Border Collie Voer: Welk Voer is het Beste?

Voor mensen die voor het eerst een Border Collie hebben kan het lastig zijn om het juiste type hondenvoer te kiezen. Welke voer je je Border Collies gaat voeren kan een grote uitdaging zijn, omdat je het natuurlijk het beste aan je hond wilt geven wat je kunt bieden. Over het algemeen zal uw dierenarts populaire hondenvoer merken zoals Pedigree, Royal Canin en Hills aanbevelen, omdat deze een reputatie hebben en al lange tijd in de hondenvoer branche zijn. Persoonlijk voeren wij onze Border Collie Wolf of Wilderness hondenvoer omdat de ingrediënten ervan voedzaam zijn en haar gezond en gelukkig houdt.

Inhoudsopgave

Het vinden van het juiste voer voor een Border Collie

Border Collies zijn van oorsprong Schotse herdershonden die bekend staan om hun intelligentie, energie en werkethiek. Het zijn veelzijdige honden die worden gebruikt voor het hoeden van schapen, het uitvoeren van reddingsoperaties en het deelnemen aan hondensporten. Door hun actieve levensstijl hebben Border Collies een specifiek dieet nodig dat hen voorziet van de voedingsstoffen die ze nodig hebben om hun energieke en atletische levensstijl te ondersteunen.

Het vinden van het juiste voer voor Border Collies kan een uitdaging zijn, omdat elke hond anders is en unieke voedingsbehoeften heeft. Een gezond dieet moet bestaan uit hoogwaardige eiwitten, complexe koolhydraten, gezonde vetten, vitaminen en mineralen om aan alle behoeften van de hond te voldoen.

Bovendien zijn Border Collies gevoelig voor overgewicht en gezondheidsproblemen zoals gewrichtsproblemen en voedselallergieën. Het is daarom belangrijk om hun dieet goed in de gaten te houden en hun portiegroottes te controleren om overeten te voorkomen.

Als eigenaar van een Border Collie is het essentieel om de voedingsbehoeften van je hond te begrijpen en een gezond dieet te bieden dat hun actieve levensstijl ondersteunt en hen in topconditie houdt. Door het juiste voer te kiezen en de juiste portiegroottes te controleren, kun je ervoor zorgen dat jouw Border Collie een gezond en gelukkig leven leidt.

Het beste voer voor een Border Collie

Als je het mij persoonlijk vraagt, zou ik zeggen dat er geen specifieke Border Collie honden voeding of dieet vereisten zijn, omdat elk gewoon dieet in principe perfect zou kunnen werken voor een Border Collie. Een hoge inname van calcium, eiwitten en vitamines is echter goed voor Border Collies vanwege hun fysieke activiteiten. Een voldoende hoeveelheid koolhydraten in hun dieet is ook belangrijk omdat ze veel lichaamsbeweging nodig hebben waarbij ze de hele dag door veel calorieën verbranden.

Een oneindige discussie

Over Border Collie-voeding gesproken, als je ooit een lange discussie met een groep hondeneigenaren wilt beginnen, vraag ze dan gewoon welk hondenvoer ze hun honden voeren en wat volgens hen het beste is. Ik weet zeker dat het debat nooit zal eindigen. Ze zullen allemaal hun verschillende meningen hebben op basis van hun persoonlijke ervaringen die al dan niet voor hun hond werken. Elke dierenarts of hondentrainer die je raadpleegt over dat een bepaald bedrijf of merk hondenvoer de beste is om te kopen, geeft zijn persoonlijke mening of heeft er geen idee van. Of anders krijgt hij commissie voor de verkoop van dat product van het bedrijf. Het feit is dat er geen “beste hondenvoer soort” is en het gaat allemaal om wat bij uw hond past om hem gelukkig en gezond te houden.

Border Collie beste voer kiezen

In eenvoudige taal is wat voor jouw hond en jezelf werkt het beste type hondenvoer. Het moet de nodige voedingsstoffen in voldoende hoeveelheid leveren om uw Border Collie gezond te houden. De voedingswaarde in hondenvoer moet optimaal zijn om een ​​tekort aan voedingsstoffen te voorkomen. Als je Border Collie fysiek actief, energiek, gelukkig is, een mooie vacht heeft en geen haren afscheidt buiten het seizoen, ga dan door met het voeren van dat voedsel. Als je tekenen van allergische reacties of bijwerkingen zoals jeuk en haarverlies ervaart nadat je hem een ​​nieuw hondenvoer product hebt gegeven, stop dan onmiddellijk met het geven van dat voer en ga over op een andere soort.Voor sommige Border Collies werkt een bepaald merk hartstikke goed en voor sommigen werkt het niet. Je zult zowel duur als goedkoop hondenvoer op de markt vinden, maar slechts weinigen leveren wat ze beweren. Als je niet tevreden bent met een bepaald merk, schakel dan niet direct over naar een ander merk en geef het op zijn minst een paar weken om te zien of het je collie gelukkig en gezond houdt. Te vaak wisselen van merk is niet goed voor je hond zijn gezondheid en kan daarnaast ook voor een selectief etende hond zorgen.

