Border Collie verzorging

Border Collies zijn intelligente en energieke honden die bekend staan om hun talent en vaardigheid in het hoeden van schapen. Als eigenaar van een Border Collie is het belangrijk om te begrijpen dat deze honden niet alleen veel beweging nodig hebben, maar ook de juiste zorg en aandacht moeten krijgen om gezond en gelukkig te blijven. Het bieden van goede verzorging is essentieel om ervoor te zorgen dat uw Border Collie een lang en gezond leven kan leiden.

Dit omvat een breed scala aan zaken, zoals de juiste voeding, regelmatige veterinaire controles, lichaamsbeweging, mentale stimulatie, training en de nodige rust en ontspanning. De vacht van een Border Collie is dik en weelderig, en vereist regelmatige borstelbeurten om klitten en vervilting te voorkomen. Het is ook belangrijk om de tanden, oren en nagels van uw Border Collie regelmatig te verzorgen.

Een goede verzorging van uw Border Collie helpt niet alleen bij het voorkomen van gezondheidsproblemen, maar bevordert ook de band tussen u en uw hond. Door regelmatig tijd te besteden aan de verzorging van uw Border Collie, kunt u uw band met hem versterken en ervoor zorgen dat hij zich op zijn best voelt. Of het nu gaat om het borstelen van zijn vacht, het uitlaten voor lichaamsbeweging of het geven van mentale uitdagingen, het verzorgen van uw Border Collie is een essentieel onderdeel van het zijn van een liefdevolle en verantwoordelijke eigenaar.

Inhoudsopgave

Hoe vaak moet ik mijn Border Collie borstelen?

Het is belangrijk om regelmatig de vacht van je Border Collie te borstelen om klitten en knopen te voorkomen en de vacht gezond en glanzend te houden. Hoe vaak je borstelt, hangt af van de vacht van je hond en de seizoenen. Over het algemeen wordt aanbevolen om een Border Collie met een lange vacht twee tot drie keer per week te borstelen, terwijl een kortharige Border Collie minimaal één keer per week moet worden geborsteld.

Je kunt een slickerborstel gebruiken om klitten te verwijderen en een kam met lange tanden om knopen uit de vacht te halen. Je kunt ook overwegen om een ontklitspray te gebruiken om het proces gemakkelijker te maken en de vacht van je hond gezond te houden. Borstel je Border Collie niet te hard om pijn of ongemak te voorkomen.

Wat is de beste manier om de vacht van mijn Border Collie te verzorgen?

Het verzorgen van de vacht van een Border Collie is een belangrijk onderdeel van de algehele verzorging van het ras. Hier zijn enkele tips voor het verzorgen van de vacht van je Border Collie:

 1. Borstel de vacht van je Border Collie minstens twee keer per week. Het is belangrijk om klitten en losse haren te verwijderen, zodat de vacht gezond blijft.
 2. Gebruik een borstel die geschikt is voor de vacht van je Border Collie. Een slickerborstel en een kam zijn meestal voldoende om de vacht te verzorgen.
 3. Baden is niet altijd nodig, maar als je Border Collie vuil is of een sterke geur heeft, is het aan te raden om hem te baden met een milde hondenshampoo.
 4. Droog de vacht van je Border Collie grondig af na het baden of zwemmen om te voorkomen dat de vacht gaat klitten.
 5. Knip of scheer de vacht van je Border Collie niet tenzij het absoluut noodzakelijk is, omdat het de isolatie van de vacht kan verstoren.
 6. Controleer regelmatig op tekenen van parasieten of huidaandoeningen en neem indien nodig contact op met de dierenarts.

Het verzorgen van de vacht van je Border Collie is niet alleen belangrijk voor de uitstraling van je hond, maar ook voor zijn gezondheid en welzijn.

Moet ik mijn Border Collie baden en zo ja, hoe vaak?

Het is niet nodig om je Border Collie vaak te baden, omdat dit de natuurlijke oliën in hun vacht kan verwijderen en de huid kan uitdrogen. Over het algemeen wordt aanbevolen om een Border Collie niet meer dan eens per drie maanden te wassen, tenzij ze vies of stinkend zijn geworden. Het is belangrijk om een zachte hondenshampoo te gebruiken die speciaal is ontwikkeld voor honden. Het is ook belangrijk om de hond grondig af te spoelen om alle shampoo uit de vacht te verwijderen en om de hond daarna goed droog te maken met een handdoek om te voorkomen dat de vacht gaat klitten.

