Hoe weet ik of mijn Franse Bulldog depressief of verdrietig is?

We willen allemaal een gezonde blije Franse Bulldog, maar met hun droevige gezichten kan het moeilijk te bepalen zijn of deze in feite depressief of ongelukkig is. Over het algemeen zien Franse Bulldogs er altijd verdrietig uit, dus als eigenaar moet je in plaats daarvan zoeken naar andere tekenen van depressie, afgezien van hun gezichtsuitdrukking. In tegenstelling tot ons mensen kunnen honden ons niet vertellen dat ze verdrietig en depressief zijn. Dit geldt met name voor Frenchies die niet het bereik van gezichtsuitdrukkingen hebben die andere rassen hebben.

Voordat ik je uitleg hoe je kunt zien of je Franse Bulldog depressief is en wat de depressie zou kunnen veroorzaken, heb ik goed nieuws. Langdurige depressie bij honden is namelijk zeer ongebruikelijk. Bij de meeste Frenchies zul je momenten vinden waarop ze depressief zijn, maar in de meeste gevallen zal het iets op korte termijn zijn, meestal als gevolg van veranderingen in de omgeving of hun routine. Langdurige depressie bij Frenchies kan het gevolg zijn van een grote verandering in het leven. Misschien is hun eigenaar bijvoorbeeld overleden, hebben ze een vervelende verwonding gehad, zijn ze naar een ander huis verhuisd of hebben ze een of andere vorm van trauma meegemaakt. Soms kan het zelfs te wijten zijn aan een medisch probleem, dus als je merkt dat niets hun verdriet lijkt op te lossen, is het waarschijnlijk de moeite waard om je dierenarts te bezoeken voor een professionele controle.

Hoe weet je of je Franse Bulldog depressief is?

Het is meestal heel gemakkelijk voor ons om te zien of mijn eigen Frenchie Buddha, verdrietig is. Hij zal niet zijn normale zelf zijn, is niet blij me te zien en zal niet zo actief zijn als gewoonlijk. Dit zijn echter niet de enige tekenen van depressie van de Franse Bulldog. Hier zijn alle tekenen van depressie en verdriet waar je op moet letten.

1. Je hond zal zich verstoppen, ineenkrimpen en bang voor je zijn

Depressie van de Franse Bulldog zal zich vaak uiten in verborgen gedrag. Het is een klassieke reactie op het feit dat je hond of puppy in de war raakt, gestrest raakt of een leven veranderende situatie doormaakt waar hij zich niet prettig bij voelt. De reden waarom je Franse Bulldog zich verbergt, kan te maken hebben met een reeks problemen, waarvan ik er veel verderop in dit artikel zal uitleggen als ik naar de oorzaken van depressie kijk. Eenvoudige redenen kunnen echter een verandering zijn in wat ze gewend zijn. Denk aan verhuizingen, nieuwe mensen of veranderingen in hun routine. Frenchies zullen kleine en donkere plekken zoeken om zich te verstoppen als ze verdrietig, depressief, bang of gestrest zijn.

2. Je Frenchie is niet blij je te zien

Dit is hoe ik kan vertellen dat mijn eigen Franse Bulldog verdrietig is en het komt ook heel vaak voor. Frenchies zijn sociale gezelschapshonden. Als je je Frenchie maar een paar uur alleen laat, kunnen ze al last hebben van verlatingsangst. Als ik Buddha twee of drie uur alleen thuis heb moeten laten (soms is het onvermijdelijk), mijd hij me soms als ik weer thuiskom. Gelukkig duurt het droevige gezicht van je Franse Bulldog niet lang. Met een beetje overhalen en liefde zullen ze snel weer terug zijn naar hun normale zelf. Ik denk vaak dat Buddha ons gewoon probeert te straffen omdat we hem twee uur alleen hebben gelaten … die van jou zou hetzelfde kunnen doen! Lees ook dit artikel om meer te weten te komen over verlatingsangst bij Frenchies en hoe het hen verdrietig of depressief kan maken.

