Hoe je je Franse Bulldog koel houdt bij warm weer

De zomer staat weer voor de deur en als Franse bulldog liefhebber weten we allemaal wat warmte met onze Frenchie kan doen. De Franse bulldog en hitte gaan niet samen. En in een tijden waarbij de temperaturen naar boven kan gaan, is het van cruciaal belang om de tekenen van een oververhitte Franse bulldog te kennen en wat te weten wat te doen.

Wat dierenartsen adviseren

Zelfs als je niet in zeer warme gebieden woont, wordt het door veel dierenartsen aanbevolen om Franse bulldogs binnen te houden als het 30 graden of warmer buiten is. Franse bulldogs hebben de neiging om gemakkelijk oververhit te raken, net als veel andere brachycephalic rassen.

Het kan een serieus probleem zijn

Franse bulldogs zijn geen efficiënte hijgers en kunnen daarom niet zo gemakkelijk afkoelen als andere rassen. Als je je op een dag met warm zomerweer bevindt, vergeet dan niet dat oververhitting van je Franse bulldog een echt probleem is.

Bovendien betekent de zomer ook gazonverzorging. Voor veel van onze Frenchies kan het gebruik van chemicaliën op onze gazons giftig en dodelijk zijn. Het is het belang de gezondheid van je Franse bulldog te bewaken van je tuin. Hierdoor kun je veiligheid van Frenchie in de hete zomermaanden garanderen.

Wees Alert bij het volgende:

Ik je er ten eerst aan herinneren dat deze honden last hebben van stenotische neusgaten en inherent moeizame ademhaling. Zoals alle brachycephalic hondenrassen, hebben ze moeite met ademhalen tijdens warm weer. Bovendien kunnen ze gemakkelijk ‘oververhitten’ en zelfs sterven door hitte-uitputting vanwege hun dikke ondervacht.

Ze doen het van nature beter in gematigde, koelere klimaten. Laat je bulldog in geen geval in je warme auto achter. En hiermee bedoel ik NOOIT, in geen enkel geval. Zelfs wanneer koning Willem-Alexander je midden op de weg tegenhoudt en je opdraagt ​​om uit je auto te stappen. Neem zelfs dan je Frenchie mee naar buiten.

Tekenen van een overhitte Franse Bulldog

Voor ons ‘mensen’ betekent zomer zonneschijn, varen en zwemmen. Maar voor onze Franse bulldog vriendjes is het belangrijk om te onthouden dat Frenchies en hitte niet goed samengaan. Laten we eerst eens kijken naar de tekenen van een oververhitte Franse Bulldog:

 • Overmatig hijgen
 • Hijgen terwijl hijgen
 • Vreemde geluiden komen uit de keel
 • Zeer slappe, losse, verkleurde tong
 • Mogelijk schuim uit de mond
 • Uitputting door het gevecht om adem

Wat te doen bij bovenstaande tekenen?

Als je Frenchie een van de bovenstaande tekenen vertoont, plaats deze dan onmiddellijk op een koele plaats in je huis. Plaats een ventilator en gebruik een koele, natte handdoek om hun lichaam nat te maken.

Hoe kun je voorkomen dat Franse Bulldog oververhit raakt?

Het wordt aanbevolen om je Franse Bulldog binnen te houden wanneer de temperatuur hoger is dan 30 graden. Om te voorkomen dat je Franse bulldog tijdens de zomermaanden oververhit raakt, moet je altijd voor veel koelwater zorgen.

We geven onze Franse bulldog graag ijsblokjes. Hier zijn ze zijn er gek op. We geven ze ijsblokjes, zelfs als ze binnen zijn. Maar ook Buiten hebben we een arsenaal aan tools om onze Frenchie gelukkig en koel te houden.

Als het op de zomer aankomt, is een van de belangrijkste dingen voor Franse bulldog eigenaars om te weten hoe ze hun hond kunnen afkoelen bij warm weer.

Lees verderop in dit artikel tips en trucs om je Franse bulldog koel en comfortabel te houden, hoe warm het ook wordt.

Denk erover na hoe je je Frenchie koelt

Ik persoonlijk houd niet van heet weer. Ook niet van even ‘wat zon pakken’. Ik ga misschien één keer op de hele zomer naar het strand. Meestal blijf ik lekker in mijn huis met airconditioning en smeer ik me in op zonnebrandcrème ter voorbereiding op die momenten dat ik eruit moet gaan, voor eten of zoiets.

Sommige dagen vertrek ik helemaal niet. Maar mijn hondenbaby’s delen mijn liefde voor maandenlang binnen zitten niet. Wat betekent dat ik heb moeten nadenken over hoe ik mijn hond buitenhuis kan afkoelen in de zomerhitte. En net als ik moet je hetzelfde overwegen.