Hoe vaak moet ik de nagels van mijn Border Collie knippen?

Het knippen van de nagels van een Border Collie is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de leeftijd, activiteitenniveau en het type oppervlak waar de hond op loopt. Over het algemeen moeten de nagels van een Border Collie ongeveer om de twee tot drie weken worden geknipt, afhankelijk van hoe snel de nagels groeien. Als de nagels te lang worden, kan dit ongemak of zelfs pijn veroorzaken voor de hond bij het lopen en kan het leiden tot ongezonde voeten.

Het is belangrijk om tijdens het knippen van de nagels de juiste techniek te gebruiken om te voorkomen dat u de bloedvaten en zenuwen in de nagels beschadigt. Als u niet zeker weet hoe u de nagels van uw Border Collie moet knippen, kunt u het beste advies vragen aan een professionele trimmer of dierenarts.

Welk type shampoo moet ik gebruiken voor mijn Border Collie?

Het type shampoo dat je gebruikt voor je Border Collie is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de leeftijd, huidtype en eventuele allergieën van je hond. Over het algemeen is het aan te raden om een shampoo te kiezen die speciaal is ontwikkeld voor honden en die geen schadelijke chemicaliën bevat.

Voor Border Collies met een normale huid en vacht is een milde hondenshampoo voldoende. Kies een shampoo die de huid en vacht van je hond voedt en hydrateert en die de natuurlijke oliën niet verwijdert. Voor Border Collies met een gevoelige huid of allergieën zijn er speciale shampoos beschikbaar die vrij zijn van irriterende stoffen.

Overleg met je dierenarts als je niet zeker weet welk type shampoo het beste is voor jouw Border Collie.

Kan ik mijn Border Collie zelf thuis trimmen?

Ja, het is mogelijk om je Border Collie thuis te trimmen. Het is echter belangrijk om te weten hoe je dit op de juiste manier doet om ongelukken te voorkomen. Het trimmen van een Border Collie vereist ervaring en kennis van de juiste technieken en gereedschappen. Als je onervaren bent in het trimmen van honden, kan het raadzaam zijn om een professionele trimmer te raadplegen.

Als je besluit om je Border Collie zelf te trimmen, zorg er dan voor dat je het juiste gereedschap gebruikt, zoals een schaar en een kam. Begin met het kammen van de vacht om klitten en knopen te verwijderen. Knip daarna de haren bij om een nette, gelijkmatige uitstraling te creëren. Zorg ervoor dat je niet te veel haar knipt en dat je de vacht niet te kort trimt, omdat dit de natuurlijke bescherming van de hond kan aantasten.

Als je niet zeker weet hoe je je Border Collie moet trimmen, vraag dan advies aan een professionele trimmer of dierenarts.

Hoe vaak moet ik de oren van mijn Border Collie schoonmaken?

Je moet regelmatig de oren van je Border Collie schoonmaken om ophoping van vuil en bacteriën te voorkomen. Het exacte aantal keren dat je dit moet doen, kan variëren afhankelijk van de individuele behoeften van jouw hond, maar over het algemeen wordt aanbevolen om de oren één keer per week schoon te maken. Als je hond veel tijd buitenshuis doorbrengt of veel zwemt, kan het nodig zijn om vaker schoon te maken.

Je kunt de oren van je Border Collie schoonmaken met een milde oorreiniger die speciaal is ontwikkeld voor honden. Giet de reiniger voorzichtig in de gehoorgang van je hond en masseer de basis van het oor om het vuil los te maken. Veeg daarna voorzichtig de binnenkant van het oor schoon met een zachte doek of wattenbolletjes. Zorg ervoor dat je nooit dieper gaat dan je kunt zien en dat je het oor niet beschadigt. Als je hond gevoelige oren heeft of als je problemen hebt met het schoonmaken van de oren, neem dan contact op met je dierenarts voor advies.

Hoe kan ik tandsteen bij mijn Border Collie voorkomen?

