Border Collie Temperament en Persoonlijkheid

Border Collies zijn misschien wel de slimste, meest atletische hondenrassen. Ze staan ​​bekend om hun behendigheid, waardoor ze geweldig zijn bij de meeste hondensporten, vooral bij frisbeeën! Een Border Collie zien optreden in een sport- of behendigheidswedstrijd is echt een lust voor het oog. Ze houden ervan om nieuwe dingen te leren. In feite moet het ras constant leren om gelukkig en gezond te zijn. Ze zijn slim genoeg om in de loop van de tijd een lange lijst met opdrachten uit te voeren en zijn geweldig in trucs! Border Collies zijn perfecte huisdieren voor boeren en actieve gezinnen.

Geschiedenis van Border Collies

Er wordt aangenomen dat het ras Border Collie dateert uit de eerste eeuw voor Christus.Gedurende deze tijd vielen de Romeinen Groot-Brittannië binnen en brachten hun honden mee om plaatselijk vee te hoeden. Toen het Romeinse rijk viel, brachten Viking-overvallers kleine herdershonden mee. Deze honden zijn gefokt met de grotere Romeinse honden. Het resultaat was een middelgrote, behendige schaapherdershond die geschikt was voor het klimaat van de hooglanden bij Schotland, Engeland en Wales. Border Collies werden gefokt voor hun prestaties. Ze hebben een verhoogd gevoel en een natuurlijk vermogen om lange uren te werken op ruige terreinen met zeer weinig menselijke begeleiding. Alle herdershondenrassen staan ​​bekend om hun intelligentie en trainbaarheid. In plaats van vee of een zwerm vogels te verwoesten, hebben herdershonden het instinct om ze te beschermen. Bovendien kunnen Border Collies dienen en reageren op de bevelen van hun eigenaar. Deze eigenschappen maken het ras buitengewoon werkbaar, wat de bedoeling was tijdens hun ontwikkeling en eerste fokkerij.

Prominente persoonlijkheidskenmerken

Border Collies staan ​​bekend als ontsnappingsartiesten. Sommigen beschouwen dit ras als de Houdini van honden. In feite verhinderen hekken meestal niet dat ze uit achtertuinen ontsnappen.Als je een Border Collie adopteert, is het van vitaal belang dat je je pup altijd in de gaten houdt. Hij zal graven, springen of zelfs grendels op hekken openen om naar buiten te gaan en de wereld te verkennen. Het is belangrijk om je Border Collie te socialiseren en hem vanaf jonge leeftijd kennis te laten maken met nieuwe ervaringen. Het ras heeft een aantal verlegen neigingen die zich kunnen ontwikkelen tot agressie van honden als ze niet worden gecontroleerd. Ze kunnen vijandig staan ​​tegenover honden en andere dieren als ze niet goed gesocialiseerd zijn.Border Collies gedijen goed als ze werk te doen hebben en ruimte hebben om rond te rennen. 

Omdat ze een sterk instinct hebben om mensen en dieren te hoeden, kunnen ze proberen een klein kind te hoeden. Het ras is het meest geschikt voor gezinnen met goed opgevoede kinderen in hun tienerjaren. Border Collies zijn liefdevol en vriendelijk voor hun familie, maar ze kunnen meer gereserveerd zijn tegenover vreemden en onbekende dieren. Op jonge leeftijd kan het ras gevoelig zijn voor geluid en algemene onzekerheid over de wereld vertonen. Maar als ze eenmaal grondig zijn getraind en gesocialiseerd, zijn ze geweldige metgezellen en werkhonden. Border Collies hebben voldoende socialisatie van honden nodig als ze puppy’s zijn om zelfvertrouwen te ontwikkelen en uit te groeien tot goed opgevoede volwassen honden. Puppycursus is een geweldige manier om het training- en socialisatieproces voor je Border Collie te beginnen. Bovendien, als je ervoor zorgt dat je hond op jonge leeftijd aan verschillende mensen, omgevingen, dieren en ervaringen wordt blootgesteld, zal hij bereid zijn om in verschillende scenario’s het hoofd te bieden. Lees hieronder meer over de meest prominente persoonlijkheidskenmerken van het Border Collie-ras.