Blijf constant alert

Hoewel Franse bulldogs geen grote fans zijn van lange periodes uit, gaan ze er toch graag drie of vier keer per dag een tijdje uit. Ze moeten erop uit gaan om ‘hun werk te doen’. En ze houden er ook van om op zonnige plekken te liggen en rond te dwalen.

Ze willen de lucht opsnuiven en achter eekhoorns aan jagen. Soms zijn de kansen in hun voordeel en vinden ze iets lekker vies in het gras. Ze vieren ze dit door hierin te rollen, hun vacht vullend met de vuile substantie. Heerlijke wezens, dat zijn ze.

Als ze daarna weer naar binnen komen, zijn ze moe, stinkend en heet. Ik maak me het meest zorgen over het laatste stukje. Met de hittegolven de afgelopen paar in Nederland, is de zomerse hitte een serieuze zaak geworden. Het vereist constante alertheid van mijn kant om ervoor te zorgen dat onze Frenchie niet oververhit raakt.

Ik bedoel, ze dragen een bontjas, ongeacht het seizoen, het hele jaar door. En zweten kunnen ze enkel uit gebieden die niet bedekt zijn met bont. En die gebieden zijn er niet veel.

franse bulldog water

Tips: Hoe een Franse bulldog in de zomer af te koelen:

Houd je Franse bulldog altijd goed gehydrateerd.

Zorg er in de eerste plaats voor dat je hond voldoende water drinkt. Dit zal helpen bij het afkoelen van zijn lichaamstemperatuur. Dit is klink logisch, maar onze honden gaan in de zomer snel door hun water heen.

Wij houden de waterbak altijd goed in de gaten houden en vullen deze zo nodig bij. We zorgen op deze dagen soms ook voor een tweede waterbak. Op de bijzonder warme dagen doen we zelfs wat ijsblokjes in de kom.

Koop een zwembadje voor je Franse Bulldog

Onze Franse bulldog drinkt veel water, maar vindt het ook heerlijk om rond te spetteren. Als je hond geen goede drinker is, dan raad ik je aan om een ​​van die goedkope, plastic badjes te kopen om in te waden of in te liggen.

Je koelt je Franse bulldog niet alleen af, je kunt je hond zelf stiekem even wassen! Wees wel voorzichtig, want ze kunnen niet zwemmen.

Gebruik verdamping

Het hele nut van zweten is verdamping. Mensen zweten, het verdampt en daarmee verdwijnt de warmte. Het is natuurkunde. Het is erg vervelend voor honden, maar ze hebben maar een klein percentage van hun lichaam dat kan zweten.

Aangezien ze vrij weinig oppervlakte hebben om mee te werken, zou het handig zijn als de warmte sneller zou kunnen verdampen, of niet?

Isopropylalcohol (ontsmettingsalcohol) heeft een veel lager kookpunt dan water en verdampt dus veel sneller. Als je vermoedt dat je hond snel hulp nodig heeft bij het verlagen van zijn of haar lichaamstemperatuur, wrijf dan met een watje gedrenkt in ontsmettingsalcohol over hun poten. Overdrijf het echter niet, alcohol kan een beetje uitdrogen.

Geef je hond bevroren lekkernijen

Onze hond eet graag alles wat eetbaar is op deze aarde. Ik gebruik deze liefde voor eten in mijn voordeel door ze in de zomer lekkernijen te geven die koel zijn, veel water bevatten of beide. Hondenijs is te vinden in vrijwel elke supermarkt. Maar natuurlijk kun je ook je eigen hondenijsjes maken met eigen bedachte recepten.

Bevroren bouillonijsjes zijn een voorbeeld voor een gemakkelijke bevroren traktatie waar je Franse bulldog dol op zal zijn. Ook is gekoelde komkommer uit de koelkast een goede optie die vol met water zit en koelt. Je kunt ze ook trakteren op een coole, verfrissende smoothie!

Geef je Franse Bulldog een koel oppervlak om op te liggen

Een paar zomers geleden merkte ik dat onze Franse bulldog zich zo nu en dan verplaatste op de tegenvloer. Ze leek er best blij mee, dus ze bracht me op een idee. Het was die nacht zo warm dat ik er niet van niet kon slapen. Ik stal het idee van mijn harige metgezel en plofte neer op de badkamertegel.

Ik was erg verbaasd over hoe snel ik hiervan afkoelde. Honden zijn soms veel slimmer dan wij. Als je geen koele vloer hebt of als wanneer je Franse bulldog buiten is, kun je dit principe toepassen door een handdoek in koud water te halen en je hond daarop te laten liggen. Uit eigen ervaring, ik garandeer je dat dit een enorm verschil zal maken.

Koop wat hondenspullen voor de zomer om je Franse Bulldog koel te houden

We leven eigenlijk al in de toekomst. Er is een gadget voor bijna elk probleem waarmee we worden geconfronteerd. Voor het hele “het is veel te warm voor mens of dier hier buiten” probleem, zijn er verkoelende kragen, vesten en bedden. Er zijn bijvoorbeeld ook hondenlaarzen om de kleine voetjes van je Franse bulldog te beschermen tegen de hete bestrating.