Nadat je een keuze hebt gemaakt…

Hondenbezitters geven hun mening graag door aan andere hondenbezitters. Als iemand je vertelt dat het merk dat ze gebruiken zo geweldig is en degene die je gebruikt niet zo goed is, laat ze dan je beslissing niet beïnvloeden. Ze vinden het misschien een goed merk, maar dat betekent niet dat hetzelfde product ook voor uw hond zal werken. Het is bijna alsof je vraagt ​​welke stad in Nederland de beste is om te wonen. Sommigen houden misschien van Amsterdam; anderen vinden Breda misschien leuker. Ieder van ons heeft verschillende meningen en smaken en net zoals dat is het metabolisme van elke hond anders. De beste manier om te slagen is om iets te vinden waar je je comfortabel bij voelt en je hond gelukkig en gezond moet houden en je eraan moet houden.

Supermarkt hondenvoer of merk voer

Hondenvoer in de supermarkt is over het algemeen goedkoop en gemakkelijk verkrijgbaar, en sommige honden kunnen het goed verdragen en andere niet. Kwaliteit hondenvoer merken zijn bijvoorbeeld Purizon, Wolf of Wilderness, Concept for life etc. zijn beter, maar kunnen een beetje duur zijn. Er is ook speciale hondenvoer verkrijgbaar voor specifieke rassen die speciale diëten nodig hebben. Welke je ook koopt, hangt uiteindelijk af van jouw voorkeur, budget en soort hond.

Alternatief: thuis gekookt hondenvoer

Over kant-en-klaar hondenvoer gesproken, thuis gekookt hondenvoer kan ook een goed alternatief zijn en het is ook minder duur. Dingen die het belangrijkst zijn in het dieet en de voeding van een Border Collie zijn vitamines, eiwitniveaus, vulstoffen, vetniveaus, verschillende soorten ingrediënten die worden gebruikt (lamsvlees, kip, rundvlees of varkensvlees), oliën, calcium en andere toegevoegde vitamines die nodig zijn om een gezonde Border Collie te voeden. Al deze essentiële voedingsstoffen zijn belangrijk voor de gezondheid van je hond en ik leg persoonlijk de nadruk op eiwitgehalte, vetgehalte en vitamines wanneer ik hondenvoer koop.

Veelgestelde vragen over welk voer voor een Border Collie

De kans is aanwezig dat je nog steeds met vragen zit over het kiezen van het juiste voer voor een Border Collie. Hieronder hebben we geprobeerd zoveel mogelijk veelgestelde te beantwoorden over welk voer je moet kiezen voor je Border Collie.

Wat eet een Border Collie?

Een Border Collie is een actief en intelligent ras dat goed gedijt op een uitgebalanceerd dieet. Hun dieet moet bestaan uit hoogwaardig, eiwitrijk voedsel, zoals kip, rundvlees, vis en eieren. Ook hebben ze behoefte aan complexe koolhydraten zoals bruine rijst en volkoren granen, die hen langdurige energie geven. Border Collies hebben ook gezonde vetten nodig, zoals die in visolie en kokosolie, om hun huid en vacht in goede conditie te houden. Het is belangrijk om de voedingsbehoeften van je Border Collie af te stemmen op hun leeftijd, grootte, activiteitsniveau en gezondheidstoestand, en om een dierenarts te raadplegen voor voedingsadvies.

Welke voeding is het meest geschikt voor Border Collies?

Het meest geschikte voer voor Border Collies is een hoogwaardig droogvoer dat rijk is aan dierlijke eiwitten en vetten, met weinig of geen toegevoegde granen of vulstoffen. Kies voer dat speciaal is ontwikkeld voor actieve hondenrassen, omdat Border Collies veel beweging nodig hebben en dus veel energie verbruiken. Het voer moet ook voldoende omega-3 en omega-6 vetzuren bevatten om de huid en vacht van de hond gezond te houden. Overleg altijd met een dierenarts over het voedingsplan van je Border Collie, omdat hun voedingsbehoeften kunnen variëren afhankelijk van factoren zoals leeftijd, grootte, gezondheid en activiteitsniveau.

Hoeveel moet een volwassen Border Collie dagelijks eten?

Hoeveel moet ik mijn Border Collie voeren? Dat is een van de eerste dingen waar nieuwe Border Collie eigenaren aan denken. Te veel informatie, verschillende meningen en tegenstrijdige antwoorden maken het voor Border Collie bezitters nog moeilijker. Daarom is afgaan op het advies van je eigen dierenarts de beste optie om voor te gaan. De hoeveelheid voer hangt namelijk af van verschillende factoren, zoals de leeftijd van de hond, fysieke activiteiten en het specifieke type hondenvoer dat je hem voedt. Lees hieronder verder hoe je het zelf kunt inschatten.

