Waarom proberen Duitse herders hun staart te pakken

Het is schattig om te zien hoe je Duitse herder puppy zijn staart achtervolgt. Het kan ook komisch zijn om je volwassen Duitse herder achter hun staart te zien jagen. Toch kan het ook zorgwekkend zijn. Een draai hier en daar is prima, maar het staartjagende gedrag van je Duitse herder kan wijzen op een gezondheidsprobleem of zelfs een probleem op zich worden. Staartjachtgedrag bij Duitse herders kan onschuldig zijn of een teken dat er iets mis is. Als puppy’s jagen ze hun staart uit nieuwsgierigheid na. Naarmate ze ouder worden, kunnen Duitse herders hun staart achterna zitten vanwege ongemak, pijn, verveling of stress. Staartjagen kan ook uitgroeien tot een obsessieve gewoonte. Het achtervolgen van de staart bij Duitse herders kan onschuldig zijn, of het kan een symptoom zijn van een onderliggend probleem. Dus waarom jagen Duitse herders hun staart achterna, en wanneer of hoe moet je ze stoppen?

Duitse herderpuppy’s jagen achter hun staart aan uit nieuwsgierigheid

Puppy’s zijn grappige wezens. Het is leuk om te zien hoe ze de wereld verkennen en zien hoe ze in de wereld passen. Puppy’s weten vaak niet dat ze een staart hebben. Dus als je puppy van de Duitse herder dit vreemde ding ziet dat hem volgt, proberen ze het te vangen om erachter te komen wat het is. Een puppy van een Duitse herder blaft en gromt naar zijn staart, maar lijkt erg in de war als hij zijn prooi opvangt omdat hij dan vastzit! Puppy’s zullen waarschijnlijk niet achter hun staart aan blijven jagen als ze deze niet vangen, hoewel ze het lang genoeg kunnen doen om een ​​beetje duizelig te worden. Daarna vervelen ze zich en gaan op zoek naar een ander spel.

Duitse herders jagen op hun staarten vanwege hun rasgeschiedenis

Duitse herders werden aanvankelijk gefokt als herders. Dit betekent dat hun jachtinstincten goed ontwikkeld zijn.  Duitse herders zijn hierbij net als mensen, omdat ze een zicht van voren hebben met blinde vlekken in de periferie. Als de staart van je Duitse herder in hun perifere zicht beweegt, kan het lijken alsof er iets achter hen aanrent. Hun jachtinstincten zullen beginnen en ze zullen ronddraaien om te proberen te vangen wat er beweegt.  Het kan even duren voordat ze beseffen dat het hun eigen staart is die ze najagen.

Duitse herders jagen op hun staarten vanwege jouw reactie

Als je denkt dat de aanblik van je Duitse herder die zijn staart achterna zit te grappig is, kun je mogelijk lachen en het gedrag aanmoedigen. Je kunt hem hiervoor zelfs belonen met traktaties als beloning omdat hij zo schattig is. Op deze manier kun je je hond dit patroon leren. Elke keer dat ze aandacht of iets lekkers willen, zullen ze hun staart achter je aan jagen om de reactie uit te lokken die ze gewend zijn. Duitse herders doen het ook om hun baasjes te plezieren, dus als ze weten dat het achtervolgen van staart je gelukkig maakt, zullen ze het gedrag herhalen in jouw voordeel.

Pijn

Duitse herders jagen ook op hun staarten omdat ze zich ongemakkelijk voelen of pijn hebben. Duitse herders kunnen hun staart achtervolgen als reactie op een pijn. Als ze een snee of een zere plek op hun staart hebben, kunnen ze ook proberen die te achtervolgen in een poging om de snee of pijnlijke plek te likken. Hondenspeeksel helpt vaak infecties te voorkomen, en likken kan pijn verminderen, dus het verlangen om te likken is instinctief.

Parasietprobleem: Wormen, teken en vlooien

Duitse herders proberen ook hun staart te vangen als ze een parasietprobleem hebben. Wormen leiden vaak tot jeukende achterste uiteinden, en teken en vlooien kunnen ook de staart van je Duitse herder bijten en het vangen van de staart veroorzaken als ze de jeuk proberen te stoppen. Vlooien en teken zitten waarschijnlijk niet alleen op de staart van je Duitse herder, dus let op een algemene toename van krabben.

