Een Duitse herder kopen: Stapsgewijze handleiding

Een Duitse herder bezitten is voor veel hondenliefhebbers een droom om te vervullen. 

Het kopen van een Duitse herder uit een goede bloedlijn met een goede gezondheid en temperament kan echter een zware taak zijn die deskundige begeleiding vereist. 

Dus, hoe koop je een Duitse herder?

Om een ​​Duitse herder te kopen, moet je eerst onderzoek doen naar hoe je een ethische fokker kunt identificeren. 

Ten tweede, zoek een gerenommeerde fokker door betrouwbare en gespecialiseerde hondengroepen te raadplegen, zoals nationale kennelclubs en hondenclubwebsites. 

Maak ten slotte je keuze voor een hond op basis van geslacht, kleur, eigenschappen en kosten.

Dit artikel is mijn complete gids voor het kopen van een Duitse herder. 

Ik zal je vertellen:

 • Bij welk type fokkers je je hond moet kopen;
 • Welke informatie je bij hen moet opvragen;
 • Hoe je de beste fokkers kunt vinden; 
 • Welke andere opties die je hebt bij het kopen van een Duitse herder.

Ik zal je ook vertellen over het soort fokkers dat je moet vermijden en elk ander detail dat je zal helpen een keuze te maken waar je nooit spijt van zult krijgen. 

Dus laten we beginnen met het kopen van een Duitse herder.

Een ethische fokker van de Duitse herder vinden: alles wat je moet weten

De Duitse herder is een populair hondenras en de groeiende vraag naar dit ras heeft een overeenkomstige groei van het aantal fokkers laten zien. 

Maar de toename van het aantal fokkers heeft ook de wenkbrauwen doen oprijzen over de manier waarop sommige hondenfokkers hun doel bereiken.

Wanneer je onderzoekt hoe je een Duitse herder kunt kopen, is het eerste dat je moet weten dat er verschillende soorten fokkers zijn. 

Terwijl sommige mensen honden fokken met de goede bedoeling om gezonde huisdieren te bieden aan diegenen die een hond willen bezitten, fokken anderen ze met het primaire doel om winst te maken.

In sommige gevallen zelfs in erbarmelijke omstandigheden.

Er is een universeel aanvaarde norm voor het peilen van een goede fokker. 

Elke goede Duitse herder of fokker van dieren zal altijd de vijf vrijheden voor dieren in gedachten hebben. 

Hier is een kort overzicht van deze vrijheden die worden toegepast op de context van het fokken van honden:

 • Vrij van honger en dorst: de hond heeft toegang tot gezond voedsel en vers, schoon water voor een goede voeding en gezondheid. Dit moet in overeenstemming zijn met de specifieke behoeften van de hond, zoals bepaald door ras, leeftijd en gezondheidsproblemen.
 • Vrij van ongemak: de hond heeft een gunstige omgeving voor beschutting, met passend beddengoed, gunstige temperaturen en bescherming tegen extreem licht en lawaai.
 • Vrij van pijn, letsel en ziekte: de hond heeft de vereiste dierenartsbezoeken voor preventie, diagnose en behandeling van ziekten, inclusief aanbevolen vaccinaties en tests.
 • Vrijheid om normaal gedrag te uiten: de hond heeft voldoende ruimte en faciliteiten en kan hem uitdrukken door middel van rekken, springen, rennen en spelen, en kan naar wens met andere honden omgaan.
 • Vrij van angst en leed: de hond wordt behandeld op een manier die geen psychische stress veroorzaakt. Dit kan zijn door overbevolking te voorkomen en algemene veiligheid te bieden.

Honden die zijn gefokt volgens deze vijf vrijheden, zullen een aangenamer en succesvoller leven hebben als ze eenmaal onder de hoede zijn van een eigenaar of gezin. 

Het naleven van deze vrijheden onderscheidt ethische fokkers ook van onethische.

Als toekomstige hondenbezitter moet je alle informatie verkrijgen die bevestigt dat je toekomstige huisdier is gefokt volgens deze vijf vrijheden en dus door een ethische fokker. 

Je moet de fokker op verschillende fokkwesties beoordelen wanneer je een Duitse herder wilt kopen.