Natuurlijke herders

Vanwege de manier waarop ze zijn gefokt, zijn Border Collies natuurlijke herders. Dit instinct kan ertoe leiden dat ze proberen kinderen, dieren, fietsen of groepen mensen in een park of bijeenkomst te hoeden. Het is belangrijk om je Border Collie nooit los te laten in een open ruimte, omdat hij mensen kan hoeden, achtervolgen of bijten. Bovendien kan hij gewond raken als hij achter fietsen of auto’s aan probeert te rennen, wat bekend is bij het ras. Zijn hoedende instinct en loyaliteit kunnen er ook voor zorgen dat je Border Collie je door je huis volgt. Het ras heeft de neiging om een ​​hechte band met hun familie te vormen en wil altijd dicht bij hen zijn. Border Collies staan ​​ook bekend om hun intense focusvermogen. Ze hebben een ietwat hypnotiserende blik die schapen dwingt om te bewegen. Door dit scherpe oog kan een Border Collie zich concentreren op het hoeden van hoeden en andere banen.

Gerichte atleten

Border Collies zijn natuurlijke, gefocuste atleten. Ze kunnen uitblinken in bijna elke prestatieactiviteit, inclusief behendigheidswedstrijden, schaapherden, gehoorzaamheidsoefeningen, flyball en natuurlijk frisbee. Door hun trainbaarheid, gedrevenheid en verlangen om te gehoorzamen, zijn ze een van de beste rassen in competitieve hondensporten. Border Collies kunnen ook zoek- en reddingsteams helpen.

Dwangmatige Border Collie eigenschappen

Het is bekend dat het Border Collie-ras enkele dwangmatige of angstige neigingen vertoont. Dit kan zijn: wachten tot de vaatwasser uitschakelt, een kat zien slapen, in cirkels ronddraaien, lichten volgen of insecten achterna zitten in de achtertuin. Als je dit gedrag bij je Border Collie opmerkt, denk je misschien dat er iets mis is met hen. Het ras heeft echter de neiging om deze dingen gewoon grappig te vinden en het is meestal geen reden tot bezorgdheid. Als je hond constant dwangmatig gedrag vertoont, kan het zijn dat hij meer mentale stimulatie of lichaamsbeweging nodig heeft, aangezien dit ook een gevolg kan zijn van verveling. Verlaten angst bij honden is een veel voorkomende eigenschap die wordt gezien bij Border Collies. Omdat ze zoveel stimulatie en activiteit nodig hebben om gelukkig te blijven, kunnen ze angstig worden als ze alleen worden gelaten. Dit kan leiden tot blaffen, huilen, kauwen of graven, maar kan worden voorkomen met de juiste oefening.

Intelligent

Border Collies zijn erg intelligente wezens. Ze worden beschouwd als een van de slimste hondenrassen en zullen proberen hun baasjes te slim af te zijn. De intelligentie van een Border Collie is ongeëvenaard als het gaat om arbeidsethos en instinct. Ze nemen opdrachten snel op en gedijen goed bij het leren van nieuwe trucs en opdrachten. Van Border Collies kan niet worden verwacht dat ze de hele dag in een achtertuin doorbrengen of gedurende lange tijd binnen zitten. Wanneer het ras zich verveelt of niet genoeg fysieke activiteit en mentale stimulatie krijgt, kunnen ze destructief of agressief worden.

Beschermend

Net als andere herdershonden en veedrijvers, hebben Border Collies een beschermend temperament en kunnen ze wantrouwend zijn tegenover vreemden. Door ze op jonge leeftijd vaak te socialiseren, kan worden voorkomen dat hun beschermende aard leidt tot buitensporige verlegenheid of agressie in de buurt van vreemden. De beschermende kwaliteit van Border Collies maakt ze ook uitstekende waakhonden. Ze zullen hun familie altijd waarschuwen als ze iets ongewoons opmerken.