Huiduitslag

Huiduitslag door allergieën kan ook jeuken en ongemakkelijk zijn en ervoor zorgen dat je Duitse herder zijn staart achterna zit. Deze uitslag kan op één plek worden geïsoleerd, of het kan wijdverspreid zijn (als ze worden veroorzaakt door shampoo, enz.). Als het wijdverspreid is, zul je andere tekenen van jeuk opmerken.

Wat doen ze met hun staart nadat ze deze te pakken hebben?

Als ongemak of pijn de oorzaak is van het achtervolgen van de staart, zullen Duitse herders hun staart niet zomaar loslaten als ze hem vangen. Ze zullen erop bijten of likken. Als het ze niet lukt om het te vangen, zullen ze gaan zitten en zich omdraaien om de jeukende of irriterende plek te bereiken.

Duitse herders jagen op hun staarten uit verveling

Duitse herders zijn actieve honden en hebben zowel fysieke als mentale stimulatie nodig om gelukkig te zijn. Als zodanig zijn ze behoorlijk onderhoudsarm en je zou alleen een Duitse herder moeten krijgen als je bereid bent om er tijd en moeite aan te besteden. Als je Duitse herder niet voldoende wordt vermaakt en geoefend, kan hij zijn staart achterna gaan zitten om zichzelf te vermaken of wat energie verbranden. Dit kan slecht voor ze zijn, omdat Duitse herders vatbaar zijn voor obsessief gedrag en destructieve gewoonten kunnen ontwikkelen. Bovendien is dit niet goed voor jou, omdat je grote ronddraaiende hond tegen meubels kan botsen en dingen kan breken. Een handige manier om de verveling van je Duitse herder te bestrijden, is door je hond een interactief puzzelspeelgoed te geven om mee te spelen. Puzzelspeelgoed kan worden gebruikt met voer en lekkernijen als stimulans om je hond mentaal bezig te houden.

Duitse herders jagen op hun staarten omdat ze gestrest of angstig zijn

Duitse herders zijn snel overstuur en vatbaar voor angststoornissen, vooral als ze niet gesocialiseerd zijn als puppy’s. Er is een theorie dat het achtervolgen van de staart ervoor zorgt dat er een hormoon vrijkomt in je Duitse herder, waardoor ze kalmeren. Als je merkt dat het achtervolgen van de staart samenvalt met harde geluiden, gescheiden zijn van jou (of het vooruitzicht daarop), of grote menigten, kan het zijn dat je Duitse herder angstig is. Als het achtervolgen van de staart wordt veroorzaakt door angst, kun je vaak ook andere tekenen opmerken, zoals blaffen, springen, verhoogde agressie, zeuren of rennen. Als je je Duitse herder uit een opvangcentrum hebt gered, kan het zijn dat hij een traumatische ervaring heeft gehad waarvan je niets weet.  Als iets hun herinneringen aan dit trauma oproept, kunnen ze angstig worden en is er misschien geen duidelijke aanwijzing waarom. Een andere angstaanjagende situatie is een ziekte.  Je hond kan zich verdrietig voelen, omdat hij pijn heeft of zich niet lekker voelt.

Duitse herders jagen hun staarten na als een obsessief of gewoon gedrag

Duitse herders vormen heel gemakkelijk gewoontes omdat ze een obsessieve aard hebben. Elk van de eerdergenoemde redenen voor het achtervolgen van de staart kan leiden tot de ontwikkeling van obsessief gedrag. Is dit het geval, dan zal je Duitse herder zonder reden achter hun staart aan jagen. Je Duitse herder is niet blij als hij dwangmatig zijn eigen staart achterna zit, en het kan ook erg verontrustend zijn voor een eigenaar om naar te kijken.

Wanneer moeten Duitse herders hun staarten niet achtervolgen?

