Chihuahua Temperament en Persoonlijkheid

Chihuahua’s zijn trouwe metgezellen, energiek en behoorlijk brutaal. Je kunt ze vinden in een tas, op een bank of blaffen naar een andere metgezel die twintig keer zo groot is. Ze zijn een van die hondenrassen waar je een hekel aan hebt of juist van houdt.

De Chihuahua is een van de kleinste speelgoedhonden die er zijn. Deze honden, die een eeuw geleden zijn ontstaan, zijn niet voor mensen met een zwak hart, en niet voor degenen die niet tegen gedoe kunnen. 

Ze komen uit de stad Chihuahua in Mexico. Hoewel er tal van theorieën zijn over hun ware afkomst, weet niemand precies welk ras of welke rassen de weg hebben gebaand voor de kleine hond.

Er zit geen duidelijke ‘jacht’ in hun bloed, aangezien ze zelden een sterke prooidrift of een scherp sensorisch systeem vertonen, en er is ook geen echte dynamische hond uit de arbeidersklasse. 

In plaats daarvan lijkt de Chihuahua precies wat ze zouden moeten zijn; een hond die mensen behaagt en zeer flexibel is, vaak een eenpersoonshond, met een eigenwijs humeur en die van zijn gezin houdt.

Ze zijn klein genoeg om in je portemonnee te passen en toch energiek en atletisch genoeg om in huis te spelen. 

Eigenaren zijn vaak onder de indruk van hun gezichtsuitdrukkingen en hilarische loopgang (ze hebben kleine beentjes en staan ​​er vaak om bekend dat ze ‘draven’). 

En hoewel ze berucht kunnen zijn om hun afstandelijkheid, het hondjesyndroom en hun geblaf, moeten ze, wanneer ze correct worden opgevoed, niets anders zijn dan vriendelijk, oplettend en aanhankelijk voor hun gezin.

Chihuahua persoonlijkheid

De Chihuahua is een van de meest waardige en onverschrokken honden van alle rassen. 

Deze waardige persoonlijkheid en dit zelfvertrouwen zijn echter vaak wat hen zo moeilijk te trainen en zindelijk maakt, omdat ze nogal wispelturig kunnen zijn als het gaat om gehoorzaamheid. 

Om de persoonlijkheid van een chihuahua in één woord samen te vatten, zou zijn dat ze moedig zijn.

Ze zijn brutaal in de manier waarop ze zich uiten, de manier waarop ze de wereld zien en wanneer je ze probeert te trainen.

Ondanks hun grootte en huiselijke karakter, wat vaak eigenschappen zijn die samengaan met minder intelligente rassen, is de Chihuahua behoorlijk scherp. 

Ze leren snel, verwerken informatie en in hun jeugd navigeren ze zichzelf in de problemen. 

Ze zijn ongelooflijk enthousiast over hun omgeving, waardoor ze fantastische waakhonden zijn, maar het nadeel is dat ze bekend staan ​​om veel te blaffen, wat een negatieve eigenschap kan worden. 

Maar afgezien daarvan zijn ze onwankelbaar loyaal. Zodra ze hun plek tot hun gebied hebben gemaakt, bloeit hun mensenvriendelijke persoonlijkheid snel op.

Chihuahua-persoonlijkheid 

Aan het eind van de dag wil de Chihuahua liefhebben en bemind worden, en ze verlangen dit met zo’n hoogte dat het obsessief wordt. 

Hoewel de Chihuahua klein en flexibel is, zijn ze een van de meest behoeftige hondenrassen die er zijn. 

Jaloezie is een groot deel van de persoonlijkheid van de Chihuahua en iets waardoor ze nogal onverenigbaar zijn met kinderen.

Deze vurige kleine honden houden van liefhebben, maar hebben ook dezelfde hoeveelheid aandacht nodig. 

Vaak, wanneer een pasgeboren baby het huishouden binnenkomt, zal de chihuahua jaloers worden op de aandacht van het kind en zich naar binnen keren. In het ergste geval zijn ze helemaal onaardig tegen de kinderen.

Maar het zijn niet alleen pasgeborenen. Zelfs als een chihuahua samen met kinderen is grootgebracht, zijn ze slim genoeg om te weten wanneer ze geen aandacht krijgen, en zullen ze een beetje dominanter worden.

