Hoe je je Franse Bulldog koel houdt bij warm weer

De zomer staat weer voor de deur en als Franse bulldog liefhebber weten we allemaal wat warmte met onze Frenchie kan doen. De Franse bulldog en hitte gaan niet samen. En in een tijden waarbij de temperaturen naar boven kan gaan, is het van cruciaal belang om de tekenen van een oververhitte Franse bulldog te kennen en wat te weten wat te doen.Als je op zoek bent naar manieren om een ​​Franse Bulldog koel te houden in de zomer en naar preventieve methoden om oververhitting te stoppen, dan bevat deze handleiding alles wat je moet weten.

Inhoudsopgave

Waarom Franse buldoggen vatbaar zijn voor oververhitting

Oververhitting is een groot probleem voor Franse Bulldoggen. De meeste Frenchies lijden aan een aandoening die brachycefaal luchtwegobstructiesyndroom (BOAS) wordt genoemd. Dit heeft betrekking op hun korte snuiten en platgedrukte gezichten.Deze genetische eigenschap heeft als gevolg dat Frenchies het moeilijk vinden om af te koelen in de warmere maanden en het risico lopen op oververhitting in de zomer. Dit komt doordat hun kleinere dan gemiddelde luchtwegen opgezwollen raken, wat leidt tot problematische ademhaling.

Wees alert bij het volgende:

Ik wil je er ten eerst aan herinneren dat deze honden last hebben van stenotische neusgaten en inherent moeizame ademhaling. Zoals alle brachycephalic hondenrassen, hebben ze moeite met ademhalen tijdens warm weer. Bovendien kunnen ze gemakkelijk ‘oververhitten’ en zelfs sterven door hitte-uitputting vanwege hun dikke ondervacht. Ze doen het van nature beter in gematigde, koelere klimaten. Laat je bulldog dus in geen geval in je warme auto achter. En hiermee bedoel ik NOOIT, in geen enkel geval. 

Hoe weet je of een Franse Bulldog oververhit raakt?

Voor ons ‘mensen’ betekent zomer zonneschijn, varen en zwemmen. Maar voor onze Franse bulldog vriendjes is het belangrijk om te onthouden dat Frenchies en hitte niet goed samengaan. Het zou duidelijk moeten zijn als je Franse Bulldog oververhit raakt, aangezien je een dramatische verandering in hun gedrag zult zien.Laten we eerst eens kijken naar de tekenen van een oververhitte Franse Bulldog:

 • Overmatig hijgen
 • Vreemde geluiden komen uit de keel
 • Zeer slappe, losse, verkleurde tong
 • Mogelijk schuim uit de mond
 • Uitputting door het gevecht om adem
 • Droog of bleek tandvlees
 • Verhoogd kwijlen
 • Geglazuurde ogen
 • Diep en snel ademen
 • Vreemde keelgeluiden
 • Verhoogde hartslag

Wat te doen bij bovenstaande tekenen?

Als je Frenchie een van de bovenstaande tekenen vertoont, plaats deze dan onmiddellijk op een koele plaats in je huis. Plaats een ventilator en gebruik een koele, natte handdoek om hun lichaam nat te maken.

Hoe kun je voorkomen dat Franse Bulldog oververhit raakt?

Het wordt aanbevolen om je Franse Bulldog binnen te houden wanneer de temperatuur hoger is dan 25graden. Om te voorkomen dat je Franse bulldog tijdens de zomermaanden oververhit raakt, moet je altijd voor veel koelwater zorgen. Ik geef mijn Franse bulldog graag ijsblokjes. Hij is hier gek op.  Ik geef hem ijsblokjes, zelfs als hij binnen is. Maar ook buiten heb ik een arsenaal aan tools om mijn Frenchie gelukkig en koel te houden. Als het op de zomer aankomt, is een van de belangrijkste dingen voor Franse bulldog eigenaars om te weten hoe ze hun hond kunnen afkoelen bij warm weer. Lees verderop in dit artikel tips en trucs om je Franse bulldog koel en comfortabel te houden, hoe warm het ook wordt.

Denk erover na hoe je je Frenchie koelt

Ik persoonlijk houd niet van heet weer. Ook niet van even ‘wat zon pakken’. Ik ga misschien één keer op de hele zomer naar het strand. Meestal blijf ik lekker in mijn huis met airconditioning en smeer ik me in op zonnebrandcrème ter voorbereiding op die momenten dat ik eruit moet gaan, voor boodschappen of zoiets. Sommige dagen vertrek ik helemaal niet. Maar mijn hondenbaby deelt mijn liefde voor maandenlang binnen zitten niet. Wat betekent dat ik heb moeten nadenken over hoe ik mijn hond buitenhuis kan afkoelen in de zomerhitte. En net als ik moet je hetzelfde overwegen. 