3. Je Franse Bulldog zal meer wit in de ogen laten zien

Hondenexperts noemen dit “walvisoog”.  Het verwijst naar wanneer je hond naar je zal kijken, maar met het hoofd gebogen of opzij, maar nog steeds met de ogen op jou gericht. Er is alleen één belangrijk verschil, je kunt het wit van de ogen in de vorm van een halve maan zien. Dit gedrag van de walvisogen is een klassiek teken dat een hond gestrest, angstig of depressief is. Maar denk niet dat het betekent dat je Franse Bulldog verdrietig is. Honden van een brachycefaal ras zoals Frenchies hebben altijd een klein beetje wit in hun ogen. Dus het feit dat je Franse Bulldog witte halve maanvormen in zijn ogen vertoont, betekent niet dat hij of zij depressief of verdrietig is. Dit teken van depressie zou ik alleen als signaal gebruiken als je andere dingen van deze lijst aanvinkt.

4. Je Frenchie zal een verandering in eetlust hebben

Een van de belangrijkste manieren om erachter te komen of je Franse Bulldog depressief is, is een gebrek aan eetlust. Maar, net als mensen, kunnen honden soms zelfs meer eetlust hebben als ze zich verdrietig en somber voelen. Meestal verliest een trieste Franse Bulldog echter zijn eetlust. Dit kan een teken zijn van verhoogde stressniveaus. Net als een van de vorige punten waar ik zei dat Buddha mij zal negeren, zal hij ook een maaltijd overslaan als hij zich verdrietig voelt. Gelukkig heeft dit maar maximaal een halve dag geduurd met mijn Frenchie, maar het moet goed in de gaten worden gehouden. Als je Frenchie 24 uur niks eet, is dat een enorm teken dat ze depressief zijn. Dit is meestal te wijten aan een medische klacht, dus je dient je dierenarts te raadplegen als het te lang aanhoudt.

5. Je Franse Bulldog zal zichzelf meer likken dan normaal

Een van de minder bekende tekenen van depressie bij een Franse Bulldog is overmatig likken. Het wordt vaak verkeerd geïnterpreteerd als ze een wond likken of zichzelf schoonmaken. Het is echter iets waar je op moet letten, want zichzelf meer dan normaal likken kan betekenen dat je Frenchie verdrietig is. Waarom is overmatig likken echter een teken van stress, depressie of verdriet? Het is tweevoudig. 

Reden #1

Ten eerste zal een hond meer likken om zichzelf te kalmeren. Ik geloof dat dit een erfelijk iets is vanaf het moment dat hun moeder ze zou likken en wassen in een nest. Wat is een betere manier om je gelukkiger te voelen dan jezelf in een comfortabele mentale zone te plaatsen?

Reden #2

De tweede reden waarom overmatig likken zou kunnen betekenen dat je Frenchie depressief is, is medisch. Honden die meer krabben, jeuken en likken dan normaal, kunnen een huidprobleem hebben.Handige tip: lees dit artikel om erachter te komen met welke huidproblemen Frenchies kampen en op welke symptomen je moet letten.Dermatologische problemen kunnen het welzijn van een hond beïnvloeden. 

Wat we nu weten, is dat huidproblemen een van de grootste oorzaken van depressie bij honden kunnen zijn. En net als mensen, als een hond depressief is, verliezen ze hun interesse in de dingen waar ze gewoonlijk van houden. Vaak jeuken, krabben, knabbelen of likken kan een sterk teken zijn van een huidaandoening.

6. Je hond zal veranderingen in zijn slaappatroon ondergaan

Als je Franse Bulldog depressief lijkt en niet slaapt zoals gewoonlijk, dan kan hij verdrietig en ongelukkig zijn. De meeste verdrietige honden zullen meer slapen dan normaal en zullen in niets anders geïnteresseerd lijken dan in hun bed. In zeldzamere gevallen van een Franse Bulldog-depressie, zou het zelfs in de tegenovergestelde richting kunnen gaan, waarbij ze helemaal niet slapen. Ik heb dit een keer met Buddha gehad toen hij een maagdarmprobleem had. Hij kon niet slapen en was erg depressief totdat de infectie voorbij was. Lees in dit artikel hoe een typisch slaappatroon eruit kan zien als je Frenchie niet verdrietig is of in de put zit.

