Waarom bijt mijn Duitse herderpuppy mij?

Het nemen van een Duitse herder puppy is een ontzettend leuke en spannende tijd. Een Duitse herder is niet alleen een geweldige toevoeging aan je gezin, maar ze kunnen ook veel extra plezier in je leven brengen. Hoewel het opvoeden van een Duitse herder puppy een ongelooflijke ervaring is, is er één puppy-gewoonte die een uitdaging kan zijn om te doorbreken, namelijk bijten (met scherpe puppy tandjes!).

Duitse herderpuppy’s bijten vooral omdat ze gewoon willen spelen.

Ze bijten echter ook om andere redenen, wanneer ze bijvoorbeeld nieuwsgierigheid zijn en/of aandacht willen. Houd er ook rekening mee dat deze honden van zichzelf een hoge prooidrift hebben. Ze zijn ten slotten instinctieve herders. Deze eigenschappen kunnen ook leiden tot bijten. Maar hoe voorkom je dat je Duitse herderpuppy bijt of gaat bijten? Lees in dit artikel verder voor een complete gids over het voorgoed uitbannen van het bijtgedrag!

Het bijtgedrag begrijpen

Voordat we ingaan op de reden waarom je Duitse herder puppy je bijt, is het belangrijk om het bijtgedrag op zich te begrijpen. Omdat Duitse herder puppy’s niet de behendigheid hebben die jij en ik hebben, gebruiken ze hun mond om de wereld om hen heen te verkennen. Het is niet alleen hun manier van ontdekken, maar het is ook een van de belangrijkste manieren waarop ze communiceren tijdens het spelen. Door het gedrag van het bijten zelf te begrijpen, kun je beginnen te zien hoe normaal bijten is bij puppy’s van de Duitse herder. Alleen omdat bijten een normaal gedrag is bij een puppy, wil nog niet zeggen dat we het moeten tolereren of promoten. Om je te helpen het bijten van je herderspup tot op de bodem uit te zoeken, gaan we dieper in op de belangrijkste redenen waarom puppy’s van de Duitse herder bijten.

Waarom bijten Duitse herderpuppy’s?

Omdat bijten een vorm van communicatie is voor puppy’s van de Duitse herder, zijn er veel dingen die onze puppy’s zouden kunnen proberen te zeggen!

Dus waarom bijten herderspups?

Laten we beginnen met onderzoeken!

Ze willen spelen

De meest voorkomende reden dat Duitse herders bijten is omdat ze willen spelen. Puppy’s communiceren vaak met hun broertjes en zusjes door te bijten en te klauwen, vooral wanneer ze proberen aan te zetten tot een spelsessie. Niet alleen is hun manier om ons te laten weten dat ze willen spelen, maar onze handen en voeten zijn ook prachtig “speelgoed” voor onze Duitse herderpups. Je pup kan naar je hand happen alsof het een kauwspeeltje is, vooral als je een bewegend doelwit bent. Puppy’s spelen en bijten hun broers en zussen vanaf het moment dat ze oud genoeg zijn om dat te doen. Dit is dan ook de reden waarom het gedrag zo gewoon is en waarom Duitse herder-pups moeten leren hoe ze kunnen overgaan op spelen met de juiste materialen.

Ze hebben een hoge prooidrift

Net als wat we hierboven hebben besproken, zien Duitse herder puppy’s van de Duitse herder ons misschien als een groot kauwspeeltje. Niet alleen zijn onze handen en voeten zelf al verleidelijk, dit is nog erger wanneer een puppy een hoge prooidrift heeft. Een prooidrift is een diepgewortelde behoefte om bewegende objecten te achtervolgen, of het nu gepast is of niet. Een zwaaiende hand als we voorbijlopen kan zeer verleidelijk zijn voor een opgroeiende pup, waardoor ze opspringen en bijten. Als het lijkt alsof je herderpuppy je altijd bijt wanneer je in beweging bent, kan dit te wijten zijn aan hun hoge prooidrift!