Blijf constant alert

Hoewel Franse bulldogs geen grote fans zijn van lange periodes uit, gaan ze er toch graag drie of vier keer per dag een tijdje uit. Ze moeten erop uit gaan om ‘hun werk te doen’. En ze houden er ook van om op zonnige plekken te liggen en rond te dwalen. Ze willen de lucht opsnuiven en achter eekhoorns aan jagen. Soms hebben ze geluk en vinden ze iets lekker vies in het gras. Ze vieren ze dit door hierin te rollen, hun vacht vullend met de vuile substantie. Heerlijke wezens, dat zijn ze. Als ze daarna weer naar binnen komen, zijn ze moe, stinkend en heet. Ik maak me het meest zorgen over het laatste stukje. Met de hittegolven de afgelopen paar in Nederland, is de zomerse hitte een serieuze zaak geworden. Het vereist constante alertheid van mijn kant om ervoor te zorgen dat mijn Frenchie niet oververhit raakt. Frenchies dragen een bontjas, ongeacht het seizoen, het hele jaar door. En zweten kunnen ze enkel uit gebieden die niet bedekt zijn met bont. En die gebieden zijn er niet veel.

Hoe koel je een Franse Bulldog af?

In een ideale wereld hoef je je Franse Bulldog niet af te koelen. Maar hun ras maakt oververhitting een meer algemeen probleem dan je misschien denkt. Zelfs de minste zon, hitte en overmatige inspanning kunnen problemen voor hen veroorzaken.Op een bepaald moment tijdens de zomermaanden moet je je Franse Bulldog waarschijnlijk afkoelen.Hieronder vind je 15 manieren om een ​​Franse Bulldog koel te houden in de zomer als de hitte en het spel te veel zijn geworden.Maar voordat je bezig gaat met het koel houden nog eerst éen ander belangrijk punt, namelijk:

Houd je Franse bulldog altijd goed gehydrateerd.

Zorg er in de eerste plaats voor dat je hond voldoende water drinkt. Dit zal helpen bij het afkoelen van zijn lichaamstemperatuur. Dit is klink logisch, maar mijn hondje gaat in de zomer snel door zijn water heen. Ik houd de waterbak altijd goed in de gaten houden en vul deze zo nodig bij. Op de warmste dagen zorg ik ook voor een tweede waterbak. En op de bijzondere warme dagen doe ik zelfs wat ijsblokjes in de kom.

De basis om een ​​Frenchie koel te houden

Dit zijn de gemakkelijkste en snelste manieren om je Franse Bulldog af te koelen als hij of zij tekenen van oververhitting vertoont. 

1. Leg vochtige handdoeken neer waar je Frenchie op kan liggen

Wanneer je terugkomt van een wandeling in de hitte (wat ik overigens niet aanraad) of je Frenchie begint te warm te worden, laat ze dan op iets cools gaan liggen.In werkelijkheid zal je Franse Bulldog dit hoe dan ook zelf opzoeken en zal hij proberen hun buik plat op het koelste oppervlak te krijgen dat ze kunnen vinden. Het is hun manier om zichzelf af te koelen en de temperatuur weer te verlagen.Je kunt ze helpen af ​​te koelen door vochtige handdoeken op de grond te leggen zodat ze kunnen gaan liggen of door ze op de hondenmand te leggen. Ik heb het geluk dat ik thuis tegels op mijn keukenvloer heb. Dit is de eerste plek waar Claude naar op zoek is nadat hij veel heeft rondgerend met zijn hondenvriendjes.

2. Giet water op het hoofd en de buik van je Frenchie

Bij ernstige oververhitting kun je overgaan op water. Maar het mag niet ijskoud zijn, want dit kan ze schokken, dus gebruik altijd een lauwe temperatuur rechtstreeks uit de kraan. De beste plaatsen om water op een Frenchie te gieten, zijn hun hoofd en buik. Als je Franse Bulldog op mijn Buddha lijkt, zal hij er niet van houden om afgekoeld te worden met water op het hoofd, dus ga eerst voor de buikstreek. Buiken hebben niet zoveel vacht, dus het water kan de Franse Bulldog een stuk sneller afkoelen door het huidcontact.

