Je chihuahua leren zwemmen

Het aantal hond vriendelijke advertenties op Airbnb stijgt constant en luchtvaartmaatschappijen bieden toeristen steeds vaker huisdierpakketten aan. Als gevolg hiervan kunnen meer van ons onze geliefde huisdieren meenemen op vakantie.

Voor degenen die tijdens hun dagelijkse wandelingen geen water tegenkomen, kan plotseling naast de oceaan of een meer een dilemma zijn: kan je hondenvriendje veilig experimenteren met zwemmen op vakantie?

Het voordeel van een kleine hond

Hoewel chihuahua’s geen natuurlijke waterhonden zijn, zoals spanielen en poedels, doen ze het beter in het water dan mopshonden of buldoggen. Chihuahua’s zijn de kleinste rashonden ter wereld en ze werden oorspronkelijk gefokt als schoothondjes, maar ze kunnen nog steeds goed zwemmen.

Zoals je al weet van je eigen hond, houden chihuahua’s ervan om bezig te zijn, of het nu gaat om mentale stimulatie, spelen of knuffelen, dus zwemmen kan een geweldige activiteit voor ze zijn.

Als je chihuahua bijzonder energiek is, is de kans groot dat ze naar de waterbron gaan. Lichtgewicht zijn werkt in het voordeel van je hond bij het zwemmen: zelfs als het even duurt voordat hij zich heeft aangepast, zinkt hij niet.

Geleidelijke introductie voor een nerveuze chihuahua

Een van de meest voorkomende gedragsproblemen in verband met chihuahuas is het syndroom van kleine honden (SDS – small dog syndrome): ze zullen vaak klagen naar andere honden en voorbijgangers, schijnbaar proberen ze hun kleine formaat te compenseren als ze zich onzeker of bang voelen.

Omdat ze zo klein zijn, kunnen ze gemakkelijk bang worden gemaakt, dus als ze plotseling in contact komen met water, kan ze erg intimiderend voor ze zijn. Als het de eerste keer is dat je chihuahua in het water gaat, kunnen ze overweldigd raken en gestrest raken, waardoor ze onveilig worden in het water. Het is daarom belangrijk dat je je hond geleidelijk kennis laat maken met zwemmen.

Idealiter doet je dit voordat je op vakantie gaat. Het peuterbad van een kind is een goed idee: dit is een kleine hoeveelheid water, en je kunt je chihuahua laten kennismaken met zwemmen in een vertrouwde omgeving.

Voor meer nerveuze dieren, begin met het zwembad leeg en voeg langzaam het water toe naarmate ze comfortabeler worden.

Als je klaar bent om je hond kennis te laten maken met een grotere hoeveelheid water, laat hem dan eerst langs de rand snuffelen en vertrouwd raken met het gebied. Ze kunnen ook in ondiepe gebieden peddelen voordat je een volledige duik probeert.

Veiligheidsmaatregelen nemen

Een chihuahua die voor het eerst water ervaart, moet een reddingsvest hebben. Dit geeft je gemoedsrust, maar het helpt ook als je hond in paniek raakt en geeft hem meer zelfvertrouwen.

De meeste reddingsvesten voor kleine honden hebben een handvat, dus als je ze snel uit het water moet trekken, kun je dat gemakkelijk doen. Om ervoor te zorgen dat je hond voor je vakantie bekend is met het zwemvest, dient hij dit ook in het peuterbad te dragen.

Om je hond veilig te leren zwemmen, begin je door zelf in het water te zijn. Roep naar je chi, overhaal ze om met je mee te gaan, bied traktaties en complimenten aan. Als je een andere hond bij je hebt die al gewend is aan zwemmen, kan dit ook nuttig zijn – honden leren veel van anderen, vooral van degenen die ze al kennen.

Als je chihuahua gestrest lijkt, haal ze dan uit het water en probeer het een andere dag opnieuw. Met elke oefening zal hun angst worden verminderd.

Een advies bij het leren zwemmen

Het water is slechts een van de gevaren die gepaard gaan met zwemmen. Naarmate we milieubewuster worden, ondernemen velen van ons stappen in ons eigen leven om de vervuiling van de oceaan te verminderen, ons gebruik van plastic voor eenmalig gebruik te beperken en ervoor te zorgen dat het afval op de juiste manier wordt weggegooid.

Desalniettemin suggereren schattingen dat de zee 150 miljoen ton plastic bevat. Dit kan een probleem zijn voor een kleine hond die voor het eerst door het water navigeert, vooral met kleine stukjes afval. Voordat je je chihuahua gaat laten zwemmen, moet je controleren of het gebied schoon is en veilig voor hen. 

Pas ook op voor het zeeleven – een gebied met veel kwallen is geen geweldige introductie voor je hond. (En ook niet voor jezelf!)

Het succes van het introduceren van je chihuahua met zwemmen hangt grotendeels af van hun persoonlijkheid. De meeste honden zullen zich echter aanpassen en genieten van een duik in de oceaan terwijl je op vakantie bent, op voorwaarde dat je ze het idee van zwemmen langzaam leert kennen en ze zich veilig voelen.

Speciaal voor Chihuahua-eigenaren

Als je je Chihuahua goed wilt opvoeden zodat hij gezond en gehoorzaam is, dan is het belangrijk om te begrijpen dat elk hondenras verschillende behoeften heeft. Het “Chihuahua Handboek” is een uitgebreide gids die alle informatie bevat die je nodig hebt om je Chihuahua goed op te voeden. De auteur van het boek heeft meer dan 25 jaar ervaring in het trainen, opvoeden en verzorgen van honden, vooral Chihuahua. Je kunt het boek met een speciale korting kopen, waardoor je het volledige pakket inclusief bonussen kunt krijgen voor slechts €37,- in plaats van de normale prijs van €96,75.

(laden van de pagina kan ivm de kortingscode soms even duren)

Plaats een reactie