Zorg ervoor dat je Frans bulldogschaduw heeft

Als je Franse bulldog buiten is, zorg er dan voor dat hij ergens heen kan om te schuilen voor de hete zonnestralen. Zet een kleine tent of parasol op. Zet deze naast het zwembad en serveer je Frenchie tropische koude smoothies voor een ontspannen sfeer.

Franse bulldog schaduw

Een goede verzorging is vooral in de zomer belangrijk

Mijn Franse bulldog heeft een dikke, donkere vacht. Knippen van een dubbel gecoate vacht helpt niet om ze koel te houden. De bovenste ‘bewakingsharen’ fungeren als isolatie tegen de hitte en en als zonnebrand. Het is dus van belang dat de vacht van je hondje goed verzorgd blijft.

De ondervacht maakt deel uit van het natuurlijke koelsysteem van een hond. Maar als deze niet goed wordt onderhouden, kan hij mat worden. Dit kan de luchtstroom over de huid van je hond verminderen. Regelmatig borstelen helpt bij het verwijderen van oude vacht en houdt de vacht van je Frenchie gezond en comfortabel.

Wees slim als het gaat om het afkoelen van je franse bulldog in de zomer

Naast alle dingen die je voor je Franse bulldog kunt doen, zijn er enkele dingen die je nooit mag doen. Vooral niet als het weer warmer wordt. Laat je Franse bulldog niet achter in je auto.

Bind hem niet buiten vast in de zon. Wandel niet met hem op het heetste moment van de dag. Loop niet met hem op het hete asfalt. Preventie is altijd gemakkelijker dan het later aanpakken van een noodsituatie.

Samenvatting: gebruik onderstaande tips om te voorkomen dat je Franse bulldog deze zomer oververhit raakt:

 • Beperk de buiten tijd van je Franse bulldogs tijdens hete dagen tot alleen kleine pauzes en laat ze niet zonder toezicht achter.
 • Heb ten alle tijde vers koel water beschikbaar.
 • Laat je Franse bulldog nooit in de auto achter. Ook niet voor een paar minuten, want de temperatuur kan snel oplopen.
 • Beperk indien mogelijk de tijd buiten tot de koelere tijden van de dag, zoals ‘s ochtends vroeg en’ s avonds laat.
 • Als je Franse bulldog lusteloos lijkt en niet snel afkoelt, aarzel er dan niet over om je dierenarts te bellen.
 • Koop een zwembadje voor je Franse bulldog.
 • Moedig je Frenchie aan om te zwemmen.
 • Geef je Franse bulldog een zwemvest om in te zwemmen.
 • Geef ze een verkoelende gelmat om op te liggen.
 • Wikkel een met ijskoud water doordrenkte bandana om hun nek.
 • Beperk de speeltijd buiten tot intervallen van 20-30 minuten, met pauzes binnen met de airconditioning aan of een grote boxventilator die draait.
 • Je Franse bulldog zal van nature op zoek zijn naar koude vloeren om op te liggen, zoals tegels of vinyl. Zorg ervoor dat ze toegang hebben tot gebieden zonder vloerbedekking.
 • Spuit je Franse bulldog met een spuitfles nat op hun buik. Zorg er wel voor dat je nevelt en geen stevige waterstoot op ze spuit, anders denken ze misschien dat ze worden gestraft.
 • Zorg voor heel veel koud, vers drinkwater.
 • Geef ze ijsblokjes om op te zogen en aan te knagen.
 • Laat je Franse bulldog nooit buiten op een warme dag of zonder toezicht in een auto.
 • Koop een leuke watersproeier voor je hond.

Aanvullende tips om uw Frenchie veilig te houden tijdens warm weer

 • Gebruik geen chemicaliën om je tuin te behandelen. Maai gewoon het gras en houd het schoon.
 • Bewaar gevaarlijke chemicaliën, tuingereedschap en andere gevaarlijke materialen op een plek waar je Franse bulldog niet bij kan.
 • Bekijk goed je tuin en pluk alle giftige planten zoals “Poke weed”.
 • Pluk alle paddenstoelen die in je tuin groeien, of ze nu giftig zijn of niet. Paddestoelen kunnen dodelijk zijn voor Franse bulldogs.
 • Gebruik geen pesticiden in je tuin of ergens in de buurt van hun speelplekken.
 • Houd je Franse bulldogs in de gaten terwijl ze buiten spelen.
 • Houd alles in de gaten waar je Franse bulldog op kauwt.
 • Zorg voor speelgoed om op te kauwen in plaats van stokken en ledematen.

Conclusie

Een Franse Bulldog kan niet goed tegen warmte. Toch zijn deze warme dagen in principe geen probleem. Volg bovenstaande tips, blijf alert en geniet samen met je Frenchie van de zomer!

Plaats een reactie