Heb je geen controle over je Labrador?

Ben je de controle of je labrador kwijt? Brengt hij je in verlegenheid? Maakt je je zorgen over wat er gebeurt als je je hond in het openbaar loslaat? En wat kun je eraan doen?

Onbeheerste labradors tijdens wandelingen

Een van de meest voorkomende problemen van veel hondenbezitters is een zorgwekkend gebrek aan controle over hun hond als deze eenmaal vrij rondloopt in de grote wijde wereld. Sommige jonge honden zijn best blij om tijdens een wandeling op de hielen van hun baasje te draven. Velen zijn dat niet. Buiten op het platteland lijkt de hond maar al te vaak totaal doof te worden voor de bevelen die hij thuis onderwezen en gewillig gehoorzaamt. De begrijpelijkerwijs geërgerde eigenaar kan zijn toevlucht nemen tot schreeuwen en schreeuwen, terwijl hij steeds krachtigere fluittonen blaast, allemaal zonder resultaat. Als je het gevoel hebt dat je de controle over je labrador verliest, dan ben je dat waarschijnlijk ook. En de tijd om actie te ondernemen is nu. Laten we eerst eens kijken waarom je mogelijk problemen ondervindt.

Je hond buitenshuis besturen

Voor de meeste honden leiden de bezienswaardigheden en geuren van een landelijke wandeling overweldigend af. Dit geldt vooral voor honden die gefokt zijn om ‘wild’ te zoeken. Denk aan jack russel terriërs, maar ook bijvoorbeeld labradors. Een van de belangrijkste kenmerken van een labrador is hun vermogen om de geur van andere dieren te volgen. Het volgen van geur is een enorm lonende activiteit voor een Labrador. Als jachthond wordt hij er al generaties lang voor gefokt. Je labrador zal veel plezier beleven aan het volgen van de paden die zijn achtergelaten door konijnen, eekhoorns en andere honden. En net als mensen doen honden waar ze plezier aan beleven. Wat kan resulteren in behoorlijk uit de hand gelopen hondenuitstapjes!

Een labrador is een allemans vriend

Naast hun jachtdrang zijn veel Labradors ook buitengewoon vriendelijk. Ofwel richting mensen, andere honden, of beide. Dit is enerzijds een zegen, en anderzijds een vloek. Velen van ons kiezen Labradors als onze metgezellen omdat ze een goedgehumeurde hond willen. Maar het feit dat je hond vriendschap wil sluiten met elke persoon die je tijdens je wandelingen ontmoet, en zelfs bij hen intrekt, kan frustrerend en beschamend zijn. Een overdreven vriendelijke hond kan veel op een uit de hand gelopen hond lijken voor de andere mensen die je tegenkomt tijdens je wandelingen. Een manier om deze situatie te verbeteren, is door interessanter te worden voor je hond.

Interessanter worden voor je hond

Honden doen wat hen beloont en wat hen interesseert. Labradors zijn intelligente honden die mentale stimulatie nodig hebben. Het kan moeilijk zijn om te accepteren, maar in veel gevallen vervelen honden zich ontzettend in de buurt van hun baasjes. Als de hond eenmaal los is van die riem, is hij vastbesloten om plezier te hebben. En als je dat plezier niet gaat bieden, zal hij zelf wel wat plezier vinden. Bedenk hoe verveelt je je zou voelen als je geen baan, geen verantwoordelijkheden, geen plichten, geen doelen en geen doelstellingen had. OK, dat klinkt op dit moment misschien heel aantrekkelijk voor je, vooral als je probeert om drie banen te behouden en een gezin te stichten en een hond op te leiden! Maar eigenlijk is verveling een vreselijke vloek en een echte onruststoker.

Geef je Labrador werk te doen!

Honden hebben een baan nodig, een rol om te spelen, als ze echt gelukkige en evenwichtige individuen willen zijn. Die rol kan heel simpel zijn. Het kan zijn om dingen te vinden die je hebt verstopt, of om dingen te halen die je hebt gegooid. Het kan zijn om je aanwijzingen heen en weer of heen en weer te volgen, op knoppen te drukken of speelgoed of de was op te pakken. Het maakt eigenlijk niet uit wat de ‘baan’ is, zolang hij er maar een heeft. Dit geldt vooral voor wandelingen en wanneer je Labrador jong is. Een springerige, luidruchtige jonge labrador dat aan het wandelen is zonder enige input van jou te verwachten, zal vroeg of laat zeker in de problemen komen. Hem zijn eigen entertainment laten kiezen, is een recept voor een uit de hand gelopen hond. Als je de controle over de activiteiten van je hond neemt tijdens het wandelen in een openbare ruimte, zal dit een groot verschil maken.