3. Bespuit je Frenchie met water

Met een goedkope plantenspuit kun je helpen om de temperatuur van je Frenchie te verlagen. Het is ook een geweldig spel voor hen … maar hierbij wel een waarschuwing. Toen ik deze methode voor het eerst met Buddha gebruikte, heeft het het tegenovergestelde effect gehad, want hij is gaan wegrennen waardoor hij het uiteindelijk warmer had. Inmiddels is hij eraan gewend en gaat hij klaarstaan als ik de plantenspuit pak tijdens warm weer. Deze koelmethode is echter zeker een aanrader om te proberen, maar hoe succesvol het is, hangt vooral af van de persoonlijkheid van je hond dan van iets anders.

4. Spreid hun vacht uit om de luchtstroom te verbeteren

Nadat je je Frenchie hebt afgekoeld met wat water, open je hun vacht. Dit doe je door de vacht met je vingers uit elkaar te halen. Je kunt dit combineren met het gieten van lauw water op de onbedekte huid. De reden dat dit goed kan werken om ze af te koelen, is dat het de lucht beter laat stromen en de warmte-isolatie vermindert die de vacht vasthoudt.

Speciaal voor Franse Bulldog eigenaren

Franse Bulldogs hebben een speciale handleiding nodig omdat elk hondenras anders is. Het “Franse Bulldog Handboek” is een boek dat alles bevat wat je moet weten om je Franse Bulldog op te voeden tot een gezonde en gehoorzame hond.

De auteur van het handboek heeft meer dan 25 jaar ervaring in het trainen, opvoeden en verzorgen van Franse Bulldogs en deelt alle informatie en tips in het boek. Als je het boek via onderstaande speciale kortingscode koopt, krijg je het volledige pakket voor een verminderde prijs van €37,-, inclusief bonussen in plaats van de normale prijs van €96,75 .

(laden van de pagina kan ivm de kortingscode soms even duren)

5. Verwijder overtollig haar

Een goede verzorging is vooral in de zomer belangrijk. Mijn Franse bulldog heeft een dikke, donkere vacht. Knippen van een dubbel gecoate vacht helpt niet om ze koel te houden. De ondervacht maakt namelijk deel uit van het natuurlijke koelsysteem van een hond. De bovenste ‘bewakingsharen’ fungeren als isolatie tegen de hitte en en als zonnebrand. Het is dus van belang dat de vacht van je hondje goed verzorgd blijft. Maar als deze niet goed wordt onderhouden, kan hij mat worden. Dit kan de luchtstroom over de huid van je hond verminderen. Regelmatig borstelen helpt bij het verwijderen van oude vacht en houdt de vacht van je Frenchie gezond en comfortabel. Frenchies zullen van nature hun haar gaan werpen in de warmere maanden, maar het is nog steeds de moeite waard om het proces te helpen met wat ondersteunende verzorging. Met regelmatige vachtverzorging kun je helpen om je Franse Bulldog koeler te houden in de zomer.

Ik heb een artikel geschreven over hoeveel Frenchies werpen en wat het beste hulpmiddel is om hun haar tot een minimum te beperken. Deze vind je hier. (nog te publiceren)

6. Neem je Frenchie mee om te zwemmen

Franse Bulldogs kunnen niet zwemmen (lees hier dit artikel over), maar ze houden ervan om zichzelf in het water te storten om zichzelf in de zomer af te koelen. Ik zie dit vaak als ik Buddha op zomerochtenden door het bos lopen voordat het te warm wordt. Na een paar minuten rondrennen zal hij de dichtstbijzijnde drinkplaats vinden en zichzelf erin steken. Als je besluit om je Frenchie een duik te laten nemen voordat hij oververhit raakt, wees dan heel voorzichtig met dieptes. Alles boven schouderhoogte kan tot verdrinking leiden. Daarom zijn French Bulldog zwemvesten zo populair. 

Handige tip: Als je Frenchie te heet is, zorg er dan voor dat ze langzaam het water ingaan om schokken te voorkomen. Dit geeft je ook de mogelijkheid om met diepgang minder risico’s te nemen.

Het is ook vermeldenswaard dat dit punt dat verdrinking niet het enige gevaar is voor Frenchies tijdens het zwemmen. Op het platteland kunnen sommige beken en meren voedingsstoffen uit meststoffen bevatten, evenals van nature voorkomende algen, die beide giftig kunnen zijn voor honden. Houd hier dus rekening mee.