De belangrijkste punten voor het evalueren van de ethische fokker

Om erachter te komen of een fokker ethisch verantwoord is, observeert je de fokomgeving en stel je vragen over de volgende fokaspecten:

 • Ervaring met het fokken van Duitse herders: informeer of de fokker al lang in de fokcarrière zit of dat ze net beginnen. Degenen die al lang in de fokpraktijk zitten, zullen hun ervaring met voorbeelden van succes uitleggen en kunnen je verifieerbare voorbeelden geven van mensen aan wie ze Duitse herders hebben verkocht.
 • Geloofwaardigheid van de fokker: Er wordt verwacht dat een geloofwaardige fokker zal worden geregistreerd bij de nationale kennelclub en lid zal zijn van lokale of nationale rasverenigingen. 
 • Bloedlijn en hondgezondheid: Gezondheidsproblemen en genetische defecten worden gemakkelijk doorgegeven via de bloedlijn. Vraag naar de afstamming van je toekomstige hond en of de vader en moeder zijn gescreend op voor het ras vatbare ziekten zoals degeneratieve myelopathie (DM) of heupdysplasie, die bij Duitse herders als veel voorkomend worden beschouwd.

Informeer of het nest de eerste vaccinatieronde heeft gehad (zoek specifieke details over de vaccinaties). Controleer ook of ze ontwormd zijn.

 • Rastemperament: informeer naar de typische kenmerken van het ras om erachter te komen of het ras geschikt is voor je gezinssituatie; of je nieuw verworven hond goed zal zijn met kinderen of dat het ras goed overweg kan met andere honden, en of het het goed zal doen in een appartementsomgeving, naast andere specificaties. Als je je huiswerk hebt gedaan, weet je de antwoorden op deze vragen al – en dat zou de fokker ook moeten weten!
 • Hondenuiterlijk: vraag om het hele nest en de ouders te zien. Het algemene uiterlijk van de Duitse herders moet aangeven dat ze gezond en goed verzorgd zijn. De honden moeten ook sociaal en extravert zijn en mogen geen tekenen van angst vertonen bij het zien van de fokker.
 • Hondenomgeving: Let bij het bezoeken van het terrein van de fokker of de omgeving schoon is, en geschikte beschutting over ruimte heeft. De broedruimte mag niet stinken en onverzorgd zijn, en de Duitse herders mogen niet in kleine kennels worden gevuld. Deze negatieven kunnen de eerste aanwijzingen zijn van een broodfokker.
 • Restitutie / retourbeleid: Vraag of de fokker een retour- en restitutiebeleid heeft als de Duitse herder genetisch-gerelateerde ziekten vertoont of ziek wordt en sterft in een korte periode nadat hij bij je thuis is gekomen. Informeer ook naar de mogelijkheid om de Duitse herder terug te sturen als je hem om welke reden dan ook niet kunt houden.

Hoewel deze aspecten je de nodige informatie geven om de betrouwbaarheid van een fokker af te wegen, wordt verwacht dat een ethische fokker het beste wil voor de hond die ze je verkopen.

Daarom moeten ze vragen stellen om ervoor te zorgen dat de hond in goede handen is. 

Deze vragen zullen hen onderscheiden als ethische fokkers, samen met verschillende andere kenmerken die laten zien dat ze om hun ras geven.

Kenmerken van ethische fokkers van Duitse herders

Bij het kopen van een Duitse herder zal een ethische fokker opvallen in de volgende aspecten:

 • Ze zullen goed geïnformeerd zijn over het ras van de Duitse herder. Dit komt tot uiting in hun uitgebreide kennis van de rasstandaard, voeding, lichaamsbeweging, temperament en verzorging. De ethische fokker beantwoordt vragen over al deze aspecten nauwkeurig en zonder ongeduldig te worden.
 • Ze zullen je de puppy van de Duitse herder pas verkopen als ze acht weken oud zijn. Pups jonger dan dat zijn nog steeds sterk afhankelijk van hun moeder en het zou te vroeg zijn om ze uit elkaar te halen. Merk echter op dat de aanbevolen tijd om een ​​puppy mee naar huis te nemen in de 8-12 weken is.
 • Ze zullen je referenties geven voor betrouwbare dierenartsen en andere mensen die Duitse herders bij hen hebben gekocht. Ze zullen ook goed zijn om je door te verwijzen naar andere fokkers voor een vergelijkende ervaring.
 • Ze zullen je vragen naar je levensstijl en gezin om ervoor te zorgen dat de puppy van de Duitse herder naar een liefdevol en zorgzaam huis gaat.
 • Ze zijn bereid om je alle informatie te verstrekken over de gezondheidssituatie van de pup, de vaccins en tests die zijn uitgevoerd, en geven je specifieke details over training, voeding en dierenartszorg.
 • Ze willen graag de veiligheid van de Duitse herdershond garanderen door je te vragen een contract te tekenen, je tips te geven over goede zorg voor de hond, te beloven te bellen om te horen hoe het met de puppy gaat en je te vragen om ze eventuele vragen te stellen. Misschien wel, nadat je de pup al enige tijd mee naar huis hebt genomen.
 • Zij zullen je informatie geven voor het registreren van de Duitse herder bij de nationale kennelclub en bij andere nationale en lokale rasverenigingen.