Het is belangrijk om de tanden van je Border Collie schoon te houden om tandsteen te voorkomen. Hier zijn enkele tips om tandsteen bij je Border Collie te voorkomen:

 1. Geef je Border Collie kauwspeeltjes om op te kauwen. Het kauwen op deze speeltjes kan helpen bij het verwijderen van tandplak en tandsteen.
 2. Poets de tanden van je Border Collie regelmatig met een tandenborstel en tandpasta speciaal voor honden. Begin langzaam en bouw de routine geleidelijk op.
 3. Geef je Border Collie een dieet dat rijk is aan eiwitten en arm aan koolhydraten. Koolhydraten kunnen bijdragen aan de vorming van tandsteen.
 4. Geef je Border Collie geen voedsel dat rijk is aan suikers, aangezien suiker bijdraagt aan de groei van bacteriën die tandplak veroorzaken.
 5. Laat regelmatig de tanden van je Border Collie controleren door de dierenarts en vraag of er tandsteen verwijderd moet worden.

Door deze tips te volgen, kun je de kans op tandsteen bij je Border Collie verminderen. Het is belangrijk om de tandgezondheid van je hond serieus te nemen, omdat tandproblemen kunnen leiden tot ernstige gezondheidsproblemen.

Moet ik mijn Border Collie scheiden tijdens de rui?

Het is niet nodig om je Border Collie te scheiden tijdens de rui, maar je moet wel extra aandacht besteden aan de verzorging van zijn vacht. Tijdens de rui kan je Border Collie veel haar verliezen, waardoor er overal in huis haren kunnen liggen. Om dit te verminderen, kan je je Border Collie regelmatig borstelen en kammen om losse haren te verwijderen. Je kan ook een speciale rui-kam gebruiken om het proces te vergemakkelijken. Als je Border Collie veel last heeft van de rui en je merkt dat er veel klitten of knopen ontstaan in zijn vacht, dan kan je overwegen om hem naar een professionele trimmer te brengen. Het is belangrijk om de vacht van je Border Collie goed te onderhouden, omdat een gezonde vacht bijdraagt aan zijn algehele gezondheid en welzijn.

Hoe kan ik mijn Border Collie helpen bij het kwijtraken van losse haren?

Een Border Collie heeft een dikke en zachte ondervacht met daarbovenop een laag met langere haren die het dier beschermen tegen regen en kou. Dit betekent dat de hond het hele jaar door wel wat verhaart. Maar tijdens de rui, die meestal twee keer per jaar plaatsvindt, verliest hij echt heel veel haar. Om te voorkomen dat je huis vol ligt met hondenharen, zijn er verschillende dingen die je kunt doen:

 1. Regelmatig borstelen: Borstel je Border Collie regelmatig met een borstel die geschikt is voor langharige honden om losse haren te verwijderen en klitten te voorkomen.
 2. Gezonde voeding: Geef je Border Collie gezonde voeding met de juiste voedingsstoffen om de gezondheid van de vacht te bevorderen.
 3. Baden: Was je Border Collie af en toe met hondenshampoo om dode haren te verwijderen en de vacht gezond te houden.
 4. Luchten: Laat je Border Collie regelmatig buiten om het losse haar kwijt te raken.
 5. Gebruik van een furminator: Een furminator is een speciale kam die losse haren uit de ondervacht verwijdert en kan helpen bij het verminderen van haaruitval.

Het is belangrijk om te beseffen dat haarverlies bij Border Collies normaal is en dat je het niet volledig kunt voorkomen. Maar met de juiste verzorging kun je de hoeveelheid losse haren wel verminderen en je hond gezond en gelukkig houden.

Wat is de beste manier om de poten van mijn Border Collie te verzorgen?

Om de poten van je Border Collie goed te verzorgen, is het belangrijk om de haren tussen de kussentjes kort te houden om klitten en vuil te voorkomen. Controleer de poten regelmatig op sneetjes, wondjes, teken en andere irritaties. Houd de nagels kort en knip ze indien nodig bij. Was de poten van je Border Collie indien nodig met milde hondenshampoo en droog ze goed af om irritaties en schimmel te voorkomen. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de poten van je Border Collie niet te heet worden op een hete ondergrond, zoals asfalt op een zonnige dag.

Kan ik mijn Border Collie knippen of scheren tijdens warm weer?

