Franse Bulldog traanvlekken: hoe je vlekken gemakkelijk kunt reinigen en verwijderen

Traanvlekken zijn een veelvoorkomend cosmetisch probleem dat bij veel hondenrassen voorkomt. Brachycefale rassen, waaronder Franse Bulldoggen, zijn bijzonder vatbaar voor deze aandoening en hebben veel meer aandacht nodig om de vacht rond hun ogen en snuit schoon te houden.In dit artikel ga ik met je delen wat ik de afgelopen jaren heb geleerd. 

Hoewel onze eigen Frenchie Buddha niet vaak traanvlekken krijgt, maak ik zijn tranen schoon als hij er wel last van heeft.Lees verder om erachter te komen waarom je Franse Bulldog traanvlekken heeft, wanneer het een infectie kan zijn en hoe je deze veilig kunt reinigen en verwijderen.

Waarom heeft mijn Franse Bulldog traanvlekken?

Oogvlekken bij Franse Bulldogs zijn voornamelijk te wijten aan de manier waarop onze honden zijn gefokt. Je Frenchie heeft platte muilkorven en ogen die verder naar voren in de schedel zitten. Door deze fok wordt de ontwikkeling van de traankanalen vaak aangetast, wat leidt tot traanvlekken en infecties. Simpel gezegd worden de traankanalen krom of smal, en daar begint het probleem. De grootte en positie van de ogen van je Frenchie betekenen ook dat ze meer tranen moeten produceren om het droge-ogen-syndroom te voorkomen.In het licht hiervan hebben Frenchies de neiging veel vatbaarder te zijn voor traankleuring dan andere rassen, vooral Frenchies met een lichtere vacht, waar het ook veel meer opvalt.

Waarom kunnen de traanvlekken er rood uitzien?

Franse Bulldogs hebben rode traanvlekken. Het valt veel meer op bij lichtere Frenchies en kan eigenaren in paniek raken. Maar maak je geen zorgen, het is geen bloed! De belangrijkste boosdoener voor rode tranenvlekken bij alle honden is een organische verbinding genaamd porfyrine. 

Porfyrine wordt aangetroffen in het speeksel, de urine en de tranen van je hond en wanneer het in contact komt met een lichtgekleurde vacht, zal het meestal bruin, rood of roze kleuren. Als je hond de gewoonte heeft om op een poot of een ander deel van zijn lichaam te kauwen of te likken, zult je na verloop van tijd waarschijnlijk ook vlekken op dit gebied zien.

Moet je je zorgen maken over de oogvlekken van je Frenchie?

In de meeste gevallen zijn traanvlekken gewoon lelijk en niet meer dan een cosmetisch probleem. Ik ben echter niet je dierenarts, dus als je Frenchie overmatige traanvlekken heeft in combinatie met wat duidelijk oogongemakken lijken, raad ik je aan contact op te nemen met je dierenarts.Mijn Frenchie heeft nogal onregelmatige traanvlekken, ik maak deze misschien eens in de twee maanden schoon. We hebben vastgesteld dat het regelmatig reinigen van het gezicht met een vochtige doek of door dierenartsen aanbevolen doekjes kan helpen om verkleuring van de vacht te verminderen.Dit is ook essentieel om de plooien rond het gezicht van je hond schoon te houden. 

Als je de traanvlekken van een Franse Bulldog regelmatig schoonmaakt, kun je het risico op bacteriële infecties helpen verminderen, die de ogen verder kunnen irriteren en verdere problemen kunnen veroorzaken. Overmatige tranen kunnen soms wijzen op een ernstiger medisch probleem. 

Als de ogen van je Frenchie dagen achtereen extreem vochtig of geïrriteerd lijken en als je Frenchie tekenen van ongemak vertoont, is het de moeite waard om ze voor controle naar de dierenarts te brengen. Overmatige traanproductie en geïrriteerde ogen kunnen symptomatisch zijn voor verstopte traankanalen, misvormde wimpers, ooginfecties, allergieën of vreemde voorwerpen die in het oog zijn opgesloten. Misschien ben je daarom ook geïnteresseerd in het lezen van deze andere blogposts die ik heb geschreven, omdat het een of beide van de onderstaande problemen kan zijn:

 • Cherry eye bij honden
 • Waarom heeft mijn Franse bulldog rode ogen?