Hoewel ethische fokkers in deze aspecten opvallen, zullen onethische fokkers tekortkomingen vertonen in hun zorg voor het ras.

De tekortkomingen van onethische Duitse herdersfokkers

Dit zijn de meest voorkomende kenmerken van onethische hondenfokkers en broodfokkers worden genoemd. 

Maar ook achtertuinfokkers worden tot deze categorie fokkers gerekend.

Hoewel we niet kunnen generaliseren, worden commerciële hondenfokkers vaak gedreven door de wens om winst te maken en gemakkelijk het welzijn van de hoektanden in gevaar te brengen.

Hier zijn enkele kenmerken die onethische fokkers zullen definiëren:

 • De fokker vertoont een gebrek aan kennis over de rasstandaard van de Duitse herder en alle kwesties die verband houden met de voeding, lichaamsbeweging, verzorging en gezondheid van het ras.
 • De fokker zal terughoudend zijn om je hun kennels en fokfaciliteiten te laten zien, behalve de pup waarin je geïnteresseerd bent.
 • Als fokkers je hun kennels laten zien, zul je merken dat de honden opgesloten zitten in verwaarloosde en overvolle kennels zonder voldoende ruimte om te zitten, slapen, staan ​​of zich uit te strekken.
 • De fokker zal niet vragen naar jou, of je levensstijl, je gezin of de reden waarom je geïnteresseerd bent in een Duitse herdershond.
 • Het nest en hun ouders zullen ondervoed lijken, een indicatie dat ze nauwelijks toegang hebben tot gezond voedsel en vers water.
 • Er kunnen dieren zijn die er ziekelijk uitzien en geen veterinaire aandacht lijken te hebben gekregen.
 • De moederdieren zullen continu worden gefokt ten koste van hun gezondheid.
 • De pups worden al op zeer jonge leeftijd bij hun moeder weggehaald, vaak voordat ze zes weken oud zijn.
 • De fokker heeft misschien niet het geduld om je vragen over hun foknormen en de afstamming van hun honden te beantwoorden.
 • Zowel puppy’s als volwassen honden kunnen tekenen van wanordelijk gedrag vertonen, zoals angst voor de fokker, een teken dat ze mogelijk mishandeld zijn.
 • De fokker geeft geen documentatie over de gezondheidstesten van de hond en biedt geen enkele garantie op de mogelijkheid om het huisdier onder welke voorwaarde dan ook terug te brengen.

Met de uitgebreide kennis over wat een ethische fokker van Duitse herder is en wat niet, bent je nu klaar om die betrouwbare fokker te vinden, je Duitse herder pup te kopen en hem naar huis te brengen.

Hoe een Duitse herder te kopen: een hond of fokker zoeken

Er zijn veel manieren waarop je Duitse herderfokkers kunt vinden wanneer je uitzoekt hoe je er een kunt kopen. 

Ik bespreek enkele van de meest betrouwbare manieren.

Voor andere fokkers zul je een meer grondige zoektocht en fokkerevaluatie moeten doen.

Informatie inwinnen bij nationale kennelclubs

Nationale kennelclubs zijn een betrouwbare bron van informatie voor het kopen van Duitse herders. 

In Nederland heeft de rasclub een overzicht van adressen waar puppy’s van de Duitse herder te koop worden aangeboden. 

Je hebt hier toegang tot informatie over elke vermelde hond met betrekking tot hun leeftijd, geslacht, gewicht en lengte, persoonlijkheid, energieniveau, uitscheiding en trainbaarheid, naast andere kenmerken en eigenschappen.

Op de zoekwebsite van de rasclub voor fokkers wordt de Duitse herder vermeld tussen alle andere rassen. 

Rasclubs zijn vindingrijk als ze ook in andere landen op zoek zijn naar een Duitse herdershond. 

In het VK heeft de Rasclub bijvoorbeeld een Assured Fokker Scheme waarin je een uitgebreide en actuele lijst kunt vinden van Kennel Club Assured Breeders en andere fokkers met stamboompuppy’s.

Via de Find a Puppy-service op de UK Kennel Club-website kun je naar een puppy zoeken op basis van je favoriete ras. 

Alleen bij rasclub geregistreerde puppy’s worden op het platform geadverteerd.

Vind fokkers en puppy’s op nationale en regionale websites van Duitse herdershondenclubs.

Nationale clubs van Duitse herdershonden zijn een gespecialiseerde hulpbron omdat ze zich meestal exclusief op het ras richten. 