7. Gebruik een kinderzwembadje

Gebruik een kinderbadje voor verkoeling voor je Franse Bulldog. Mijn eigen Frenchie houdt van het zwembad in mijn tuintje en het is inmiddels een vast onderdeel van onze achtertuin in de zomer. Hij drinkt het water, maar vindt het ook heerlijk om rond te spetteren. Wees wel voorzichtig, want Franse bulldogs kunnen niet zwemmen. Zoals bij elke vorm van zwemmen, moet je er dus voor zorgen dat de diepte niet over de schouders van je Frenchie gaat. Een zwembadje is een goedkope oplossing en een van de beste manieren om een ​​Franse Bulldog koel te houden in de zomer. En je koelt je Franse bulldog niet alleen af, je kunt je hond zelf stiekem even wassen! 

9. Geef ze een schaduwrijk plekje uit de zon

Afgelopen zomer hebben we een speciale hondenmand gekocht waar een parasol op staat. Het was erg goedkoop en werkt erg goed. Als je een tuin of erf met bomen hebt, kan dit net zo goed werken. Als je zoiets niet hebt, kun je iets soortgelijks opzetten met dekens om je Frenchie een kleine plek te geven om af te koelen.

10. Gebruik airconditioning of een ventilator

In warmere klimaten is airconditioning een absolute must voor elke eigenaar van een Franse Bulldog. Tijdens een hele hete zomer hielden we onze Frenchie koeler en voorkwamen we oververhitting door een goedkope ventilator op een tafelblad te plaatsen. Het was naar zijn mand gericht en werkte midden op de dag heel goed.

11. Geef je hond bevroren lekkernijen

Om je Franse Bulldog inwendig af te koelen, kun je trakteren op een bevroren snack. Het kan zo simpel zijn als ijsblokjes in hun waterbak, of zo lekker als bevroren watermeloen snacks. Ik heb Buddha wel eens watermeloenbrokjes gegeven. Ze bevatten weinig calorieën en zijn een uitstekende keuze als zomersnack voor een warme Frenchie. Onze hond eet graag alles wat eetbaar is op deze aarde. Ik gebruik deze liefde voor eten in mijn voordeel door ze in de zomer lekkernijen te geven die koel zijn, veel water bevatten of beide. Hondenijs is ook te vinden dierenwinkels. Maar natuurlijk kun je ook je eigen hondenijsjes maken met eigen bedachte recepten. Bevroren bouillonijsjes (zonder zout!) zijn een voorbeeld voor een gemakkelijke bevroren traktatie waar je Franse bulldog dol op zal zijn. Ook is gekoelde komkommer uit de koelkast een goede optie die vol met water zit en koelt. Je kunt ze ook trakteren op een coole, verfrissende (vlees of groenten)smoothie!

12. Gebruik verdamping

Het hele nut van zweten is verdamping. Mensen zweten, het verdampt en daarmee verdwijnt de warmte. Het is natuurkunde. Het is erg vervelend voor honden, maar ze hebben maar een klein percentage van hun lichaam dat kan zweten. Aangezien ze vrij weinig oppervlakte hebben om mee te werken, zou het handig zijn als de warmte sneller zou kunnen verdampen, of niet? Isopropylalcohol (ontsmettingsalcohol) heeft een veel lager kookpunt dan water en verdampt dus veel sneller. Als je vermoedt dat je hond snel hulp nodig heeft bij het verlagen van zijn of haar lichaamstemperatuur, wrijf dan met een watje gedrenkt in ontsmettingsalcohol over hun poten. Overdrijf het echter niet, alcohol kan een beetje uitdrogen.

13. Franse Bulldog koele vacht

Een van de beste producten die ik ooit heb gebruikt om mijn Franse Bulldog koel te houden in de zomer, is een koeljas. Het lijkt niet veel, en in werkelijkheid is het dat ook niet. En dat hoeft ook niet zo te zijn, want het werkt vanuit de basis. Het enige wat je hoeft te doen is het in water te laten weken en het dan op je Frenchie te passen. De vezels nemen de warmte van het lichaam van je hond op en helpen deze af te koelen. Het is ook UV-bestendig met een UPF-factor van 50+, dus kan voorkomen dat je Franse Bulldog verbrand in de zon. Ze zijn niet duur en werken als een zeer betaalbare koeloplossing. 