Als je verder naar beneden op de pagina scrolt, kun je meer informatie lezen over de mogelijke oorzaken van een Franse Bulldog traaninfectie.Je vind hier ook wanneer je hond mogelijk een veterinaire behandeling nodig heeft.

Hoe Franse Bulldog-traanvlekken te verwijderen

Voordat je traanvlekken probeert te verwijderen die je Frenchie al heeft, is het een goed idee om de oorzaak te achterhalen. Je bespaart jezelf veel tijd, energie en geld door eerst het onderliggende probleem aan te pakken. Daarom raad ik je aan om met een dierenarts te praten voor het geval je twijfelt over de oorzaak. Mijn Frenchie heeft geen oogproblemen, dus ik weet dat zijn traanvlekken simpelweg te wijten zijn aan zijn genetica en gemakkelijk kunnen worden schoongemaakt. Wanneer je bezig gaat met het schoonmaken van Frenchie-traanvlekken, kun je het beste één keer per dag zijn gezicht reinigen. Je kunt dit doen met een warme, vochtige doek of met een door een dierenarts aanbevolen doekje. Het is essentieel om ervoor te zorgen dat als je klaar bent met schoonmaken, je ook de huid droogt. Vocht opgesloten tussen de gezichtsplooien kan zich ontwikkelen tot een bacteriële infectie (vochtige huidplooi dermatitis), die het probleem alleen maar erger maakt.

Dit is hoe je het kan doen:

 • Gebruik een vochtige en schone doek of een door dierenarts aanbevolen gezichtsdoekje voor honden.
 • Veeg naar beneden en weg van het oog, zonder het doekje in het oog van je Frenchie te krijgen.
 • Zorg ervoor dat je ook van deze gelegenheid gebruik maakt om in en onder de plooien op het gezicht van je hond te komen.
 • Als er nog steeds vlekken zijn, kun je traanvlekken op de vacht van je Frenchie verwijderen door een reinigingsoplossing te gebruiken. 
 • Gebruik een schone en droge doek om tussen de gezichtsvouwen te drogen, zodat er geen vocht achterblijft.

Als je Frenchie regelmatig moet worden schoongemaakt, kun je de traanvlekken thuis verwijderen door hun gezicht maximaal één keer per dag schoon te maken.

Disclaimer: raadpleeg altijd je dierenarts voordat je een commercieel reinigingsproduct op je Frenchie gebruikt. Zij zullen je adviseren wat het beste is voor jouw individuele hond en controleren op behandelbare problemen zoals infecties en blokkades.

Behalve dat je de huid drooghoudt, is het essentieel om haar onder de ogen kort te houden. Als je dit doet, wordt schoonmaken en algemeen onderhoud gemakkelijker.

Hoe je Franse Bulldog traanvlekken kunt voorkomen en verminderen

Er zijn ook enkele stappen die je kunt nemen om te voorkomen dat Franse Bulldog-traanvlekken zich in de eerste plaats voordoen, of op zijn minst hun regelmaat verminderen. Hoewel het niet altijd mogelijk is om ooginfecties helemaal te voorkomen, zijn er een paar dingen die je kunt doen om te voorkomen dat ze bij je eigen Frenchie optreden. Een van de beste dingen die je voor je hond kunt doen, zijn onder andere:

 • Maak het gezicht van je Frenchie een of twee keer per dag schoon met een vochtige doek of een door een dierenarts aanbevolen doekje. Door ervoor te zorgen dat de plooien schoon en droog blijven, worden infecties aanzienlijk voorkomen.
 • Houd het haar rond de ogen kort.
 • Investeer in een goede hondenbril om hun ogen te beschermen tegen trauma en vreemde voorwerpen als je in stoffige omstandigheden leeft.
 • Hoe mild ook, het is van vitaal belang dat oogletsel en ooginfecties worden behandeld zodra je merkt dat er iets mis is. Het negeren van het probleem kan leiden tot langdurige schade, zoals littekens, slechtziendheid of zelfs blindheid.

Afgezien van de verzorgingstips hierboven, zijn er andere manieren waarop je de traanvlekken van je Franse Bulldog kunt verwijderen. Dit zijn tips die niet zo voor de hand liggend zijn, maar dierenartsen raden dit wel vaak aan. 

