Waarom heeft mijn Franse Bulldog rode ogen?

We houden van onze huisdieren, vaak op een manier die andere mensen misschien niet helemaal kunnen begrijpen. Als er iets mis is met hen, willen we antwoorden en snel. Mijn Frenchie, Buddha, kreeg vorige week bloeddoorlopen en rode ogen. Het was echt zorgwekkend, dus ik nam hem mee naar de dierenarts. Hier is wat ik geleerd heb en dat is direct een antwoord op waarom je Franse bulldog rode ogen kan hebben.

Franse bulldoggen kunnen rode en bloeddoorlopen ogen hebben vanwege een aandoening die Cherry eye wordt genoemd.Over Cherry eye heb ik al eerder een artikel geschreven, die vind je hier.Alle honden hebben een derde ooglid, een helder membraan dat het oog reinigt en tranen verspreidt. Cherry eye treedt op wanneer dit ooglid gewond of geïnfecteerd raakt. Dit resulteert in droge, bloeddoorlopen en rode ogen.Het is misschien geen cherry eye met je Frenchie.Het kan ook het droge-ogen-syndroom, hoornvlieszweren of allergie zijn. Buddha had het cherry eye probleem, dus daar zal ik eerst meer over vertellen.

Wat veroorzaakt cherry eye bij Franse bulldoggen?

Cherry eye is geen levensbedreigende aandoening (lees er hier meer over), maar het kan wel een ernstige en chronische aandoening zijn. Hoewel mijn dierenarts me geen reden kon geven waarom Franse bulldoggen zo vatbaar zijn voor het probleem, wist hij wel wat het was en hoe het kon worden behandeld.

Hoe cherry eye in een Frenchie te herkennen

Cherry Eye is gemakkelijk genoeg te herkennen, met als eerste teken dat je hond zichtbare tekenen van ongemak rond zijn ogen vertoont.Bij Buddha merkten we dat hij aan zijn oog krabde en probeerde eraan te likken, wat het ongetwijfeld bloeddoorlopen en nog erger maakte. Zijn oog was merkbaar droog en hij zag er zelf erg geïrriteerd uit.De dierenarts vertelde me dat het derde ooglid soms ook zichtbaar ontstoken is en er erg rood uitziet.Dit zijn de meest voor de hand liggende tekenen dat je Franse bulldog oogklachten heeft.Andere symptomen van cherry eye zijn een aanzienlijke toename van tranen, het oog zal tranen, opzwellen en je hond kan last hebben van verminderd zicht.Het kan zijn dat je hond slechts enkele of al deze symptomen vertoont. Als je hond een van deze problemen vertoont, doe dan wat ik ook gedaan heb ga zo snel mogelijk naar de dierenarts.Cherry eye kan snel extreem pijnlijk worden voor je hond en behandelingsopties kunnen het beste met een professional worden besproken.

Hoe rode ogen te behandelen bij een Franse bulldog

Er zijn een paar manieren om cherry eye te behandelen.Het kan chirurgisch en niet-chirurgisch worden gecorrigeerd. Gelukkig was de aandoening van Buddha niet ernstig en heb ik het vroeg genoeg opgemerkt.De meest succesvolle niet-chirurgische behandeling bestaat uit eenvoudige oogmassagetechnieken die je door je dierenarts kan worden geleerd. Dit is ook wat ik heb gedaan.Het werkte met een combinatie van enkele oogdruppels, een warme, vochtige doek en het masseren van zijn oog met een techniek die mijn dierenarts me liet zien. Na een paar weken was het een stuk beter.Door deze massages in de routine van je Frenchie te implementeren, kun je misschien alle gevallen van cherry eye aan, behalve de meest ernstige gevallen.Deze methode is echter geen genezing, hoewel het symptomen en terugkerend ongemak kan voorkomen, moet de toestand van je Franse bulldog nog steeds worden gecontroleerd door de dierenarts.

De meest succesvolle chirurgische behandeling is een zogenaamde hechtingsprocedure. Het omvat het verankeren van het vlezige deel van het membraan aan steviger weefsel in de onderste hoek van de oogkas, waardoor wordt voorkomen dat cherry eye terugkeert.Deze operatie kan een levenslange oplossing zijn, en het is onwaarschijnlijk dat je Frenchie later nog een cherry eye krijgt. Toch is dit wel mogelijk.Hopelijk hoef ik dit niet met Buddha te doen, maar het is geruststellend om te weten dat er een oplossing is als we die nodig hebben.

Wat kan er nog meer rode ogen in je Frenchie veroorzaken?

Rode ogen bij Franse buldoggen zijn niet altijd te wijten aan cherry eye, omdat dit ras vatbaar is voor een reeks verschillende bloeddoorlopen oogproblemen.Sommige van deze problemen worden veroorzaakt door omgevingsfactoren, zoals stof. Deze zijn veel gemakkelijker te behandelen, terwijl andere een bezoek aan de dierenarts vereisen.De positieve kant is dat als je eenmaal weet wat er mis is, het een stuk gemakkelijker wordt om het probleem te behandelen. Hier is een overzicht van wat er nog meer een rood of bloeddoorlopen oog in je Frenchie zou kunnen veroorzaken.

1. Droge ogen

Droge ogen betekent dat je Frenchie niet genoeg tranen produceert om zijn ogen vochtig te houden.Deze aandoening kan vele onderliggende oorzaken hebben, van allergieën en ziekten tot erfelijke problemen en omgeving.Droge ogen zorgen ervoor dat het hoornvlies van het oog en het omliggende weefsel ontstoken raken, waardoor de ogen van je Frenchie er rood of bloeddoorlopen uitzien.De ogen beginnen een dikke, troebele gele tot groene afscheiding te produceren en je hond zal gedrag vertonen zoals vaak turen of knipperen.Droge ogen zijn niet ernstig, maar het kan wel pijnlijk zijn voor je Frenchie.