Het wordt over het algemeen afgeraden om de vacht van een Border Collie te scheren of te knippen tijdens warm weer, omdat de vacht een belangrijke functie heeft bij het reguleren van de lichaamstemperatuur van de hond. Het kan zelfs schadelijk zijn voor de gezondheid van de hond om de vacht volledig te verwijderen. In plaats daarvan is het beter om de vacht te borstelen en te verzorgen om te voorkomen dat de hond oververhit raakt. Als het echt nodig is om de vacht korter te maken, kan dit het beste gebeuren onder begeleiding van een professionele trimmer om te voorkomen dat de vacht beschadigd raakt.

Moet ik mijn Border Collie beschermen tegen teken en vlooien?

Ja, het is belangrijk om uw Border Collie te beschermen tegen teken en vlooien door middel van preventieve maatregelen zoals het gebruik van teken- en vlooienbestrijdingsmiddelen en het controleren van de vacht op teken en vlooien na wandelingen. Teken en vlooien kunnen ziekten overbrengen en ongemak veroorzaken bij uw Border Collie. Het is dus belangrijk om de gezondheid en het welzijn van uw hond in de gaten te houden en preventieve maatregelen te nemen om hen te beschermen tegen deze parasieten.

Wat moet ik doen als mijn Border Collie last heeft van vlooien of teken?

Als uw Border Collie last heeft van vlooien of teken, is het belangrijk om snel te handelen om de situatie onder controle te krijgen. U kunt vlooien en teken behandelen met speciale shampoos, sprays en halsbanden die verkrijgbaar zijn bij dierenartsen en dierenwinkels. Het is ook belangrijk om de omgeving van uw hond schoon te maken door te stofzuigen en beddengoed en speelgoed regelmatig te wassen. Als uw Border Collie teken heeft, kunt u deze verwijderen met een pincet. Zorg ervoor dat u de teek in zijn geheel verwijdert en niet knijpt, omdat dit kan resulteren in een infectie. Als uw Border Collie ernstige bijwerkingen vertoont als gevolg van vlooien of teken, neem dan contact op met uw dierenarts.

Kan mijn Border Collie last hebben van allergieën en hoe kan ik dat voorkomen?

Ja, Border Collies kunnen last hebben van allergieën. Om allergieën bij je Border Collie te voorkomen, is het belangrijk om hem een gezonde voeding te geven en te voorkomen dat hij wordt blootgesteld aan allergenen, zoals pollen, stof of bepaalde voedingsmiddelen. Zorg er ook voor dat je Border Collie voldoende beweging krijgt en dat zijn vacht regelmatig wordt verzorgd om allergenen te verwijderen. Als je vermoedt dat je Border Collie allergieën heeft, raadpleeg dan altijd een dierenarts voor advies en behandeling.

Welk type voedsel moet ik mijn Border Collie geven?

Het type voedsel dat je je Border Collie moet geven, hangt af van zijn leeftijd, gewicht, activiteitsniveau en eventuele gezondheidsproblemen. Over het algemeen wordt aanbevolen om je Border Collie hoogwaardig droogvoer te geven dat rijk is aan eiwitten en voedingsstoffen. Kies voer dat speciaal is ontwikkeld voor honden van middelgrote tot grote rassen en houd de aanbevolen portiegroottes in de gaten. Het is ook belangrijk om te onthouden dat Border Collies gevoelig kunnen zijn voor overgewicht, dus zorg ervoor dat je het voer afstemt op zijn caloriebehoeften en regelmatig lichaamsbeweging geeft. Raadpleeg altijd je dierenarts voordat je van voeding verandert of voedingssupplementen geeft.

Moet ik mijn Border Collie bepaalde supplementen geven?

Het is belangrijk om eerst met een dierenarts te overleggen voordat je besluit om supplementen aan je Border Collie te geven. Afhankelijk van de leeftijd, gezondheidstoestand en dieet van je Border Collie, kan het nodig zijn om bepaalde supplementen te geven. Bijvoorbeeld, sommige Border Collies hebben baat bij glucosamine en chondroïtinesupplementen om de gezondheid van hun gewrichten te ondersteunen. Andere Border Collies kunnen baat hebben bij probioticasupplementen om hun darmgezondheid te verbeteren. Het is belangrijk om te onthouden dat supplementen niet bedoeld zijn om de voeding van je Border Collie te vervangen en dat je ze alleen moet geven onder begeleiding van een dierenarts.

Hoe vaak moet ik mijn Border Collie voeren en hoeveel?