De dagelijkse hoeveelheid voeding die een volwassen Border Collie nodig heeft, hangt af van verschillende factoren, zoals leeftijd, grootte, activiteitsniveau en metabolisme. Over het algemeen heeft een volwassen Border Collie ongeveer 1,5 tot 2,5 kopjes droogvoer per dag nodig, verdeeld over twee maaltijden. Het is echter belangrijk om de voedingsbehoeften van jouw individuele hond te beoordelen en te overleggen met een dierenarts om de juiste portiegrootte te bepalen, aangezien dit kan variëren afhankelijk van de omstandigheden. Het is ook belangrijk om te onthouden dat het geven van te veel voer kan leiden tot obesitas, terwijl te weinig voer kan leiden tot voedingstekorten en andere gezondheidsproblemen.

Vertrouw niet blindelings op misleidende aanbevelingen voor hondenvoer pakketten

Laten we eerlijk zijn. Elk hondenvoer merk bestaat om geld te verdienen door hun producten te verkopen. Hoe meer ze verkopen, hoe beter het voor hen is. Over het algemeen overschatten de instructies voor het hondenvoer pakket in de hoeveelheid voedsel die je aan je hond moet geven. Op deze manier gaat het voer sneller op en zul je nieuw voer moeten kopen. Het verdienmodel van het hondenvoer bedrijf is gebaseerd op het feit dat hoe meer je je hond voedt, hoe meer voedsel je koopt. Trap hier niet in en raadpleeg altijd je dierenarts over hoeveel voer je je Border Collie moet voeren. De instructies op de verpakking van je hondenvoer kan nooit bepalen hoe fysiek actief jouw hond is. Als je bijvoorbeeld een hond hebt die de hele dag rent, speelt, springt en blaft, moet je hem meer voeren dan een luie hond die niet zo actief is. Als je hem de voorgestelde hoeveelheid geeft, kun je hem per ongeluk veranderen in een vetgemest varkentje.

Hoe vaak moet een Border Collie worden gevoerd op een dag?

Over het algemeen wordt aanbevolen om een volwassen Border Collie twee keer per dag te voeden, met ongeveer 8-12 uur tussen de maaltijden. Dit zorgt voor een regelmatige toevoer van voedingsstoffen gedurende de dag en kan helpen om spijsverteringsproblemen te voorkomen. Het kan ook helpen om overeten en obesitas te voorkomen, omdat het voeden van meerdere kleine maaltijden per dag kan helpen om de eetlust te reguleren. Puppies hebben echter vaak vaker maaltijden nodig, tot wel 3-4 keer per dag, omdat ze nog in de groei zijn en meer energie nodig hebben. Het is altijd het beste om de voedingsbehoeften van jouw individuele Border Collie te beoordelen en eventuele specifieke aanbevelingen van een dierenarts op te volgen.

Mag een Border Collie rauw voer eten?

Het is mogelijk om een Border Collie rauw voer te geven, zoals rauw vlees, botten en groenten. Dit wordt ook wel “BARF” (Biologically Appropriate Raw Food) genoemd. Sommige mensen vinden dat rauw voer de gezondheid van hun hond verbetert, omdat het voedingsstoffen bevat die verloren kunnen gaan tijdens het koken of bewerken van voedsel.

Er zijn echter ook risico’s verbonden aan het geven van rauw voer aan honden. Rauw vlees kan bijvoorbeeld besmet zijn met bacteriën zoals Salmonella of E. coli, die ziekte kunnen veroorzaken bij honden en hun eigenaren. Bovendien kunnen rauwe botten splinteren en verstikkingsgevaar opleveren, en kunnen bepaalde voedingsstoffen zoals calcium onbalans veroorzaken bij een overmaat of tekort.

Als je overweegt om je Border Collie rauw voer te geven, is het belangrijk om grondig onderzoek te doen, de risico’s te overwegen en eventueel met een dierenarts te overleggen over de mogelijke voordelen en risico’s.

Is rauw voer goed voor een Border Collie?

Hoewel sommige hondenbezitters en dierenartsen pleiten voor het voeren van rauw voer aan honden, is er momenteel geen wetenschappelijk bewijs dat rauw voer beter is voor een Border Collie dan droogvoer of ander voer.

Aan de ene kant kan rauw voer natuurlijk en voedzaam zijn voor een Border Collie, omdat het rijk is aan eiwitten en voedingsstoffen en geen bewaarmiddelen, kunstmatige kleurstoffen of smaakstoffen bevat. Het kan ook helpen bij het verbeteren van de spijsvertering en de ontlasting van een Border Collie.

Aan de andere kant kleven er ook risico’s aan rauw voer, zoals de mogelijkheid van besmetting met bacteriën zoals Salmonella of E. coli, evenals verstikkingsgevaar door splinterende botten. Het is ook moeilijker om de exacte voedingswaarde van rauw voer te bepalen en om er zeker van te zijn dat jouw Border Collie alle essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt die hij nodig heeft.

Als je overweegt om je Border Collie rauw voer te geven, is het belangrijk om je goed te informeren over de voor- en nadelen en om met een dierenarts te praten om te bepalen of dit voedingsregime geschikt is voor jouw hond.

Moeten Border Collies een bepaald type dieet volgen, zoals graanvrij of hypoallergeen?