14. Franse Bulldog koelkragen

U kunt ook een koelhalsband gebruiken in combinatie met de jas. Het werkt op exact dezelfde manier en ziet eruit als een halsdoek. Het zorgt ervoor dat je Frenchie er cool uitziet en tegelijkertijd cool aanvoelt.Koop dus wat hondenspullen voor de zomer om je Franse Bulldog koel te houden

15. French Bulldog verkoeling op de vloer

Een paar zomers geleden merkte ik dat mijn Franse bulldog Buddha zich zo nu en dan verplaatste op de tegenvloer. Als je geen koele vloer hebt of als wanneer je Franse bulldog buiten is, kun je dit principe toepassen door een handdoek in koud water te halen en je hond daarop te laten liggen. Een andere goede optie is om een koelmat aan te schaffen. Een koelmat is gemaakt van een heel slim materiaal met daarin gel. Het is een uitstekende aanvulling in je strijd om je Frenchie koel te houden in de zomer en is ideaal voor mensen die geen koude tegelvloeren in huis hebben. Het exemplaar dat ik zelf heb gekocht werkt tot 3 uur per keer kalmeert en koelt. Je hoeft de stekker niet in het stopcontact te steken of met water te vullen. Het werkt gewoon goed en ik was ook stomverbaasd over hoe cool het aanvoelt. Het is een geweldig verkoelend product voor een Frenchie die het risico loopt oververhit te raken.

Hoe oververhitting van de Franse Bulldog te voorkomen

Alle methoden die ik hierboven heb genoemd om je Franse Bulldog in de zomer af te koelen, kunnen volledig worden vermeden met een zekere mate van gezond verstand en voorbereiding. De afgelopen jaren heb ik de momenten vastgelegd waarop Buddha het meest oververhit raakt. Volg deze tips om te voorkomen dat je Franse Bulldog oververhit raakt en om ze ten allen tijde koel te houden.

1. Vermijd autoritten zonder airco bij warm weer

Hoewel het lijkt alsof een korte autorit in de zomermaanden ongevaarlijk is, kan de realiteit er heel anders uitzien. Voorheen had ik een auto zonder airco, dus was een autorit op warme dagen sowieso geen optie. Inmiddels heb ik een auto met airco, dus nu durf ik het wel aan. Mijn Frenchie zit altijd in zijn bench in kofferbak van mijn auto als ik hem meeneem in de auto. Dat is meestal prima, maar op warme dagen is het te warm voor hem. Achterin de auto is het snel te warm, omdat de koele lucht van de airco er niet goed komt. Wanneer je dus toch een rit maakt met je Frenchie in een auto met airco, zorg er dan voor dat je hond gebruik kan maken van deze koude lucht.

2. Laat je hond niet achter in de auto

Het behoeft geen betoog, want er is zoveel media-aandacht voor deze. Als je dit nog niet weet, moet je onder een rots hebben geleefd. Waar het op neerkomt is dit; laat uw Franse Bulldog NOOIt op een warme dag achter in de auto. Zelfs bij temperaturen waarvan je denkt dat het acceptabel is, kan het extreem gevaarlijk voor ze zijn. De ramen werken net als in een kas temperatuur verhogend in de auto, waardoor het al snel erg warm kan worden in de auto. De dierenorganisatie PETA heeft wat onderzoek vrijgegeven waaruit bleek dat 15 minuten in een warme auto genoeg is om een ​​hond te doden. Ze kunnen binnen een kwartier door een zonnesteek sterven. Het spreekt voor zich dat als je je Frenchie in je auto laat in de hitte, er een grote kans is dat hij overlijdt door oververhitting. Problemen van oververhitting van de Franse Bulldog moeten zeer serieus worden genomen.

3. Loop ’s ochtends en’ s avonds

Ik merkte dat Buddha het niet aankan om in de zomerse hitte meegenomen te worden voor wandelingen. Zelfs bij matig warme temperaturen, kan hij snel oververhit raken als hij begint te rennen en met andere honden gaat spelen. Hij is een typische Frenchie en heeft behoefte aan afkoeling na zware lichamelijke inspanning. De jouwe is waarschijnlijk hetzelfde! Om te voorkomen dat onze Franse Bulldog in de zomer oververhit raakt, ga ik strategisch om met onze wandelroutines. Dat betekent dat ik hem ’s morgens vroeg tussen 6 en 8 uur’ s ochtends laat lopen en hem dan zijn latere wandeling geef als de koelere avond is begonnen. Gedurende de dag laat ik hem enkel even ontlasten in het gazon aan de overkant van de straat.

Speciaal voor Franse Bulldog eigenaren

Franse Bulldogs hebben een speciale handleiding nodig omdat elk hondenras anders is. Het “Franse Bulldog Handboek” is een boek dat alles bevat wat je moet weten om je Franse Bulldog op te voeden tot een gezonde en gehoorzame hond.

De auteur van het handboek heeft meer dan 25 jaar ervaring in het trainen, opvoeden en verzorgen van Franse Bulldogs en deelt alle informatie en tips in het boek. Als je het boek via onderstaande speciale kortingscode koopt, krijg je het volledige pakket voor een verminderde prijs van €37,-, inclusief bonussen in plaats van de normale prijs van €96,75 .