7. Je Franse Bulldog gaat gapen en hijgen

Dit is een ander minder bekend teken dat je Franse Bulldog depressief is en geeuwt. Directe observaties van het gedrag van honden hebben aangetoond dat honden die onder stress staan, eerder gaan gapen. In gehoorzaamheidscursussen voor honden heb ik bijvoorbeeld vaak een hond zien geeuwen onmiddellijk nadat zijn baas hem ergens voor had uitgescholden of hem een ​​zeer harde correctie had gegeven.Een ander teken van stress en verdriet is overmatig hijgen. Honden hijgen vaak als ze bang zijn. Als je een hond hebt die een hekel heeft aan harde geluiden zoals vuurwerk, heb je dit misschien wel eens gezien.

8. Je Franse Bulldog zal binnenshuis plassen of poepen

Honden kunnen ook op stress reageren door in huis te urineren. Deze kan zelfs uit het niets komen met eerder zeer goed opgeleide Frenchies. Depressieve Franse Bulldog zal vaak gecombineerd worden door de vloer in het huis te bevuilen. Hondengedragsdeskundigen zeggen dat dit heel gebruikelijk is na een verhuizing van een huis, of hoge tijden van angst wanneer een hond zijn territorium markeert of zelfs bang is om naar buiten te gaan.

Speciaal voor Franse Bulldog eigenaren

Franse Bulldogs hebben een speciale handleiding nodig omdat elk hondenras anders is. Het “Franse Bulldog Handboek” is een boek dat alles bevat wat je moet weten om je Franse Bulldog op te voeden tot een gezonde en gehoorzame hond.

De auteur van het handboek heeft meer dan 25 jaar ervaring in het trainen, opvoeden en verzorgen van Franse Bulldogs en deelt alle informatie en tips in het boek. Als je het boek via onderstaande speciale kortingscode koopt, krijg je het volledige pakket voor een verminderde prijs van €37,-, inclusief bonussen in plaats van de normale prijs van €96,75 .

(laden van de pagina kan ivm de kortingscode soms even duren)

9. Je Franse Bulldog zal destructief gedrag vertonen

Hoewel het volkomen normaal is dat Frenchies op dingen kauwen (Lees hier hoe je kunt laten stoppen met kauwen), kan destructief gedrag aanzienlijk toenemen als ze ongelukkig zijn. Het is vaak de manier waarop je Frenchie je aandacht trekt. Het kan zijn dat ze willen dat je begrijpt dat ze verdrietig en depressief zijn. In veel gevallen zal het echter te maken hebben met angst en ongerustheid. Destructief gedrag gaat vaak gepaard met een gebrek aan gehoorzaamheid en het niet reageren op bevelen. Graven is ook een klassiek teken. Vaak graven Frenchies gaten in de tuin omdat ze letterlijk willen ontsnappen en naar een andere plek willen gaan. Lees ook dit artikel over hoe je kunt voorkomen dat je hond de tuin graaft en wat de oorzaak zou kunnen zijn.

10. Je hond verliest interesse in speelgoed en spelen

Zeer depressieve en verdrietige Franse Bulldogs zullen stoppen met de dingen waar ze van houden.  Dit kan gaan wandelen, naast je staan ​​en zelfs de interesse in hun speelgoed verliezen. Teruggetrokken gedrag en een gebrek aan interesse in speeltijd (Lees hier hoe Frenchies graag spelen) is een zeker teken dat je Franse Bulldog verdrietig is. Handige tip: je zult merken dat je Frenchie opvrolijkt door gestimuleerd te worden door nieuw speelgoed. Hier vind je een lijst die ik heb samengesteld met het beste Franse Bulldog-speelgoed waar mijn Frenchie Buddha graag mee speelt.

11. Je Frenchie zal gaan zeuren en huilen

Dit teken van depressie zal zich vaak manifesteren als je Frenchie zeurt en huilt als je echt bij hen in huis bent. Honden hebben niet veel manieren om goed te communiceren met hun menselijke eigenaren, dus vaak is er een vocaal teken om je te vertellen dat er iets mis is met hen.

