Border Collie gezondheidsproblemen

Border Collies worden vaak beschouwd als de Einstein van honden. 

In feite zijn ze in staat om nieuwe opdrachten binnen 10 seconden te leren en vast te houden. Ze werden oorspronkelijk gefokt als herders, maar nu zijn ze uitstekende metgezellen.

Als je overweegt om een ​​van deze scherpzinnige hoektanden in huis te nemen, is het belangrijk om geïnformeerd te worden over de gezondheidsproblemen van Border Collie.

Geestelijke gezondheidszorg

De Border Collie werd oorspronkelijk een herdershond genoemd omdat dat hun taak was het hoeden van schapen en runderen. Dat betekent dat deze pups een lange familiale lijn van fysieke en intellectuele stimulatie hebben. 

Als Border Collie-bezitter is het belangrijk om aan hun fysiologische behoeften te voldoen met veel lichaamsbeweging en mentale activiteit. 

Te weinig gestimuleerde collies zijn vatbaar voor ongemanierd en destructief gedrag, zoals kauwen, bijten, blaffen, overmatig graven en hondenagressie.

Ze zijn volkomen gelukkig als ze binnenshuis leven, sterker nog, ze geven er waarschijnlijk de voorkeur aan om naast hun baasjes te zitten, meer dan wat dan ook. 

Ze zijn echter alleen geneigd tot dat soort ontspanning als ze dagelijks een gezonde hoeveelheid energie hebben verbruikt. Het is belangrijk om de speeltijd fris en spannend te houden. 

Laat je hond niet alleen rondlopen, maar betrek hem. Er zijn tal van manieren om de geest van je hond te stimuleren die leuk zijn voor het hele gezin.

Levensduur

De levensduur van Border Collie is tussen de 10-14 jaar. Het algemene gemiddelde is 12 jaar. Natuurlijk zijn er enkele uitschieters die tot 17 jaar kunnen leven, en in zeldzame gevallen zelfs ouder. De meest voorkomende doodsoorzaken zijn kanker en ouderdom.

Veelvoorkomende gezondheidsproblemen

Epileptische aanvallen

Ondanks hun indrukwekkende vitaliteit zijn Border Collies vatbaar voor epilepsie bij honden. 

Dit is een neurologische aandoening die wordt veroorzaakt door een onregelmatige neuro-elektrische activiteit. Symptomen zijn onder meer stuiptrekkingen, spiertrekkingen, spasmen en in ernstige gevallen bewustzijnsverlies.

Elke aanvalsepisode is anders, soms kan het licht zijn en soms kan het levensbedreigend zijn. Daarom is het cruciaal om goed geïnformeerd te zijn over Border Collie-epilepsie.

Een veel voorkomende vorm van erfelijke epilepsie bij Border Collies is idiopathische epilepsie. De eerste tekenen en symptomen zouden binnen de eerste 6 maanden tot 5 jaar moeten optreden.

Progressieve retinale atrofie

Progressieve retinale atrofie bij honden is een langzaam voortschrijdende degeneratieve toestand van het oog. Symptomen zijn onder meer een geleidelijk verlies van gezichtsvermogen ’s nachts, overdag of beide. 

Het eindresultaat is meestal totale blindheid. Het kan zich al op driejarige leeftijd ontwikkelen, maar erfelijke tests kunnen het zelfs nog eerder detecteren.

Collie Eye Anomaly (CEA)

Een andere veel voorkomende erfelijke aandoening van het oog is CEA. Het ontwikkelt zich door een gemuteerd oculair chromosoom. Soms kan een hond de genetische mutatie dragen, maar nooit symptomen vertonen. 

Als er zich problemen voordoen, hebben deze meestal invloed op beide ogen. Symptomen zijn onder meer troebele ogen, ingevallen oogbollen, microfthalmie (kleine oogbollen) en uiteindelijke blindheid.

Hypothyreoïdie

Schildklieraandoeningen verstoren de regelmatige productie van hormonen. Het resulteert meestal in lethargie, zwakte, inactiviteit, haaruitval, gewichtstoename en een verscheidenheid aan andere cosmetische problemen.

Osteochondritis Dissecans

Deze slopende ziekte, ook wel OCS genoemd, tast het kraakbeen en de gewrichten van Border Collies aan. Bij honden met OCS begint het kraakbeen dat een buffer tussen botten vormt, te verslechteren. Dit leidt tot onstabiele gewrichten en aanhoudend ongemak.

Octrooi Ductus Arteriosus

Dit is een aangeboren hartafwijking en kan in veel gevallen levensbedreigend zijn. Het treedt op wanneer een slagader in het hart die zou moeten sluiten open blijft. 

De overtollige bloedstroomleidingen kunnen een overbelasting aan de linkerkant van het hart veroorzaken. Andere gerelateerde processen kunnen ook leiden tot verdikking van het bloed.

Heupdysplasie

Dit is een veel voorkomende progressieve skeletaandoening die zich kan ontwikkelen als gevolg van genetische en omgevingsfactoren. Gewrichten werken met een kogelgewricht. 

Wanneer Collies heupdysplasie bij honden ontwikkelen, raakt deze structuur misvormd en kunnen ze problemen krijgen met rennen, springen en lopen. Het kan erg pijnlijk zijn, wat meestal leidt tot inactiviteit en gewichtstoename.

Nawoord

Wanneer je andere rassen vergelijkt, zijn de gezondheidsproblemen van Border Collie aanzienlijk minder problematisch. 

Ze zijn een gezond en vitaal ras, en als eigenaar kun je het welzijn van je hond verzekeren door een dagelijks regime van rigoureuze lichaamsbeweging en mentale activiteit te bieden. 

Veel van de medische aandoeningen die Border Collies aantasten, zijn genetisch bepaald, dus als je je pup op jonge leeftijd door een dierenarts laat testen, kun je een vliegende start maken bij het omgaan met eventuele problemen.

Plaats een reactie