De hoeveelheid voeding die een Border Collie nodig heeft, hangt af van verschillende factoren, zoals leeftijd, gewicht, activiteitsniveau en gezondheidstoestand. Over het algemeen wordt aanbevolen om volwassen Border Collies twee keer per dag te voeren, waarbij de totale hoeveelheid voedsel wordt verdeeld over beide maaltijden. Pups hebben vaker en kleinere maaltijden nodig.

Het is belangrijk om de aanbevolen hoeveelheid voeding te volgen die wordt aanbevolen door de fabrikant van het hondenvoer en deze aan te passen aan de individuele behoeften van uw Border Collie. Overvoeding kan leiden tot overgewicht en gezondheidsproblemen, terwijl ondervoeding kan leiden tot ondergewicht en een slechte gezondheid.

Als u twijfelt over de voedingsbehoeften van uw Border Collie, raadpleeg dan uw dierenarts voor advies.

Wat zijn de tekenen dat mijn Border Collie overgewicht heeft?

De tekenen dat een Border Collie overgewicht heeft zijn onder andere:

 1. Een zichtbare vetlaag op de ribben en rug die niet gemakkelijk te voelen is.
 2. Geen duidelijk zichtbare taille.
 3. Dikke nek en gezicht.
 4. Verminderde energie en uithoudingsvermogen.
 5. Ademhalingsproblemen en kortademigheid bij inspanning.
 6. Verhoogd risico op gezondheidsproblemen zoals gewrichtsproblemen, hartaandoeningen en diabetes.
 7. Moeilijkheden bij het uitvoeren van normale fysieke activiteiten zoals springen, rennen en spelen.

Het is belangrijk om het gewicht van uw Border Collie regelmatig te controleren en te overleggen met uw dierenarts over de juiste hoeveelheid voeding en lichaamsbeweging die hij nodig heeft om een gezond gewicht te behouden.

Hoe kan ik de gezondheid van mijn Border Collie verbeteren met voeding?

Er zijn verschillende manieren waarop voeding de gezondheid van je Border Collie kan verbeteren. Allereerst is het belangrijk om een hoogwaardig voer te kiezen dat alle essentiële voedingsstoffen bevat die je hond nodig heeft. Kies voer dat is afgestemd op de leeftijd, grootte en activiteitsniveau van je Border Collie.

Daarnaast kun je overwegen om supplementen toe te voegen aan de voeding van je hond, zoals omega-3-vetzuren voor een gezonde huid en vacht, glucosamine en chondroïtine voor gezonde gewrichten en probiotica voor een gezonde spijsvertering.

Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je Border Collie niet te veel of te weinig voedsel binnenkrijgt. Overgewicht kan leiden tot gezondheidsproblemen, terwijl ondergewicht kan leiden tot gebrek aan energie en slechte gezondheid. Overleg met je dierenarts over de juiste hoeveelheid voedsel voor je Border Collie.

Wat moet ik doen als mijn Border Collie ziek wordt?

Als uw Border Collie ziek wordt, is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met uw dierenarts. Als uw hond symptomen vertoont zoals braken, diarree, lusteloosheid, verlies van eetlust, moeite met ademhalen of andere ongebruikelijke symptomen, kan het zijn dat hij medische hulp nodig heeft. De dierenarts zal de hond onderzoeken en mogelijk bloedonderzoek, urineonderzoek of beeldvormende tests aanbevelen om de oorzaak van de symptomen te achterhalen. Het is belangrijk om de dierenarts volledige informatie te geven over de symptomen van uw hond en eventuele veranderingen in zijn gedrag of eetgewoonten. Het is ook belangrijk om eventuele medicijnen of supplementen die uw hond gebruikt te vermelden. Door snel te handelen en uw Border Collie de nodige medische zorg te bieden, kan de kans op herstel worden vergroot.

Moet ik mijn Border Collie regelmatig naar de dierenarts brengen voor controles?

Ja, het is belangrijk om uw Border Collie regelmatig naar de dierenarts te brengen voor controles om hun algehele gezondheid te monitoren. Uw dierenarts kan u adviseren over het juiste voedingsplan, het beheersen van parasieten en het vaccinatieschema voor uw Border Collie. Reguliere controles kunnen ook helpen om gezondheidsproblemen vroegtijdig op te sporen, wat kan leiden tot een betere behandelingsopties en resultaten. Het is ook belangrijk om contact op te nemen met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over de gezondheid van uw Border Collie, zelfs als het niet tijd is voor een geplande afspraak.