Ze zijn nieuwsgierig

Zoals we hierboven vermeldden, gebruiken puppy’s van de Duitse herder hun mond om de wereld om hen heen te verkennen. Bijten kan hen helpen een object te onderzoeken en te begrijpen en onze handen en voeten kunnen ook in die categorie vallen! Als je je puppy betrapt op het knagen aan alles in je huis, kan het zijn dat hun nieuwsgierigheid de overhand krijgt!

Ze willen je aandacht

Soms is een happende Duitse herderpuppy op zoek naar extra aandacht. Een hond leert snel welk gedrag een reactie krijgt, waardoor hij het steeds opnieuw doet. Zelfs als hun beten resulteren in een negatieve reactie van jou, telt het nog steeds als aandacht. Daarom is het zo belangrijk om dit gedrag niet te belonen met enige vorm van reactie.

Ze krijgen tandjes

Net als bij baby’s die tandjes krijgen, ervaart een puppy van de Duitse herder ook tandjespijn. De tanden en het tandvlees van een puppy kunnen tijdens dit proces pijn doen, waardoor ze op items gaan kauwen op zoek naar verlichting. Als je Duitse herderspup verlichting lijkt te vinden bij het kauwen op voorwerpen, kunnen ze je bijten vanwege kinderziektes.

Ze hoeden je

Als je Duitse herder puppy je constant in je enkels bijt, vertonen ze mogelijk wat kuddegedrag. Duitse herders hebben een diepgewortelde behoefte om te werken, vooral bij honden met een werkende bloedlijn. Als je Duitse herder altijd aan je voeten hapt, naar je toe rent als je in beweging bent, of tekenen van angst of frustratie vertoont wanneer je door je huis beweegt, dan het kan kuddegedrag zijn.

Voorkom dat uw Duitse herderpuppy bijt

Zoals je kunt zien, zijn er veel mogelijke redenen waarom je Duitse herder puppy zich tot bijtgedrag keert. Maar hoe kun je dit normale puppygedrag stoppen? Laten we het hieronder hebben over mijn favoriete tips!

Leid het gedrag om

Een van de meest effectieve manieren om te voorkomen dat je Duitse herderpuppy bijt, is door het gedrag om te buigen. Een effectieve afleiding is een prachtige manier om het gedrag zonder straf te beëindigen en hen te laten zien hoe leuk het alternatief voor bijten kan zijn. De volgende keer dat je Duitse herders pup ongewenste happen vertoont, probeer dan hun favoriete speeltje tevoorschijn te halen. Een leuke afleiding kan de behoefte van je hond om te bijten sussen en kan hem laten zien wat een acceptabele kauwoptie is. Aangezien dit speelgoed moet zijn waar je hond van geniet, moet je hem de optie bieden die hij het meest opwindend vindt. Dit kan een Kong-speeltje, touw, bot of een andere kauwoptie zijn waar je hond dol op is. Door dit elke keer te doen wanneer je herderpuppy je begint te bijten, zullen ze beginnen te begrijpen dat ze veel liever spelen met een acceptabele kauwoptie.

Geef ze veel kauwspeeltjes

Aangezien een opgroeiende Duitse herder puppy tandjes kan krijgen, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat ze voldoende kauwspeeltjes beschikbaar hebben. Het hebben van een verscheidenheid aan kauwspeeltjes kan hun behoefte om in onze handen en voeten te bijten verlichten en hen de verlichting bieden die ze zoeken in deze ongemakkelijke overgang. Er is zoveel speelgoed gemaakt voor puppy’s die tandjes krijgen, dat het gemakkelijk zou moeten zijn om je huis te vullen met tal van geschikte opties. Een van mijn favoriete kauwspeeltjes is een Nylabone voor puppies.