Typische behandelingen zijn onder meer zalf, antibiotica of oogdruppels.Als het te wijten is aan een infectie of ziekte, zal je dierenarts je Frenchie hoogstwaarschijnlijk een antibioticum voorschrijven, dat de infectie zal opruimen en zijn rode ogen zal genezen.Voor allergieën, omgevingsfactoren of erfelijke oogproblemen zal je Frenchie waarschijnlijk dagelijks oogdruppels moeten krijgen om te voorkomen dat de symptomen terugkeren.

Speciaal voor Franse Bulldog eigenaren

Franse Bulldogs hebben een speciale handleiding nodig omdat elk hondenras anders is. Het “Franse Bulldog Handboek” is een boek dat alles bevat wat je moet weten om je Franse Bulldog op te voeden tot een gezonde en gehoorzame hond.

De auteur van het handboek heeft meer dan 25 jaar ervaring in het trainen, opvoeden en verzorgen van Franse Bulldogs en deelt alle informatie en tips in het boek. Als je het boek via onderstaande speciale kortingscode koopt, krijg je het volledige pakket voor een verminderde prijs van €37,-, inclusief bonussen in plaats van de normale prijs van €96,75 .

(laden van de pagina kan ivm de kortingscode soms even duren)

2. Hoornvlieszweren

Hoornvlieszweren zijn een van de ernstigere oogaandoeningen die je Frenchie kan krijgen. Het kan worden veroorzaakt door trauma aan het oog, onbehandeld droog oog, chemische brandwonden door shampoo en verzorgingsproducten, of een vreemde substantie die je Frenchie in zijn ogen krijgt.Hoornvlieszweren veroorzaken aanzienlijke pijn en kunnen tot blindheid leiden.Behandeling van hoornvlieszweren wordt meestal gegeven in de vorm van een antibioticum, plus wat pijnstillers voor honden.Als je denkt dat je Frenchie een hoornvlieszweer heeft, kun je hem het beste zo snel mogelijk naar een dierenarts brengen. Als de zweer ernstig is, kan een chirurgische ingreep nodig zijn om het optreden van blindheid te corrigeren en te voorkomen.

3. Koorts

Frenchies zullen ook pijnlijke en rode ogen vertonen als ze koorts hebben. De eenvoudigste manier om op koorts te controleren, is door de temperatuur van je Franse Bulldog te meten. 

Rode-ogenproblemen bij Franse bulldoggen voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Er zijn een paar dingen die je kunt doen om de ogen van je Frenchie te beschermen tegen rood en bloeddoorlopen of permanente beschadigingen. Hoewel Franse buldoggen meer kans hebben op oogproblemen dan andere rassen, zijn de meeste van deze problemen niet aangeboren en kunnen ze gemakkelijk worden vermeden. Hier kun een paar dingen lezen die je kunt doen om de ogen van je Frenchie gezond te houden.

Wees voorzichtig bij het baden en verzorgen van je Franse Bulldog

Let tijdens het baden of verzorgen van je Frenchie extra op terwijl je in de buurt van zijn hoofd werkt. Frenchies hebben van nature gevoelige ogen en de chemicaliën in shampoos en andere verzorgingsproducten kunnen irritatie, ontstekingen, infecties en zelfs ernstiger aandoeningen zoals hoornvlieszweren veroorzaken. Als je je Frenchie naar een hondenverzorger brengt, moet je deze zorgen aan hen kenbaar maken. Niet alle trimmers zijn zo voorzichtig als ze zouden moeten zijn en weten niet altijd hoe gevoelig de ogen van een Frenchie kunnen zijn.

Maak de traanvlekken van je Frenchie schoon

Door simpelweg de traanvlekken van je Frenchie te reinigen, kun je infectie en oogproblemen helpen voorkomen.Traanvlekken zijn niet alleen lelijk, ze kunnen ook bacteriën bevatten. Bacteriën kunnen hun weg vinden in de ogen van je Frenchie door normale activiteiten zoals trimmen, of gewoon door te spelen, wat kan leiden tot ooginfecties. Reinig de traanvlekken van je Frenchie wekelijks met een steriele oogdouche of oogspoeling. Je kunt een steriel oogdruppelproduct van je plaatselijke drogisterij gebruiken, maar vermijd producten die toegevoegde chemische ingrediënten bevatten. De oogdouche die je voor je Frenchie gebruikt, mag alleen een steriele zoutoplossing zijn.

Nawoord

Waarom heeft je Franse bulldog rode ogen? Het kan dus een aantal redenen hebben, zoals hierboven besproken. Als je Frenchie bloeddoorlopen of rode ogen krijgt, neem dan contact op met je dierenarts.Dit kan een teken zijn van een gezondheidsprobleem op de langere termijn dat met professionele hulp moet worden opgelost.

Speciaal voor Franse Bulldog eigenaren

Franse Bulldogs hebben een speciale handleiding nodig omdat elk hondenras anders is. Het “Franse Bulldog Handboek” is een boek dat alles bevat wat je moet weten om je Franse Bulldog op te voeden tot een gezonde en gehoorzame hond.

De auteur van het handboek heeft meer dan 25 jaar ervaring in het trainen, opvoeden en verzorgen van Franse Bulldogs en deelt alle informatie en tips in het boek. Als je het boek via onderstaande speciale kortingscode koopt, krijg je het volledige pakket voor een verminderde prijs van €37,-, inclusief bonussen in plaats van de normale prijs van €96,75 .

(laden van de pagina kan ivm de kortingscode soms even duren)

Plaats een reactie