Kan mijn Border Collie last hebben van heupdysplasie en hoe kan ik dat voorkomen?

Ja, Border Collies kunnen last hebben van heupdysplasie, wat een erfelijke aandoening is waarbij de heupgewrichten niet goed ontwikkeld zijn en kunnen leiden tot pijn, stijfheid en kreupelheid. Om heupdysplasie te voorkomen, is het belangrijk om een Border Collie te kopen van een gerenommeerde fokker die geteste ouderdieren heeft. Daarnaast kan het helpen om ervoor te zorgen dat de Border Collie een gezond lichaamsgewicht heeft en regelmatig matige lichaamsbeweging krijgt om de spieren te versterken. Het is ook belangrijk om een ​​goede voeding te geven die rijk is aan voedingsstoffen die de botten en gewrichten ondersteunen. Als er tekenen zijn van heupdysplasie, zoals stijfheid of kreupelheid, moet de hond door een dierenarts worden onderzocht en behandeld.

Welke vaccinaties heeft mijn Border Collie nodig?

Border Collies hebben dezelfde basisvaccinaties nodig als andere honden. Dit omvat vaccinaties tegen hondenziekte, parvovirus, hepatitis, leptospirose en kennelhoest. De vaccinatieprocedure kan variëren afhankelijk van de locatie en de levensstijl van de hond, dus het is belangrijk om uw dierenarts te raadplegen om te bepalen welke vaccinaties uw Border Collie nodig heeft. Over het algemeen moeten puppy’s beginnen met vaccinaties op 6-8 weken oud en vervolgens om de 3-4 weken tot 16 weken oud. Volwassen honden hebben meestal jaarlijkse boosters nodig om de immuniteit te behouden. Sommige vaccins kunnen ook worden gegeven in de vorm van een driejarige booster. Het is belangrijk om de vaccinatiestatus van uw Border Collie bij te houden en regelmatig te controleren bij uw dierenarts.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn Border Collie mentaal en fysiek gezond blijft?

Er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat je Border Collie mentaal en fysiek gezond blijft. Ten eerste is voldoende lichaamsbeweging belangrijk, dus zorg voor dagelijkse wandelingen en speeltijd. Daarnaast kunnen mentale stimulatie activiteiten zoals gehoorzaamheidstraining, behendigheidstraining, trucjes leren en zoekspelletjes helpen om de geest van je Border Collie te stimuleren.

Het is ook belangrijk om een gezond dieet te bieden dat is afgestemd op de leeftijd, grootte en activiteitenniveau van je Border Collie. Regelmatige bezoeken aan de dierenarts zijn ook van vitaal belang om eventuele gezondheidsproblemen te identificeren en te behandelen voordat ze ernstiger worden.

Daarnaast kan het aanbieden van voldoende rust- en ontspanningstijd, samen met regelmatige tandheelkundige controles, helpen om je Border Collie zowel mentaal als fysiek gezond te houden. Zorg ervoor dat je ook aandacht besteedt aan de emotionele gezondheid van je hond door regelmatig quality time samen door te brengen en positieve versterking te gebruiken om gewenst gedrag te bevorderen.

Speciaal voor Border Collie eigenaren

Hoewel deze verzorgingsgids al redelijk compleet is, zijn er veel meer zaken die nodig zijn om een Border Collie te houden.

Elk hondenras heeft zijn eigen specifieke behoeften en daarom is het belangrijk om een speciale handleiding te hebben voor het opvoeden van je Border Collie. Het “Border Collie Handboek” is een uitgebreid boek dat alle benodigde informatie bevat om je Border Collie op te voeden tot een gezonde en gehoorzame hond.

De auteur van het boek heeft meer dan 25 jaar ervaring in het trainen, opvoeden en verzorgen van honden, vooral Border Collies. Het boek is beschikbaar voor aankoop met een speciale kortingscode, waardoor het volledige pakket inclusief bonussen verkrijgbaar is voor slechts €37,- in plaats van de normale prijs van €96,75.

(laden van de pagina kan ivm de kortingscode soms even duren)

Plaats een reactie