5 Leuke Weetjes Over De Beagle

Met zijn grote schattige ogen heeft een Beagle je al snel om je vinger gewonden. Maar wist je onderstaande punten al over de beagle?

Hij komt uit Engeland

De naam van de Beagle is afkomstig van beag, beg of beigh, dit betekend “klein” in het Keltisch. De Beagle komt van origine uit Engeland, hier werden ze gebruikt om in meutes op wild, zoals hazen en konijnen, te jagen. Binnen deze meutes waren en verschillende taken. Er was een leider, een aantal honden die op de flanken liepen en een groep volgers, dit waren vaak meer onervaren honden. Deze manier van jagen wordt beagling genoemd.

Het Is Jachthond

De Beagle is van origine gefokt als jachthond. Dit zorgt ervoor dat hij zijn neus graag op de grond houd en hier achterna loopt. Heeft hij een geur in zijn neus die hij graag wil volgen, dan is hij hier moeilijk van af te leiden. Dit zorgt er voor dat hij veelal word bestempeld als een eigenwijze hond. Hij is voornamelijk gewoon erg zelfstandig en zoekt graag zijn eigen weg. Pas door zijn goede jachtinstinct op met loslopen. Als hij dieren ziet wegvluchten zal hij hier snel achteraan gaan. Dit kan zelf gebeuren bij hardlopers, fietsers en auto’s. Door zijn goed ontwikkelde jachtinstinct moet je extra aandacht besteden aan de socialisatie met katten en andere kleine huisdieren. Zo voorkom je dat hij hen als prooi gaat zien. Maar laat desondanks een goede socialisatie een Beagle niet alleen met andere kleine huisdieren. Hij is erg sociaal

In zijn taak als jachthond werkte hij vaak in een grote groep van zeker 20 honden. Ze moesten dan zelfstandig het wild opzoeken met hun neus en luid blaffend opjagen. Dit heeft geresulteerd in een zeer sociale hond naar mensen en andere honden. Alleen kunnen reuen wel eens overheersend gedrag naar andere honden vertonen, zoals bij reuen van de meeste rassen het geval is. Maar ze zijn dus ook niet geschikt als waakhond. Wel zou hun luide geblaf kwaadwillige mensen kunnen afschrikken. Ze worden in Nederland veel gebruikt als gezinshond en zijn doorgaans erg goed met kinderen. Pas wel op dat kinderen de hond niet nog drukker maken dan hij al is. En zorg ervoor dat de hond voldoende rust krijgt. Omdat hij zo sociaal is, is het moeilijk voor een Beagle om alleen thuis te zijn. Bouw dit dan ook langzaam op om verlatingsangst te voorkomen. Het beste is nog om een andere hond er bij te hebben, dan gaat het meestal een stuk beter, mits hij voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie krijgt om hem moe te maken.

Een Beagle is trainbaar

Over Beagles hoor je vaak dat ze ontzettend eigenwijs zijn. En het is waar dat ze het liefste hun eigen weg gaan. Maar als je erg consequent bent en hem meeneemt op puppycursus en gehoorzaamheidscursus kan je nog best ver met hem komen. Je kan ook gebruik gaan maken van zijn goede jachtinstincten. Ga bijvoorbeeld een cursus speurwerk met hem doen, dan leer je hem zijn neus nog beter te gebruiken en dan kan je het gedrag zelfs sturen. Ook leert hij dat hij dan dingen voor jou kan opsporen wat hem vervolgens weer wat opbrengt, zoals een heel erg lekker koekje.

Een Beagle is een hele energieke hond die niet voldoende beweging krijgt als je alleen maar een aantal keer op een dag een klein rondje wandelt in de buurt. Hij moet echt genoeg spel en lichaamsbeweging krijgen om zijn energie kwijt te kunnen. Dus zorg voor genoeg speeltjes waar je samen mee aan de slag kan. Ook is hij gek op eten, dus als je niet genoeg met hem doet, word hij snel te dik. Andere leuke dingen die je met een Beagle zou kunnen doen zijn behendigheid, canicross of doggydance. Maar ook reddingshondenwerk is iets waar een Beagle goed voor te trainen is.

Hij heeft altijd een witte staartpunt

Bij de Beagle worden alle brakken kleuren erkend, behalve de leverkleur. Dit zijn dus kleuren zoals rood, tarwe, zand, black & tan, blauw of effen grijs. Maar het meeste zie je de driekleur met een zwart zadel. Daarnaast is het voor een Beagle vereist dat hij een witte staartpunt heeft. Door zijn hoog gedragen staart met witte punt is hij makkelijk voor de jager te zien in het veld. De grote hangende oren van de Beagle zijn zo lang dat ze bijna tot aan de neuspunt gelegd kunnen worden. Je hebt Beagles uit showlijnen en jachtlijnen. In uiterlijk zie je hier tegenwoordig een steeds groter verschil in komen. Zo is zijn de honden uit showlijnen doorgaans compacter van bouw. En de honden uit de jachtlijnen zijn wat groter met langere benen, hierdoor kunnen zij zich sneller door omgeploegde velden en beboste gebieden verplaatsen.

Speciaal voor Beagle-eigenaren

Als je je Beagle goed wilt opvoeden zodat hij gezond en gehoorzaam is, dan is het belangrijk om te begrijpen dat elk hondenras verschillende behoeften heeft. Het “BeagleHandboek” is een uitgebreide gids die alle informatie bevat die je nodig hebt om je Chihuahua goed op te voeden. De auteur van het boek heeft meer dan 25 jaar ervaring in het trainen, opvoeden en verzorgen van honden, vooral Beagles. Je kunt het boek met een speciale korting kopen, waardoor je het volledige pakket inclusief bonussen kunt krijgen voor slechts €37,- in plaats van de normale prijs van €96,75.

(laden van de pagina kan ivm de kortingscode soms even duren)

Plaats een reactie