Waarom een Franse Bulldog zijn kont schuurt en wat je hieraan kunt doen

Het is vaak komisch om te zien wanneer je je Frenchie met zijn kont over de vloer ziet wrijven of slepen. Het is komisch totdat je je realiseert dat je hond zijn kont aan je tapijt aan het schoonmaken is! Maar wat houdt het precies in als je Franse Bulldog over de vloer schuurt? Het kan een teken zijn dat er iets niet goed is. Frenchies kunnen hun billen niet bereiken, dus als er iets mis is met hun achterwerk, kan het schuren over de vloer hun enige oplossing zijn.

Waarom schuurt mijn Franse Bulldog zijn kont over de vloer? 

Frenchies zullen om verschillende redenen met hun kont over de grond scrollen en slepen. Het kan een probleem met de anaalklier zijn, een allergie, parasieten, infectie, vuil of gewoon jeuk. Ze kunnen hun eigen kont niet bereiken (met hun tong), dus dit is hun manier om pijn of ongemak van hun kont te verlichten. Kont schuren kan honden van elke leeftijd of geslacht treffen. Het is net zo gewoon om een ​​vrouwelijke Franse Bulldog over de grond te zien schuren als een mannelijke Frenchie. Maar ook puppy’s kunnen hun billen slepen, schuren of in cirkels beginnen te draaien om verlichting te krijgen.

Oorzaken van het schuren van de kont van de Franse Bulldog

Hieronder staan ​​de meest voorkomende oorzaken het van schuren en kont slepen. De top 3 zijn de meest voorkomende oorzaken van het kont schuren van Franse Bulldogs. Hoogstwaarschijnlijk zal de oorzaak van jouw Franse Bulldog ertussen staan. Er zijn echter ook andere oorzaken voor het schuren.  Deze vind je ook in deze lijst. Bekijk eerst eens onderstaande tekens, want misschien kun je zelf een snelle diagnose stellen voordat je je dierenarts bezoekt.

1. Anale zak / anale klier infectie

Frenchies hebben anale klieren aan weerszijden van hun anus (ze zijn ongeveer zo groot als druiven).  Anale klieren produceren een stinkende vloeistof die honden gebruiken om territorium te markeren en elkaar te identificeren. Wanneer je hond zich ontlast, wordt ook een kleine hoeveelheid van deze vloeistof afgescheiden. Anale klieren zijn echter vatbaar voor infectie of kunnen verstopt raken, waardoor ze erg pijnlijk worden. Verstopt raken komt het meest voor, waarbij de klieren opgezet raken. Mogelijke infecties en abcessen kunnen optreden als ze niet worden behandeld. Wanneer de anale klieren geïrriteerd raken, blijft je Franse Bulldog met zijn kont over de vloer of over het gras schuren. Hij of zij doe dit om de jeuk te verlichten waar de anale klieren gezwollen of geïnfecteerd kunnen zijn.

Symptomen

 • Met hun kont (over de grond) schuren.
 • Nare geur (kan worden omschreven als visachtig).
 • Constipatie.

Behandeling of preventie

Raadpleeg sowieso je dierenarts. Anale klieren kunnen worden uitgedrukt door een dierenarts of door jouzelf. Om dit te voorkomen is het verstandig dat je meer vezels toegevoegd aan het dieet van je Frenchie. De dierenarts zal antibiotica bij een infectie voorschrijven. In meer ernstige gevallen zal er zelfs geopereerd moeten worden. Het is heel gebruikelijk dat Frenchies hun anale klieren verstopt of geïnfecteerd raken.  Veel eigenaren kiezen ervoor om ze handmatig uit te drukken in plaats van een dierenarts te laten doen.  Dit is geen leuke klus, maar bespaart je mogelijk aardig wat geld. Je kunt ook voeding kopen die is ontworpen om een ​​gezonde anale klierfunctie te ondersteunen. Dit voorkomt dat je Franse Bulldog verstopte anaalklieren krijgt en met zijn kont over de vloer wrijft. 