12. Je Franse Bulldog eageert niet op liefde en genegenheid

Een Franse Bulldog die geen liefde en genegenheid wil, is heel ongebruikelijk. Dit ras staat erom bekend knuffels en liefde te willen … dus als ze dat niet doen, is dat een teken dat er iets niet klopt. Waarom is je Franse Bulldog verdrietig in dit scenario?  Nou, zoals de meeste signalen op deze lijst, kan er een onderliggend gezondheidsprobleem zijn om ze naar beneden te halen.

13. Je Frenchie zal grommen en agressief zijn

En het meest voor de hand liggende wordt voor het laatst bewaard. Frenchies die ziek of bang zijn, kunnen agressief worden.  Het is logisch, want honden die gestrest zijn, kunnen angstig worden en willen niet dat er iemand in de buurt is.

Waarom Franse Bulldoggen depressief worden

Ik heb enkele redenen aangestipt waarom je Frenchie eerder verdrietig zou kunnen zijn. Laten we daar eens beetje op ingaan, zodat je de depressie misschien een beetje beter kunt uitzoeken. Als je Franse Bulldog depressief lijkt, kan dit een aantal redenen hebben. Hier zijn enkele van de meest voorkomende redenen waarom je hond verdrietig kan zijn.

Verandering in routine of hun omgeving

Frenchies zijn erg gevoelig voor verandering. Ik ken een baasje wiens puppy een lange periode van depressie heeft gehad na een verhuizing. Het kostte hun hond een maand om te wennen aan de verandering van omgeving, niet al te snel nadat hij zich in een nieuw huis had gevestigd, kort nadat hij bij de moeder was weggehaald. Veel hondenbezitters melden depressie bij hun pups nadat een nieuwe baby is geboren en bij het ouderlijk huis is binnengebracht. Anderen zeggen dat hun hond verdrietig is als ze meer tijd dan normaal buitenshuis hebben moeten doorbrengen, misschien met een nieuwe baan.

Traumatisch incident of letsel

Franse Bulldogs kunnen ook depressief zijn na een stressvol incident of een blessure. Verwondingen waarbij je naar een dierenarts moet, kunnen je hond uit zijn comfortzone halen. Het kan ook een teken zijn van hoge koorts of hoge temperatuur . Als je moet worden geprikt, gepord en geïnjecteerd, zal de angst vaak nog lang toenemen nadat de blessure is behandeld.

Verlies van een metgezel of eigenaar

Als je twee Frenchies hebt en één sterft, dan is de kans groot dat de overlevende hond een periode van rouw en verdriet zal doormaken. Hetzelfde verdriet zal zich manifesteren in Frenchies waarvan de eigenaren zijn overleden. Het kan een hele uitdaging zijn om de hond aan te pakken die zijn baasje heeft verloren. Hoewel je een hond niet echt rouwtherapie kunt geven, zijn er dingen die je kunt doen om hun depressie op te heffen. Hoe je ze kunt helpen, lees je verderop op de pagina.

Eenzaamheid

Franse Bulldogs zijn gezelschapsdieren. Als je ze geen gezelschap kunt geven, raad ik je niet aan er even een te kopen. Ze moeten in een roedel zitten, of dat nu de hele dag bij je is, of een andere hond. Ik raad twee Frenchies aan om deze reden beter te zijn dan één.

Angst en stress

Een Frenchie-eigenaar die ik sprak, vertelde me hoe haar hond depressief werd nadat er nieuwe buren waren ingetrokken die een hond hadden. Haar Franse Bulldog wist dat de nieuwe hond zich aan de andere kant van het hek in de achtertuin bevond en ze gelooft dat de depressie is ontstaan ​​door angst over territorium.