Weet ten slotte dat de persoonlijkheid van een chihuahua niet van nature vermengt met andere honden. 

Deze honden zijn waardig en afstandelijk ten opzichte van vreemden, en hebben de neiging verstrikt te raken in grotere honden die hen kunnen verwonden. 

Ondanks hoe goed ze gesocialiseerd, getraind en opgevoed waren, zit het in hun bloed om territoriaal te zijn en in hun opzet om hun grootte te overschatten.

Maar wanneer alles is gezegd en gedaan, zijn deze kleine honden liefhebbend, loyaal, medelevend, soms eigenzinnig en kunnen ze behoorlijk speels zijn als ze de kans krijgen. 

Hun exclusieve persoonlijkheden maken ze vaak tot een fantastische keuze voor de bijzondere hondenbezitter, maar ze voegen zeker een nieuw licht toe aan elk huishouden dat ze zich eigen maken, en hun loyaliteit en toewijding neemt niet af.

Chihuahua temperament

Het Chihuahua temperament moet, mits goed opgevoed en gesocialiseerd, liefdevol, prikkelbaar en sociaal zijn voor dierbaren. 

Over het algemeen zijn dit blije honden, die vaak hun ware kleuren laten zien wanneer ze thuis zijn en op afstand van de wereld, maar vaak hebben ze een slechte reputatie als ‘slecht gezelschap’. 

Een van de meest besmettelijke kenmerken van een Chihuahua is hun enthousiasme voor leven. Ze rennen vrolijk door het huis, maar door hun intelligentie en hun scherpe oren zijn ze vaak alert op alles om hen heen.

In combinatie met hun van nature hoge blaf, heb je een hond die bij elke bocht prikkelt, wat betekent dat ze hinderlijk kunnen zijn. 

Daarom is het bijzonder belangrijk om dit ras in hun vroege jeugd te trainen en te socialiseren. 

Agressieve aard

Maar afgezien van hun aanleg om veel te blaffen, kan die prikkelbaarheid ook de vorm aannemen van agressie in het kielzog van andere vreemden of hoektanden.

Zonder dat de meesten het weten, komt de agressieve aard van Chihuahuas niet voort uit een kwaadaardig karakter, maar eerder is het een verdedigingsmechanisme. 

Hoewel deze hoektanden worden verheerlijkt omdat ze groter zijn dan het leven in nietige lichamen, zijn ze zich bewust van hun eigen kwetsbaarheid. 

Een onstuimig kind respecteert de grenzen van de kleine hond vaak niet, en ze zullen uithalen en bijten of bijten.

Jaloerse persoonlijkheid

Het laatste beetje om op te letten als het gaat om hun temperament, hangt samen met hun jaloerse persoonlijkheid. 

Dit zijn vaak eenpersoonshonden, en ze houden zo hevig van dat ze zonder constante aandacht ernstige verlatingsangst zullen ontwikkelen. 

Eigenaren verwarren hun grootte en aanpassingsvermogen met onafhankelijkheid, laten hun pup uren achtereen alleen, en merken dat ze perplex zijn als hun chihuahua een timide, angstig en schurend temperament heeft. 

Hun aanstekelijke enthousiasme, lust om lief te hebben en prikkelbaarheid zijn echter precies wat deze honden geliefd maakt bij de eigenaren van Chihuahuas.

Training en socialisatie

Eerst en vooral vooral wanneer je puppy voor het eerst je huis binnenkomt is vroege socialisatie de sleutel tot succes. 

Laat je chihuahua kennismaken met verschillende omgevingen, vreemden en andere honden. 

Hoe meer je puppy gewend raakt aan vreemde omgevingen, mensen en honden, hoe groter de kans dat hij zelfverzekerder en socialer is.

Chihuahua karakter

Het probleem van het gezicht van Chihuahua is dat ze van nature geneigd zijn afstandelijk en opgewonden te zijn, en aangezien ze vaak een eenmansshow zijn, houdt hun eigenaar ze geïsoleerd in huis of appartement. 

Zonder de juiste blootstelling aan de buitenwereld, is het waarschijnlijk dat je chihuahua introvert en jankend zal worden, de persoonlijkheid en het temperament waar ze berucht om zijn.