Als je Duitse herder nog een puppy is, is het achtervolgen van de staart waarschijnlijk geen probleem. Dit tenzij je andere symptomen opmerkt die op pijn, ongemak of angst kunnen duiden. Let ook op de frequentie waarmee ze zich bezighouden met het achtervolgen van hun staart. Bestraf je puppy niet voor dit gedrag, maar moedig het ook niet aan. Volwassen Duitse herders die slechts af en toe op hun staart jagen, zijn waarschijnlijk gewoon aan het spelen, maar nogmaals, moedig het gedrag niet aan.  Als je een patroon opmerkt of als je Duitse herder vaak achter zijn staart aanzit, kan dit duiden op een probleem. Als het probleem fysiek lijkt, controleer dan hun staart op zere plekken, snijwonden, huiduitslag, teken of vlooien. Als je merkt dat ze een van deze problemen hebben, pak het dan aan om te stoppen met het achtervolgen van hun staart voordat het een slechte gewoonte wordt. Als het probleem psychologisch lijkt, probeer het gedrag dan elke keer dat je het ziet te stoppen.

Hoe te voorkomen dat Duitse herders hun staarten achterna zitten

Als je problematisch staartjagen opmerkt, breng je Duitse herder dan naar de dierenarts om te worden gecontroleerd op fysieke en psychologische problemen (die mogelijk alleen worden gediagnosticeerd door fysieke oorzaken weg te nemen). Leid je Duitse herder af als ze hun staart achterna zitten. Roep ze naar je toe of vang hun aandacht en gooi een speeltje. Soms hoeft je alleen maar zelf op te staan ​​en te bewegen. Je Duitse herder zal stoppen om te zien wat je doet (hoewel dit afhangt van de oorzaak van het achtervolgen).

Geef je Duitse herder voldoende mentale en fysieke stimulatie om verveling te voorkomen.

Schreeuw niet tegen je Duitse herder om deze te laten stoppen achter zijn staart aan te jagen. Als ze jagen omdat ze angstig zijn, zal dit de situatie verergeren. Bovendien, als ze deze om een ​​andere reden achterna zitten, kun je angst opwekken door tegen ze te schreeuwen. Onthoud dat Duitse herders hun baasjes, dus jou, willen plezieren. Je hebt geduld en doorzettingsvermogen nodig om het achterna jaag gedrag te beteugelen. Zoek advies en hulp van een behaviorist als je je overweldigd voelt.

Samenvatting

Nieuwsgierige puppy’s zullen hun staart achterna zitten omdat ze niet echt weten dat de staart van hen is. Het zien van hun staart in hun perifere zicht kan het instinct van een Duitse herder tot achtervolging activeren. Sommige Duitse herders vinden het leuk hoe je reageert als ze hun staart achterna zitten, dus als je ze koestert en behandelt als ze het doen, zullen ze het blijven doen. Niet alle staartjagen heeft echter een onschuldige verklaring; soms is het een teken van pijn, verveling of stress. Duitse herders zijn ook vatbaar voor obsessief gedrag, wat betekent dat ze niet kunnen stoppen met het achterna zitten van hun staart. Als het achtervolgen van de staart een teken is van een onderliggend probleem, is dat zowel voor de hond als voor het baasje verontrustend. Gelukkig zijn er manieren om te voorkomen dat je Duitse herder achter zijn staart aan jaagt, en met wat geduld en doorzettingsvermogen kun je het gedrag stoppen.

Nawoord

Hopelijk weet je na het lezen van dit artikel meer over hoe je om moet gaan met een Duitse herder die zijn staart achterna gaat. Heb jij een Duitse herder die zijn staart achterna jaagt en hier een betere oplossing voor dan in dit artikel? Deel deze dan hieronder in de reacties!

Speciaal voor Duitse Herder eigenaren

Hoewel deze trainingsgids al redelijk compleet is om je Duitse Herder te trainen, bevat deze nog lang niet alle informatie die je nodig hebt om alles uit je Duitse Herder te halen wat mogelijk is.

Duitse Herders hebben namelijk een speciale handleiding nodig, omdat het een zeer gedreven type hond is. Het “Duitse herder Handboek” is een boek dat alles bevat wat je moet weten om je Duitse Herder op te voeden tot een gezonde en gehoorzame hond.

De auteur van het handboek heeft meer dan 25 jaar ervaring in het trainen, opvoeden en verzorgen van Duitse Herders en deelt alle informatie en tips in het boek. Als je het boek via onderstaande speciale kortingscode koopt, krijg je het volledige pakket voor een verminderde prijs van €37,-, inclusief bonussen in plaats van de normale prijs van €96,75 .

(laden van de pagina kan ivm de kortingscode soms even duren)

Plaats een reactie