandvlees, een opgeblazen borstkas en algemeen leed veroorzaken, en onbehandelde pneumothorax kan uiteindelijk de longen beschadigen. Een dierenarts kan een noodprocedure uitvoeren om lucht rond de longen te laten ontsnappen. Langdurige behandeling kan chirurgische ingrepen of medicatie omvatten.

Von Willebrand-ziekte

De ziekte van Von Willebrand (vWD) is een bloedstollingsziekte. Het treedt op wanneer het lichaam van een hond te weinig van een stof produceert die bekend staat als von Willebrand-factor (vWF), wat nodig is om het bloed goed te laten stollen. Getroffen golden retrievers hebben meestal type 1 vWD, waarbij het bloed van de hond lage concentraties vWF en een normale plasmastructuur bevat. De ziekte leidt tot overmatige inwendige en uitwendige bloedingen en veroorzaakt bijzondere problemen met overmatig bloedverlies na een operatie.

Knieproblemen

Problemen met het voorbeen van de golden retriever omvatten vaak knieklachten zoals kruisbandrupturen en patella luxatie. Patellaire luxatie is een veel voorkomende aandoening bij honden en veel rassen hebben er een genetische aanleg voor. Het wordt meestal gezien bij kleinere honden, maar kan ook voorkomen bij rassen zoals golden retrievers. Het treedt op wanneer de knieschijf uit zijn natuurlijke positie glijdt. Het kan ertoe leiden dat de hond moeite heeft met het dragen van het aangedane been en de kans op letsel aan de kruisbanden vergroot. De kruisbanden zijn de twee weefselbanden die het kniegewricht bij elkaar houden en het goed laten functioneren. Bij mensen worden deze ligamenten, bekend als de voorste kruisband (ACL) en mediale collaterale ligament (MCL), vaak geblesseerd tijdens sporten. Wanneer ze scheuren, kunnen ze de hond extreme pijn veroorzaken en chirurgische ingreep vereisen.

Staar

Staar is bij golden retrievers vaak erfelijk. Honden met een genetische aanleg kunnen zelfs op jonge leeftijd vertroebeling van hun lenzen krijgen, meestal tussen 1 en 3 jaar oud. Hoewel staar het gezichtsvermogen onaangetast kunnen laten, kunnen ze ook zichtproblemen en blindheid veroorzaken.

Hypothyreoïdie

Hypothyreoïdie, of een lage productie van endocriene hormonen in de schildklier, komt relatief vaak voor bij golden retrievers. Het kan leiden tot een verlaagde lichaamstemperatuur, gewichtstoename, dunner worden van de staart, verdikking van de huid, verminderde activiteit en gedragsveranderingen. Gelukkig kunnen eigenaren de hypothyreoïdie van een hond meestal beheersen met medicatie waarmee de hond een vol, actief leven kan leiden.

Oorinfecties

Uitwendige oorontstekingen zijn de belangrijkste oorzaak van huidinfecties bij golden retrievers. Elk hondenras dat, zoals de golden retriever, geniet en veel tijd in het water doorbrengt, zal ook vatbaar zijn voor infecties van het binnenoor. De slappe oren van het goud dragen bij aan het probleem door vocht en bacteriën vast te houden. Je kunt deze echter helpen voorkomen door de oren van je hond grondig af te drogen nadat het waterspel voorbij is.

Opgeblazen buik

Een van de belangrijkste spijsverteringsproblemen van de golden retriever is een opgeblazen buik. Het grote formaat van golden retrievers maakt ze vatbaar voor een opgeblazen gevoel, wat meestal voorkomt bij honden met een groot bovenlijf. Als je golden retriever voor of na het sporten een grote maaltijd eet, kan deze inspanning ervoor zorgen dat de maag van de hond draait en kantelt. Dit draaien zorgt ervoor dat de maag zich met lucht vult en voorkomt dat bloed terugkeert van de achterhand van de hond naar het hart. 

Het snijdt ook de bloedtoevoer naar de milt en alvleesklier af, die dan giftige chemicaliën afgeven die het hart onmiddellijk kunnen stoppen. Zichtbare symptomen zijn onder meer zwelling van de maag, ademhalingsmoeilijkheden, overmatig kwijlen, braken, een zwakke pols en bleek tandvlees. Een opgeblazen buik is een buitengewoon ernstig probleem en leidt in veel gevallen tot de dood als het niet meteen wordt behandeld. Als je deze symptomen opmerkt bij je golden retriever, zoek dan onmiddellijk medische hulp.

Cardiovasculaire en respiratoire aandoeningen

Hartproblemen met een golden retriever komen ook maar al te vaak voor. Subvalvulaire aortastenose (SAS) is de meest voorkomende aangeboren hartaandoening bij golden retrievers. Deze aandoening is een hartruis dat optreedt wanneer zich abnormaal weefsel net onder de aortaklep vormt en een obstructie creëert die het hart dwingt harder te werken om bloed te pompen. Veel honden met SAS zijn asymptomatisch totdat ze instorten, schijnbaar zonder reden en vaak op jonge leeftijd.

Golden retrievers zijn ook vatbaar voor aandoeningen zoals gedilateerde cardiomyopathie (DCM), een ziekte die ervoor zorgt dat het hart vergroot wordt en moeite heeft met het rondpompen van bloed. Recent onderzoek suggereert ook een verband tussen DCM en diëten die peulvruchten en aardappelen bevatten, maar er is meer onderzoek nodig om vertekening uit te sluiten en een echte causaliteit vast te stellen. Sommige honden kunnen ook larynxverlamming oplopen, wat gebruikelijk is bij oudere golden retrievers en het voor hen moeilijk maakt om te ademen.

Conclusie, moet je een Golden  Retriever nemen?

Moet je, gezien de hierboven genoemde problemen, echt enthousiast zijn om een ​​golden retriever in je leven te nemen?

Het antwoord is een onvoorwaardelijk ja!

Goed gefokte, goed gesocialiseerde golden retrievers zijn loyale, aanhankelijke, speelse, mooie honden die je vele jaren genegenheid, avonturen en een liefdevolle band als geen ander zullen bezorgen. Het verwelkomen van een donzige gouden bundel liefde in je huis zal je leven vullen met onvoorstelbare vreugde en beloningen. Heb jij een golden retriever? Hopelijk is deze erg gezond en leeft deze een mooi leven! Heeft deze toch gezondheidsproblemen en heb je hier wat op gevonden? Laat het weten in de reacties hieronder!

Speciaal voor Golden Retriever eigenaren

Om je Golden Retriever op te voeden tot een gezonde en gehoorzame hond is het belangrijk om rekening te houden met de specifieke behoeften van het ras. Het “Golden Retriever Handboek” is een uitgebreide gids die alle benodigde informatie bevat voor het opvoeden van je hond. Het boek is beschikbaar voor aankoop met een speciale kortingscode, waardoor je het volledige pakket inclusief bonussen kunt krijgen voor slechts €37,- in plaats van de normale prijs van €96,75.

(laden van de pagina kan ivm de kortingscode soms even duren)

Plaats een reactie