Je vindt dus alle informatie die je nodig hebt over het specifieke ras waarin je geïnteresseerd bent.

In de VS heeft de Duitse herdershondenclub van Amerika een rubriek met rubrieksadvertenties op hun website waar je door fokker- en puppyadvertenties kunt zoeken om te vinden wat je zoekt. 

De club adviseert ook dat een van de beste manieren om Duitse herderpuppy’s van goede kwaliteit te kopen, is door contact op te nemen met de regionale rasverenigingen van de Duitse herder.

Deze regionale clubs zijn lid van de nationale clubs van het ras. 

De clubs hebben het hele jaar door tal van trainings-, sport- en hondenshows-initiatieven.

Afgezien van het zoeken naar directe informatie van het kantoor van de regionale club over het vinden van een duitse herder fokker of puppy, kunnen deze evenementen perfecte gelegenheden zijn om informatie te delen over goed gefokte puppy’s van de Duitse herder. 

Zoek of bezoek liefdadigheidsorganisaties

Liefdadigheidsorganisaties die met honden te maken hebben, verlenen reddingsdiensten, zorg en herhuisvesting. 

Het zijn optimale opties om een ​​Duitse herder te vinden wanneer je er een wilt adopteren. 

Je kunt meer lezen over het adopteren van een Duitse herder in mijn uitgebreide artikel, 

Tips bij het kopen van een Duitse herder.

Er zijn tal van liefdadigheidsorganisaties van de Duitse herder die betrouwbare informatie kunnen verstrekken over het kopen of adopteren van een Duitse herdershond.

Andere manieren

Andere manieren om Duitse herdershonden te vinden om te kopen zijn:

Zoeken op Google naar “Duitse herder” en “Fokker zoeken”

Je kunt op Google zoeken naar termen als ‘Duitse herdershonden te koop’ of ‘Duitse herdersfokkers’. 

Wees echter voorzichtig met deze methode en volg de ethische fokkerrichtlijnen die eerder zijn gegeven om de fokker of verkoper te beoordelen voordat je een aankoop doet.

Volg uitgaande links op blogs en websites

Uitgaande links die je naar Duitse herder-fokkers of puppy’s leiden die te koop zijn op blogs en websites, zijn ook een optie. 

Net als bij de Google-zoekopdracht, moet je ook hier de betrouwbaarheid van de gekoppelde fokker en de kwaliteit van de Duitse herderpup evalueren aan de hand van de ethische fokkersrichtlijnen.

Raadpleeg dierenartsen, trainers en mensen die al een Duitse Herder hebben

Dierenartsen en trainers zijn op zichzelf al experts – gezien het feit dat ze dagelijks met Duitse herders omgaan. 

Ze kunnen ook voor fokkers werken en zullen daarom weten welke hoge foknormen hebben.

Eigenaars van een Duitse herder die een positieve ervaring hebben met het kopen van hun huisdier bij een betrouwbare fokker, zijn ook betrouwbare bronnen van informatie over waar je een Duitse herder kunt kopen.

Zorg er in alle gevallen voor dat er geen belangenconflict is met mensen die pleiten voor fokkers op andere factoren dan op kwaliteit.

Een Duitse herder kopen: de kosten

Wanneer je eraan denkt een Duitse herder te kopen, zijn de kosten een van de belangrijkste aspecten waarmee je rekening moet houden. 

Zelfs als je de beste puppy van de beste fokker hebt gevonden, moet je de koopkracht hebben om te kopen, anders zal je zoektocht naar het huisdier zinloos worden.

Dus, hoe diep moet je in je zak graven om je Duitse herder-puppy mee naar huis te nemen?

Mijn diepgaande artikel Hoeveel kost een Duitse herder? geeft je meer informatie en voorbeelden van hoeveel je moet uitgeven om een ​​Duitse herder te kopen.

Het geslacht van je Duitse herder

Hoewel mannelijke en vrouwelijke Duitse herdershonden in veel eigenschappen vergelijkbaar zijn, verschillen ze ook in een aantal, en dat kan van invloed zijn op je keuze bij het kopen. 

Stel je de volgende situatie voor:

Mannelijke Duitse herder zijn groter in zowel gewicht als lengte terwijl vrouwtjes kleiner zijn 

Mannen zullen een mannelijke bouw uitbeelden, in tegenstelling tot de delicate kenmerken van het vrouwtje.

Vrouwtjes zullen twee keer per jaar loops zijn.

Als je niet van plan bent met je huisdier te fokken, kun je overwegen haar te steriliseren.