(laden van de pagina kan ivm de kortingscode soms even duren)

4. Pas op voor hete trottoirs

Er is een snelle manier om erachter te komen of het te warm is om met je Franse Bulldog te gaan wandelen. Ga gewoon zelf naar buiten en plaats je open handpalm op de stoep of stoep. Plaats je hand 10 seconden op het wegdek en als je moeite hebt om je hand daar te laten liggen is het te warm om te wandelen. Met andere woorden, het is veel te warm voor de poten van je hond. Door warm weer kunnen wegen en trottoirs smelten, en oppervlakken zoals asfalt, asfalt en zelfs kunstgras kunnen ernstige brandwonden veroorzaken. Zelfs bij temperaturen die we acceptabel zouden vinden, zoals 25 graden met weinig wind en lage luchtvochtigheid, kan het te heet zijn. In dit temperatuurbereik kan het asfalt van de bestrating opwarmen tot temperaturen van 50+ graden. Om dat in context te plaatsen: het is mogelijk om een ​​ei in slechts 5 minuten te bakken bij 55 graden. Hondenpoten kunnen ernstig worden verbrand en in slechts 1 minuut verbranden. Als je nog steeds vastbesloten bent om je Frenchie mee te nemen voor een wandeling bij deze temperatuur waar de trottoirs warm zijn, vermijd dan de wegen volledig en blijf bij schaduwrijke gebieden op natuurlijk gras.

5. Scheid ze van andere honden vanwege overbelasting

Als er één ding is dat ik heb geleerd met mijn eigen Franse Bulldog, is het dat hij nooit weet wanneer hij moet stoppen. Hij zou dan rennen en rennen totdat hij in elkaar zak, dus moet ik hem rennen. Ik zie dit snel als hij met andere honden speelt. Na 30 minuten moet ik hem naar huis brengen om hem te laten afkoelen. Als er honden op bezoek komen, moet ik ze zelfs vaak na een half uur scheiden. Ze zullen spelen en spelen en dan begint mijn Frenchie oververhit te raken zonder dat hij doorheeft dat hij moet stoppen. Als je Frenchie graag met andere honden speelt, raakt hij mogelijk oververhit en moet je hem helpen af ​​te koelen. Houd je hond goed in de gaten en neem hem mee naar huis voordat hij het te warm krijgt.

6. Houd ze uit de buurt van vuur en radiatoren

Frenchies kunnen koppig zijn. Ze weten ook niet altijd wat het beste voor hen is. Een goed voorbeeld hiervan is tijdens de wintertijd in huis. Zodra de verwarming op gang komt, slentert Buddha de woonkamer binnen en ploft zich neer naast de verwarming. Het is een veel te hoge temperatuur voor hem, maar hij snapt het gewoon niet. Ik moet hem in de gaten houden omdat hij begint te hijgen, en dan moet ik hem fysiek uit de kamer halen. Hetzelfde advies moet worden toegepast op kachels en radiatoren in jouw huis. Zelfs in de wintermaanden kan dit ertoe leiden dat je Frenchie oververhit raakt, dus houd hun manden uit de buurt van warmtebronnen als je vindt dat het te warm voor hen wordt.

7. Gebruik een hondvriendelijke zonnebrandcrème

Wist je dat je zonnebrandcrème voor je hond kunt krijgen? Ik kwam hier pas achter toen ik begon met het onderzoeken voor deze handleiding. Ik heb geen enkele aanbeveling voor een zonnebrandcrème, omdat ik het nog nooit gebruikt heb met mijn Frenchie. Het klinkt in ieder geval als een geweldige manier om te beschermen tegen huidkanker en verbrandingen.

8. Zorg ervoor dat je Frans bulldogschaduw heeft

Als je Franse bulldog buiten is, zorg er dan voor dat hij ergens heen kan om te schuilen voor de hete zonnestralen. Zet een kleine tent of parasol op als er geen beschutting is van planten of een muur. Zet deze naast het zwembad en serveer je Frenchie tropische koude smoothies voor een ontspannen sfeer.

Veelgestelde vragen over oververhitting van de Franse Bulldog

Raken Franse Bulldogs gemakkelijk oververhit?