Over het algemeen hebben Border Collies geen specifiek dieet nodig, tenzij ze bepaalde gezondheidsproblemen hebben of allergieën of intoleranties voor bepaalde voedingsmiddelen vertonen.

Er is echter geen wetenschappelijk bewijs dat aantoont dat graanvrij of hypoallergeen voedsel beter is voor Border Collies dan andere soorten voedsel. In feite is graanvrij voedsel niet per se gezonder en kan het zelfs problemen veroorzaken als het niet goed wordt uitgebalanceerd. Bovendien hebben Border Collies een gevarieerd dieet nodig dat eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines en mineralen bevat om in hun voedingsbehoeften te voorzien.

Als je denkt dat jouw Border Collie problemen heeft met bepaalde voedingsmiddelen, is het het beste om een dierenarts te raadplegen om te bepalen of een speciaal dieet nodig is en, zo ja, welk type het meest geschikt is voor jouw hond.

Zijn er bepaalde voedingsmiddelen die Border Collies moeten vermijden?

Over het algemeen hebben Border Collies geen specifieke voedingsbehoeften of -restricties. Echter zijn er wel enkele voedingsmiddelen die honden in het algemeen beter kunnen vermijden.

Hier zijn enkele voedingsmiddelen die Border Collies (en alle andere honden) beter kunnen vermijden:

 1. Chocolade: Chocolade bevat theobromine, wat schadelijk kan zijn voor honden en zelfs fataal kan zijn in grote hoeveelheden.
 2. Cafeïne: Cafeïne is ook giftig voor honden en kan symptomen veroorzaken zoals rusteloosheid, ademhalingsproblemen en spiertrillingen.
 3. Druiven en rozijnen: Druiven en rozijnen kunnen bij sommige honden nierproblemen veroorzaken.
 4. Ui en knoflook: Ui en knoflook kunnen bloedarmoede bij honden veroorzaken.
 5. Avocado: Avocado’s bevatten persine, wat maagklachten en braken bij honden kan veroorzaken.

Het is altijd een goed idee om uw dierenarts te raadplegen over het dieet van uw hond en welke voedingsmiddelen u moet vermijden.

Kunnen Border Collies gevoelig zijn voor voedselallergieën en -intoleranties?

Ja, Border Collies kunnen gevoelig zijn voor voedselallergieën en -intoleranties, net als andere hondenrassen. Voedselallergieën en -intoleranties zijn reacties van het immuunsysteem van de hond op bepaalde eiwitten of andere stoffen in het voedsel.

Sommige veelvoorkomende symptomen van voedselallergieën en -intoleranties bij honden zijn onder meer:

 • Huiduitslag
 • Jeuk
 • Oorontstekingen
 • Braken
 • Diarree

Als u vermoedt dat uw Border Collie een voedselallergie of -intolerantie heeft, is het belangrijk om uw dierenarts te raadplegen. Uw dierenarts kan u helpen bij het identificeren van de specifieke allergenen of intoleranties en u adviseren over het geschikte dieet voor uw Border Collie. In sommige gevallen kan het nodig zijn om een eliminatiedieet te volgen om de oorzaak van de allergie of intolerantie te achterhalen.

Zijn er speciale voedingsbehoeften voor Border Collies die intensief sporten of werken?

Ja, Border Collies die intensief sporten of werken hebben specifieke voedingsbehoeften die moeten worden vervuld om hun energieniveau op peil te houden en om hun lichaam in goede conditie te houden.

Als je Border Collie intensief sport of werkt, heeft hij waarschijnlijk meer eiwit en vet nodig dan een minder actieve hond. Eiwit is belangrijk voor de opbouw en het onderhoud van spieren, terwijl vet een belangrijke energiebron is voor honden.

Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je Border Collie voldoende koolhydraten binnenkrijgt om zijn energieniveau op peil te houden. Koolhydraten zijn een belangrijke bron van brandstof voor het lichaam.

Zorg er daarnaast voor dat je Border Collie voldoende vocht binnenkrijgt. Bij intensieve inspanning kan een hond veel vocht verliezen, dus zorg ervoor dat hij altijd toegang heeft tot vers water.

Je kunt overwegen om je Border Collie voer te geven dat speciaal is ontwikkeld voor honden die intensief sporten of werken. Deze voedingsmiddelen bevatten vaak hogere niveaus van eiwit, vet en koolhydraten dan gewone hondenvoeding.

Overleg altijd met je dierenarts over de voedingsbehoeften van je Border Collie, vooral als hij intensief sport of werkt. Je dierenarts kan je adviseren over het beste voer en de juiste hoeveelheid voer voor je Border Collie, afhankelijk van zijn leeftijd, gewicht en activiteitsniveau.

Zijn er voedingsmiddelen die kunnen bijdragen aan het behoud van een gezonde vacht en huid van Border Collies?