1. Gebruik stalen of keramische schalen

Het is de moeite waard om naar de voer- en waterbakjes van je hond te kijken.  Dierenartsen raadden aan om plastic voerbakjes te vervangen door roestvrij staal of keramiek. Plastic schalen bevatten vaak bacteriën en zijn veel moeilijker te steriliseren. Veel honden zullen ook last hebben van plastic allergieën, wat kan leiden tot oogvlekken. Keramische kommen zijn doorgaans hygiënischer, maar als je scheurtjes of spaanders opmerkt, kunt je ze het beste meteen vervangen. Zelfs kleine scheurtjes kunnen bacteriën bevatten die erg moeilijk te steriliseren zijn. Het wordt ook aanbevolen dat eigenaren de voerbak van hun hond elke dag of om de dag schoonmaken. Door dit te doen, wordt de opbouw van bacteriën voorkomen. Veel eigenaren zweren ook bij de waterkwaliteit. Probeer, als je kunt, je Frenchie toegang te geven tot onbeperkt, gefilterd water.

2. Voeding en stress

Dierenartsen raden ook aan om stress te verminderen en voor goede voeding te kiezen. Voordat je belangrijke aanpassingen in het dieet van je Frenchie aanbrengt, is het een goed idee om eerst met je dierenarts te praten. Ze zouden je advies moeten kunnen geven op basis van de levensstijl, leeftijd, gezondheid en huidige voeding van je Frenchie.Een andere manier waarop je je Frenchie kunt helpen, is door de huid net onder de traankanalen zachtjes te masseren. Door dit dagelijks te doen, kun je eventuele verstopping van de traankanalen losmaken.

3. Verander hun waterkwaliteit

Traanvlekken kunnen ook ontstaan ​​wanneer Frenchie’s water drinkt dat rijk is aan mineralen. Gebruik gezuiverde, gedestilleerde of omgekeerde osmose waterbronnen. 

4. Onderzoek voedseladditieven

Sommige eigenaren vullen het voer van hun hond aan met voedseladditieven. Het kan zijn dat een je Frenchie gevoelig is voor een van deze additieven.

Andere redenen voor Franse Bulldog-traanvlekinfecties

Eerder zei ik dat er andere redenen kunnen zijn waarom je Frenchie traanvlekken heeft. Hieronder staan ​​een aantal redenen waarom er overproductie van tranen, slechte traanafvoer of mogelijke traanvlekinfecties kunnen zijn.

Leeftijd (traanvlekken bij puppy’s)

Hoewel je Frenchie nog een puppy bent, kun je verwachten dat je veel extra vocht rond de ogen zult zien. Meestal is dit het resultaat van het feit dat ze nog steeds groeien en van de ontwikkeling van de gezichtsstructuur. Het is ook niet ongebruikelijk om te zien dat je Frenchie tekenen van overmatige tranen vertoont tijdens het tandjes krijgen. Zodra ze echter op tweejarige leeftijd volwassen zijn, zou je dit moeten zien afnemen. Zelfs als overmatig tranen gebruikelijk is bij puppy’s, is het toch een goed idee om met een dierenarts te praten over je eventuele zorgen. Er is een kans dat de symptomen die je ziet wijzen op een allergie of irritatie, vooral als je puppy enig ongemak of tekenen van zwelling rond het gezicht vertoont.

Fokken

Hoewel het niet ongebruikelijk is om tranenvlekken te zien bij veel verschillende rassen, zijn Frenchies bijzonder vatbaar vanwege de manier waarop ze zijn gefokt. Met hun grote, uitstekende ogen en korte snuiten zijn ze vatbaarder voor misvormde traankanalen. Bovendien betekenen de grootte en positionering van hun ogen dat ze meer tranen moeten produceren om droge ogen te voorkomen.

Speciaal voor Franse Bulldog eigenaren

Franse Bulldogs hebben een speciale handleiding nodig omdat elk hondenras anders is. Het “Franse Bulldog Handboek” is een boek dat alles bevat wat je moet weten om je Franse Bulldog op te voeden tot een gezonde en gehoorzame hond.

De auteur van het handboek heeft meer dan 25 jaar ervaring in het trainen, opvoeden en verzorgen van Franse Bulldogs en deelt alle informatie en tips in het boek. Als je het boek via onderstaande speciale kortingscode koopt, krijg je het volledige pakket voor een verminderde prijs van €37,-, inclusief bonussen in plaats van de normale prijs van €96,75 .