Mijn ervaring met het bezitten van een Franse Bulldog is dat ze heel gemakkelijk oververhit raken. Slechts 5 minuten hardlopen bij warm weer kan een enorm effect op ze hebben, daarom moet je ze uit de zon houden en lichaamsbeweging tot een minimum beperken. Ik heb ooit de fout gemaakt Buddha mee te nemen voor een zomerse wandeling van 30 minuten terwijl er veel bewolking was. Na 10 minuten waren de wolken opgetrokken en begon de zon door te komen. Terug naar huis lopen was eng. Ik moest Buddha oppakken omdat hij helemaal niet goed met de hitte kon omgaan. Na slechts 10 minuten in de hitte raakte hij al oververhit en begon hij zwaar te hijgen. Zelfs toen we thuiskwamen, kostte het hem een ​​uur om goed te herstellen met behulp van de methoden die ik in deze handleiding heb genoemd over hoe je je Franse Bulldog koel kunt houden in de zomer. Ik heb gezworen dat ik die fout nooit meer zal maken en ik hoop dat je iets van mijn fout kunt leren. Het was toen ik mijn Frenchie voor het eerst had en ik nog erg onwetend was over hoe gemakkelijk het voor Franse bulldogs is om oververhit te raken.

Hebben Franse Bulldogs airconditioning nodig?

Als je houdt van een warm klimaat met het hele jaar door zon en warmte, dan is het absoluut noodzakelijk dat je in een huis woont met airconditioning. Frenchies kunnen niet tegen overtollige hitte en hebben moeite met het reguleren van hun temperatuur, dus airconditioning is een must voor Franse Bulldogs.Er zijn sommige delen van de wereld waar ik je vanwege het weer en de hitte niet zou aanraden om een ​​Franse Bulldog te bezitten. 

Welke temperatuur is te hoog voor een Franse Bulldog?

Franse Bulldogs mogen niet rondlopen bij temperaturen boven de 27 graden. Zelfs die temperatuur kan te hoog zijn voor een Frenchie. Zoals ik in dit artikel schreef over hoe je Franse Bulldog koel te houden en oververhitting te voorkomen, ging ik zelf een keer de fout in. De temperatuur toen ik met hem ging wandelen (dat gelukkig niet slecht eindigde) was rond de 25 graden. De realiteit is dat de temperatuur niet te hoog hoeft te zijn om te warm te zijn voor een Franse Bulldog. Wees te allen tijde voorzichtig en gebruik je gezonde verstand.

Wat dierenartsen adviseren

Zelfs als je niet in zeer warme gebieden woont, wordt het door veel dierenartsen aanbevolen om Franse bulldogs binnen te houden als het 30 graden of warmer buiten is. Franse bulldogs hebben de neiging om gemakkelijk oververhit te raken, net als veel andere brachycephalic rassen. Toen ik het mijn dierenarts vroeg, zei hij dit over de temperaturen die te hoog zullen zijn voor een Frenchie-ras:

“Ik raad je aan om je hond niet mee naar buiten te nemen bij warm weer als de temperatuur oploopt tot 25 graden. Alles heter dan dat kan problematisch zijn en het zal niet de eerste keer zijn dat we honden binnen zien komen met problemen met oververhitting. “

Hoewel ik de professionele mening van mijn dierenarts volledig respecteer, heeft mijn eigen ervaring me geleerd dat zelfs dat te warm kan zijn voor een Franse Bulldog.

Kan de Franse Bulldog door hitte sterven?

Hete lucht en warm weer kunnen Franse Bulldogs doden. De reden is te wijten aan het brachycefale ras met de verkorte snuiten en platgedrukte gezichten. Ze hebben kleinere luchtwegen dan standaard hondenrassen. De reden dat Franse Bulldogs door oververhitting kunnen sterven als ze niet afgekoeld zijn, is omdat het hijgen ervoor zorgt dat de luchtwegen groter opzwellen. Wanneer dit gebeurt, zal de Frenchie in paniek raken en nog harder gaan ademen. Zoals je je kunt voorstellen, verergert dit het probleem en leidt dit tot nog meer zwelling van de luchtwegen. De medische term hiervoor is brachycefaal luchtwegobstructiesyndroom (zie de definitie van BOAS) dat tot de dood kan leiden. Alle Franse Bulldoggen lijden aan BOAS.

Eten Frenchies minder in de zomer?

Ja, Franse Bulldoggen zullen minder eten als het warm is. 

Samenvatting: gebruik onderstaande tips om te voorkomen dat je Franse bulldog deze zomer oververhit raakt

Ik hoop dat je wat hebt van aan deze gids over hoe je een Franse Bulldog koel kunt houden in de zomer (of in een warm land). Ik kan dit niet genoeg herhalen, maar Frenchies zijn een speciaal ras dat bij warm weer niet overdreven inspanning moet leveren.Wees slim als het gaat om het afkoelen van je Franse bulldog in de zomer

Naast alle dingen die je voor je Franse bulldog kunt doen, zijn er enkele dingen die je nooit mag doen. 