Ja, er zijn zeker voedingsmiddelen die kunnen bijdragen aan het behoud van een gezonde vacht en huid van Border Collies. Een gezonde vacht en huid zijn belangrijk voor de algehele gezondheid van uw hond en kunnen ook het risico op bepaalde ziekten verminderen. Hieronder volgen enkele voedingsmiddelen die kunnen helpen:

 1. Eiwitrijke voeding: Eiwitten zijn essentieel voor het behoud van een gezonde huid en vacht. Zorg ervoor dat uw Border Collie een voeding krijgt die rijk is aan hoogwaardige eiwitten, zoals vlees, vis, eieren en zuivelproducten.
 2. Omega-3 vetzuren: Omega-3 vetzuren zijn belangrijk voor een gezonde huid en vacht en kunnen ontstekingsremmend werken. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega-3 vetzuren zijn onder meer vis, zoals zalm en tonijn, lijnzaadolie en chiazaad.
 3. Vitamine E: Vitamine E is een antioxidant die kan helpen bij het voorkomen van huidbeschadiging en een gezonde vacht kan behouden. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine E zijn onder meer noten, zaden, tarwekiemen en groene bladgroenten.
 4. Biotine: Biotine, ook bekend als vitamine H, is belangrijk voor een gezonde huid en vacht en kan helpen bij het verminderen van haaruitval. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan biotine zijn onder meer eieren, lever en zalm.

Het is belangrijk om de voeding van uw Border Collie af te stemmen op zijn of haar individuele behoeften en te overleggen met een dierenarts voordat u grote veranderingen in het dieet aanbrengt.

Welk voer voor een Border Collie pup?

Er is niet veel verschil tussen onze kinderen en puppies als het gaat om het eten. Border Collies zijn energiek en vereisen veel fysieke activiteiten. Daarom moeten we ze genoeg voeren om ze gezond te houden en een beetje meer voor voedingsbehoeften om hun lichaam sterker en groter te laten groeien. Over het algemeen is de beste manier om de voedingshoeveelheid te meten de aanbevolen hoeveelheid op het voedselpakket te volgen. Ze suggereren het volgens het gewicht en de leeftijd van de hond. Als je merkt dat je Border collie extra zwaar wordt, verminder dan de hoeveelheid voedsel een beetje. Laat je Border Collie nooit te zwaar worden, want dan beginnen met het ontwikkelen van ziekten en ernstige gezondheidsproblemen. Voer je hond ook niet te weinig, want dit kan voor een groei achterstand en andere nare gevolgen zorgen.

Het kiezen van het juiste voer voor een Border Collie pup is belangrijk voor zijn/haar gezondheid en groei. Hier zijn enkele richtlijnen om te overwegen bij het kiezen van voer voor een Border Collie pup:

 1. Kies een voer speciaal voor puppy’s: Puppyvoer is speciaal samengesteld om te voorzien in de voedingsbehoeften van jonge honden. Het is belangrijk om te kiezen voor een voer dat specifiek geschikt is voor puppy’s om ervoor te zorgen dat ze alle voedingsstoffen binnenkrijgen die ze nodig hebben tijdens hun groei en ontwikkeling.
 2. Kies voor hoogwaardige ingrediënten: Het is belangrijk om te kiezen voor voer dat gemaakt is van hoogwaardige ingrediënten, zoals vlees, vis en groenten. Controleer de ingrediëntenlijst op de verpakking en zorg ervoor dat het voer geen onnodige vulstoffen, kunstmatige kleur- en smaakstoffen of conserveermiddelen bevat.
 3. Controleer het eiwit- en vetgehalte: Border Collies zijn energieke honden die veel beweging nodig hebben. Kies voor voer met een hoger eiwit- en vetgehalte om aan hun energiebehoeften te voldoen. Houd er echter rekening mee dat te veel eiwitten en vetten ook schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van uw pup.
 4. Let op de grootte van de brokjes: Border Collie pups hebben kleinere bekjes dan volwassen honden. Kies voor voer met kleinere brokjes om het kauwen en slikken te vergemakkelijken.
 5. Overleg met de dierenarts: Overleg met uw dierenarts welk voer het beste past bij uw Border Collie pup. Zij kunnen advies geven over de beste voeding voor uw pup, afhankelijk van zijn/haar leeftijd, gewicht, gezondheid en levensstijl.

Het is belangrijk om uw Border Collie pup op vaste tijden te voeren en te zorgen voor voldoende vers water. Overvoeding kan leiden tot overgewicht en gezondheidsproblemen, dus weeg het voer af volgens de aanbevelingen op de verpakking en houd de groei van uw pup in de gaten.

Hoeveel voer voor een Border Collie pup?

De hoeveelheid voer die een Border Collie pup nodig heeft, is afhankelijk van verschillende factoren, zoals leeftijd, gewicht, lichaamsconditie en activiteitsniveau. Overvoeding kan leiden tot overgewicht en gezondheidsproblemen, terwijl ondervoeding kan leiden tot groeiproblemen. Het is daarom belangrijk om de voedingsbehoeften van uw Border Collie pup te beoordelen en de hoeveelheid voer dienovereenkomstig aan te passen.

Hoe vaak moet je je Border Collie voeren?