Verlatingsangst

Verlatingsangst is een veel voorkomend thema bij Frenchies en een van de belangrijkste redenen waarom ze depressief zullen worden. Ik heb hierover een artikel geschreven die je kunt lezen in de sectie verlatingsangst. Symptomen van verlatingsangst en dus depressie zijn onder meer:

 • Binnen plassen en poepen.
 • Blaffen en huilen.
 • IJsberen, zwaar hijgen en kwijlen.
 • Kauwen, graven en destructief gedrag.
 • Ontsnappingspogingen.
 • Gebrek aan aandacht

Als je om de een of andere reden jouw gedrag ten opzichte van je Frenchie verandert, wees dan niet verbaasd als dat een domino-effect heeft. Ik noemde menselijke baby’s die eerder een huishouden binnenkomen, als een belangrijke reden voor depressie. De reden hiervoor is dat de aandacht zal verschuiven van de hond naar de nieuwe aankomst. Honden kunnen ook je emoties oppikken, en er zijn zelfs aanwijzingen dat honden zelfs stress bij hun baasjes kunnen opvangen.

Ziekte

Je Franse Bulldog kan er door ziekte altijd verdrietig uitzien. De depressie zou heel goed een secundair symptoom kunnen zijn van pijn en ongemak. Als je geen enkele reden kunt bedenken waarom je Frenchie verdrietig is, dan is dit waarschijnlijk de belangrijkste reden. Dit betekent dat je een dierenartsafspraak moet maken. Als je Frenchie bijvoorbeeld niet langer wil gaan wandelen, bij voorkeur om er ellendig en ongeïnteresseerd uit te zien, kan dit bijvoorbeeld artritispijn zijn.

Hoe Frenchie-depressie te behandelen

Nu je de lijst hebt gelezen, zouden de manieren om het verdriet te behandelen relatief duidelijk moeten zijn. Maar in de meeste gevallen zal het waarschijnlijk maar van korte duur zijn … de meeste Fransen zullen niet lang verdrietig zijn. Je kunt een trieste funk meestal opheffen met dingen als:

 • Bied veel aandacht en liefde.
 • Houd routines en schema’s hetzelfde
 • Houd ze goed bezig met spelen en bewegen.
 • Overweeg om een ​​hondengenoot voor ze te kopen.
 • Koop nieuw speelgoed om ze mentaal actief en gestimuleerd te houden.
 • Geef ze meer socialisatie met andere honden.
 • Laat ze niet voor langere tijd alleen.
 • Geef ze een veilige en comfortabele plek om te slapen.
 • Geef ze de tijd om zich beter te voelen – het zal waarschijnlijk na een paar uur verdwijnen.

Als niets anders werkt, moet je professionele ondersteuning zoeken bij een dierenarts. Ze zullen in staat zijn om controles en bloedonderzoeken uit te voeren om te zoeken naar medische redenen die het depressieve gedrag kunnen veroorzaken. Als het niet te wijten is aan een verwonding of ziekte, kun je een dierenarts vinden die zelfs een vorm van depressiemedicatie bij honden voorschrijft. Deze werken erg vergelijkbaar met hoe depressiemedicijnen het doen bij mensen.

Nawoord

Waar het op neerkomt is dat Frenchies meestal verdrietig worden na een grote gebeurtenis of verandering in hun leven. In de meeste gevallen zullen ze niet lang verdrietig zijn, en met liefde en aandacht zullen ze snel weer terugveren naar hun gelukkige zelf.

Heb jij nog andere tips bij een depressieve Franse Bulldog? Laat deze dan achter in de reacties!

Speciaal voor Franse Bulldog eigenaren

Franse Bulldogs hebben een speciale handleiding nodig omdat elk hondenras anders is. Het “Franse Bulldog Handboek” is een boek dat alles bevat wat je moet weten om je Franse Bulldog op te voeden tot een gezonde en gehoorzame hond.

De auteur van het handboek heeft meer dan 25 jaar ervaring in het trainen, opvoeden en verzorgen van Franse Bulldogs en deelt alle informatie en tips in het boek. Als je het boek via onderstaande speciale kortingscode koopt, krijg je het volledige pakket voor een verminderde prijs van €37,-, inclusief bonussen in plaats van de normale prijs van €96,75 .

(laden van de pagina kan ivm de kortingscode soms even duren)

Plaats een reactie