 • Vooral niet als het weer warmer wordt. 
 • Laat je Franse bulldog niet achter in je auto. 
 • Laat hem niet buiten in de zon. 
 • Wandel niet met hem op het heetste moment van de dag. 
 • Loop niet met hem op het hete asfalt. 
 • Preventie is altijd gemakkelijker dan het later aanpakken van een noodsituatie.

De strijd om met hitte om te gaan en zijn niet ontworpen voor warme klimaten, dus wees alsjeblieft een verantwoordelijke huisdiereneigenaar.

 • Beperk de buiten tijd van je Franse bulldogs tijdens hete dagen tot alleen kleine pauzes en laat ze niet zonder toezicht achter.
 • Heb ten alle tijde vers koel water beschikbaar.
 • Laat je Franse bulldog nooit in de auto achter. Ook niet voor een paar minuten, want de temperatuur kan snel oplopen.
 • Beperk indien mogelijk de tijd buiten tot de koelere tijden van de dag, zoals ‘s ochtends vroeg en’ s avonds laat.
 • Als je Franse bulldog lusteloos lijkt en niet snel afkoelt, aarzel er dan niet over om je dierenarts te bellen.
 • Koop een zwembadje voor je Franse bulldog.
 • Moedig je Frenchie aan om te zwemmen.
 • Geef je Franse bulldog een zwemvest om in te zwemmen.
 • Geef ze een verkoelende gelmat om op te liggen.
 • Wikkel een met ijskoud water doordrenkte bandana om hun nek.
 • Beperk de speeltijd buiten tot intervallen van 20-30 minuten, met pauzes binnen met de airconditioning aan of een grote boxventilator die draait.
 • Je Franse bulldog zal van nature op zoek zijn naar koude vloeren om op te liggen, zoals tegels of vinyl. Zorg ervoor dat ze toegang hebben tot gebieden zonder vloerbedekking.
 • Spuit je Franse bulldog met een spuitfles nat op hun buik. Zorg er wel voor dat je nevelt en geen stevige waterstoot op ze spuit, anders denken ze misschien dat ze worden gestraft.
 • Zorg voor heel veel koud, vers drinkwater.
 • Geef ze ijsblokjes om op te zogen en aan te knagen.
 • Laat je Franse bulldog nooit buiten op een warme dag of zonder toezicht in een auto.
 • Koop een leuke watersproeier voor je hond.

Aanvullende tips om uw Frenchie veilig te houden tijdens warm weer:

 • Gebruik geen chemicaliën om je tuin te behandelen. Maai gewoon het gras en houd het schoon.
 • Bewaar gevaarlijke chemicaliën, tuingereedschap en andere gevaarlijke materialen op een plek waar je Franse bulldog niet bij kan.
 • Bekijk goed je tuin en pluk alle giftige planten zoals “Poke weed”.
 • Pluk alle paddenstoelen die in je tuin groeien, of ze nu giftig zijn of niet. Paddestoelen kunnen dodelijk zijn voor Franse bulldogs.
 • Gebruik geen pesticiden in je tuin of ergens in de buurt van hun speelplekken.
 • Houd je Franse bulldogs in de gaten terwijl ze buiten spelen.
 • Houd alles in de gaten waar je Franse bulldog op kauwt. 
 • Zorg voor speelgoed om op te kauwen in plaats van stokken en ledematen.

Conclusie

Een Franse Bulldog kan niet goed tegen warmte. Toch zijn deze warme dagen in principe geen probleem. Volg bovenstaande tips, blijf alert en geniet samen met je Frenchie van de zomer!

Speciaal voor Franse Bulldog eigenaren

Franse Bulldogs hebben een speciale handleiding nodig omdat elk hondenras anders is. Het “Franse Bulldog Handboek” is een boek dat alles bevat wat je moet weten om je Franse Bulldog op te voeden tot een gezonde en gehoorzame hond.

De auteur van het handboek heeft meer dan 25 jaar ervaring in het trainen, opvoeden en verzorgen van Franse Bulldogs en deelt alle informatie en tips in het boek. Als je het boek via onderstaande speciale kortingscode koopt, krijg je het volledige pakket voor een verminderde prijs van €37,-, inclusief bonussen in plaats van de normale prijs van €96,75 .

(laden van de pagina kan ivm de kortingscode soms even duren)

Plaats een reactie