Vrouwelijke Duitse herders leven langer, gemiddeld 11,1 jaar, in vergelijking met de 9,7 jaar van mannen.

Deze eigenschappen worden misschien niet veel besproken bij jonge puppy’s, maar het is belangrijk om ze in gedachten te houden. 

Of je ervoor kiest om een ​​mannelijke of vrouwelijke pup te kopen, hangt af van je omstandigheden, zoals ervaring, levensstijl en doel voor de hond. 

Je kunt dit artikel lezen om erachter te komen welk artikel het beste bij je past.

De vachtkleur van je Duitse herder

Hoewel het de kwaliteit van je hond op andere gebieden niet zal veranderen, wil je misschien voor een bepaalde vachtkleur gaan. 

Er zijn 11 vachtkleuren: tweekleurig, zwart, zwart en crème, zwart en rood, zwart en zilver, zwart en bruin, blauw, grijs, lever, sabel en wit.

Je kunt misschien niet kiezen uit het volledige kleurengamma, maar je kent de omvang van de variëteit die je kunt hebben. 

Witte Duitse herders zijn een prachtig uitziende hond en als je geïnteresseerd bent in deze unieke kleur, ga dan naar mijn artikel over de Witte Duitse herder.

Dit is vooral belangrijk als je op zoek was naar een showhond, aangezien een witte hond in veel landen wordt gediskwalificeerd voor showen en je de rasstandaard voor jouw regio moet controleren.

Het doel van je Duitse herdershond

Duidelijk zijn over de reden waarom je een Duitse herder wilt hebben, is de sleutel bij het nemen van de koopbeslissing. 

Dit is ook belangrijk zodat je je fokker kunt informeren of je op zoek bent naar een gezinshond, een wedstrijd, een show of een waakhond.

Ook al zal een heel nest dezelfde bloedlijn hebben, als je weet wat het doel is om een ​​hond aan te schaffen, kun je kiezen voor ethische fokkers die geïnteresseerd zijn in kwesties met betrekking tot gezondheid, temperament en andere eigenschappen die goed zijn om in gedachten te houden wanneer een aankoop doen.

Nawoord

Het kopen van een Duitse herder is een droom die veel hondenliefhebbers hebben, maar die kan worden belemmerd door een gebrek aan informatie over belangrijke koopkennis. 

Om te leren hoe je een Duitse herder kunt kopen, volgt hier een samenvatting van de belangrijkste punten:

 • Raadpleeg nationale kennelclubs en nationale en regionale fokkersclubs om betrouwbare fokkers te identificeren die ethisch verantwoord zijn, goed geïnformeerd zijn en om hun honden geven.
 • De liefdadigheidsorganisaties van Duitse herder zijn ook een goede bron van informatie.
 • Je kunt je zoekopdracht uitbreiden naar websites van fokkers als je dit nuttig acht.
 • Overweeg om een ​​reddingshond te adopteren, waar je heen kunt gaan om de hond te vinden en van tevoren te weten te komen over zijn eigenschappen. Je kunt ook overwegen om een ​​miniatuur Duitse herder te adopteren.
 • Wees bereid om tot 4.500 euro (en in sommige gevallen meer) uit te geven aan het kopen van je Duitse herder.
 • Weeg voor de aankoop je aankoopkeuze af op factoren zoals het geslacht van je Duitse herder, de vachtkleur, eigenschappen en de reden waarom je voor het ras kiest.

Ik hoop dat je wat aan mijn handleiding hebt!.

Veel succes met het krijgen van je kwaliteitsvolle Duitse herder waarvan ik weet dat je deze nog vele jaren zult koesteren!

Wil je alles te weten komen over Duitse herders? Klik dan hieronder.

Speciaal voor Duitse Herder eigenaren

Hoewel deze trainingsgids al redelijk compleet is om je Duitse Herder te trainen, bevat deze nog lang niet alle informatie die je nodig hebt om alles uit je Duitse Herder te halen wat mogelijk is.

Duitse Herders hebben namelijk een speciale handleiding nodig, omdat het een zeer gedreven type hond is. Het “Duitse herder Handboek” is een boek dat alles bevat wat je moet weten om je Duitse Herder op te voeden tot een gezonde en gehoorzame hond.

De auteur van het handboek heeft meer dan 25 jaar ervaring in het trainen, opvoeden en verzorgen van Duitse Herders en deelt alle informatie en tips in het boek. Als je het boek via onderstaande speciale kortingscode koopt, krijg je het volledige pakket voor een verminderde prijs van €37,-, inclusief bonussen in plaats van de normale prijs van €96,75 .

(laden van de pagina kan ivm de kortingscode soms even duren)

Plaats een reactie