De volgende zorg is: Hoe vaak moet je de hele dag een Border collie-puppy voeren? Over het algemeen hebben Border Collie pups ongeveer 3 tot 4 kleine maaltijden per dag nodig tot de leeftijd van 4-6 maanden. Daarna kunnen ze overgaan op 2 maaltijden per dag. Hieronder volgen enkele richtlijnen voor de hoeveelheid voer die een Border Collie pup gemiddeld per dag nodig heeft, op basis van zijn/haar leeftijd en gewicht:

 • 2-3 maanden oud, 2-3 kg: 100-150 gram per dag, verdeeld over 3-4 kleine maaltijden
 • 3-4 maanden oud, 3-5 kg: 120-170 gram per dag, verdeeld over 3-4 kleine maaltijden
 • 4-6 maanden oud, 5-9 kg: 170-225 gram per dag, verdeeld over 3-4 kleine maaltijden
 • 6-9 maanden oud, 9-12 kg: 225-270 gram per dag, verdeeld over 2 maaltijden
 • 9-12 maanden oud, 12-15 kg: 270-315 gram per dag, verdeeld over 2 maaltijden

Houd er rekening mee dat dit slechts richtlijnen zijn en dat de exacte hoeveelheid voer die uw Border Collie pup nodig heeft, kan variëren op basis van individuele factoren. Het is belangrijk om de groei en het gewicht van uw pup in de gaten te houden en de hoeveelheid voer dienovereenkomstig aan te passen. Overleg ook altijd met uw dierenarts voor specifiek advies.

Is mijn Border Collie puppy hongerig?

Wanneer sommige mensen voor het eerst een Border Collie-puppy zien kauwen op hun schoenen en kleding, denken ze dat hun puppie honger heeft. Dit is niet correct. Ze hebben namelijk geen honger, maar ze wisselen tandjes en onderzoeken hun wereld door middel van hun bek. Het is absoluut normaal en gebeurt natuurlijk met elke puppy. Zorg er daarom voor dat je je Border Collie puppie iets anders geeft om op te kauwen, zoals een kauwstaaf gemaakt van runderhuid. Pas hierbij wel op dat je pup het laatste gedeelte niet in één keer doorslikt.

Welke voedingsstoffen zijn essentieel voor een gezonde groei van Border Collie-puppy’s?

Als het gaat om de voedingsbehoeften van Border Collie-puppy’s, is het belangrijk om te zorgen voor een uitgebalanceerd dieet dat alle essentiële voedingsstoffen bevat die nodig zijn voor een gezonde groei en ontwikkeling.

Hier zijn enkele van de belangrijkste voedingsstoffen die essentieel zijn voor Border Collie-puppy’s:

 1. Eiwit: Eiwit is belangrijk voor de groei en het herstel van de weefsels en spieren van de pup. Een goed eiwitgehalte in het voer is nodig voor een gezonde groei. Border Collie-puppy’s hebben over het algemeen een hoog eiwitgehalte nodig in hun dieet, ongeveer 22-26% eiwit.
 2. Vetten: Vetten leveren energie en zijn nodig voor de ontwikkeling van gezonde huid en vacht. Ze spelen ook een belangrijke rol bij de opname van vetoplosbare vitaminen. Puppy’s hebben ongeveer 12-16% vet nodig in hun dieet.
 3. Koolhydraten: Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie voor puppy’s. Het is belangrijk om complexe koolhydraten te geven in plaats van eenvoudige suikers die snel worden verteerd. Koolhydraten zouden ongeveer 30-40% van het dieet moeten uitmaken.
 4. Vitaminen: Puppy’s hebben voldoende hoeveelheden vitamines nodig voor de ontwikkeling van het immuunsysteem, zenuwstelsel en botten. De belangrijkste vitamines zijn A, D, E en K, evenals de B-vitamines.
 5. Mineralen: Puppy’s hebben voldoende hoeveelheden mineralen nodig voor de ontwikkeling van botten, tanden en zenuwstelsel. Calcium en fosfor zijn essentieel voor de botontwikkeling, terwijl zink belangrijk is voor de huid en vacht. Andere mineralen, zoals ijzer en koper, zijn belangrijk voor de vorming van rode bloedcellen.

Het is belangrijk om te onthouden dat de voedingsbehoeften van Border Collie-puppy’s kunnen variëren afhankelijk van factoren zoals hun leeftijd, gewicht en activiteitenniveau. Daarom is het raadzaam om altijd advies te vragen aan een dierenarts of een voedingsdeskundige voordat u een dieetplan voor uw Border Collie-puppy opstelt.

Mag een Border Collie pup rauw voer?

Ja, een Border Collie pup kan rauw voer eten, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het dieet goed uitgebalanceerd is en alle voedingsstoffen bevat die de pup nodig heeft voor een gezonde groei en ontwikkeling.

Als je ervoor kiest om je Border Collie pup rauw voer te geven, zorg er dan voor dat het voer bestaat uit een uitgebalanceerde mix van vlees, orgaanvlees en bot, evenals eventuele aanvullende voedingsmiddelen zoals groenten en fruit. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat het voer van hoge kwaliteit is en afkomstig is van betrouwbare bronnen.

Het is aan te bevelen om een dierenarts te raadplegen voordat je besluit om je Border Collie pup rauw voer te geven, omdat elke pup unieke voedingsbehoeften heeft en een dierenarts je kan adviseren over het juiste dieet voor jouw pup.