Omgaan met je hond

Door je hond banen te geven, maak je jezelf een bron van plezier, van mentale stimulatie. Dit verkleint de kans dat hij ergens anders gaat zoeken om zich bezig te houden. Door een labrador te leren apporteren en elke wandeling te accentueren met interessante apporteeracties, kan je het verschil maken in de relatie die je met je hond hebt. Ophalen is het geboorterecht van je labrador en hij zal er dol op zijn.

De vrije tijd van je hond beheren

Sommige honden kunnen aan het begin van een wandeling uit de auto worden gelaten en worden genegeerd totdat de wandeling voorbij is. Hun baasjes kunnen tijdens het wandelen met vrienden kletsen, terwijl de hond een paar meter voor of achter hen gewoon mee slentert. Stoppen om aan dit en dat te snuffelen, of om korte beleefdheden uit te wisselen met andere honden. Het is een feit dat de meeste honden die braaf meelopen meestal ouder zijn, of goed getraind zijn. De meeste jonge Labradors, en inderdaad de meeste jonge honden in het algemeen, hebben tijdens een wandeling een zekere mate van management nodig. Sommige vereisen veel management.

Een controlezone voor je hond

Het is een goed idee om, voordat je gaat wandelen, een idee in gedachten te hebben hoe ver je hond van je af moet kunnen dwalen. Met een jonge labrador van zes tot negen maanden moet deze afstand inderdaad heel kort worden gehouden. Twintig tot dertig meter is ver genoeg. Wanneer je hond de limiet van deze ‘controlezone’ bereikt, roep hem dan terug en beloon hem hiervoor. Van tijd tot tijd of wanneer je het vervelend vind om hem herhaaldelijk te roepen, laat hem dan terugkomen en laat hem een ​​paar minuten naast je lopen. Besteed tijdens elke wandeling een paar minuten aan training. Laat je hond zitten en blijven zitten terwijl je in een cirkel om hem heen loopt.

Laat hem een ​​tennisbal ophalen die je opzettelijk een paar meter terug voor hem hebt laten vallen. Verstop je achter een boom zodat hij je moet zoeken. Geef hem dan wat meer tijd, terwijl je de hele tijd oplet om ervoor te zorgen dat hij niet te ver weg komt. Het beste is dat je je zo nu en dan omdraait en terugloopt in de richting waar je vandaan komt.  Onvoorspelbaar lopen is een uitstekende methode om een ​​onoplettende hond op te laten letten.

Ongehoorzamen Labrador puppy

Controle gaat er niet alleen om dat je hond niet wegrent of verdwaalt. Het gaat er ook om ervoor te zorgen dat hij op de juiste manier omgaat met andere honden en mensen. Dit kan een uitdaging zijn met een grote springerige Labrador puppy die groeit in zowel grootte als zelfvertrouwen. Probleemgedrag, zoals opspringen en aan de riem trekken, komt veel voor bij puppy’s van ongeveer zes maanden oud. De eerste stap om het gedrag van je puppy ten opzichte van vreemden te verbeteren, is vaak door hem te leren zich meer op jou te concentreren.  Je kunt dit doen door in het algemeen interessanter te zijn. Maar ook door je pup te trainen om oogcontact met je te maken als hij iets wil. 

Het zal beter worden

Het kan verontrustend zijn als je verwachtingen van hoe het leven met een hond eruit zal zien, worden verbroken. Dit negeren terwijl je hond zijn eigen ding doet, lijkt misschien erg aantrekkelijk en ontspannend als het uitlaten van je hond een beetje een nachtmerrie is geworden. Je zult je zeker teleurgesteld en in de steek gelaten voelen. Maar je kunt deze problemen oplossen en in veel gevallen een nieuwe en veel interessantere langdurige relatie met je hond bouwen.

De controle over je hond overnemen

De meeste controleproblemen in jonge labradors zijn uiteindelijk te wijten aan onvoldoende training. De oplossing is om met je hond regelmatig dagelijkse trainingssessies te starten. Moderne trainingsmethoden zijn leuk en effectief. Door je hond regelmatig te trainen, bouw je een sterkere, gelukkiger relatie met hem op. En maak jezelf veel interessanter om bij te zijn en om naar te luisteren! Als je momenteel een uit de hand gelopen labrador hebt, is niet alles verloren. Ga meer met ze trainen tijdens wandelingen en volg regelmatig training thuis, en de dingen zullen snel veranderen.

Speciaal voor Labrador Retriever eigenaren

Om je Labrador Retriever op te voeden tot een gezonde en gehoorzame hond is het belangrijk om rekening te houden met de specifieke behoeften van het ras. Het “Labrador Retriever Handboek” is een uitgebreide gids die alle benodigde informatie bevat voor het opvoeden van je hond. Het boek is beschikbaar voor aankoop met een speciale kortingscode, waardoor je het volledige pakket inclusief bonussen kunt krijgen voor slechts €37,- in plaats van de normale prijs van €96,75.

(laden van de pagina kan ivm de kortingscode soms even duren)

Plaats een reactie