(laden van de pagina kan ivm de kortingscode soms even duren)

Geblokkeerde traankanalen

Veel honden met een plat gezicht, waaronder Frenchies, hebben moeite met het correct draineren van hun ogen. Door de structuur van het gezicht lopen de tranen vaak niet weg door de traankanalen zoals bij andere honden. In plaats daarvan rollen de tranen rechtstreeks op het gezicht. Sommige Frenchies hebben ook misvormde traankanalen waar de ingang tijdens de ontwikkeling nooit is geopend. Als dit het geval is, bestaat de mogelijkheid dat je dierenarts het traankanaal operatief kan openen. Ook is er een kans dat het verstopte traankanaal het gevolg is van een chronische ooginfectie of allergie. Als dit het geval is, moet je dierenarts verlichting kunnen bieden door de traankanalen door te spoelen.

Irritaties van buitenaf

Als het je Frenchie is gelukt om iets in zijn ogen te krijgen, zoals zand, gras of vuil, kan dit leiden tot overmatig scheuren. Afgezien hiervan kun jr ook tekenen van ooglidspasmen, lichtgevoeligheid, onvrijwillig knipperen, zwelling, verminderd zicht en algemene oogirritatie zien. Als je vermoedt dat je Frenchie iets in hun oog heeft, moet je je Frenchie zo snel mogelijk naar de dierenarts brengen voor behandeling. Mogelijke oplossingen zijn: het oog doorspoelen of het vreemde stof te verwijderen terwijl je Frenchie verdoofd is.

Distichiasis

Distichiasis is een veel voorkomende aandoening die resulteert in abnormale wimpergroei. Wanneer dit gebeurt, kunnen wimpers tegen het hoornvlies wrijven en in het algemeen de ogen irriteren. Als gevolg hiervan zal je Frenchie doorgaans meer tranen produceren als het lichaam probeert het “vreemde lichaam” weg te spoelen. Als je vermoedt dat je Frenchie deze aandoening heeft, kun je dit het beste zo snel mogelijk door een dierenarts laten controleren.  Indien onbehandeld, kan distichiasis littekens veroorzaken, wat de traanproductie en traankleuring verder zal verergeren.

Littekens

Waar je Frenchie een oogletsel of een chronische ooginfectie heeft gehad, kan dit uiteindelijk leiden tot littekens in het binnenoog. Distichiasis kan dit ook tot gevolg hebben als het niet wordt behandeld. De littekens kunnen de normale traanafvoer belemmeren of blokkeren, wat resulteert in verhoogde traankleuring.

Allergieën en infecties

Allergische reacties en ooginfecties zijn twee andere veel voorkomende oorzaken van overmatige traanproductie bij honden. Bij het kijken naar allergieën, waaronder hooikoorts, voedselallergieën of een reactie op plastic, zijn hier de symptomen waar je op moet letten:

 • Zwelling van het gezicht, oogleden en lippen.
 • Rode en ontstoken huid.
 • Jeuk.
 • Niezen.
 • Netelroos.
 • Oor infecties.
 • Overmatig likken.
 • Geïrriteerde ogen.
 • Braken en diarree.

Als het gaat om ooginfecties, of het nu gaat om conjunctivitis, een ontstoken hoornvlies of uveïtis, zijn hier enkele van de symptomen waar je op moet letten:

 • Rode en geïrriteerde ogen.
 • Zwelling rond de ogen.
 • Turen.
 • Regelmatig knipperen.
 • Ogen gesloten houden.
 • Overmatige, dikke en / of stinkende traanproductie.
 • Gevoeligheid voor licht.
 • Pootjes in het gezicht en oog.
 • Ooginfecties

Franse Bulldoggen zijn helaas vatbaar voor verschillende oogproblemen, waaronder droge ogen, cherry eye, hoornvlieszweren, algemeen oogletsel en ooginfecties. Door de positionering van Frenchie’s ogen en hun afgeplatte muilkorven zijn hun ogen minder beschermd dan bij andere rassen. Als gevolg hiervan zijn ze vatbaarder voor verschillende oogletsels en infecties. Enkele van de meest voorkomende oorzaken van ooginfecties bij Frenchie’s zijn:

 • Schimmel.
 • Virussen (herpes, hondengriep, hepatitis, enz.).
 • Bacteriën (ziekte van Lyme, leptospirose, brucellose bij honden, enz.).
 • Irriterende stoffen.
 • Buitenlandse lichamen.
 • Parasieten.
 • Schade aan het hoornvlies.
 • Oogtrauma.