Stop met interactie

Aangezien onze Duitse herderpups misschien aandacht zoeken als ze gaan bijten, is het belangrijk om ze niet te geven waar ze naar op zoek zijn. Elke aandacht kan het gedrag valideren, waardoor ze er een gewoonte van maken. Als je pup je bijt in het voorbijgaan of tijdens de speeltijd, is het het beste om je er niet mee bezig te houden en weg te lopen. Dit laat hen zien dat het gedrag onaanvaardbaar is en geen schadelijke negatieve bekrachtiging inhoudt. Onze aandacht is belangrijk voor een puppy en ze willen niet genegeerd worden. Door ze te laten zien dat bijten er alleen maar toe leidt dat we ons terugtrekken, leren ze het ongewenste gedrag te dumpen.

Onderbreek het gedrag

Soms heeft een herdershond een scherp en plotseling geluid nodig om hem uit een slechte gewoonte te trekken. Door een snel onderbrekingssignaal te geven (Nee, Uh, Au!), kun je je puppy wegtrekken van de actie en zijn aandacht trekken. Het is belangrijk dat een onderbrekingssignaal een plotselinge afleiding is in plaats van een hard strafwoord, omdat we dit gedrag nooit willen corrigeren met negatieve bekrachtiging. Een onderbreking kan de richting van je hond eenvoudig veranderen, in plaats van dat hij angstig wordt. De volgende keer dat je hond je begint te bijten, laat dan snel een “au!” vallen en bied ze in plaats daarvan een speeltje aan om op te kauwen. Zorg ervoor dat ze fysiek en mentaal worden gestimuleerd. Het is waarschijnlijk dat een Duitse herder puppy bijt als ze geen stimulatie hebben. Daarom is het zo belangrijk om in je hele huis voldoende mentale en fysieke activiteiten aan te bieden. Lichamelijke en mentale activiteiten kunnen de verveling van je puppy genezen en hem zelfs helpen zijn kritisch denkvermogen te versterken!

Wees proactief

Als je weet dat je Duitse herder puppy in bepaalde situaties moeite heeft met niet-bijten, is het soms het beste om proactief te zijn. Als je puppy bijvoorbeeld elke keer dat hij door de deur loopt naar vreemden bijt, is het misschien het beste om zijn tijd rond de gast te beperken en hem naar een aparte ruimte te sturen. Zorg er wel voor dat dit geïsoleerde gebied gevuld is met comfortartikelen en speelgoed, zodat ze niet denken dat ze gestraft worden. Zodra ze beginnen te begrijpen dat bijten onaanvaardbaar is, kun je afzien van het gebruik van hun aparte speelruimte zo vaak. Geef ze een time-out. Als geen van de bovenstaande opties werkt, of als je Shepherd-pup overweldigd raakt, is het soms het beste om hem uit de situatie te laten stappen. Net als wat we hierboven hebben besproken over proactief zijn, kan een aparte speelruimte hen helpen te kalmeren en zichzelf te herstellen. Zodra je Duitse herder puppy volwassen begint te worden en begrijpt dat bijten onaanvaardbaar is, zouden ze minder tijd nodig hebben.

Wat je niet moet doen als je Duitse herder puppy bijt?

Nu we enkele van de beste manieren hebben besproken om te voorkomen dat je Duitse herder puppy bijt, moeten we ook bespreken wat je niet moet doen! Net zoals er effectieve methoden zijn voor hondentraining, zijn er ook contraproductieve acties.

Niet slaan of schreeuwen

Aangezien bijten een normaal gedrag is waar puppy’s overheen moeten leren groeien, is het niet productief om naar je puppy te slaan of te schreeuwen wanneer hij bijt. Door dit te doen, kunnen ze al op jonge leeftijd laten zien dat interactie met jou tot iets negatiefs leidt en dit kan je latere trainingsproces belemmeren. Door andere afleiding en trainingsmethoden te gebruiken wanneer ze bijten, kun je van elke hap een leerervaring voor je pup maken!

Trek je hand niet weg

Hoewel dit een uitdaging kan zijn, is het belangrijk om nooit je hand of voet weg te trekken van je puppy wanneer hij bijt. Dit kan voor je pup namelijk een leuk spel lijken en kan het gedrag zelfs aanmoedigen. Doe je best om je pup te negeren als ze je bijten en trek je aandacht weg van de pup. Door dit te doen, laat je ze zien dat dit gedrag hen geen extra plezier oplevert.