Puppycursus 

Puppycursus is een must. Hoewel deze honden zo klein zijn dat hun ongelukken en slecht gedrag minder impact hebben, zoals bijvoorbeeld een veel grotere hond, kunnen ze nog steeds moeilijk te trainen zijn.

Omdat ze niet openlijk volgzaam zijn en hun brutaliteit vaak kan leiden tot een uitdaging voor hun baasjes, zullen puppylessen gehoorzaamheid afdwingen. 

Chihuahua’s zijn slim genoeg om niet alleen snel te leren, maar ook om de lessen mee te nemen en thuis toe te passen.

Niet alleen dat, maar puppylessen zullen de socialisatie van je pup alleen maar bevorderen, omdat hij zal worden voorgesteld aan andere honden die dezelfde lessen leren. 

Het geeft je als eigenaar tijd om even weg te zijn zonder je zorgen te maken over verlatingsangst, en het zal je chihuahua helpen zich te ontwikkelen tot de goedaardige hond die hij hoort te zijn.

Thuis trainen

Thuistraining behoort ook tot de sleutel van succes. Het is vooral belangrijk om je chihuahua te motiveren om te leren. Als hij voelt dat er opwinding is in de gegeven lessen, springt hij naar elke gelegenheid. 

Omdat chihuahua’s een gevoelig ras zijn en geen roedelhond, hoef je de rol van de alfa niet te spelen. In plaats daarvan is positieve bekrachtiging de weg naar een goedgetrainde chihuahua.

Telkens wanneer je pup op de juiste manier heeft gehandeld of iets goed heeft gedaan, beloon hem dan met lof, extra liefde, traktaties, speeltijd en zelfs een favoriet speeltje. 

Als je te standvastig bent met dit ras, kunnen ze vaak agressief en introvert worden, omdat hun afweermechanisme een rode vlag opwerpt.

Chihuahua eigenschappen

Houd ten slotte je hond gezond. Elke hond heeft beweging nodig, ongeacht zijn grootte of bouw. Chihuahuas zijn hierop geen uitzondering.

Alleen omdat ze klein genoeg zijn om in een tas te passen en comfortabel in een klein appartement te wonen, wil dat nog niet zeggen dat ze hun lichaam niet hoeven te trainen. 

Een lichte wandeling voor jou is vaak al een lange training voor je chihuahua, en een vermoeide hond is een hond die zich goed gedraagt.

Alles bij elkaar genomen is de chihuahua een liefdevolle, loyale en toegewijde metgezel. 

Ze hebben de neiging om slecht gedrag te vertonen en zouden zeker niet in de buurt van kleine kinderen moeten zijn of zonder toezicht in het gezelschap van andere honden. Maar als ze een goede opvoeding krijgen, is er geen reden waarom ze niet sociaal, minzaam en aardig voor anderen.

Ze vallen in de categorie ‘verkeerd begrepen’, zoals zoveel rassen doen. 

Maar zelfs met hun reputatie staan deze kleine wezens nog steeds in de top 30 van de meest populaire lijst van de AKC en ze hebben die plek niet voor niets verdiend.

Nawoord

Ondanks het eigenwijze en unieke temperament zijn chihuahua’s ontzettend goede metgezellen in je leven.

Zorg ervoor dat je ze veel liefde geeft, voldoende beweging en aandacht wanneer ze hier behoeft aan hebben en je zult beloont worden met een maatje waar je jarenlang plezier van hebt.

Speciaal voor Chihuahua-eigenaren

Als je je Chihuahua goed wilt opvoeden zodat hij gezond en gehoorzaam is, dan is het belangrijk om te begrijpen dat elk hondenras verschillende behoeften heeft. Het “Chihuahua Handboek” is een uitgebreide gids die alle informatie bevat die je nodig hebt om je Chihuahua goed op te voeden. De auteur van het boek heeft meer dan 25 jaar ervaring in het trainen, opvoeden en verzorgen van honden, vooral Chihuahua. Je kunt het boek met een speciale korting kopen, waardoor je het volledige pakket inclusief bonussen kunt krijgen voor slechts €37,- in plaats van de normale prijs van €96,75.

(laden van de pagina kan ivm de kortingscode soms even duren)

Plaats een reactie