Ooginfecties kunnen ook symptomatisch zijn voor ernstigere medische aandoeningen, zoals:

 • Tumoren.
 • Cherry eye.
 • Ooglidafwijkingen.
 • Vergiftiging.
 • Problemen met traankanalen.
 • Glaucoom.

Wanneer moet je een dierenarts bellen?

Overmatige traanproductie en traankleuring zijn niet ongebruikelijk bij Frenchies en zijn meestal niet ernstig. Als je echter een combinatie van de onderstaande symptomen opmerkt, moet je je Frenchie zo snel mogelijk door een dierenarts laten nakijken:

 • Plotseling begin van overmatige traanproductie of traankleuring bij volwassen Frenchies.
 • Ooglidspasmen en onvrijwillig knipperen.
 • Licht gevoeligheid.
 • Verminderd zicht.
 • Zwelling van het gezicht, oogleden en lippen.
 • Rode en ontstoken huid.
 • Jeuk.
 • Niezen.
 • Netelroos.
 • Oorinfecties.
 • Overmatig likken.
 • Rode en geïrriteerde ogen.
 • Braken en diarree.
 • Turen.
 • Ogen gesloten houden.
 • Overmatige, stinkende traanproductie.
 • Pootjes in het gezicht en oog.

Ooginfecties, chronische allergieën en verstopte traankanalen kunnen na verloop van tijd allemaal leiden tot meer gecompliceerde gezondheidsproblemen als ze niet worden behandeld. In het licht hiervan is het essentieel dat je Frenchie de juiste behandeling krijgt als je iets opmerkt.

Nawoord

In bijna alle gevallen hoef je je geen zorgen te maken over traanvlekken. Zoals ik al zei, maak de oogvlekken van mijn Frenchie een of twee keer per maand schoon, en dat is alles. Zoals bij alles van deze aard, moet je echter altijd professioneel advies inwinnen als je twijfelt over de gezondheid van je hond.

Speciaal voor Franse Bulldog eigenaren

Franse Bulldogs hebben een speciale handleiding nodig omdat elk hondenras anders is. Het “Franse Bulldog Handboek” is een boek dat alles bevat wat je moet weten om je Franse Bulldog op te voeden tot een gezonde en gehoorzame hond.

De auteur van het handboek heeft meer dan 25 jaar ervaring in het trainen, opvoeden en verzorgen van Franse Bulldogs en deelt alle informatie en tips in het boek. Als je het boek via onderstaande speciale kortingscode koopt, krijg je het volledige pakket voor een verminderde prijs van €37,-, inclusief bonussen in plaats van de normale prijs van €96,75 .

(laden van de pagina kan ivm de kortingscode soms even duren)

2 gedachten over “Franse Bulldog traanvlekken: hoe je vlekken gemakkelijk kunt reinigen en verwijderen”

 1. Mijn hondje is een witte maltezer en heeft last van overmatige traanproductie,met als gevolg; een roze snoetje,
  dit kan dus wel door de traantjes komen ,maar wat als ook zijn muiltje en kin helemaal roze zijn, dat heeft dan toch niet te maken met de traantjes.mijn hondje is nu voor een derde maal met deze onhebbelijke syntomen geplaagd.
  de twee voorgaande keren heb in een voedingssuplement gegeven Healft end Glow en binnen enkele weken is de verkleuring opgehouden ,na 90 dagen dit voedingssuplement te geven is de verkleuring volledig genezen.
  Deze keer lukt het niet , wat kan de reden zijn.

  Beantwoorden
  • Vervelend om te horen van uw maltezer. Met mijn artikelen probeer ik altijd mensen te helpen, maar ik geef geen medisch advies. U kunt in dit geval het beste even uw dierenarts raadplegen en, als u niet tevreden bent met het antwoord, een second opinion vragen bij een andere dierenarts.

   Een ander advies wat ik u nog wil geven is om eens ander hondenvoer te proberen, waar u let op de allergenen in het voer. Als u zegt dat de vorige keer voedingssupplementen hebben geholpen, dan kan het zijn dat uw hond ergens allergisch voor is.

   Beantwoorden

Plaats een reactie