Bied niet te veel aandacht

Zoals we hierboven vermeldden, kan zelfs negatieve aandacht je Duitse herder puppy geven waar ze naar op zoek zijn. Extra aandacht kan hun ongewenst gedrag valideren, waardoor het een uitdaging wordt om te doorbreken. Doe je best om niet te reageren op een beet buiten je onderbrekingssignaal en trek daarna je aandacht weg van je harige vriend.

Is het normaal dat puppy’s van de Duitse herder bijten?

Bijten is een normaal gedrag bij alle soorten puppy’s. Puppy’s beginnen hun broers en zussen te bijten vanaf het moment dat ze kunnen bewegen en zullen dit gedrag voortzetten totdat ze anders leren. Een bijtende puppy van de Duitse herder is te verwachten en mag niet leiden tot enige ontmoediging van jouw kant. Zolang je de tips volgt die we hierboven hebben genoemd, zou je puppy dit gedrag binnen de kortste keren moeten schuwen!

Is puppy bijten een teken van agressie?

Bijten bij puppy’s is meestal geen teken van agressie. Mild bijten is meestal een vorm van spelen en moet gemakkelijk worden gecorrigeerd. Er zijn echter enkele zeldzame gevallen waarin bijten bij puppy’s van de Duitse herder een teken is van iets meer. Als je pup gromt, gromt, naar achteren gespelde oren, een stijve houding of andere tekenen van hondenagressie vertoont, kan je pup bijten als reactie op angst of pijn. Als je denkt dat het bijten van jouw puppy te maken heeft met agressie die je zelf niet kunt oplossen, is het misschien tijd om contact op te nemen met een professional.

Wanneer moet je een trainer nemen voor het bijten van je Duitse herder puppy

Hoewel bijten bij puppy’s van de Duitse herder meestal gemakkelijk kan worden gecorrigeerd, zijn er enkele puppy’s die een grotere uitdaging blijken te zijn. Sommige puppy’s snappen de hint gewoon niet met standaardtraining en hebben wat extra hulp nodig om van de gewoonte af te komen. Als je binnen een maand na het toepassen van de hierboven besproken tips geen vooruitgang kunt boeken, is het misschien tijd om contact op te nemen met een hondentrainer. Een trainer kan je Duitse herder pup niet alleen helpen om niet te bijten, maar ook andere gehoorzaamheidstrainingen aanbieden.

Nawoord

Zoals je kunt zien, is bijten een normaal gedrag voor onze geliefde puppy’s van de Duitse herder. Zorg ervoor dat je de tips die we hierboven hebben besproken over een goede hondentraining doorneemt je kunt puppybijten voorgoed uitbannen! Heb jij wat gehad aan deze tips of heb jij nog andere tips om het bijten van Duitse herder pups tegen te gaan? Deel deze dan hieronder in de reacties!

Speciaal voor Duitse Herder eigenaren

Hoewel deze gids al redelijk compleet is om je Duitse Herder puppy te trainen, bevat deze nog lang niet alle informatie die je nodig hebt om alles uit je Duitse Herder te halen wat mogelijk is.

Duitse Herders hebben namelijk een speciale handleiding nodig, omdat het een zeer gedreven type hond is. Het “Duitse herder Handboek” is een boek dat alles bevat wat je moet weten om je Duitse Herder op te voeden tot een gezonde en gehoorzame hond.

De auteur van het handboek heeft meer dan 25 jaar ervaring in het trainen, opvoeden en verzorgen van Duitse Herders en deelt alle informatie en tips in het boek. Als je het boek via onderstaande speciale kortingscode koopt, krijg je het volledige pakket voor een verminderde prijs van €37,-, inclusief bonussen in plaats van de normale prijs van €96,75 .

(laden van de pagina kan ivm de kortingscode soms even duren)

Plaats een reactie