Wat voor soort voeding moet ik mijn oudere border collie geven om aan zijn voedingsbehoeften te voldoen?

De voeding van oudere border collies moet rekening houden met hun specifieke voedingsbehoeften op basis van hun leeftijd, gewicht, activiteitsniveau en eventuele gezondheidsproblemen. Over het algemeen hebben oudere honden een dieet nodig dat minder calorieën bevat om overgewicht te voorkomen, maar wel voldoende eiwitten en voedingsstoffen om hun spieren, organen en immuunsysteem te ondersteunen. Het kan nuttig zijn om voeding te kiezen die specifiek is ontworpen voor oudere honden of voor honden met gewrichtsproblemen, omdat deze vaak meer van de voedingsstoffen bevatten die oudere honden nodig hebben. Het is altijd belangrijk om uw dierenarts te raadplegen voordat u een nieuw dieet of voedingsveranderingen voor uw hond overweegt.

Moet ik speciale voeding kiezen die is ontworpen voor oudere honden, of kan ik dezelfde voeding blijven geven die ik altijd heb gegeven?

Het is over het algemeen aanbevolen om over te stappen op een speciaal samengesteld voer voor oudere honden wanneer uw hond een bepaalde leeftijd bereikt. Deze voedingsmiddelen zijn specifiek samengesteld om te voldoen aan de unieke voedingsbehoeften van oudere honden, die kunnen verschillen van die van jongere honden.

Oudere honden hebben over het algemeen een lagere caloriebehoefte, en hun spijsvertering, nieren en lever kunnen minder efficiënt werken dan toen ze jonger waren. Speciaal samengestelde voeding voor oudere honden bevat vaak minder calorieën en meer vezels, wat kan helpen om de spijsvertering van uw hond te ondersteunen en hem langer vol te houden tussen maaltijden door.

Daarnaast bevatten deze voeding vaak ingrediënten die de gewrichten en botten van uw hond ondersteunen, evenals antioxidanten die de gezondheid van het immuunsysteem bevorderen en de veroudering van de cellen helpen vertragen.

Het is belangrijk om uw dierenarts te raadplegen voordat u overstapt op een speciaal samengesteld voer voor oudere honden, omdat uw hond mogelijk nog steeds andere voedingsbehoeften heeft, afhankelijk van zijn gezondheidstoestand en levensstijl.

Hoe vaak moet ik mijn oudere border collie voeren en in welke porties?

De voedingsbehoeften van een oudere Border Collie hangen af van verschillende factoren, zoals de leeftijd, grootte, gewicht, activiteitsniveau en gezondheidstoestand van de hond. Over het algemeen hebben oudere honden minder calorieën nodig dan jongere honden vanwege hun lagere metabolisme en activiteitsniveau.

Als algemene richtlijn wordt aanbevolen om oudere Border Collies twee keer per dag te voeren, met ongeveer 12 uur tussen elke maaltijd. De portiegrootte hangt af van de individuele behoeften van uw hond en het type voer dat u gebruikt. U kunt het beste de richtlijnen op de verpakking van het voer volgen en de portiegrootte aanpassen op basis van de reactie van uw hond.

Als uw hond overgewicht heeft, kunt u overwegen om zijn porties te verkleinen of over te stappen op een dieetvoer met minder calorieën. Als uw hond daarentegen ondergewicht heeft, kunt u overwegen om zijn porties te vergroten of over te stappen op een voer met meer calorieën.

Het is ook belangrijk om uw hond toegang te geven tot voldoende water gedurende de dag, vooral als hij oud is en meer vatbaar is voor uitdroging. Overleg ook met uw dierenarts over eventuele aanbevelingen voor de voeding en gezondheid van uw oudere Border Collie.

Zijn er specifieke ingrediënten of voedingsstoffen waar ik op moet letten bij het kiezen van voer voor mijn oudere border collie?

Ja, er zijn bepaalde ingrediënten en voedingsstoffen waar u op moet letten bij het kiezen van voer voor uw oudere Border Collie. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen:

 1. Eiwitten: Eiwitten zijn essentieel voor de opbouw en het behoud van spiermassa, maar oudere honden hebben mogelijk minder eiwit nodig dan jongere honden. Zoek naar voer met gematigde hoeveelheden eiwit, ongeveer 18-25% op een droge stofbasis.
 2. Vetten: Vetten zijn belangrijk voor energie, een gezonde huid en vacht, en het opnemen van bepaalde vitamines. Oudere honden hebben minder calorieën nodig, maar hebben mogelijk meer vet nodig om hun energiebehoefte te ondersteunen. Zoek naar voer met matige hoeveelheden vet, ongeveer 10-15% op een droge stofbasis.
 3. Vezels: Vezels kunnen helpen bij de spijsvertering en het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Oudere honden hebben mogelijk meer vezels nodig om de spijsvertering te ondersteunen en de stoelgang te verbeteren. Zoek naar voer met 3-5% vezels op een droge stofbasis.
 4. Glucosamine en chondroïtine: Deze stoffen kunnen helpen de gewrichten van uw hond te ondersteunen en artritis te voorkomen of te vertragen. Zoek naar voer dat deze ingrediënten bevat.
 5. Antioxidanten: Oudere honden kunnen baat hebben bij voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten, zoals vitamine C en E, omdat deze helpen de veroudering van cellen te vertragen en het immuunsysteem te ondersteunen.
 6. Natuurlijke ingrediënten: Zoek naar voer dat hoogwaardige, natuurlijke ingrediënten bevat en vrij is van conserveermiddelen, kleurstoffen en kunstmatige smaakstoffen.