2. Fecale besmetting / er zit iets vast op hun kont

Je Franse Bulldog kan zijn kont op de grond krabben vanwege jeuk of achtergebleven ontlasting die dan droog en jeukend is geworden. Frenchies kunnen hun eigen kont niet schoonmaken, dus het slepen van de billen is de één na beste oplossing. In veel gevallen zal deze oorzaak van schuren optreden nadat je Frenchie diarree heeft gehad. Diarree kan opdrogen en irritatie van de anus veroorzaken en dit jeukt. Het schuren over de vloer in de enige manier waarop ze gemakkelijk van de jeuk afkomen.

Symptomen

 • Kont schuren en slepen.
 • Duidelijke ontlasting rond de anus.

Behandeling

 • Knip gematteerd haar van de anus weg.
 • Reinig met de anus warm water en huisdiervriendelijke wegwerpdoekjes.

Je wilt dit op tijd doen. Als je Franse Bulldogs op zijn kont gaat zitten en zichzelf gaat voorttrekken om ontlasting te verwijderen, dan wil je dit echt niet op je tapijt!

3. Allergieën

Een andere reden voor je Franse Bulldog om de schuren is dat hij een allergie op zijn billen heeft. Frenchies zijn vatbaar voor veel verschillende soorten allergieën, waaronder huidallergieën, seizoensgebonden allergieën, voedselallergieën of een reactie op een insectenbeet. Het slepen van zijn kont over het tapijt kan de manier zijn waarop je Frenchie aan zijn allergische billen krabt, wat een tijdelijke opluchting van de uitslag of jeuk biedt. Omdat er zoveel mogelijkheden zijn voor wat de allergie zou kunnen zijn, is het moeilijk om de symptomen op te sommen waarnaar je moet zoeken. Raadpleeg dus je dierenarts (zoals je zou moeten doen bij al deze problemen).

4. Parasieten / wormen

We gaan verder met de minst voorkomende redenen waarom Frenchies hun kont slepen, namelijk mogelijke parasieten en wormen. Er zijn verschillende soorten parasieten, waaronder lintwormen, rondwormen en haakwormen. Lintworm- en rondworminfecties kunnen optreden als je Frenchie wormeieren verteert die worden aangetroffen in vlooien, dierlijke uitwerpselen of een geïnfecteerd knaagdier opeet. Haakworminfecties treden op door larven die via de huid in de poten of mond van je Frenchie komen.

Symptomen

 • Kont schuren en slepen.
 • Je zult kleine witte wormpjes zien die rond de anus zullen wiebelen.
 • Met bloed getinte ontlasting.
 • Diarree
 • Gewichtsverlies en verandering in eetlust.

Behandeling

Raadpleeg zo snel mogelijk je dierenarts. Waarschijnlijk schrijft deze orale of geïnjecteerde medicatie voor.

5. Huid-, blaas- of UTI-infecties

Gist- en bacteriële huidinfecties kunnen er ook voor zorgen dat de kont van je Frenchie jeukt. Infecties van de blaas of urinewegen kunnen er ook voor zorgen dat je Franse Bulldog over de vloer schuurt om de jeuk en pijn te verlichten.

6. Pijnlijke wond of trauma

Je Frenchie kan ook schuren en slepen na een blessure. Verwondingen kunnen optreden tijdens het wandelen of tijdens het spelen en zullen in het begin vaak niet opgemerkt worden. Controleer op zichtbare snijwonden of krassen op de achterkant van je Frenchie. Het kan zelfs een inwendige verwonding zijn, of zelfs een mogelijke tumor. Als je een zichtbare zwelling rond de anus, afscheiding of roodheid ziet, neem dan contact op met je dierenarts.

7. Rectale verzakking

Een serieuzere reden voor schuren en slepen op de vloer kan een rectale verzakking zijn. Het komt vaker voor bij honden jonger dan 6 maanden, dus moet worden gecontroleerd als je een Franse Bulldog puppy heeft die aan het slepen is.  Het komt echter niet zo vaak voor, dus maak je niet al te veel zorgen. Hoe smerig dit ook klinkt, het treedt op wanneer een deel van de darm van je Frenchie uit de anus komt.  Het kan optreden na ernstige aanvallen van diarree of door overbelasting van constipatie. Het is eenvoudig genoeg om te herkennen. Je ziet een vlezige massa uit de kont van je hond steken. Als je dit constateert, bel dan onmiddellijk de dierenarts. Het kan met succes worden behandeld met antibiotica of anti parasitaire medicijnen, handmatige manipulatie of een operatie in ernstigere gevallen.