Een Border Collie trainen

Border Collies zijn natuurlijke probleemoplossers. Ze kunnen worden getraind om bijna elke taak of truc uit te voeren. Omdat ze zo opmerkzaam en intelligent zijn, kunnen ze ook zonder enige training nieuw gedrag oppikken. Sommige van deze gedragingen kunnen echter hinderlijk zijn als je Border Collie zichzelf leert hoe hij een kast moet openen of de poort van je achtertuin moet ontgrendelen. Het is belangrijk om een ​​Border Collie te gaan trainen als ze een jonge puppy zijn. Hoe eerder ze commando’s leren, hoe beter. Het ras houdt ervan de leiding te hebben en zal dominantie tonen als hun eigenaren geen leiderschap tonen. Een zachte maar stevige toon en positieve bekrachtiging werken goed bij het trainen van een Border Collie. Hun gevoelige temperament kan ertoe leiden dat ze stoppen als ze worden gestraft of bang worden tijdens de training. Omdat Border Collies natuurlijke werkhonden zijn, houden ze van routines. Als je afwijkt van een routine waaraan je pup gewend is geraakt, kan hij gefrustreerd raken en agressief of destructief gedrag gaan vertonen. Houd er bij het trainen van een Border Collie rekening mee dat de verhoogde intelligentie van dit ras hen helpt meer te begrijpen dan je misschien denkt. Ze kunnen schema’s en opdrachten gemakkelijk onthouden. Hoewel Border Collies zeer trainbaar zijn, kan hun extreme enthousiasme een uitdaging zijn. De intelligentie, het atletische vermogen en het hoedeninstinct van het ras moeten door training in het juiste gedrag worden gekanaliseerd. Anders wordt de hond behoorlijk vervelend.

Laat je Border Collie zijn instinct volgen

Het is essentieel dat je je Border Collie zijn natuurlijke instincten laat volgen. Ze zijn gefokt om herders te helpen bij het hoeden van dieren en gedijen goed als ze werk te doen hebben. Als je geen dieren voor je Border Collie hebt om te hoeden, kun je proberen hem kennis te laten maken met recreatief hoeden, wat een sport is voor herdershonden.

Thuisleven met Border Collies

Border Collie-eigenaren moeten zich ervan bewust zijn dat de onafhankelijke en intelligente persoonlijkheid van het ras je hond ertoe zal aanzetten om manieren te vinden om zijn tijd te besteden. Als een Border Collie van jongs af aan niet goed wordt opgeleid of regelmatig mentaal en fysiek wordt gestimuleerd, zal hij zijn eigen activiteiten creëren, die destructief of gevaarlijk kunnen zijn. Als het ras gefrustreerd raakt of zich verveelt doordat het voor een langere tijd alleen thuis wordt gelaten, kan het zijn dat je thuiskomt in een puinhoop.

Is een Border Collie geschikt voor jou?

Voordat je besluit een Border Collie mee naar huis te nemen, moet je zorgvuldig rekening houden met elk van hun prominente persoonlijkheidskenmerken en unieke temperament. Hoewel Border Collies sterke persoonlijkheden hebben, zijn ze nog steeds een van de meest populaire rassen vanwege hun intelligentie en trainbaarheid. Ze zijn geweldig met kinderen en zijn perfecte huisdieren, vooral voor actieve gezinnen. Dus als deze kenmerken passen bij je gezinsdynamiek, overweeg dan om een ​​liefdevolle Border Collie te nemen!

Speciaal voor Border Collie eigenaren

Elk hondenras heeft zijn eigen specifieke behoeften en daarom is het belangrijk om een speciale handleiding te hebben voor het opvoeden van je Border Collie. Het “Border Collie Handboek” is een uitgebreid boek dat alle benodigde informatie bevat om je Border Collie op te voeden tot een gezonde en gehoorzame hond.

De auteur van het boek heeft meer dan 25 jaar ervaring in het trainen, opvoeden en verzorgen van honden, vooral Border Collies. Het boek is beschikbaar voor aankoop met een speciale kortingscode, waardoor het volledige pakket inclusief bonussen verkrijgbaar is voor slechts €37,- in plaats van de normale prijs van €96,75.

(laden van de pagina kan ivm de kortingscode soms even duren)

Plaats een reactie