Het is ook belangrijk om de specifieke voedingsbehoeften van uw oudere Border Collie te bespreken met uw dierenarts voordat u een voedingsplan kiest.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn oudere border collie op een gezond gewicht blijft, gezien zijn afnemende activiteitsniveau en mogelijke gewrichtsproblemen?

Het handhaven van een gezond gewicht bij een oudere Border Collie kan een uitdaging zijn, vooral als ze minder actief worden en mogelijk gewrichtsproblemen hebben. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat uw hond op een gezond gewicht blijft:

 1. Kies het juiste voer: Kies een voer dat is ontworpen voor oudere honden en dat minder calorieën en vet bevat dan voer voor jongere honden. Overleg met uw dierenarts over het juiste voer en de juiste hoeveelheid om uw hond op een gezond gewicht te houden.
 2. Voed uw hond meerdere kleine maaltijden: In plaats van één grote maaltijd per dag, kunt u uw hond meerdere kleine maaltijden per dag geven. Dit kan de spijsvertering verbeteren en helpen voorkomen dat uw hond te veel eet.
 3. Beperk snacks: Vermijd het geven van veel snacks of traktaties, vooral als ze calorierijk zijn. Als u uw hond beloningen wilt geven, kies dan voor gezonde traktaties met weinig calorieën, zoals stukjes gekookt kip of wortelen.
 4. Houd rekening met lichaamsbeweging: Het is belangrijk om uw oudere hond actief te houden, zelfs als ze minder energiek zijn dan voorheen. Overleg met uw dierenarts over de beste manier om uw hond in beweging te houden, zoals lichte wandelingen of zwemmen.
 5. Controleer regelmatig het gewicht: Weeg uw hond regelmatig om ervoor te zorgen dat hij op een gezond gewicht blijft. Als uw hond aankomt, pas dan zijn voeding en beweging aan om het gewicht te verminderen.
 6. Overweeg supplementen: Overweeg om glucosamine en chondroïtine supplementen toe te voegen aan het dieet van uw hond om de gezondheid van de gewrichten te ondersteunen. Overleg met uw dierenarts over het juiste supplement voor uw hond.
 7. Raadpleeg een dierenarts: Als u zich zorgen maakt over het gewicht van uw hond of als u merkt dat hij moeite heeft met bewegen, raadpleeg dan uw dierenarts. Zij kunnen u helpen bij het ontwikkelen van een dieet- en bewegingsplan dat specifiek is afgestemd op de behoeften van uw oudere Border Collie.

Conclusie

We kunnen concluderen dat we de instructie op de verpakking als algemene gids moeten gebruiken. Maar je zult hier nooit te veel van afhankelijk moeten zijn. De beste manier om je border collie te voeren is om regelmatig zijn gewichts- en vetpercentage te controleren. Aan de hand hiervan kun je zijn hoeveelheid voer verhogen of te verlagen. Een goede richtlijn is dat je bij de hond een taille moet zien en wanneer je met een platte hand over de ridden gaat moet je deze met een hele lichte druk kunnen voelen. Moet je veel druk zetten om de ribben te voelen , dan is hij waarschijnlijk te dik. Maar als je direct de ribben voelt en wellicht kan zien door de vacht heen, dan is je hond te dun. Ga in beide gevallen naar je dierenarts, ook wanneer je twijfelt.

Nawoord

Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel wat wijzer bent geworden over het voeren van je Border Collie.Heb ik dingen gemist of heb je zelf nog aan of opmerkingen over het voeren van Border Collies? Deel dit dan hieronder in de reacties!

Speciaal voor Border Collie eigenaren

Hoewel deze voedingsgids al redelijk compleet is, zijn er veel meer zaken die nodig zijn om een Border Collie te houden.

Elk hondenras heeft zijn eigen specifieke behoeften en daarom is het belangrijk om een speciale handleiding te hebben voor het opvoeden van je Border Collie. Het “Border Collie Handboek” is een uitgebreid boek dat alle benodigde informatie bevat om je Border Collie op te voeden tot een gezonde en gehoorzame hond.

De auteur van het boek heeft meer dan 25 jaar ervaring in het trainen, opvoeden en verzorgen van honden, vooral Border Collies. Het boek is beschikbaar voor aankoop met een speciale kortingscode, waardoor het volledige pakket inclusief bonussen verkrijgbaar is voor slechts €37,- in plaats van de normale prijs van €96,75.

(laden van de pagina kan ivm de kortingscode soms even duren)

Plaats een reactie