8. Gedrags- of neurologische problemen

Ten slotte kan het een gedragsprobleem of een neurologisch probleem zijn. Onderzoek heeft uitgewezen dat bepaalde angstaanjagende triggers staartjagen kunnen veroorzaken. Hierbij kunnen sommige hersenproblemen ontstaan die leiden tot tintelingen en gevoelloosheid in de achterzijde van de Frenchie. Het is ook mogelijk dat een Franse Bulldog dit doet als hij te zwaar is. Je Frenchie zal in dit geval dus af moeten vallen.

Hoe je kunt voorkomen dat je Franse Bulldog op het tapijt schuurt

De enige manier waarop je kunt voorkomen dat je Frenchie aan zijn kont op de grond schuurt, is door het probleem te behandelen. Zodra de irritatie stopt, stopt je Frenchie met schuren (tenzij het gedrags- of neurologisch is). Bekijk de anus om te controleren of er iets ongewoons te zien is. Als je uitwerpselen ziet, maak het dan schoon. Als je nog iets ongewoons ziet, vraag dan advies aan je dierenarts. Als je Frenchie geen ontwormings behandeling heeft gehad, zorg er dan voor dat ze dat wel doen. Als het een probleem met de anale zak is, moeten ze worden uitgedrukt. Scheld ze nooit uit en straf ze nooit voor het schuren, dit heeft geen enkele zin en schaadt jullie band!

Jeukbehandelingen voor honden

Er zijn ook enkele remedies en behandelingen die je kunt kopen, maar deze zijn allemaal bedoeld om te helpen bij problemen met de anaalklier.  Ze kunnen alleen mogelijk helpen als dit de reden voor Frenchie is om te schuren. 

Probiotische supplementen

Ofwel supplementen of voedsel dat verrijkt is met probiotica zou helpen om de anale klieren van de hond gemakkelijker te legen, waardoor irritatie wordt verminderd.

Groenten en fruit

Groenten en fruit bevatten ook veel vezels. Kijk welke groenten het beste zijn voor Frenchies, en welke vruchten veilig zijn om te eten.

Antibacteriële doekjes voor honden

Omdat achtergebleven ontlasting een grote oorzaak is van de jeuk, heb je een nat doekje nodig dat geen schadelijke chemicaliën bevat. Chemicalien kunnen de kont van je Frenchie verder irriteren.

Wanneer moet je de dierenarts bellen?

Tenzij je iets ziet dat heel snel en eenvoudig op te lossen is, zoals gedroogde uitwerpselen, is het niet nodig je dierenarts te bellen. Wanneer je het idee hebt dat het wat anders is of wanneer je twijfelt is het ook verstandig altijd contact op te nemen met je dierenarts. Mocht het een groter probleem zijn, dan wil je natuurlijk dat je Frenchie hier zo snel mogelijk vanaf komt.

Nawoord

Nu weet je waarom je Franse Bulldog met zijn kont over de vloer schuurt. Meestal is de reden waarom ze hun kont over je tapijt slepen vrij simpel… hoewel dit niet prettig is voor ons als huiseigenaren! Het kan echter onaangenamer zijn voor je Frenchie. Ontzettend irritant voor hen en mogelijk zelfs pijnlijk. Dus in plaats van hier alleen maar om te lachen, kijk ook goed wat het probleem zou kunnen zijn. Heb jij nog andere oplossingen voor het schuren van de Frenchie zijn kont over de vloer? Laat dit dan hieronder achter in de reacties!

Speciaal voor Franse Bulldog eigenaren

Franse Bulldogs hebben een speciale handleiding nodig omdat elk hondenras anders is. Het “Franse Bulldog Handboek” is een boek dat alles bevat wat je moet weten om je Franse Bulldog op te voeden tot een gezonde en gehoorzame hond.

De auteur van het handboek heeft meer dan 25 jaar ervaring in het trainen, opvoeden en verzorgen van Franse Bulldogs en deelt alle informatie en tips in het boek. Als je het boek via onderstaande speciale kortingscode koopt, krijg je het volledige pakket voor een verminderde prijs van €37,-, inclusief bonussen in plaats van de normale prijs van €96,75 .

(laden van de pagina kan ivm de kortingscode soms even duren)

Plaats een reactie